Κυμπίντιουμ

Cymbidium / Κυμπίντιουμ

Κυμπίντιουμ (μιας και η ρίζα της λέξης πριν εκλατινιστεί είναι ελληνική) ή Συμπίντιουν κατά την ξενική προφορά. Το όνομα προκύπτει από το Ελληνικό Κύμβος = κούπα / κοίλο (εξού και τα κύμβαλα) και αναφέρεται στην μορφολογία της κοίλου βάσης του χείλους του λουλουδιού. Στις μέρες μας τα Κυμπίντιουμ αποτελούν διαδεδομένες ορχιδέες τόσο ως φυτά όσο ακόμη περισσότερο ως κομμένα άνθη. Η φροντίδα τους είναι μεν εύκολη από απαιτήσεις αλλά εμφανίζει δυσκολίες στο οικιακό περιβάλλον. Γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στα μεγάλα και στις μινιατούρες με τις δεύτερες να είναι καταλληλότερες για ζεστά κλίματα όπως το ελληνικό.

Φως: Είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζονται πολύ φως, τουλάχιστον 5000 λουξ, ένα νότιο παράθυρο με ελαφρά σκίαση τα καλοκαιρινά μεσημέρια θα ήταν αποδεκτό. Απευθείας έκθεση στον ήλιο το πρωί και το απόγευμα βοηθά με εξαίρεση τους θερινούς μήνες ή μετά από δυνατή βροχή τον χειμώνα. Το ιδανικό επίπεδο φωτός είναι εύκολο να προσδιοριστεί (5000+ λουξ) με το χέρι. Κρατώντας το χέρι μας με ανοιχτά τα δάχτυλα περίπου 40 εκ από την θέση του φυτού και μεταξύ φυτού και παραθύρου παρατηρούμε την σκιά. Αν βλέπουμε σκληρή σκιά το φως είναι ιδανικό. Πρακτικά μας ενδιαφέρει όσο δυνατόν περισσότερο φως, ελάχιστα λιγότερο από ικανό να προκαλέσει εγκαύματα. Σαν γενικό κανόνα, τα φύλλα πρέπει να είναι ανοιχτό πράσινο ή χρυσοπράσινο αλλά όχι κίτρινα. Μπορούν να μεγαλώσουν στο μπαλκόνι ή τον κήπο αρκεί να έχουν ελαφρά σκίαση 30-40% τα καλοκαιρινά μεσημέρια.

Θερμοκρασία: Σημαντικό. Τα Κυμπίντιουμ φύονται κυρίως σε κρύες περιοχές της Ασίας με υψηλή ηλιοφάνεια. Ειδικά τα μεγάλα χρειάζονται το κρύο, διαφορετικά δεν ανθίζουν. Οι μινιατούρες είναι περισσότερο ανεκτικές στην ζέστη και ανθίζουν χωρίς πρόβλημα. Πολλά σύνθετα υβρίδια της αγοράς μεταξύ των κατηγοριών διατηρούν μεγάλο μέγεθος και είναι ανθεκτικότερα στην ζέστη. Γενικά όσο περισσότερο τείνει να έχει πράσινα λουλούδια τόσο περισσότερο κρύο χρειάζεται, αν και όσο πιο σύνθετο το υβρίδιο τόσο ποιο δύσκολη η κατηγοριοποίηση του. Για το καλοκαίρι 24-32C ή και περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά μόλις 10-15C κατά την διάρκεια της νύχτας, εναλλακτικά δεν θα ανθίσουν! Όπως είναι κατανοητό λοιπόν ειδικά τα μεγάλα, χρειάζονται εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι, με κρύες νύχτες απαραιτήτως από τέλος Ιουλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Για τον χειμώνα 18-24C τις ημέρες και 8-14 τις νύχτες είναι ένα ιδανικό εύρος. Γενικά αντέχουν σχεδόν παγετό με σπάνια εμφάνιση προβλημάτων ως και τους 3-4C ή και χαμηλότερα αν τα φυτά είναι στεγνά. Γενικά λοιπόν για το ελληνικό κλίμα μπορούν να είναι και όλο τον χρόνο έξω χωρίς πρόβλημα, με μετακόμιση μέσα όταν έχει πολύ κρύο ή είναι ανθισμένα (για να τα ευχαριστηθείτε περισσότερο). Προσωπικά έχω Κυμπίντιουμ που είχαν θαφτεί σε χιόνι 30εκ και δεν έπαθαν τίποτε αλλά δεν θα συμβούλευα τόσο ακραίες συνθήκες.

