10 συμβουλές για την αγορά μιας ορχιδεάς

Μεγάλο μέρος από τις αγορές ορχιδέων γίνεται παρορμητικά. Ακόμη και «προχωρημένοι» χομπίστες καλλιεργητές βρίσκουν δύσκολη την αντίσταση στην παρορμητική αγορά ενός όμορφα ανθισμένου φυτού στο ράφι ενός καταστήματος, ειδικά όταν αυτό προσφέρεται σε χαμηλή τιμή. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ίσως βοηθήσουν στο να ευχαριστηθείτε το φυτό σας για πολλά χρόνια.

1. Νερό

Συνήθως τα φυτά βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε κώνους σελοφάν με την γλάστρα καλλιέργειας και μετά μέσα σε πλαστικές θήκες στήριξης 12άδας φυτών, άλλες φορές πάλι διακοσμητικές γλάστρες είναι διαθέσιμες ως μέρος της συσκευασίας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν υπάρχει στάσιμο νερό μέσα στην γλάστρα διακόσμησης, στον πάτο της θήκης στήριξης ή μέσα στο κωνικό σελοφάν αν αυτό είναι κλειστό και χωρίς αποστράγγιση στο κάτω μέρος.

Πτυχώσεις στα φύλλα μαρτυρούν περίοδο ξηρασίας κατά την ανάπτυξή τους. Μπορεί να μην ποτίστηκε το φυτό ή να σάπισαν οι ρίζες του από το πολύ νερό.

2. Λουλούδια

Σε τι κατάσταση είναι τα λουλούδια; Υπάρχουν κάποια που κιτρινίζουν ή «σπάει» το χρώμα τους ή ακόμη μπουμπούκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται; Υπάρχουν σημάδια πως λείπουν μπουμπούκια; Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις πως το φυτό έχει στρεσαριστεί πολύ και το πιθανότερο είναι πως όλα τα άνθη του θα πέσουν μέσα στην εβδομάδα από την αγορά του ανεξάρτητα από την φροντίδα που θα του προσφέρετε.

3. Ψευδοβολβοί.

Για τις ορχιδέες που έχουν αποθηκευτικά όργανα γνωστά ως ψευδοβολβούς (πχ oncidiums και dendrobiums) θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να τα ελέγξετε. Οι ψευδοβολβοί πρέπει να είναι φουσκωμένοι και λείοι. Ζαρωμένοι, μαλακοί ή κίτρινοι ψευδοβολβοί είναι σημάδι πως το φυτό δεν είχε την απαραίτητη ενυδάτωση ή πως πάσχει από κάποια μόλυνση.

Ελέγξτε πως δεν είναι ζαρωμένοι.

4. Φύλλα

Τα φύλλα πρέπει να είναι στητά. Φύλλα που λυγίζουν, δημιουργούν πτυχώσεις ή είναι νερουλά αποτελούν σημάδι πως το φυτό πάγωσε, δεν ποτίστηκε σωστά ή πως υπάρχει πρόβλημα με το ριζικό σύστημα. Σημάδια στα φύλλα όπως μαύρες κηλίδες θα πρέπει να εξεταστούν, είναι απλά συγκεντρώσεις χρωστικής ή μόλυνση από βακτηρίδια; Αν σχηματίζουν κίτρινο κύκλο γύρω από το μαύρο στίγμα οι πιθανότητες να έχει μολυνθεί είναι πολύ μεγάλες. Οι μαύρες άκρες στα φύλλα είναι κακό σημάδι. Υπάρχουν καφέ ή κίτρινα φύλλα ή εμφανίζουν μεγάλες κηλίδες? Τότε μπορεί να έχει πάθει εγκαύματα. Στην καρδιά από πολλές μονοπόδιες ορχιδέες όπως οι φαλαινόψις συνήθως μεγαλώνει κάποιο νέο φύλλο. Σε κάθε περίπτωση ελέγξετε για τυχών μηχανική βλάβη μιας και ένα σπασμένο νεαρό φύλλο από την μεγάλη μεταφορά μπορεί να σαπίσει και μαζί του ολόκληρο το φυτό.

Τα φύλλα θα πρέπει να είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και δεν σημαίνει πως απαραίτητα το φυτό θα χάσει το φύλλο. Το εικονιζόμενο είναι έτσι 1 χρόνο τώρα χωρίς πρόβλημα για την υγεία του φυτού.

5. Τερματικός ανθοφόρος

Για τις μονοπόδιες ορχιδέες όπως βάντες και φαλαινόψις που ανθίζουν μεταξύ των φύλλων, βεβαιωθείτε πως οι ανθοφόροι τους ξεκινούν από εκεί. Μια φαλαινόψις με τερματικό ανθοφόρο, αν δηλαδή το κλαδάκι με τα λουλούδια ξεκινά από την καρδιά του φυτού στο κέντρο των πάνω φύλλων, δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και πολλές φορές μαραίνεται.

