Γεωμέτρες

Στην φωτογραφία βλέπετε μια Burrageara Nelly Isler (πλέον ονομάζεται Oncidopsis Nelly Isler μετά τις νέες αλλαγές στην ονοματολογία, αφήνω όμως το παλαιότερο όνομα μιας και είναι γνωστότερο, ίσως βέβαια να γνωρίζετε το φυτό με τον λανθασμένο όρο Κάμπρια / Cambria μιας και είναι αυτός που συνήθως αναφέρεται στο συγκεκριμένο φυτό στο εμπόριο). Στην φωτογραφία λοιπόν μπορείτε να δείτε με λίγη προσοχή κάποιους γεωμέτρες να κάθονται εντελώς ακίνητοι ώστε να κρυφτούν αποτελεσματικά.

 

Οι Σκόροι γεωμέτρες (Geometridae) από την ελληνική γαία (γη) και το μέτρον (μέτρο, μετράω), αναφέρεται στην κίνηση της προνύμφης (κάμπιας) του εντόμου. Ο τρόπος που κινούνται μοιάζει να μετρούν την γη όπως ένας γεωμέτρης θα χρησιμοποιούσε έναν διαβήτη. Μιας και σε αντίθεση με άλλες κάμπιες έχουν ψευδόποδες μόνο στις άκρες τους, αναγκάζονται να υιοθετούν την συγκεκριμένη κίνηση για να μετακινούνται. Δείτε το σχετικό βίντεο και θα καταλάβετε. Οι Γεωμέτρες αριθμούν περίπου 35.000 είδη.

Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά ενδημικά είδη που προσβάλλουν μια σειρά από καλλιέργειες. Είναι πολύ λαίμαργα και τους αρέσουν περισσότερο οι τρυφεροί ιστοί, ειδικά των λουλουδιών ή νεαρών φύλλων. Πολλά από τα είδη σκόρων που συναντούμε και μέσα στα σπίτια μας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι συχνό φαινόμενο κάποιο από τα φυτά μας να προσβληθεί από τις κάμπιες στην αρχή της άνοιξης ή στα μέσα φθινοπώρου που ανάλογα με το είδος εκκολάπτονται τα αυγά. Σε καλλιέργειες χρησιμοποιούνται βιολογικά εντομοκτόνα βακίλων αλλά η πρότασή μου εάν μιλάμε για φυτό εσωτερικού χώρου όπως οι ορχιδέες θα ήταν απλή απομάκρυνση των καμπιών με το χέρι. Το μυστικό είναι να περιμένεις να αρχίσουν να περπατούν στο σκοτάδι και να ανάβεις το φως απότομα. Σταματούν και τεντώνονται λες και είναι κάποια ίνα από το φαγωμένο λουλούδι ή αν είναι ημέρα να καθίσεις ήσυχα ήσυχα κοντά στο φυτό μέχρι να αρχίσουν να περπατούν.