Bud Blast, ή αλλιώς το κάψιμο των μπουμπουκιών.
Ανάλογα με το είδος της ορχιδέας από την εμφάνιση του ανθοφόρου μέχρι την ανθοφορία μπορεί να περάσει αρκετός καιρός. Ένα υβρίδιο φαλαινόψις του εμπορίου, για παράδειγμα, χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να μεγαλώσει τον ανθοφόρο, να δημιουργήσει μπουμπούκια και τελικά να ανθίσει. Κάποιο βοτανικό είδος ορχιδέας μπορεί να χρειαστεί εννέα ολόκληρους μήνες. Αν μιλάμε για κάποιο νεαρής ηλικίας φυτό μπορεί να χρειαστεί να περάσουν επτά ή και περισσότερα χρόνια μέχρι να είναι αρκετά ώριμο ώστε να έχει την πρώτη του ανθοφορία.
Αποκτήσατε λοιπόν μια ορχιδέα, την φροντίσατε, ξεκίνησε να αναπτύσσει ανθοφόρο και λίγο πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια της και απολαύσετε τα λουλούδια της… απλά βλέπετε τα μπουμπούκια της να μαραίνονται. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι πιο εκνευριστικό;
Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Το φαινόμενο του καψίματος των μπουμπουκιών είναι πολύ συχνότερο από όσο φαντάζεστε και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Το μεγάλο αρνητικό είναι πως από την στιγμή που το πάθει η ορχιδέα σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε απολύτως, το θετικό είναι πως κατανοώντας τον λόγο που συμβαίνει μπορείτε εύκολα να το αποφύγετε στο μέλλον.
-Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας (κρύο ή ζέστη). Ίσως αυτή να είναι και η συχνότερη αιτία του προβλήματος. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν γυρνώντας από το κατάστημα που αγοράσατε την ανθισμένη ορχιδέα σας αρχίζετε να την παρατηρείτε. Στο εμπόριο συνήθως τα φυτά που πωλούνται έχουν κάποια μόνο λουλούδια ανοιχτά και πολλά μπουμπούκια, όσο περισσότερα ανοιχτά λουλούδια έχει ένα φυτό τόσο περισσότερο χρόνο πέρασε στο κανάλι διανομής (με πιθανότητα για περισσότερα προβλήματα). Στις μισές λοιπόν περιπτώσεις απλά δεν το είχατε δει όταν αγοράσατε το φυτό σας, στις άλλες μισές φέρνοντας το ήδη ταλαιπωρημένο φυτό σπίτι λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας αρχίζει και χάνει τα μπουμπούκια του.
Πολλοί σοβαροί καλλιεργητές δεν αποστέλλουν παραγγελίες ορχιδέων στην μέση του χειμώνα ή του καλοκαιριού, ενώ άλλοι βάζουν στην συσκευασία ειδική μόνωση ή θερμαντικά/ψυκτικά βοηθήματα. Στην περίπτωση που πήγατε εσείς στο κατάστημα μπορείτε να προσέξετε μερικά πράγματα όπως το να μην παραμείνει σε κλειστό αυτοκίνητο το φυτό για ώρα ή η ημέρα που επιλέξατε για την αγορά έχει έντονα καιρικά φαινόμενα. Γενικά φροντίστε να μην υπάρχουν έντονες αλλαγές στις συνθήκες θερμοκρασίας.

Καμμένα μπουμπούκια μιας φαλαινόψις το κάψιμο τους έγινε λίγο πριν ανοίξουν από ξεχασμένο ανοιχτό παράθυρο που δημιούργησε ψυχρό ρεύμα αέρα την προηγούμενη εβδομάδα
-Ξηρός αέρας ειδικά από κλιματιστικό. Οι περισσότερες ορχιδέες χρειάζονται αυξημένη σχετική υγρασία στον αέρα. Μπορείτε να τις ψεκάζετε με νερό τα πρωινά ή να τοποθετείτε έναν δίσκο με χαλίκι και λερό κάτω από το φυτό σας ώστε η υγρασία να αυξάνεται όσο το νερό εξατμίζεται (ποτέ όμως να μην ακουμπά η γλάστρα και οι ρίζες σε νερό)

Με κόκκινο βέλος τα μπουμπούκια και με μπλε η σπάθη. Σε κάποιες ορχιδέες τα μπουμπούκια βρίσκονται προστατευμένα σε μια σπάθη ή και 2 από αυτές. Πολλές φορές η σπάθη μαραίνεται εντελώς και μετά από μήνες βγαίνουν τα άθικτα μπουμπούκια άλλες φορές τα μπουμπούκια καίγονται ήδη όσο είναι μέσα στην σπάθη. Στην φωτογραφία δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα απλά την παραθέτω για λόγους πληροφόρησης.
-Υπερβολικό ή ελάχιστο πότισμα. Υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει τις ρίζες ενώ ελλιπές θα αφυδατώσει το φυτό. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό μπορεί να σταματήσει να δίνει ενέργεια και νερό για την ανάπτυξη των μπουμπουκιών και απλά να προσπαθήσει να επιβιώσει.

Αφού είδαμε πριν την λογική της σπάθης, εδώ βλέπουμε πως σιγά-σιγά τα μπουμπούκια βγαίνουν από αυτή, παρόλα αυτά το μπουμπούκι με το κόκκινο βέλος έχει καεί.
-Υπερβολικό φως. Το υπερβολικό φως μπορεί να ζεστάνει πολύ τα μπουμπούκια ή να αφυδατώσει το φυτό σας με αποτέλεσμα το κάψιμο τους.
Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ λογικά και μπορεί κανείς να τα υποθέσει χωρίς να έχει διαβάσει αυτό το άρθρο, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας λιγότερο γνωστός.
-Αιθυλένιο από ώριμα ή σάπια φρούτα. Αν τα μπουμπούκια εκτεθούν σε αυτό το αέριο το οποίο παράγεται απο ώριμα φρούτα, πχ το φυτό να είναι στην κουζίνα κοντά στην φρουτιέρα τότε τα μπουμπούκια θα καούν.
Στο κάψιμο των μπουμπουκιών μπορεί τα λουλούδια να μαραζώσουν, να κιτρινίσουν και να πέσουν ή να ανοίξουν μερικώς και να μαραζώσουν.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Έρευνα Αγοράς
Epidendrum centropetalum
Σωστό πότισμα για τις ορχιδέες
Ορχιδέες και ιοί