ForumTale: Tο παραμύθι χωρίς νομική προσωπικότητα και αριθμό μητρώου.

Πιστεύετε στα παραμύθια; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν! Για παράδειγμα είναι πολλοί που πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι πλασμένος από την ύλη των ονείρων και τρίτο ροζ συννεφάκι (από μαλλί της γριάς) δεξιά, κάτω από το ουράνιο τόξο ζουν μικρά πόνυ και τρώνε καραμελωμένα μήλα και μαλλιά αγγέλων (φύτρες φασολιών με γκουρμέ ονομασία). Προσωπικά έμαθα συνεργαζόμενος με σοβαρούς ανθρώπους, τα καλά της αρχειοθέτησης…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάποια στιγμή το 2009, 8 Νοέμβρη θυμάμαι ήταν… Έλαβα ένα μήνυμα σε μια φωτογραφία μιας σπάνιας ορχιδέας μου. Με λίγα λόγια μου εξέφραζαν θαυμασμό ως Βαθύ Γνώστη του αντικειμένου Ορχιδέα.

Η πρώτη επαφή με τα λόγια θαυμασμού.

Χάρηκα φυσικά, αν και ήδη σε φόρουμς του εξωτερικού είχα μεγάλη παρουσία (συμπεριλαμβανομένων και βραβεύσεων φωτογραφιών των φυτών μου ή την αξιολόγηση των συμβουλών μου ως των καλύτερων στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος ζητούσε συμβουλές για την καλλιέργεια ορχιδέων). Το πιο ευγενικό πράγμα που θα μπορούσα να κάνω, ήταν να ευχαριστήσω τον επισκέπτη που άφησε το σχόλιο. Έστειλα ένα σύντομο email με τις ευχαριστίες μου…

Ευχαριστήριο Μήνυμα

…για να λάβω ένα μεγάλο μήνυμα με πολλές πληροφορίες για τον συνομιλητή μου αλλά και για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει. Η προσπάθεια αυτή ήταν ένα από τα πολλά φόρουμ για ορχιδέες.

Η αρχή μιας προσπάθειας με εξ' αρχής δηλωμένη την πρόθεση εισαγωγών από εξωτερικό.

Δεν έχασα χρόνο, φυσικά και γράφτηκα και μαζί με τους άλλους 5 ανθρώπους ξεκινήσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες των φυτών μας θαυμάζοντας ο ένας τα φυτά του άλλου.

Άρχισε να αυξάνεται ο κόσμος, να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να μπαίνουν διάφοροι καλοθελητές. Έτσι ξεκίνησαν κάποιες πρακτικές που προσωπικά (αλλά και βάση νομοθεσίας) θεωρώ κακές. Συγκεκριμένα κάποιοι δημόσια έγραφαν πως εισάγουν φυτά από τρίτες χώρες (εκτός Ευρώπης, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα) μέσω σελίδας δημοπρασιών ή κάποιοι έξυπνοι να δίνουν λινκς για download βιβλίων και συγγραμμάτων καταπατώντας την πνευματική ιδιοκτησία τρίτων. Ζήτησα την διακοπή αυτών των πρακτικών αλλά μιας και δεν εισακούστηκαν οι απόψεις μου, ζήτησα την διαγραφή του συνόλου του περιεχομένου μου (φωτογραφίες, οδηγοί φροντίδας κλπ) και αποχώρησα.

Δεν ασχολήθηκα έκτοτε ξανά, εκτός των περιπτώσεων που το πρόγραμμα ανάλυσης κίνησης στο MyOrchid.gr εμφανίζει εισερχόμενη κίνηση από διευθύνσεις του φόρουμ. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους κλειδωμένα για τον απλό επισκέπτη τα link, μιας και βρίσκονται σε κλειστές περιοχές μόνο για κάποια μέλη ή αποτελούν περιεχόμενο προσωπικών μηνυμάτων.

Μερικά στατιστικά περιόδου χωρίς εμφάνιση συνδέσμων.

