Ορχιδέες Φρανκενστάιν

Βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες θυμήθηκα μια σειρά άρθρων σχετικά με την διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρείας ρουχισμού. Ακόμη περισσότερα άρθρα για την λεγόμενη shock value (αξία σοκαρίσματος σε ελεύθερη απόδοση) των φωτογραφιών του Ολιβέρο Τοσκάνι που τις είχε φωτογραφήσει. Διάφορα σοκαριστικά θέματα όπως αποτυπώνονται σε φωτογραφίες έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και να πυροδοτήσουν συζητήσεις κατά καιρούς.

Ενώ θεωρητικά τουλάχιστον, τρεις ανθρώπινες καρδιές ή ένας κορμοράνος μέσα στο πετρέλαιο, δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με ένα κατακρεουργημένο λουλούδι ως προς το σοκ που δημιουργούν στον θεατή… για μερικούς ανθρώπους που αγαπούμε τα φυτά καταφέρνει και αποτελεί ένα μικρό σοκ.

Ο Pawel Bownik, τεμαχίζει προσεκτικά διάφορα φυτά, διαχωρίζει τα φύλλα από τον κορμό, τα πέταλα από τον στήμονα, κρατά σημειώσεις και όλα αυτά προκειμένου να μπορέσει αργότερα να τοποθετήσει το κάθε κομμάτι στην αρχική του θέση. Οι φωτογραφίες του καταγράφουν αυτή την ανοικοδόμηση και ενώ από μακριά ένα αφηρημένο βλέμμα εκλαμβάνει ένα φυτό ζωντανό φυτό που ακμάζει και ανθίζει, μια προσεκτική κοντινή ματιά ανακαλύπτει καρφίτσες, συνδετήρες, σπάγκους, κολλητική ταινία και άλλα υλικά που κρατούν αυτά τα απόκοσμα δημιουργήματα στην θέση τους. Ιδιαίτερη και πρωτότυπη τέχνη ή φυτά Φρανκενστάιν;

Μια "ανθισμένη" ορχιδέα φαλαινόψις

Που στέκεται στην θέση της με καρφίτσες

Ένα "ανθισμένο" κυμπίντιουμ

...που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του μπουκέτου της "νύφης του Φρανκενστάιν"