Η αρρώστια των κηπουρών

**Επειδή είναι πολύ γραφικές, δεν συμπεριλήφθηκαν φωτογραφίες με την ασθένεια, παρόλα αυτά μπορείτε να δείτε μερικές κάνοντας κλικ εδώ**

Πολλά επαγγέλματα έρχονται με κάποιους κινδύνους. Ένας κομμωτής μπορεί να πάθει τενοντίτιδα ή να κόψει τα δάχτυλά του, ένας επαγγελματίας οδηγός μπορεί να έχει προβλήματα με την μέση του ή ένας κτηνίατρος να δαγκωθεί από κάποιο τρομαγμένο ζώο. Γενικά ανάλογα με την ενασχόληση του καθενός από εμάς, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σχετικοί με το αντικείμενο της εργασίας μας ή ακόμη και του χόμπι μας.

Σίγουρα έχετε ακούσει για την αρρώστια των δυτών, αλλά για των κηπουρών; Η “αρρώστια των κηπουρών”, γνωστή και ως η “αρρώστια των κηπουρών τριανταφυλλιάς”, ονομάζεται Σποροτρίχωση. Η σποροτρίχωση, προκαλείται από τον μύκητα Sporothrix schenckii, ο οποίος και βρίσκεται στο χώμα και την βλάστηση. Για να προσβληθεί κανείς θα πρέπει το δέρμα να τρυπηθεί ή ήδη υπάρχουσα πληγή να έρθει σε επαφή με φυτά ή χώμα.

Μερικοί από τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης είναι το τρύπημα του δέρματος από αγκάθι τριανταφυλλιάς, άχυρα, πευκοβελόνες μικρών πεύκων (πχ κατά την μεταφύτευση) και σφάγνων. Γενικά εργασίες με χώμα και φυτά που μπορούν να τραυματίσουν το δέρμα. Για τον λόγο αυτό και η αρρώστια προσβάλει κυρίως κηπουρούς, αγρότες και εργαζόμενους σε φυτώρια και θερμοκήπια. Σε ότι αφορά την καλλιέργεια ορχιδέας, ο μύκητας μπορεί να βρίσκεται στα σφάγνα ή λιγότερο πιθανόν σε κομμάτια φλοιού που χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα, με τα πρώτα να είναι περισσότερο “επικίνδυνα” μιας και μπορούν να γρατζουνίσουν κατά την μεταχείριση.

Μετά την μόλυνση, τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν έως και τρεις μήνες αν και ο μέσος χρόνος εμφάνισης είναι οι τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για μια χρόνια δερματική μόλυνση με αργή εξέλιξη. Ξεκινά με την εμφάνιση σκληρού κοκκινοπού ανώδυνου οιδήματος του υποδόριου ιστού που τελικώς γίνεται χρόνιο έλκος που μπορεί να εκρέει πύον. Συνήθως εμφανίζεται στις παλάμες και τους βραχίονες μιας και είναι τα συνηθέστερα σημεία εισόδου από τραυματισμό.

Ο μύκητας στην συνέχεια προσβάλει τα λεμφαγγεία και εξαπλώνεται. Εκτός από το δέρμα και τα λεμφαγγεία, μπορεί να προσβάλει τα μάτια, τους πνεύμονες (εισπνοή σπορίων), το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οστά και τις αρθρώσεις. Είναι σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, λοίμωξη χαρακτηριζόμενη από χαμηλό πυρετό, απώλεια βάρους, αναιμία, αρθρίτιδα, οστεολυτικές αλλοιώσεις, εκτός από τις συνηθέστερες δερματικές αλλοιώσεις. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, προσβάλει κυρίως κηπουρούς και άτομα που μεταχειρίζονται φυτά, παρόλα αυτά ανοσοκατεσταλμένα ή ατελώς ρυθμισμένα διαβητικά άτομα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. Μιας και αναφέραμε τους κτηνιάτρους πιο πάνω, κινδυνεύουν και αυτοί κατά την μεταχείριση γατών με την ασθένεια.

Η θεραπεία είναι μεγάλης διάρκειας και μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φοράτε πάντα μακρυά γάντια (μέχρι τον αγκώνα) όταν κάνετε δουλείες στον κήπο ή μεταχειρίζεστε φυτά ειδικά με αγκάθια όπως οι τριανταφυλλιές.

*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και την κοινή λογική για κάθε ασθένεια.