Νερό: Εύκολο. Μιας και έχουν αποθηκευτικά όργανα νερού μπορούν να στεγνώσουν εντελώς και να αντέξουν περιόδους ξηρασίας. Παρόλα αυτά μιας και είναι ενεργά σχεδόν όλο τον χρόνο, καλό είναι να τα ποτίζετε συχνά τις περιόδους άνοιξη-φθινόπωρο, κρατώντας τα συνεχώς υγρά το καλοκαίρι και γενικά να μην επιτρέπεται στο υπόστρωμα να στεγνώσει την περίοδο της ανάπτυξης. Για τον χειμώνα κρατήστε τα ελαφρά υγρά ποτίζοντας με μικρότερη συχνότητα.

Υγρασία: Είναι εύκολο, με ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 40-60%. Καλό είναι σε αυξημένη υγρασία να υπάρχει συνεχής κυκλοφορία του αέρα. Τα φυτά πρέπει να στεγνώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το πότισμα και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή υγρασία καλό είναι να ψεκάζονται περιοδικά τα φυτά ή να τοποθετηθεί η γλάστρα τους πάνω σε έναν δίσκο με νερό και χαλίκια αποφεύγοντας η γλάστρα να κάθεται σε νερό.

Λίπανση: Πολύ συχνά, ειδικά στους ζεστούς μήνες που το φυτό αναπτύσσεται. 2 φορές τον μήνα με το πότισμα. Πάντα λιπαίνουμε υγρό φυτό για να μην κάψουμε τις ρίζες. Ένα υγρό λίπασμα N-P-K 30-10-10 άνοιξη-φθινόπωρο που το φυτό αναπτύσσεται ή 10-30-20 τον χειμώνα για ενίσχυση της ανθοφορίας. Εναλλακτικά ένα ισορροπημένο λίπασμα 20-20-20 όλο τον χρόνο.

Φύτεμα: Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται στην αρχή του καλοκαιριού μόλις αρχίσουν να βγάζουν νέες ρίζες οι νέοι ψευδοβολβοί. Τα Κυμπίντιουμ είναι λιθόφυτα ή επίγεια φυτά και όχι επίφυτα. Αγαπούν τα πορώδη μίγματα και τους αρέσει ο αερισμός αλλά σε μικρότερο βαθμό από άλλες ορχιδέες. Ένα καλό μείγμα υποστρώματος 5 μερών θα ήταν, 1 μέρος περλίτης, 1 μέρος φλοιός πεύκου, 3 μέρη τύρφη. Η μεταφύτευση συνίσταται 1 φορά κάθε 2 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση του υποστρώματος και κυρίως το μέγεθος του φυτού. Οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν αν το υπόστρωμα δεν αποστραγγίζει καλά. Για να μεταφυτέψετε απομακρύνετε το παλιό υπόστρωμα από τις ρίζες, κόψτε με ένα αποστειρωμένο εργαλείο τυχών μαλακές σάπιες ρίζες και απλώστε τις εναπομείναντες ρίζες πάνω την μισογεμάτη με χώμα γλάστρα. Γεμίστε την υπόλοιπη γλάστρα δουλεύοντας ανάμεσα από τις ρίζες αφήνοντας το σημείο από όπου ξεκινούν οι ρίζες λίγο κάτω από την επιφάνεια (1-1,5 εκ). Προτιμήστε ψηλές και στενές γλάστρες.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • george

