Ιανουάριος ’14

Σκέφτηκα να μαζέψω μερικές φωτογραφίες από ανθοφορίες του Γενάρη. Η χρονιά ξεκίνησε γεμάτη μπουμπούκια που σιγά-σιγά έδωσαν την θέση τους σε άνθη. Πολλές από τις ορχιδέες παρακάτω βρίσκονται ήδη στα νέα τους σπίτια και πολλοί φίλοι του καταστήματος στέλνουν φωτογραφίες τους στο facebook. Αδιαμφισβήτητος star για τον μήνα αυτό ήταν το Dendrobium aberrans. Όσο μπόι του λείπει τόσο μεγάλη επιτυχία είχε, με πλούσιες ανθοφορίες… αγαπήθηκε και από τους φίλους του καταστήματος.

Dendrobium abberans

Τα dendrobium είναι στα τοπ 5 αγαπημένα μου είδη. Μου αρέσει η μεγάλη ποικιλομορφία τους και το γεγονός πως μπορούν να μεγαλώσουν πολύ εύκολα σε μάουντ. Πολλά από αυτά ανθίζουν τον χειμώνα από παλαιότερες άφυλλες αναπτύξεις. Αν και γενικότερα μου αρέσουν τα έντονα χρώματα, τα λευκά dendrobium καταφέρνουν να με μαγεύουν με την αρχοντική τους εμφάνιση.

Dendrobium scabrilingue

Dendrobium acutilingue

Από την άλλη, αυτό το φουξ epidendrum σε προκαλεί με το χρώμα του να σκύψεις να δεις αν μυρίζει.

Epidendrum centropetalum

Στα χρώματά που αγαπώ ανήκουν οι μοβ, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις. Οι περισσότερες cattleya του μήνα ήταν με μπουμπούκια όταν ξεκίνησαν για τα νέα σπίτια τους. Πρόλαβα να φωτογραφίσω μερικές που είχαν προλάβει να ανθίσουν στα χέρια μου. Είχαν γλυκά αρώματα που τις καθιστούσαν ιδιαίτερα σαγηνευτικές.

Cattleya

Cattleya

Cattleya

Τελευταία οι cycnoches και τα catasetum τείνουν να γίνουν το αγαπημένο μου είδος. Αυτή η cycnoches είναι αρωματική με άνθη μεγαλύτερα από 15εκ.

Cycnoches

Fdk. After Dark φίλης

Fdk. After Dark φίλης

Πέρυσι είχαμε αποκτήσει μαζί με μια φίλη μου το ιδιαίτερο Fdk. After Dark. Βάζαμε στοίχημα ποιος θα καταφέρει να το ανθίσει πρώτος. Βρε το πήρα με το καλό, βρε με το κακό… τίποτε. Μεγάλωνε τεράστια μαρουλόφυλλα αλλά από ανθοφορία τίποτε. Είχε φτάσει Νοέμβρης, ήταν από Οκτώβρη απότιστο και στο πιο κρύο σημείο και αυτό να επιμένει να κρατά τα φύλλα του πεισματικά. Για ανθοφόρο, ούτε λόγος. Γύρω στα Χριστούγεννα, άρχισε να ρίχνει τα φύλλα του και να αναπτύσσει 4 μάτια. Χαρές και πανηγύρια… αλλά πρόωρα. Σταμάτησε να τα αναπτύσσει. Άρχισα να του γκρινιάζω και να το μαλώνω. Του έδειχνα φωτογραφίες από τα ανθισμένα ξαδέρφια του στο ίντερνετ, αλλά αυτό εκεί… αγύριστο κεφάλι. Ώρες-ώρες τρομάζω στην σκέψη πως συμπεριφέρομαι σαν γιαγιά που μιλά στον βασιλικό της. Μετά διαβάζω τις έρευνες πως η ομιλία και η μουσική βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν και ηρεμώ. Σκέφτομαι πως αφού οι ορχιδέες δεν μου απαντούν, μπορώ να γράψω δημόσια πως τους μιλώ, χωρίς να έρθουν να με μαζέψουν, χεχε. Η φίλη μου γύρισε το μαχαίρι στην πληγή, στέλνοντας φωτογραφία από ένα άλλο δικό της. Μερικές μέρες μετά, το δικό μου φιλοτιμήθηκε να δείξει πως είναι τουλάχιστον ζωντανό. Ανθοφόρος ή νέα ανάπτυξη (το πιθανότερο) δεν ξέρω, ότι και να’ναι, καλοδεχούμενο.

Fdk. After Dark

Στον τομέα phalaenopsis είχε αρκετές ανθοφορίες. Μερικές από αυτές ήταν και ελαφρά αρωματικές.

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Μερικές ορχιδέες έχουν βγάλει το όνομα πως είναι δύσκολες. Δεν ξέρω γιατί μερικοί συγκαταλέγουν τις Brassia σε αυτή την κατηγορία. Συνήθως ανθίζουν σαν ρολόι 1-2 φορές τον χρόνο. Συμπόδιες, αναπτύσσουν καινούρια ανάπτυξη στην βάση των παλαιοτέρων και μόλις μεγαλώσει σε μέγεθος πετά έναν-δύο ανθοφόρους από τα πλάγια. Συνήθως μέσα σε μια χρονιά καταφέρνουν να ωριμάσουν 1-2 νέες αναπτύξεις και να χαρίσουν 1-4 νέα ανθοφόρα. Μια μικρή προσοχή στο πότισμα θέλουν (προτιμούν να στεγνώνουν ελαφρά μεταξύ ποτισμάτων) και ανταποδίδουν την φροντίδα με τα ιδιαίτερα αστερόσχημα άνθη τους.

Brassia

Brassia

Τακτικά κυνηγώ τους φίλους του καταστήματος για να στείλουν φωτογραφίες από τις ορχιδέες που απέκτησαν. Δεν στέλνουν όλοι, άλλωστε δεν είναι υποχρεωτικό. Αλλά θυμάμαι να συνομιλώ στο τηλέφωνο με κάποιον που απέκτησε μια Ionopsis και μου έλεγε πως δεν φωτογραφίζεται με τίποτε. Συμφωνώ απόλυτα, ήταν από τις δυσκολότερες να φωτογραφηθούν και χάνει πάρα πολύ στην φωτογραφία τελικά. Από κοντά είναι μια μικρή ροζ νεράιδα, αλλά στις φωτογραφίες (τουλάχιστον για εμάς που δεν έχουμε προχωρημένες γνώσεις φωτογραφίας) αποτυπώνεται πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από όσο είναι.

Ionopsis utricularioides

Ionopsis utricularioides

Με τα Paphiopedilum αντίθετα, δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Είναι φωτογενή και αρέσκονται να ποζάρουν στον φακό.

Paphiopedilum

Το ίδιο και οι vanda.

Vanda

Vanda

Ή οι ξαδέρφες τους.

Rhynchostylis gigantea

Αυτή τη Rhynchostylis gigantea μου την είχαν παραγγείλει από τον Νοέμβρη και είδα και έπαθα μέχρι να συνδυαστούν οι φορτώσεις. Θέλω να πιστεύω πως η ανθοφορία αποζημίωσε την φίλη του MyOrchid radar που την απέκτησε.