Κυνηγοί του τυχερού Ντεντρόμπιουμ

Κάθε εποχή έχει άνθιση ένα συγκεκριμένο είδος αναγνωσμάτων. Επιστημονική φαντασία, αστυνομικά, ρομάντζα για να ονομάσουμε μερικά. Την χρυσή εποχή της δενδροκηποκομίας -ειδικά στην Βικτωριανή Αγγλία- τα βιβλία με τις ιστορίες των κυνηγών ορχιδέας και των ταξιδιών τους στον τότε νέο κόσμο αποτελούσαν ιδιαίτερα λαοφιλή αναγνώσματα και κάποια από αυτά κατείχαν και εξέχουσα λογοτεχνική αξία. Κάποια άρθρα εποχής που φιλοξενούνται στο myorchid.gr κατά καιρούς, καταγράφουν εκείνη την περίοδο.

Νόμιζα πως με τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ορχιδέων (βάση των οποίων η συλλογή και εμπορία φυτών από την φύση απαγορεύεται) τα φαινόμενα της συλλογής φυτών είχαν εξαλειφθεί. Σήμερα έπεσα πάνω σε ένα νέο δημοσιευμένο στη σελίδα του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Βιετνάμ:

Βιετναμέζοι δισεκατομυριούχοι επιθυμούν να αποκτήσουν το Dendrobium farinatum, το πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος ορχιδέας στο Βιετνάμ, το οποίο πιστεύεται πως φέρνει καλή τύχη στους ιδιοκτήτες του.

Το Ινστιτούτο Τροπικής Βιολογίας της Βιετναμέζικης Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογιών, ανακοίνωσε την ανακάλυψη του είδους Dendrobium farinatum. Το νέο είδος βρέθηκε στον οικότοπο Khanh Hoa στο κέντρο του Βιετνάμ.

Ο Truong Quang Tam του Ινστιτούτου Τροπικής Βιολογίας επιβεβαίωσε πως το είδος ευδοκιμεί στο Βιετνάμ, ενώ δεν υπάρχουν και αναφορές για τυχών παρουσία του σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Nguyen Cong Thoai, ειδικό γενετιστή, το είδος αναφέρθηκε πρώτη φορά σε μια Γερμανική επιθεώρηση το 2004. Στο άρθρο τους οι H. Schildhauer και W.Schraut έγραψαν πως οι ορχιδέες προερχόταν από το Βιετνάμ, και εισήχθησαν στην Γερμανία για εμπορικούς σκοπούς.

Στο άρθρο δεν γινόταν γνωστή η ακριβής προέλευση της ορχιδέας, αλλά αναφερόταν η πεποίθηση πως φύεται στην επαρχία Lai Chau του βορειοδυτικού Βιετνάμ. Οι ορχιδέες φύονται σε περιοχές υψομέτρου 800-900 μέτρων.

Πρόσφατα, στα πλαίσια συνεργασίας ερευνητικού προγράμματος μεταξύ του Ινστιτούτου Τροπικής Βιολογίας, του Καταφυγίου Hon Ba Sanctuary και των Βοτανικών Κήπων της Πράγας, επιστήμονες κατέγραψαν επίσημα την παρουσία του Dendrobium farinatum στο καταφύγιο Hon Ba.

Το καταφύγιο βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Khanh Hoa, με υψόμετρο 1200-1500. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το είδος αναγνωρίστηκε επίσημα στο φυσικό του περιβάλλον στο Βιετνάμ. Συλεχθέντα δείγματα άνθισαν τον περασμένο Ιούλιο.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ερευνητικό πρόγραμμα εκτελούν επιπλέον έρευνες για την τοποθεσία και τον οικότοπο του είδους. Τα ευρήματα τους θα βοηθήσουν προς την εύρεση λογικών λύσεων για την προστασία και την ανάπτυξη του ενδημικού πληθυσμού της πολύτιμης ορχιδέας.

Από την αρχική περιγραφή της ορχιδέας ως σπάνιας και πολύτιμης, το κοινό ψιθυρίζει πως μπορεί να φέρει γούρι στους ιδιοκτήτες της. Πλούσιοι στην HCM City κυνηγούν τις ορχιδέες σε όλη την χώρα. Επιθυμούν να τις καλλιεργήσουν ως καλλωπιστικά φυτά στα σπίτια τους, που εκτός από διακόσμηση θα προσφέρουν και καλοτυχία. Πηγές αναφέρουν πως πλούσιοι είναι έτοιμοι να ξοδέψουν δισεκατομμύρια ντονγκ (τοπικό νόμισμα) για την αγορά της συγκεκριμένης ορχιδέας. Κάποιοι από αυτούς ήδη έχουν καταθέσει προκαταβολές στους τοπικούς εμπόρους ώστε να αποκτήσουν την ορχιδέα όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη.

Ο Pham Van H, ένας γνωστός έμπορος φυτών στην επαρχία Tan Binh, είπε πως ήδη έχει δεχθεί τέσσερα τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες που παρήγγειλαν την πολύτιμη ορχιδέα.

Μου είπαν πως αν έχουν την ορχιδέα στα γραφεία τους θα πάνε καλά οι δουλειές τους. Όταν τους ρώτησα από που προέρχεται η πληροφορία, μου εξήγησαν πως όλοι οι ειδικοί στο feng shui τους συμβουλεύουν το ίδιο.

Επιπλέον ο Dinh Ngoc Tuan, είπε πως οι συγκεκριμένες ορχιδέες πιστεύεται πως έχουν ιαματική δράση. Συγκεκριμένα όποιος πίνει τσάι από τα αποξηραμένα πέταλα της θα μείνει νέος για πολλά χρόνια. (σ.σ. εκκρεμεί άρθρο για κάποια άλλη ορχιδέα που στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο)

Όλα τα φυτώρια καλλωπιστικών φυτών στην HCM City δήλωσαν πως οι συγκεκριμένες ορχιδέες δεν έγιναν διαθέσιμες στην αγορά. Κάποιοι παρόλα αυτά είπαν πως έστειλαν κυνηγούς ορχιδέων στην επαρχία Khanh Hoa για να τις ψάξουν, παρά το υψηλό κόστος του ταξιδιού.