Η αρρώστια των κηπουρών

**Επειδή είναι πολύ γραφικές, δεν συμπεριλήφθηκαν φωτογραφίες με την ασθένεια, παρόλα αυτά μπορείτε να δείτε μερικές κάνοντας κλικ εδώ**

Πολλά επαγγέλματα έρχονται με κάποιους κινδύνους. Ένας κομμωτής μπορεί να πάθει τενοντίτιδα ή να κόψει τα δάχτυλά του, ένας επαγγελματίας οδηγός μπορεί να έχει προβλήματα με την μέση του ή ένας κτηνίατρος να δαγκωθεί από κάποιο τρομαγμένο ζώο. Γενικά ανάλογα με την ενασχόληση του καθενός από εμάς, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σχετικοί με το αντικείμενο της εργασίας μας ή ακόμη και του χόμπι μας.

Σίγουρα έχετε ακούσει για την αρρώστια των δυτών, αλλά για των κηπουρών; Η «αρρώστια των κηπουρών», γνωστή και ως η «αρρώστια των κηπουρών τριανταφυλλιάς», ονομάζεται Σποροτρίχωση. Η σποροτρίχωση, προκαλείται από τον μύκητα Sporothrix schenckii, ο οποίος και βρίσκεται στο χώμα και την βλάστηση. Για να προσβληθεί κανείς θα πρέπει το δέρμα να τρυπηθεί ή ήδη υπάρχουσα πληγή να έρθει σε επαφή με φυτά ή χώμα.

Μερικοί από τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης είναι το τρύπημα του δέρματος από αγκάθι τριανταφυλλιάς, άχυρα, πευκοβελόνες μικρών πεύκων (πχ κατά την μεταφύτευση) και σφάγνων. Γενικά εργασίες με χώμα και φυτά που μπορούν να τραυματίσουν το δέρμα. Για τον λόγο αυτό και η αρρώστια προσβάλει κυρίως κηπουρούς, αγρότες και εργαζόμενους σε φυτώρια και θερμοκήπια. Σε ότι αφορά την καλλιέργεια ορχιδέας, ο μύκητας μπορεί να βρίσκεται στα σφάγνα ή λιγότερο πιθανόν σε κομμάτια φλοιού που χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα, με τα πρώτα να είναι περισσότερο «επικίνδυνα» μιας και μπορούν να γρατζουνίσουν κατά την μεταχείριση.

Μετά την μόλυνση, τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν έως και τρεις μήνες αν και ο μέσος χρόνος εμφάνισης είναι οι τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για μια χρόνια δερματική μόλυνση με αργή εξέλιξη. Ξεκινά με την εμφάνιση σκληρού κοκκινοπού ανώδυνου οιδήματος του υποδόριου ιστού που τελικώς γίνεται χρόνιο έλκος που μπορεί να εκρέει πύον. Συνήθως εμφανίζεται στις παλάμες και τους βραχίονες μιας και είναι τα συνηθέστερα σημεία εισόδου από τραυματισμό.

Ο μύκητας στην συνέχεια προσβάλει τα λεμφαγγεία και εξαπλώνεται. Εκτός από το δέρμα και τα λεμφαγγεία, μπορεί να προσβάλει τα μάτια, τους πνεύμονες (εισπνοή σπορίων), το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οστά και τις αρθρώσεις. Είναι σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, λοίμωξη χαρακτηριζόμενη από χαμηλό πυρετό, απώλεια βάρους, αναιμία, αρθρίτιδα, οστεολυτικές αλλοιώσεις, εκτός από τις συνηθέστερες δερματικές αλλοιώσεις. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, προσβάλει κυρίως κηπουρούς και άτομα που μεταχειρίζονται φυτά, παρόλα αυτά ανοσοκατεσταλμένα ή ατελώς ρυθμισμένα διαβητικά άτομα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. Μιας και αναφέραμε τους κτηνιάτρους πιο πάνω, κινδυνεύουν και αυτοί κατά την μεταχείριση γατών με την ασθένεια.

Η θεραπεία είναι μεγάλης διάρκειας και μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φοράτε πάντα μακρυά γάντια (μέχρι τον αγκώνα) όταν κάνετε δουλείες στον κήπο ή μεταχειρίζεστε φυτά ειδικά με αγκάθια όπως οι τριανταφυλλιές.

*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και την κοινή λογική για κάθε ασθένεια.

Διαβάστε κάτι σχετικό!  • thlimeno noufaro

    me tsimpise ena agathi triantafilias etrekse poli ema me tsimpise ao tin epano mergia tou daxtilou tis protes dio meres ixe pristi to daxtilo mou kai to eniotha poli moudiazmeno tora ine sxedon efta imeres to moudiazma perase ala to kokalo ponai ligo poso epikindino mpori na ine efxaristo

    • Περαστικά. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε κάποια ιατρική συμβουλή. Με την κοινή λογική και μόνο: Εξαρτάται από την άμυνα του οργανισμού σας, το πόσο «βρώμικο» ήταν το αγκάθι και την φροντίδα που είχε το τραύμα σας. Η συμβουλή μας θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα εξετάσει το τραύμα σε συνάρτηση με το ιστορικό σας. Καλύτερα να επισκεφθείτε άσκοπα έναν γιατρό, παρά αργά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σε τραυματισμούς από φυτικούς ιστούς, κάποιο τμήμα να έχει σπάσει και να έχει εγκλωβιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κάποιο απόστημα ή και άλλες επιπτώσεις.