Bud Blast, ή αλλιώς το κάψιμο των μπουμπουκιών.

Ανάλογα με το είδος της ορχιδέας από την εμφάνιση του ανθοφόρου μέχρι  την ανθοφορία μπορεί να περάσει αρκετός καιρός. Ένα υβρίδιο φαλαινόψις του εμπορίου, για παράδειγμα, χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να μεγαλώσει τον ανθοφόρο, να δημιουργήσει μπουμπούκια και τελικά να ανθίσει. Κάποιο βοτανικό είδος ορχιδέας μπορεί να χρειαστεί εννέα ολόκληρους μήνες. Αν μιλάμε για κάποιο νεαρής ηλικίας φυτό μπορεί να χρειαστεί να περάσουν επτά ή και περισσότερα χρόνια μέχρι να είναι αρκετά ώριμο ώστε να έχει την πρώτη του ανθοφορία.

Αποκτήσατε λοιπόν μια ορχιδέα, την φροντίσατε, ξεκίνησε να αναπτύσσει ανθοφόρο και λίγο πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια της και απολαύσετε τα λουλούδια της… απλά βλέπετε τα μπουμπούκια της να μαραίνονται. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι πιο εκνευριστικό;

Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Το φαινόμενο του καψίματος των μπουμπουκιών είναι πολύ συχνότερο από όσο φαντάζεστε και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Το μεγάλο αρνητικό είναι πως από την στιγμή που το πάθει η ορχιδέα σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε απολύτως, το θετικό είναι πως κατανοώντας τον λόγο που συμβαίνει μπορείτε εύκολα να το αποφύγετε στο μέλλον.

Με κόκκινο βέλος σημειώνονται τα καμμένα μπουμπούκια

-Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας (κρύο ή ζέστη). Ίσως αυτή να είναι και η συχνότερη αιτία του προβλήματος. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν γυρνώντας από το κατάστημα που αγοράσατε την ανθισμένη ορχιδέα σας αρχίζετε να την παρατηρείτε. Στο εμπόριο συνήθως τα φυτά που πωλούνται έχουν κάποια μόνο λουλούδια ανοιχτά και πολλά μπουμπούκια, όσο περισσότερα ανοιχτά λουλούδια έχει ένα φυτό τόσο περισσότερο χρόνο πέρασε στο κανάλι διανομής (με πιθανότητα για περισσότερα προβλήματα). Στις μισές λοιπόν περιπτώσεις απλά δεν το είχατε δει όταν αγοράσατε το φυτό σας, στις άλλες μισές φέρνοντας το ήδη ταλαιπωρημένο φυτό σπίτι λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας αρχίζει και χάνει τα μπουμπούκια του.

Πολλοί σοβαροί καλλιεργητές δεν αποστέλλουν παραγγελίες ορχιδέων στην μέση του χειμώνα ή του καλοκαιριού, ενώ άλλοι βάζουν στην συσκευασία ειδική μόνωση ή θερμαντικά/ψυκτικά βοηθήματα. Στην περίπτωση που πήγατε εσείς στο κατάστημα μπορείτε να προσέξετε μερικά πράγματα όπως το να μην παραμείνει σε κλειστό αυτοκίνητο το φυτό για ώρα ή η ημέρα που επιλέξατε για την αγορά έχει έντονα καιρικά φαινόμενα. Γενικά φροντίστε να μην υπάρχουν έντονες αλλαγές στις συνθήκες θερμοκρασίας.

Καμμένα μπουμπούκια μιας φαλαινόψις το κάψιμο τους έγινε λίγο πριν ανοίξουν από ξεχασμένο ανοιχτό παράθυρο που δημιούργησε ψυχρό ρεύμα αέρα την προηγούμενη εβδομάδα

-Ξηρός αέρας ειδικά από κλιματιστικό. Οι περισσότερες ορχιδέες χρειάζονται αυξημένη σχετική υγρασία στον αέρα. Μπορείτε να τις ψεκάζετε με νερό τα πρωινά ή να τοποθετείτε έναν δίσκο με χαλίκι και λερό κάτω από το φυτό σας ώστε η υγρασία να αυξάνεται όσο το νερό εξατμίζεται (ποτέ όμως να μην ακουμπά η γλάστρα και οι ρίζες σε νερό)

Με κόκκινο βέλος τα μπουμπούκια και με μπλε η σπάθη. Σε κάποιες ορχιδέες τα μπουμπούκια βρίσκονται προστατευμένα σε μια σπάθη ή και 2 από αυτές. Πολλές φορές η σπάθη μαραίνεται εντελώς και μετά από μήνες βγαίνουν τα άθικτα μπουμπούκια άλλες φορές τα μπουμπούκια καίγονται ήδη όσο είναι μέσα στην σπάθη. Στην φωτογραφία δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα απλά την παραθέτω για λόγους πληροφόρησης.