  Άνθισε 1φορά στα 3 χρόνια..έχουν περάσει άλλα 3 κ΄τίποτα…δεν ξέρω τι να κάνω…

 • Τα Κυμπίντιουμ θέλουν λίγο παραπάνω φως, και μια καλή διαφορά στην ημερήσια και νυχτερινή θερμοκρασία κατά τους φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες ανάλογα με το αν ανθίζει χειμώνα ή καλοκαίρι. Μια μεταφύτευση με το 5λιτρο υπόστρωμά μας και ένα ποιοτικό λίπασμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

 • isida67

  το πηρα απο εκθεση λουλουδιων και ηταν σε ανθιση.αργοτερα παρατηρησα οτι στην επιφανεια των φυλλων υπηρχαν μικρες πλακιτσες(ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΕΝΤΟΜΟ,ΟΜΩς ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΕς ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΥΧΙ ΜΟΥ)αυτες λοιπον οι πλακιτσες ειναι μικρες κ πολυ δυσδιακριτες.
  επιπλεον το φυτο μου αποκτα ολο και περισσοτερα κιτρινα κηλιδακια στα φυλλα.
  το εχω χασει???
  μπορω να το σωσω με καποιο τροπο?

  • Λυπάμαι που το ακούω. Δυστυχώς αν και στο παρελθόν καλύπταμε ειδησεογραφικά και τις τοπικές εκθέσεις λουλουδιών, από την στιγμή που δραστηριοποιηθήκαμε με το κατάστημα, αποφασίσαμε πως δεν είναι σωστό να γράφουμε κριτικές για άλλους επαγγελματίες. Παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε το αυτονόητο: Οποιοδήποτε ευπαθές προϊόν αγορασμένο από μη εξειδικευμένο κατάστημα ίσως να παρουσιάζει προβλήματα λόγω κακής φροντίδας/συντήρησης.

   Αυτές οι μικρές πλακίτσες είναι έντομα και μάλιστα απομυζητικά, τα οποία ρουφούν τους χυμούς της ορχιδέας σας και εκτός από αισθητικές αλλοιώσεις και νεκρώσεις ιστών του φυλλώματος της ορχιδέας σας μπορούν να την μολύνουν και με παθογόνους μικροοργανισμούς. Στον αγγλόφωνο κόσμο της ορχιδέας ονομάζονται scale insects ενώ στα ελληνικά είναι πολλά από τα μέλη της οικογένειας στερνόρυγχων και κυρίως των κοκοειδών. Το όνομά τους προκύπτει επειδή λόγω των κηρωδών εκρύσεων τους και του σκληρού εξωσκελετού τους μοιάζουν συνήθως με πλακέ λέπια.

   Στο MyOrchid είμαστε αντίθετοι με την χρήση χημικών, αν παρόλα αυτά το επιθυμείτε σιγουρευτείτε πως θα απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο γεωπόνο για σύσταση κάποιου συστημικού εντομοκτόνου που θα τα εξοντώσει αλλά που θα είναι και κατάλληλο για εφαρμογή σε ορχιδέες.

   Η δική μας μέθοδος αντιμετώπισης είναι το πέρασμα με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αραιό σαπουνόνερο και λίγο οινόπνευμα (πχ 1 σταγόνα υγρό για πιάτα/ ποτήρι νερού και 8 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα) σε όλα τα φύλλα και μια καλή μεταφύτευση, ώστε τυχών κρυμμένα στο υπόστρωμα να απομακρυνθούν και αυτά. Εάν η ορχιδέα σας δεν έχει μολυνθεί με κάποιο παθογόνο τότε μετά την απομάκρυνση των εντόμων το πιθανότερο είναι να ανακάμψει. Για την μεταφύτευση προτείνουμε το ειδικό υπόστρωμα florabella του καταστήματος που περιέχει φλοιό πεύκου και τύρφη και είναι ειδικό για ορχιδέες όπως τα κυμπίντιουμ.