"Επεξεργασμένες" Φωτογραφίες;

Έλαβα ένα email  από επισκέπτη του μπλογκ σχετικά με τις φωτογραφίες. Μεταξύ άλλων σχολίασε: “Δεν μπορεί τα χρώματα να είναι έτσι, κάποια επεξεργασία κάνετε στις φωτογραφίες”

Με προβλημάτισε λιγάκι το μήνυμα αλλά όπως όφειλα απάντησα. Ένοιωσα όμως την ανάγκη να μοιραστώ και δημόσια μέρος της απάντησης.

Σε ότι αφορά τις φωτογραφίες. Όλες οι φωτογραφίες μου που δημοσιεύονται στο μπλογκ δεν έχουν με κανέναν τρόπο επεξεργαστεί εκτός από την αλλαγή διαστάσεων, την προσθήκη του copyright myorchid.gr  και τυχόν κειμένου ή βελών όταν έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σε ότι αφορά την ανάδειξη των χρωμάτων, αυτό συμβαίνει με προσεκτικό στήσιμο της γωνίας λήξης και του φωτισμού.

Σκέφτηκα λοιπόν για την σημερινή ανάρτηση φωτογραφιών να κάνω ένα πείραμα. Θα φωτογράφιζα τα φυτά στις 8 το απόγευμα, έξω στην αυλή με ακύρωση του φλας και κάτω από το λιγοστό απογευματινό φως λίγο πριν το σούρουπο. Νέες φωτογραφίες λοιπόν υπό αντίξοες συνθήκες και με σύγκριση αποτελέσματος σε ελεγχόμενες συνθήκες στο τέλος της ανάρτησης…

Νομίζω πως δεν έχω καταφέρει να τραβήξω πιο άσχημα φωτισμένες φωτογραφίες και πιο ξεθωριασμένα τα χρώματα. Αλλά συνεχίζω προσωπικά να τα βρίσκω πανέμορφα και σε αυτές τις φωτογραφίες.

Το περίεργο είναι πως κανονικά δεν είναι η εποχή τους, συνήθως ανθίζουν χειμώνα. Οι φαλαινόψις όμως έχουν μια μοναδική δυνατότητα να καθυστερούν την ανθοφορία τους περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν ανθοφόρο τον Σεπτέμβρη για να ανθίσουν τον Δεκέμβρη… αλλά αν δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες, να σταματήσουν εντελώς την ανάπτυξη του ανθοφόρου στην μέση, για να συνεχίσουν εκ νέου τον Απρίλη. Κάπως έτσι έγινε σε πολλά φυτά μου φέτος εξού και οι καλοκαιρινές σχεδόν ανθοφορίες.

Η παραπάνω είναι αυτή που είχε ανθίσει τις προηγούμενες ημέρες και ήδη στον δεύτερο ανθοφόρο της άνοιξε και δεύτερο μπουμπούκι όπως βλέπετε παρακάτω.

Το ντεντρόμπιουμ από την Ανθοκομική Κηφισιάς παρά την άμεση μεταφύτευση, άρχισε ήδη να χάνει λουλούδια. Παραμένει όμως ακόμη εντυπωσιακό.

Το ένα λουλούδι της από τις φωτογραφίες της προηγούμενης εβδομάδας, έχει πλέον άλλα 4 για παρέα. Στην παρακάτω φωτογραφία δεν φαίνονται όλα…

Το μοβ Ντεντρόμπιουμ που είχε αρέσει σε πολλούς από εσάς, συνεχίζει ακλόνητο ακόμη και με κακό φωτισμό.

Συνήθως ανεβάζω φωτογραφίες με την εξέλιξη του φυτού και πως ανοίγουν ένα ένα τα μπουμπούκια, υπάρχουν όμως και μερικά καμάρια που τα μοιράζομαι μόνο στο αποκορύφωμά τους. Παρόλο που προβληματίστηκα για την συγκεκριμένη αγαπημένη φαλαινόψις, τελικά αποφάσισα να είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα για τον φωτισμό και τα σχόλια περί επεξεργασίας φωτογραφιών.

Όλες λοιπόν οι φωτογραφίες παραπάνω είναι τραβηγμένες έξω, σε λιγοστό απογευματινό φωτισμό, χωρίς χρήση φλας ή άλλης τεχνητής πηγής φωτός. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε την διαφορά με χρήση τεχνητού φωτισμού και φλάς σε εξωτερικό χώρο.

Και τέλος η ίδια ορχιδέα σε εσωτερικό χώρο με πλήρως ελεγχόμενο φωτισμό στην επόμενη φωτογραφία.

Νομίζω λοιπόν πως αν και η διαφορά είναι εμφανής στις λεπτομέρειες όταν χρησιμοποιείται καλύτερος φωτισμός, ακόμη και σε άσχημες συνθήκες φωτισμού συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακές. Τι λέτε;