-Υπερβολικό ή ελάχιστο πότισμα. Υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει τις ρίζες ενώ ελλιπές θα αφυδατώσει το φυτό. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό μπορεί να σταματήσει να δίνει ενέργεια και νερό για την ανάπτυξη των μπουμπουκιών και απλά να προσπαθήσει να επιβιώσει.

Αφού είδαμε πριν την λογική της σπάθης, εδώ βλέπουμε πως σιγά-σιγά τα μπουμπούκια βγαίνουν από αυτή, παρόλα αυτά το μπουμπούκι με το κόκκινο βέλος έχει καεί.

-Υπερβολικό φως. Το υπερβολικό φως μπορεί να ζεστάνει πολύ τα μπουμπούκια ή να αφυδατώσει το φυτό σας με αποτέλεσμα το κάψιμο τους.

Το κόκκινο βέλος δείχνει το καμένο μπουμπούκι

Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ λογικά και μπορεί κανείς να τα υποθέσει χωρίς να έχει διαβάσει αυτό το άρθρο, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας λιγότερο γνωστός.

-Αιθυλένιο από ώριμα ή σάπια φρούτα. Αν τα μπουμπούκια εκτεθούν σε αυτό το αέριο το οποίο παράγεται απο ώριμα φρούτα, πχ το φυτό να είναι στην κουζίνα κοντά στην φρουτιέρα τότε τα μπουμπούκια θα καούν.

Στο κάψιμο των μπουμπουκιών μπορεί τα λουλούδια να μαραζώσουν, να κιτρινίσουν και να πέσουν ή να ανοίξουν μερικώς και να μαραζώσουν.

Εδώ βλέπουμε την μαραμένη σπάθη με μπλε, τα σώα μπουμπούκια και τα καμένα με κόκκινο βέλος

Διαβάστε κάτι σχετικό! • απελπισμενος!

  Εξαιρετικά διαφωτιστικο άρθρο, νομίζω ότι με τις δικές σου γνώσεις ίσως τελικά μετα απο πολλά χρόνια και άπειρες απώλειες να κατα φέρουν να επιβιώσουν τα τελευταία μου αποκτήματα…για δε ανθοφορια ακόμη το θεωρώ τρελοί όνειρο! Συγχαρητήρια πάντως!

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο και να βρείς ακόμη περισσότερα χρήσιμα άρθρα ώστε σύντομα να απολαμβάνεις νέες ανθοφορίες στα φυτά σου. Μην ξεχνάς πως οι μισές φαλαινόψις (ανάλογα με την γενεολογία τους) ανθίζουν καλοκαίρι και οι μισές καταχείμωνο με τον Οκτώβρη να είναι η περίοδος που αρχίζουν να αναπτύσσονται οι ανθοφόροι και τον Γεννάρη να ανοίγουν τα πρώτα μπουμπούκια.

 • Lapu21

  Πολύ διαφωτιστικό άρθρο όντως. Εγώ πριν λίγες μέρες αγόρα μία Φαλαινόψις και δεν το είχα παρατηρήσει στο κατάστημα αλλά το ένα μπουμπουκάκι είχε ελαφρώς διαφορετικό χρώμα απ’τα άλλα. Σήμερα το πρωί έπεσε αφού εν τω μεταξύ είχε κιτρινίσει. το διπλανό του όμως ήταν κλειστό την πρώτη μέρα και άνοιξε ένα πανέμορφο λουλουδάκι και το θεώρησα καλό σημάδι… Ξέρω ότι ίσως είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα αλλά πάντα το να ανθίζει ένα πανέμορφο λουλούδι είναι ελπιδοφόρο 🙂

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πάντα η ανθοφορία είναι ελπιδοφόρο γεγονός. Ένας καλός τρόπος για να μην στεναχωριέται κανείς, σε περίπτωση που καίγονται τα μπουμπούκια, είναι να σκεφτεί πως με λίγη μόνο φροντίδα η ορχιδέα του θα του χαρίσει πολλές πλούσιες ανθοφορίες στο μέλλον.

