Επιλέγοντας γλάστρα για την ορχιδέα σας

Η επιλογή για την γλάστρα καλλιέργειας που θα φιλοξενήσει την ορχιδέα σας, σε συνδυασμό με το υπόστρωμα, την λίπανση, το πότισμα, το φως και την θερμοκρασία, αποτελούν τους παράγοντες της επιτυχίας για την μακροζωία της ορχιδέας σας αλλά και τις επαναληπτικές της ανθοφορίες.

Η επιλογή της γλάστρας είναι ευκολότερη υπόθεση από όσο θα πίστευε κάποιος αρχάριος. Οι κυριότερες επιλογές έχουν να κάνουν με το υλικό.

Πλαστική Διάφανη Γλάστρα.

Ελαφριά, διάφανη, οικονομική. Θα πρέπει να έχει πολλές τρύπες αποστράγγισης. Προορίζεται κυρίως για καλλιέργεια εσωτερικού χώρου συνήθως σε συνδυασμό με κάποιο διακοσμητικό κασπό. Το υπόστρωμα αργεί να στεγνώσει και η ορχιδέα χρειάζεται μικρότερη συχνότητα ποτίσματος. Επιτρέπουν τον έλεγχο μέρους του ριζικού συστήματος και είναι ιδανικές για αρχάριους. Επιτρέπουν το φως να φθάνει στις ρίζες (οι περισσότερες ορχιδέες φωτοσυνθέτουν μερικώς και από τις ρίζες). Μιας και το υλικό είναι αδρανές για το φυτό, η μεταφύτευση είναι ευκολότερη, χρειάζεται όμως περισσότερος χρόνος μέχρι το φυτό να σταθεροποιηθεί μετά την μεταφύτευση. Ιδανική για ορχιδέες όπως οι φαλαινόψις που απαιτούν συνεχόμενη υγρασία.

Πήλινη Γλάστρα.

Είναι βαρύτερη και σταθερότερη. Δεν χρειάζεται κασπό. Είναι κατάλληλη και για εξωτερικό χώρο (στα κλίματα που η εκάστωτε ορχιδέα μπορεί να ευδοκιμήσει). Πρέπει να έχει πολλές τρύπες αποστράγγισης τόσο στην βάση όσο και στα τοιχώματα. Αναπνέει. Η πορώδη επιφάνεια είναι ιδανική για να βοηθήσει τις ρίζες να μεγαλώσουν και να την αγκαλιάσουν. Γρηγορότερη σταθεροποίηση της ορχιδέας μετά την μεταφύτευση αλλά δυσκολότερη μεταφύτευση όταν η ορχιδέα μεγαλώσει πολύ. Ιδιαίτερα διακοσμητικές. Ιδανική για ορχιδέες που απαιτούν κύκλο υγρασίας – ξηρασίας όπως π.χ. οι κατλέγιες.

Ρίζες Ορχιδέας Κατλέγιας. Οι ρίζες εκτός από το εσωτερικό της γλάστρας, αγκαλιάζουν και εξωτερικά. Η αναπνοή του υλικού και η πορώδης επιφάνεια ευνοούν την ανάπτυξη γερού ριζικού συστήματος. Στην φωτογραφία βλέπετε τις ρίζες πριν και μετά το πότισμα αφού αποκτήσουν το υγιές πράσινό τους χρώμα.

Ρίζες Ορχιδέας Κατλέγιας. Οι ρίζες εκτός από το εσωτερικό της γλάστρας, αγκαλιάζουν και εξωτερικά. Η αναπνοή του υλικού και η πορώδης επιφάνεια ευνοούν την ανάπτυξη γερού ριζικού συστήματος. Στην φωτογραφία βλέπετε τις ρίζες πριν και μετά το πότισμα αφού αποκτήσουν το υγιές πράσινό τους χρώμα.

Η πρότασή μου σχετικά με την επιλογή της γλάστρας είναι η χρήση πλαστικής διάφανης γλάστρας για τις φαλαινόψις και πήλινης για τις κατλέγιες, ονσίντιουμ, παφιοπέδιλα. Για όλα τα άλλα είδη ορχιδέας η επιλογή θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν και το υπόστρωμα, αν και για τις περισσότερες βοτανικές ορχιδέες προτιμώ την επισύναψη σε παρθένο φελλό.

Όποια κατεύθυνση και να επιλέξετε, στο κατάστημα μας θα βρείτε τόσο πλαστικές γλάστρες καλλιέργειας, όσο και πήλινες.

Διαβάστε κάτι σχετικό!  • Michele Stamouli

    καλημερα (ειμαι γαλλιδα γι’αυτο συνχωρεστε τυχων ορθογραφικο λαθος) μου χαρισαν πριν απο μια εβδομαδα μια ορχιδεα αλα δεν ξερω τι ειδος η το ονομα τις…. ειναι με ασπρα λουλουδια με 2 πρασινοι μισχοι που δειχνουν να εχουν και μπουμπουκια και ειναι μεσα σε μια σχετικα μικρη γιαλινη γλαστρα …… μηπως πρεπει να την βαλω σε πιο μεγαλη?? κανει που η γλαστρα ειναι γιαλινη και δεν φευγει το νερο??? μεσα στη γλαστρα ειχε ενα υλικο που μιαζει με τζιβα και εξω απο την γλαστρα εχει βγαλει 2 πρασινα κομματια που υποθετω πρεπει να ειναι ριζες….
    μπορειτε να με συμβουλεψετε πως να περιποιηθω το φυτο μου?? ευχαριστω πολυ για την απαντιση σας. Michele Stamouli

    • Το πιθανότερο είναι η ορχιδέα σας να είναι φαλαινόψις (παρακαλώ επισκεφτείτε την κατηγορία φροντίδα και βρείτε το είδος ή την φωτογραφία που μοιάζει με την δική σας, εδώ: http://myorchid.gr/category/care/ ). Από την περιγραφή σας το πιθανότερο είναι να έχει υπόστρωμα σφάγνων. Το υπόστρωμα από μόνο του δεν είναι το σημαντικότερο σημείο προσοχής αλλά το εάν η γλάστρα είναι καλλιέργειας (διάτρητο κάτω μέρος για αποστράγγιση) ή κασπό (διακοσμητική γλάστρα χωρίς απορροή νερού). Προτιμήστε μια γλάστρα (κατά προτίμηση διάφανη) καλλιέργειας και στην συνέχεια κάποιο διακοσμητικό κασπό 2-3 εκατοστά μεγαλύτερης διαμέτρου. Μην ξεχνάτε να μεταφυτεύεται την ορχιδέα σας σε φρέσκο υπόστρωμα κάθε 6-9 μήνες για υποστρώματα σφάγνου ή κάθε 12-18 μήνες για υποστρώματα φλοιού κωνοφόρων.