6. Χτυπήματα.

Ελέγξετε για τυχών χτυπήματα, ζουλήγματα, διπλωμένα φύλλα, διπλωμένα πέταλα λουλουδιών και γενικά οτιδήποτε θα μαρτυρούσε μηχανική βλάβη

7. Υπόστρωμα

Ελέγξτε αν το υπόστρωμα φαίνεται αφράτο ή καθισμένο. Συνήθως τα φυτά δεν μεταφυτεύονται και πωλούνται με ήδη παλιό και οριακά ανεκτό υπόστρωμα. Καλό είναι να μεταφυτεύεται πάντα το νέο σας φυτό με φρέσκο υπόστρωμα το συντομότερο δυνατόν μιας και εκτός από την παλαιότητά του μπορεί να φιλοξενεί ζωύφια ή μύκητες αν δεν είχε σωστή φροντίδα στις εγκαταστάσεις παραγωγής ή πώλησης. Επίσης βεβαιωθείτε πως το φυτό είναι σταθερά φυτεμένο μέσα στην γλάστρα. Ένα φυτό που κουνιέται δεξιά αριστερά μπορεί να έχει χάσει μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος από κακή φροντίδα ή να έχει αναποδογυρίσει στην μεταφορά.

Το "καθισμένο" παλιό υπόστρωμα κρατά περισσότερη υγρασία και συνήθως συντελεί στο να σαπίσουν οι ρίζες. Κάποια φυτά θα "σκαρφαλώσουν" για να γλυτώσουν.

8. Προσφορές

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να βρείτε κάποιο φυτό πολλές φορές κάτω και από την μισή τιμή από ότι συνήθως. Πολλές φορές μπορεί απλά να έχει απανθίσει ή να έχει μόνο τα μισά του λουλούδια παρόλα αυτά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και το φυτό έχει ήδη περάσει περισσότερο από έναν μήνα με κακή φροντίδα και πολλές φορές άσχημες συνθήκες που ίσως να έχουν κάνει την φθορά του μη αναστρέψιμη,

Μερικές φορές, όσο χαμηλή και να είναι η τιμή, ίσως το φυτό να μην σώζεται

9. Κατάστημα

Υπάρχουν πλέον πολλές κάβες, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα επίπλων που πωλούν ορχιδέες. Βεβαιωθείτε πως το φυτό δεν είχε μείνει πολύ καιρό σε τέτοιους χώρους και συζητήστε με τον πωλητή για οδηγίες φροντίδας. Πολλές φορές τα φυτά έχουν λιγότερη από την φροντίδα που αναφέρουν οι πωλητές στους πελάτες και πολλές φορές οι οδηγίες φροντίδας είναι λανθασμένες ή ελλιπείς. Δείτε αν το φυτό έχει ταμπέλα με το όνομά του γραμμένο κανονικά ή κάποιο γενικό όνομα είδους που θα σας βοηθήσει για την σωστότερη φροντίδα του.

Ακόμη και ένα εύθραυστο φυτό μπορεί να σηκώσει το βάρος του (με προσοχή) αν είναι σωστά φυτεμένο.

10. Ρίζες

Προσπαθήστε να ελέγξετε το ριζικό σύστημα. Σε περίπτωση που μιλάμε για φυτά όπως οι φαλαινόψις, οι διάφανες πλαστικές γλάστρες καλλιέργειας θα βοηθήσουν στο να αποκτήσετε άμεσα άποψη για την κατάστασή των ριζών. Πράσινες, γκριζοπράσινες, λευκές ή γκρίζες ρίζες είναι υγιείς. Για φυτά που καλλιεργούνται σε αδιαφανή γλάστρες ή σε τύρφη ρωτήστε τον πωλητή αν μπορείτε να σηκώσετε το φυτό από τα φύλλα για να ελέγξετε αν είναι σωστά φυτεμένο. Ακόμη και κυμπίντιουμ σε γλάστρα βάρους 5 κιλών μπορεί να σηκωθεί κρατώντας το από τα φύλλα χωρίς κανένα πρόβλημα, αν οι ρίζες είναι ανεπτυγμένες σωστά.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • Ηρακλής

  Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο, αν και ομολογώ ότι το κομμάτι με τον τερματικό ανθοφόρο – αν και το είχες ξανα-αναφέρει – με μπέρδεψε, χρειάζεται φωτογραφική τεκμηρίωση 🙂

  • Σε ευχαριστώ, νομίζω δίνει μια καλή βάση για σημεία ελέγχου όταν αγοράζει κανείς ένα φυτό από μη παραδοσιακές τουλάχιστον πηγές ή για περιπτώσεις παρορμητικής αγοράς.

   Στο άρθρο «Φαλαινόψις και το άνθος του θανάτου» υπάρχουν αναλυτικότερες πληροφορίες για τις τερματικές ανθοφορίες και φωτογραφίες με παραδείγματα, αν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ:
   http://myorchid.gr/?page_id=416

 • doxaki

  Καλημέρα!!!