 • Vickoum

  Καλημέρα σε όλους! Έχω μία υπέροχη Φαλαινόψις εδώ και ένα χρόνο και πολύ στεναχωρημένη.. Το φυτό όταν ήρθε στα χέρια μου ήταν γεμάτο μπουμπούκια και άνθη όμως πολύ γρήγορα τα έριξε όλα… Μετά από έρευνα στην κοινότητά σας έμαθα πολλά πράγματα για τις ορχιδέες, το πότισμα, τη θέση και τις συνθήκες που χρειάζεται. Έκανα κατά γράμμα ότι είναι δυνατόν για να επανέλθει το φυτό σε φυσιολογικές συνθήκες σε ένα παράθυρο που δεν το χτυπάει ο ήλιος κάθετα αλλά έχει και φως.. Το «κορίτσι» μας, όπως το αποκαλούμε έδειξε ότι συνέρχεται, έβγαλε 6 νέα μικρά κλαδιά μετά από 9 περίπου μήνες και σε κάθε κλαδί εμφανίστηκαν περίπου 3-5 μπουμπούκια. Με μεγάλη υπομονή και φροντίδα είδαμε τα μπουμπούκια να μεγαλώνουν σταδιακά και λίγο πριν ανοίξουν άρχισαν να καίγονται…… Δεν έχουμε αλλάξει κάτι στη φροντίδα της δεδομένου ότι ο καιρός ζεσταίνει και πιθανότατα ο ήλιος να τη βλέπει λίγο περισσότερο τις πρωινές ώρες, δεν της αλλάξαμε θέση για να μην ενοχληθεί.. Μεταφύτευση δεν έχουμε κάνει.. Τι μας συμβουλεύετε??

  • Συνήθως οι φαλαινόψις της αγοράς είναι ήδη σε παλιό υπόστρωμα, εννιά μήνες μετά σίγουρα το υπόστρωμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την διάρκειά του. Λόγω της αποδόμησης του από βακτηρίδια χάνεται πολύτιμο άζωτο και άλλα συστατικά, έτσι εάν δεν λιπαίνατε την φαλαινόψις σας τα μπουμπούκια μπορεί να χάθηκαν από «ασιτία». Η Αλλαγή του καιρού και η αυξημένη ηλιοφάνεια, ειδικά μετά από βροχή που καθαρίζει την ατμόσφαιρα, μπορούν να αφυδατώσουν ή να κάψουν το φυτό. Αν διατηρήσατε το ίδιο πρόγραμμα ποτίσματος, ίσως απλά να μην ήταν αρκετό λόγω της αλλαγής του καιρού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αυτό που θα συμβούλευα θα ήταν έλεγχο του ριζικού συστήματος του φυτού και μεταφύτευση μιας και τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή.

   • Vickoum

    Καλημέρα! Ευχαριστώ για την απάντησή σας…. Για τη λίπανη έχουμε χρησιμοποιήσει το υγρό Ειδικό λίπασμα «Gabi» για ορχιδέες

    Για μακροχρόνια και έντονη ανθοφορία ορχιδέας

    Για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

    Για ισορροπημένη ανάπτυξη φύλλων/ανθέων

    Σύνθεση Ν-Ρ-Κ : 6 – 3 – 6

    Το υπόστρωμα φαίνεται καινούριο γενικά, αλλά αν προτείνετε τη μεταφύτευση θα το προγραμματίσω άμεσα.
    Γενικά μόνο 2 μπουμπούκι έχει καεί. Προλαβαίουμε να το σώσουμε?

    • Πρώτα ποτίζουμε με νερό και σε υγρό φυτό, ποτίζουμε με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το λίπασμα. Αν ποτίσουμε ξερό φυτό κατευθείαν με λίπασμα μπορεί να το σοκάρουμε. Μια φωτογραφία του φυτού θα βοηθούσε αλλά από την περιγραφή σας δεν εντοπίζω κάτι ανησυχητικό για την υγεία του.

     • Vickoum

      Σας ευχαριστώ και πάλι. Γενικότερα η υγεία της είναι φυσιολογική. Οι ρίζες είναι πράσσινες, τα φύλλα της είναι φυσιολογικά εκτός από ένα που 6 μήνες πριν μας το αφυδάτωσε λίγο ο ήλιος..(μετά την αποσύραμε από την κάθετη έκθεση στον ήλιο) και τα 2 κλαδιά της όπως ανέφερα και πριν είναι γεμάτα μικρά κλαδάκια γεμάτα μπουμπούκια. Ευχαριστώ και για τη διαδικασία λίπανσης, μετά από πολύ διάβασμα ακολούθησα αυτή τη διαδικασία ακριβώς αλλά μάλλον θέλουμε μεταφύτευση. Προχωρώ άμεσα σε αγορά νέου φλοιού! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ @MyOrchidGR:disqus

     • παρακαλώ

     • Guest

      Και για να την κάνω και διάσημη, ορίστε!