Τρία χρόνια μετά και με το κατάστημα ενεργό, χάθηκαν οι θαυμασμοί και οι ευγένειες. Κατά καιρούς δημιουργούνται νήματα με τα λάθος ονόματα των φυτών που πουλά το κατάστημα (ενώ απλά μέλη πληκτρολόγησαν τυχαία τυπογραφικά λάθη), φωτογραφίες από βοτανικά μας είδη ανεβαίνουν με λεζάντες ως NOID (χωρίς ταυτότητα – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Paphiopedilum spicerianum) και συνεχώς συγκρίνονται τιμές του καταστήματος με μεγαθήρια φυτώρια 14 στρεμμάτων του εξωτερικού. Πάντα επιλεκτικά και πάντα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των φυτών απλά μόνο το όνομα, ούτε φυσικά οι φόροι, εισφορές, λειτουργικά έξοδα, εξυπηρέτηση, οικονομία κλίμακας κλπ. Χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί όπως γιαλαντζί κατάστημα αναφερόμενοι στο MyOrchid.gr το οποίο και είναι νομική προσωπικότητα, συγκεκριμένα Ατομική Επιχείρηση (με το σύνολο των φορολογικών στοιχείων του διαθέσιμα δημόσια στους όρους χρήσης) και μιλούν για παιδικές ασθένειες και κλασικές κακές ελληνικές εμπορικές πρακτικές.

Υπενθυμίζω λοιπόν απλά δύο πράγματα:
-Η παραπλανητική εκπροσώπηση ως αστικής εταιρίας, συλλόγου, συνδέσμου και λοιπόν νομικών προσωπικοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αν πρωτίστως δεν υπάρχει η κατάλληλη ίδρυση είναι παραπλανητική για το κοινό και αποτελεί παράβαση σχετικών διατάξεων.
-Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, είσπραξη συνδρομών και εμπορία προϊόντων ειδικά μη τηρώντας νόμιμα παραστατικά βάση φορολογικών διατάξεων, αποτελούν παραβάσεις.

Φόρμα Εγγραφής του "Συλλόγου"

Από την έρευνα στην εν λόγω ιστοσελίδα αλλά και την φόρμα εγγραφής (με πληρωμή συνδρομής στο εν λόγω φόρουμ βάση κειμένου φερόμενου ως καταστατικού) δεν προέκυψε αναγραφή στοιχείων νομικής προσωπικότητας και αριθμός μητρώου κάτι το οποίο εγείρει σειρά ερωτημάτων. Παρόλα αυτά, θα χαρώ αν ο εν λόγω φερόμενος σύλλογος σχολιάσει δημόσια σε αυτή την σελίδα και συμβουλεύσει για την υπόσταση του ως νομική προσωπικότητα και τον αριθμό μητρώου ώστε να ζητήσω με την σειρά μου δημόσια συγνώμη, παρόλο που σεβόμενος το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση, δεν αναφέρονται επωνυμίες και διευθύνσεις ως οφείλω σε αυτή την ανάρτηση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αυτά στοιχεία στην φόρμα εγγραφής τους, μάλλον πρόκειται για παραπλάνηση του κοινού με σκοπούς την παραεμπορεία φυτών. Το MyOrchid.gr δεν είναι ελλεγκτικό όργανο. Οι αρμόδιες αρχές όπως η οικονομική αστυνομία και το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι στην διάθεση πολιτών, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρων προς καταγγελία αυτής της δράσης π.χ. πληρωμή συνδρομών χωρίς απόδειξη ή ως θύματα παραπλανητικής εκπροσώπησης.

Σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς προς το κατάστημα μας, θεωρούμε ότι πηγάζουν εκ του φόβου μείωσης των μπόνους σε φυτά μελών τους που διενεργούν Ομαδικές Παραγγελίες από φυτώρια εξωτερικού και ως εκ τούτου δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία προσφυγής στην δικαιοσύνη για προσβολή καλής φήμης και πελατείας.

Παρόλα αυτά έχουν ήδη καταγραφεί αδιάβλητα αντίγραφα συζητήσεων με χαρακτηρισμούς αλλά και αποτρεπτικές παραινέσεις διαχειριστών με σκοπό την αποτροπή πωλήσεων του καταστήματός μας, προς υποψήφιους πελάτες μας. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πρακτική μηνυμάτων που αποτρέπουν υποψήφιους πελάτες μας, θα αναγκαστούμε να διεκδικήσουμε τα έννομα δικαιώματά μας. Ειδικά δε όταν οι πελάτες μας και μέλη του φερόμενου συλλόγου εκφράζουν συνεχώς την ικανοποίησή τους δημόσια και οι ίδιοι που κρίνουν αρνητικά και προσπαθούν να αποτρέψουν πωλήσεις, όταν βλέπουν τελικώς τα φυτά μας, τα αξιολογούν πέραν του δέοντος θετικά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την επίθεση που δεχόμαστε από το φερόμενο προεδρείο.