  Πολύ όμορφο το blog σου όπως και η σελίδα στο fb ήδη σε προσθεσα στα αγαπημένα της σελίδας μου! Το άρθρο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εμας που είμαστε ‘φρεσκιοι’ στην καλλιέργεια και φροντίδα της ορχιδέας. Αυτό που θέλω να ρωτήσω και
  ίσως εσύ να έχεις απάντηση είναι το εξής.. προσπαθώντας να εμπλουτίσω την συλλογή μου ψάχνω συνεχώς για ορχιδέες είτε σε ανθοπωλεία είτε σε φυτώρια είτε στο ίντερνετ…στα δυο πρώτα η αλήθεια είναι πως βρίσκω μόνο Phalaenopsis και οσο για το ιντερνετ διστάζω να παραγγείλω κάτι μιας και δεν έχω πολύ εμπειρία με το αντικείμενο ακόμα… αυτό που θα ήθελα απο εσένα είναι κάποια αξιόπιστα link σχετικά με προμηθευτές του εξωτερικού και ίσως και φυτώρια στην Ελλαδα. Βέβαια αυτο ίσως να μην μπορείς να το κανείς γιατί μπορεί να θεωρείται διαφήμιση η δεν ξέρω τι άλλο…δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία σε blogs για αυτό συνχωρεσε μου τυχόν λάθος ερωτήσεις! Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συνέχισε την καλή δουλειά!!!

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ακόμη θέλει βέβαια αρκετή δουλειά αλλά νομίζω πως το μπλογκ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν λάθος ερωτήσεις, μόνο λάθος απαντήσεις.

   Είναι αλήθεια πως στην αγορά υπάρχουν εμπορικά υβρίδια φαλαινόψις και σπανιότερα κάποια άλλα. Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα ίσως μια βόλτα από την ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς να είχε ενδιαφέρον μιας και αρκετές φορές υπάρχουν πωλητές με διαφορετικά είδη. Θα την επισκεφτώ και σύντομα θα γράψω στο μπλογκ για το τι είδα διαθέσιμο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως είναι όλοι οι πωλητές σοβαροί.

   Σε ότι αφορά φυτώρια και ανθοπωλεία μιας και δεν έχω πάει σε όλα για να έχω συγκρίνει νομίζω θα ήταν άδικο να χαρακτηρίσω θετικά ή αρνητικά κάποια. Η άποψη είναι πως κάποια αντιμετωπίζουν τα φυτά ως φυτεμένα λουλούδια και όχι ως πολυετή ζωντανά φυτά που ανθίζουν. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα από σούπερ μάρκετ ή καταστήματα επίπλων. Νομίζω πως ο καθένας πρέπει να κρίνει μόνος του την ποιότητα των φυτών και της εξυπηρέτησης από κάθε κατάστημα, μια καλή ιδέα θα ήταν να ρωτήσεις οδηγίες φροντίδας και να δεις κατά πόσο είναι ή όχι γνώστες του αντικειμένου, μην ξεχνάς πως συνήθως οι οδηγίες φροντίδας που δίνουν είναι περισσότερες από την φροντίδα που προσφέρουν στα φυτά κατά τον χρόνο παραμονής τους εκεί.

   Σε ότι αφορά το ίντερνετ θα συμβούλευα να μείνεις μακρυά από σελίδες δημοπρασιών και να επικεντρωθείς σε εξειδικευμένα φυτώρια αποκλειστικά με ορχιδέες. Σιγουρέψου πως πριν παραγγείλεις έχεις διαβάσει προσεκτικά τα σχόλια πελατών σε ότι αφορά την ικανοποίησή τους για τα φυτά που έλαβαν πριν επιλέξεις. Είμαι σίγουρος πως θα βρεις κάποιο καλό με μια αναζήτηση μιας και υπάρχουν πολλές σοβαρές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Μην ξεχνάς πως θα πρέπει να είναι από μέλος της Ε.Ε. μιας και απαγορεύεται η εισαγωγή ορχιδέων από κράτη εκτός Ε.Ε. χωρίς ειδική άδεια εισαγωγής φυτών και χωρίς έγγραφα CITES που πιστοποιούν πως τα φυτά είναι προϊόν καλλιέργειας.

   Είμαι αντίθετος με την πώληση φυτών μέσω μπλογκς και φόρουμς από ιδιώτες και για αυτό τον λόγω δεν πουλώ φυτά αν και έχω πολλά διαθέσιμα σε ηλικία πολλαπλασιασμού. Παρόλα αυτά το μπλογκ όπως ίσως διαβάζεις στην ιστορία σε συνέχειες start up story κάπου κατευθύνεται… ελπίζω σύντομα να έχω ευχάριστα νέα ως προς αυτή την κατεύθυνση.