Φαλαινόψις Αρλεκίνοι

Οι Αρλεκίνοι, χαζούληδες παλιάτσοι και ακροβάτες σε κωμωδίες, υπηρέτες ερωτευμένων αφεντάδων που τους βοηθούσαν να γίνουν καρδιοκατακτητές σε ρομάντζα ή ακόμη και κυνηγοί καταραμένων ψυχών των ανθρώπων που πήραν λάθος δρόμο σε δράματα, απεικονιζόταν συνήθως με μια χαρακτηριστική φορεσιά. 

Ρόμβοι με έντονες αντιθέσεις μεταξύ δύο χρωμάτων όπως άσπρο/μαύρο και κόκκινο/μαύρο ή πολλοί ρόμβοι με έντονα διαφορετικά χρώματα έντυναν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Λόγω του συσχετισμού του σχεδίου αυτού με τους αρλεκίνους, τους παλιάτσους, τους κλόουν και τους μίμους, τα επόμενα 400 χρόνια η βιομηχανία της ένδυσης έμενε μακριά από οποιαδήποτε εφαρμογή του σχεδίου μιας και δεν θα ήταν αρεστό από το κοινό.

Παρόλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες παραλλαγές του σχεδίου από τις στολές των αρλεκίνων, όπως διαγραμμισμένοι ρόμβοι ή ρόμβοι σε γήινα χρώματα έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως σε πλεκτά πουλόβερ ή ενδύματα για σπορ (όπως το σκι που για λόγους ασφαλείας χρειάζεται έντονου χρώματος ένδυση) χρησιμοποίησαν το σχέδιο ακόμη και αυτούσιο. Το σχέδιο λοιπόν πέρασε από το θέατρο και το θέαμα στην ένδυση ή ακόμη και σε είδη υγιεινής όπως πλακάκια μπάνιου και κουζίνας, ενώ δεν έλειψαν οι εφαρμογές του ακόμη και σε πατώματα παρκέ.

Πως έφτασε όμως να αφορά μια μεγάλη ομάδα υβριδίων φαλαινόψις; Όλα ξεκίνησαν στην Ταϊβάν. Το 1983 είχε δημιουργηθεί το υβρίδιο Phalaenopsis Golden Peoker ‘Brother’ (γονείς Phal. Misty Green x Phal. Liu Tuen- Shen) από τους υβιδιστές αδερφούς Πεγκ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τεχνολογία στην παραγωγή φυτών είχε προχωρήσει με αποτέλεσμα το φυτό αυτό να κλωνοποιηθεί και να γίνει ευρέως εμπορικά γνωστό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λουλουδιού ήταν πως εμφάνιζε ένα κρεμώδες  λευκό φόντο διάστικτο από βαθύ κόκκινες βούλες.

Κατά την κλωνοποίηση εμφανίστηκαν τρεις μεταλλάξεις οι οποίες καλλιεργήθηκαν ως επιπλέον ποικιλίες του φυτού. Συγκεκριμένα οι ‘Ever Spring’, ‘Nao Cho” και ‘SJ’. Και οι τρεις νέες ποικιλίες εμφάνιζαν τις διάστικτες βούλες, ενώ βραβεύθηκαν όλες και σε διεθνή εκθέσεις. Στην γενεαλογία του υβριδίου αυτού εμφανιζόταν 12 διαφορετικά βοτανικά είδη φαλαινόψις μέσα στις διασταυρώσεις του. Από την κλωνοποίηση του και την μετέπειτα διαθεσιμότητά του στην αγορά, προέκυψαν (από τις 4 πικοιλίες Phal. Golden Peoker)  γύρω στα 500 νέα υβρίδια μόλις μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια. Λόγω των έντονων κόκκινων βουλών που τα χαρακτήριζε η κατηγορία αυτών των υβριδίων ονομάστηκε  φαλαινόψις αρλεκίνοι (harlequin phalaenopsis).

Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά υβρίδια αρλεκίνοι, τα περισσότερα από αυτά κατάγονται από την Ταϊβανέζικη Golden Peoker και μπορούμε να πούμε πως  υπάγονται σε δύο κατηγορίες. Στην μία εμφανίζεται μονόχρωμο φόντο συνήθως λευκό ή κίτρινο, διάστικτο από έντονα κόκκινες βούλες οι οποίες μοιάζουν ανάγλυφες με επιπλέον πάχος του πετάλου στο σημείο… …και σε αυτές που πλέον οι βούλες είναι τόσες πολλές που φαντάζει όλο το λουλούδι ως μονόχρωμο αλλά προδίδεται από ένα λεπτό στεφάνι στις άκρες των πετάλων.