     • Vickoum

      Δυστυχώς δεν μπορώ για κάποιο λόγο να ανεβάσω τη φωτογραφία..

 • Kalli Vasalou

  Καλημέρα σε όλους! Έχω μία υπέροχη Φαλαινόψις εδώ και 2 μήνες και ενώ όλα πήγαιναν καλά χθες που γύρισα σπίτι το ένα της κλαδί κιτρίνισε και έριξε όλα του τα φύλα… έχει άλλα 2 τα οποία είναι προς το παρόν καλά αλλά μέχρι να γυρίσω σπίτι φοβάμαι τι θα βρω… δεν έχω αλλάξει κάτι στο πως τη φροντίζω και δεν την έχw σε ζεστό και ηλιόφωτο μέρος. Σκέφτηκα να πάρω λίπασμα μήπως τη βοηθήσω αλλά δεν ξέρω ποιο και πως να το χρησιμοποιήσω και εαν είναι και αυτό που χρειάζεται. Ευχαριστώ πολυ.

 • Mantios Giwrgos

  Καλησπέρα σας. Έχω μια ορχιδέα που την «ανέστησα» κυριολεκτικά, με πάρα πολύ υπομονή και αγάπη. Να φανταστείτε όταν την έσωσα είχε 2 υποτιθέμενες ρίζες και ένα λαχανί φύλλο (αν θα μπορούσε να το πει κανέις αυτό) και μετά από 10 μήνες το φυτό έχει ανακάμψει πλήρως (παρεπιμπτόντως να σας ευχαριστήσω και για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που δίνετε στους αναγνώστες σας γιατί χάρη σ αυτές καταφέρνουμε και κάνουμε το μεράκι μας χόμπι)
  Δεν υπάρχει όντως τιποτα πιο ενοχλητικό απ το να βλέπεις μαραμένα μπουμπούκια. Στην προαναφερθείσα φαλαινόψις διαπίστωσα καινούριο ανθοφόρο μίσχο ο οποίος μέσα σε 1,5 μήνα περίπου είχε αναπτυχθεί γύρω στα 25cm και έδινε συνεχώς μπουμπούκια. Και εκεί που αρχίζουν να μεγαλώνουν τα μπουμπούκια αρχίζει και μαραίνεται το ένα μετά το άλλο, ενω παράλληλα ο μίσχος σταματάει να αναπτύσεται! Να σημειώσω ότι δεν έχω αλλάξει απολύτως τίποτα όσον αφορά την φροντίδα του φυτού!
  Απ το άρθρο δεν προσανατολίζομαι κάπου. Σας επισυνάπτω και μερικές φωτογραφίες του φυτού μήπως και σας δώσουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει

 • Venia Papanastasiou

  Καλημέρα σας. Δυστυχώς η ορχιδέα μου μαραίνεται. Έχει βγάλει 3 ανθοφόρα στελέχη και κάθε στέλεχος έχει από 8-11 μπομπουκια. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έβγαλε γύρω στις 11 νέες ρίζες και το Δεκέμβριο άρχισαν να αναπτύσσονται τα δύο στελέχη (πάνω στα περσινά που είχα κλαδεψει και μετά από λίγο έβγαλε και νέο στέλεχος. Όλα έδειχναν καλά και εγώ καμαρωνα!!! Όταν όμως άρχισαν να μεγαλώνουν τα μπομπουκια και λίγο πριν ανοίξουν τα πρώτα στο πρώτο στέλεχος ήδη κάηκαν 2 μπομπουκια ενώ το τρίτο άνοιξε κανονικά. Στο 2ο ανθοφορο στέλεχος το πρώτο μπουμπούκι αρχίζει να κιτρινίζει πριν ανοίξει αλλά τα υπόλοιπα δείχνουν να μεγαλώνουν κανονικά. Δεν την άλλαξα θέση ούτε άλλαξα συνθήκες ποτίσματος και φωτισμού όπως την φροντίζω εδώ και 7 χρόνια το ίδιο κάνω και τώρα. Μπορείτε μου πείτε τι μπορώ να κάνω ώστε να σώσω ότι μπορεί να σωθεί;; μήπως θέλει λίπασμα;;; γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν την μεταφύτευσα τα τελευταία χρόνια και σκέφτομαι μήπως δεν έχει αρκετή τροφή το φυτό;; αλλά το λίπασμα της το έριχνα κανονικά τους μήνες που έπρεπε. Είναι σε ανατολικό παράθυρο με επαρκεί φωτισμό όλο το 24ωρο.τη μετακίνησα λίγα μέτρα πιο πίσω κατά τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών μόνο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων