Σημάδια Ενόχλησης στις Ορχιδέες
Σας είχα ζητήσει από την σελίδα στο facebook τις δικές σας παραγγελίες για άρθρα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε. Τα σημάδια ενόχλησης λοιπόν είναι το πρώτο άρθρο που γράφεται ακριβώς επειδή εσείς το ζητήσατε.
Μερικά σημάδια ενόχλησης ήδη έχουν καλυφθεί σε προηγούμενα άρθρα, αλλά καλό είναι να βρίσκονται και συγκεντρωμένα.
Τα φύλλα της ορχιδέας μου κοκκινίζουν
Ο λόγος που κοκκινίζουν τα φύλλα είναι η φυσική άμυνα των ορχιδέων όταν λαμβάνουν περισσότερο φως. Όπως εμείς οι άνθρωποι μαυρίζουμε το καλοκαίρι που λαμβάνουμε περισσότερο φως στις παραλίες, έτσι και τα φυτά προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες γύρω τους. Το σημάδι αυτό, από μόνο του δεν είναι κάτι κακό, επειδή όμως το φυτό ήδη βρίσκεται στο ανώτατο όριο έκθεσης στο ηλιακό φως, καλό είναι να μειώσουμε λιγάκι την έκθεση προς αποφυγή τυχών εγκαυμάτων. Το σημείο προσοχής είναι ο τρόπος που αυξάνεται η έκθεση στο φως, αν γίνει σιγά-σιγά η ορχιδέα σας θα προσαρμοστεί, αν γίνει απότομα, τότε η αντίδρασή της θα είναι όπως και αυτή της δικής μας επιδερμίδας… Έγκαυμα! Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.
Τα φύλλα της ορχιδέας μου κιτρινίζουν
Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο. Έλλειψη τροφής, έλλειψη φωτός, αφυδάτωση, υπερβολική λίπανση ή άλατα στο νερό ή ακόμη απλά και η ηλικία του φύλλου είναι μερικοί μόνο λόγοι για το κιτρίνισμα των φύλλων. Ανάλογα με την περίπτωση ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η προσφορά κατάλληλων συνθηκών στο φυτό σας. Συνήθως η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη και το φύλλο αργά ή γρήγορα θα χαθεί. Προσαρμόζοντας όμως την φροντίδα σας, θα γλυτώσετε την ορχιδέα σας. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.
Τα λουλούδια της ορχιδέας μου πρασινίζουν
Αρκετό συχνό φαινόμενο ειδικά στα υβρίδια φαλαινόψις με περισσότερο εμφανή στα λευκά (ή με βάση το λευκό χρώμα) λουλούδια και τα κίτρινα. Ο λόγος είναι κυρίως γενετικός και επηρεάζεται και από κάποιες συνθήκες. Στο σχετικό άρθρο, μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη ανάλυση της μοναδικής δυνατότητας κάποιων ειδών ορχιδέας να μετατρέπουν τα λουλούδια τους σε φύλλα ικανά να φωτοσυνθέτουν μετά από την γονιμοποίηση αλλά και τον ρόλο του φωτός στον χώρο φιλοξενίας του φυτού. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυμάστε πως από την στιγμή που είτε γονιμοποιηθεί, είτε απλά αφαιρεθούν τα πολίνια από το λουλούδι, το φυτό θεωρεί πως επιτελέστηκε ο ρόλος του και είτε θα δημιουργήσει σπόρους, είτε θα το μαράνει και αποβάλει.
Τα μπουμπούκια της ορχιδέας μου πέφτουν πριν ανοίξουν
Το παράπονο κυρίως όσων αγοράζουν από σούπερ μάρκετ. Με το που πηγαίνουν την ορχιδέα τους στο σπίτι, χαρούμενοι που ενώ είχε 4-5 ανοιχτά λουλούδια, είναι φορτωμένη με μπουμπούκια… αυτά πέφτουν πριν ανοίξουν. Ο κακός χειρισμός πριν την αγορά με ακατάλληλο χώρο φιλοξενίας (εμπορικά καταστήματα συνήθως θερμαίνονται ή ψύχονται μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας, έλλειψη ποτίσματος ή υπερβολικό πότισμα, δυνατός κλιματισμός, κακός φωτισμός κλπ) και η αλλαγή συνθηκών είναι κυρίως υπεύθυνα για αυτό το σημάδι ενόχλησης. Εκτός από τις περιπτώσεις που θα μπορούσε εύκολα κανείς να σκεφτεί με την κοινή λογικοί, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο των μπουμπουκιών. Στο σχετικό άρθρο θα διαβάσετε μέχρι και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η φρουτιέρα της κουζίνας σας…
Η ορχιδέα μου έχει τερματικό ανθοφόρο
Ποιος θα το έλεγε πως μια ορχιδέα μπορεί να ανθίζει μέχρι θανάτου… Ο τερματικός ανθοφόρος στις μονοπόδιες ορχιδέες όπως οι φαλαινόψις είναι παράγοντας που καταδικάζει το φυτό. Διαβάστε για τον τερματικό ανθοφόρο και τα προβλήματα που δημιουργεί στο φυτό σας.
Ο ανθοφόρος της ορχιδέας μου είναι στραβός
Οι ανθοφόροι, είναι φωτοτροπικοί, θα προσπαθήσουν δηλαδή να αναπτυχθούν προς την πηγή του φωτός. Αν το φως έρχεται με πλάγιο τρόπο πχ μια γλάστρα στο περβάζι του παραθύρου, τότε η ορχιδέα σας θα αναπτύσσει τον ανθοφόρο της προς την κατεύθυνση του παραθύρου. Παρόλα αυτά η τάση σε πολλές ορχιδέες είναι να δημιουργούν εκκρεμές και όχι να αναπτύσσουν τους ανθοφόρους κατακόρυφα. Η κατακόρυφη στήριξη σε πολλές ορχιδέες γίνεται για εμπορικούς λόγους και λόγους ευκολότερης μεταφοράς. Μερικά παραδείγματα κατακόρυφης ανάπτυξης είναι τα παφιοπέντιλουμ και κάποια κυμπίντιουμ, ενώ εκκρεμές δημιουργούν οι φαλαινόψις και πολλά ντεντρόμπιουμ.
Η ορχιδέα μου βγάζει πολλές ρίζες
Οι περισσότερες ορχιδέες είναι επίφυτα, φυτρώνουν δηλαδή πάνω σε κλαδιά και κορμούς δέντρων. Η φυσική τους τάση λοιπόν είναι να βγάζουν πολλές ρίζες και να τις χρησιμοποιούν για στήριξη. Μετά από λίγο καιρό, η ορχιδέα σας θα αρχίσει να βγάζει ρίζες στον αέρα όσο αναπτύσσεται. Παρόλα αυτά πολλές ρίζες προς τα πάνω ίσως είναι σημάδι πως οι ρίζες μέσα στην γλάστρα έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Ελέγξτε τις ρίζες και αν χρειαστεί μεταφυτέψτε την ορχιδέα σας.
Κάθε νέα ανάπτυξη της ορχιδέας μου είναι μικρότερη από πριν
Αφορά τις συμπόδιες ορχιδέες όπως πχ τα κυμπίντιουμ και τις κατλέγιες. Όσο η ορχιδέα βρίσκεται σε ανάπτυξη, κάθε νέος βευδοβολβός θα είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο μέχρι να φτάσει το φυτό σας σε ώριμη ηλικία. Μια ορχιδέα σε ώριμη ηλικία (ικανή για ανθοφορία) θα διατηρήσει το ίδιο μέγεθος σε κάθε νέα ανάπτυξη τις επόμενες εποχές. Αν η ορχιδέα σας αντί να διατηρεί το μέγεθός της, αναπτύσσει μικρότερους ψευδοβολβούς, ίσως να μην έχει την τροφή που χρειάζεται. Ελέγξτε το υπόστρωμα για σημάδια αποδόμησης και αν χρειαστεί μεταφυτέψτε. Αξιολογήστε την πιθανότητα λίπανσης συχνότερα αλλά σε μικρότερη δόση. Τέλος σιγουρευτείτε πως το φυτό σας έχει στην διάθεσή του την ιδανική ποσότητα φωτός.
Η ορχιδέα μου δεν ανθίζει
Ανάλογα με το είδος της ορχιδέας σας, χρειάζονται κάποιοι δείκτες ώστε το φυτό να ξεκινήσει να ανθίζει. Η αλλαγή στην θερμοκρασία και το φως είναι μερικοί από αυτούς. Γενικά η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια νέα ανθοφορία. Στις μεταβατικές εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, στο ελληνικό κλίμα, οι περισσότερες ορχιδέες θα ξεκινήσουν να ανθίζουν. Παρόλα αυτά ίσως το φυτό σας να μην έχει ακόμη αρκετή ενέργεια. Ένα καθισμένο υπόστρωμα που αποδομείται, μπορεί να μην προσφέρει την απαραίτητη τροφή στην ορχιδέα σας. Μια μεταφύτευση θα βοηθούσε. Ακόμη μην ξεχνάτε να ελέγχετε αν το επίπεδο φωτός είναι το κατάλληλο για την ορχιδέα σας, σύμφωνα με τους οδηγούς φροντίδας.
Η ορχιδέα μου μοιάζει “άρρωστη”
Υπάρχουν πολλά σημάδια κακομεταχείρισης σε μια ορχιδέα και απλοί τρόποι αντιμετώπισης. Στο δικό μας εξειδικευμένο κατάστημα, φροντίζουμε τις ορχιδέες συνεχώς!
Επειδή όμως αγαπάμε όλες τις ορχιδέες, ακόμη και αν αγοράστηκαν από αλλού… δημιουργήσαμε μια λίστα με τις 10 συμβουλές κατά την αγορά ορχιδέας, ώστε να ξέρετε τι να προσέχετε.
Μην ξεχνάτε πως τόσο μέσω της φόρμας επικοινωνίας, όσο και μέσω της σελίδας μας στο facebook, μπορείτε να ρωτάτε για τυχών προβλήματα των φυτών σας ακόμη και αν τα έχετε αγοράσει από άλλα καταστήματα.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Slc. (Cattleya) Kagaribi Dawn ‘Red Star’
Μπορώ να κοιμάμαι με ορχιδέες; (Crassulacean Acid Metabolism – CAM φωτοσύνθεση)
Gongora
Ορχιδέες και κατοικίδια