Ο μαγικός κόσμος των φυτοφαρμάκων

Το μόνο καλό με τις ορχιδέες είναι τελικά πως οι περισσότερες μαραίνονται από λάθος πότισμα. Αυτό φυσικά έχει μια πολύ απλή λύση, μαθαίνει κανείς πως να τις ποτίζει και ξεμπερδεύει. Τι γίνεται όμως με τις ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν ένα φυτό; Πως εξηγείς σε κάποιον γιατί κάποιες οικονομικές ορχιδέες στο μαζικό εμπόριο δεν είναι διαθέσιμες φθηνά μόνο από οικονομία κλίμακας και διακινούμενης ποσότητας αλλά πωλούνται με ημερομηνία λήξης και ιούς;

Επίτηδες καθυστερώ όσο είναι δυνατόν να αρχίσω να γράφω για βλαβερά έντομα, για γεωμετρικά αυξανόμενους μύκητες και βακτηρίδια και για θανατηφόρους ιούς. Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα είναι φάρμακα και κάθε φάρμακο φαρμάκι με λάθος χρήση. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει τηρούμενο πλάνο διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων και παρά τις ετικέτες που το απαγορεύουν, συσκευασίες πετιούνται στα οικιακά σκουπίδια. Άνθρωποι που δεν είναι γεωπόνοι πουλούν φυτοφάρμακα και άνθρωποι που δεν διαβάζουν καν την ετικέτα τα χρησιμοποιούν, πολλές φορές αλόγιστα. Πάντα να συμβουλεύεστε γεωπόνο και πάντα να καταφεύγετε σε χρήση φυτοφαρμάκων μόνο ως τελευταία λύση. Υπάρχουν τόσες πολλές φιλικές λύσεις, πράσινο σαπούνι, αρωματικά φυτά και έλαια, για να αναφέρω μόνο μερικά.

Ένας άλλος πολύ μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην έλειψη ενημέρωσης. Ειδικά στο κομμάτι ορχιδέα λυπάμαι πολύ αλλά έχω εντοπίσει πολλές περιπτώσεις συζητήσεων καλλιεργητών που από άγνοια μιλούν για το τάδε και το δείνα σκεύασμα, αγνοώντας το γεγονός πως δεν επιτρέπεται καν η κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Δυστυχώς ανοίγοντας απλά μια μηχανή αναζήτησης και διαβάζοντας συμβουλές από την μια ξένη χώρα, δεν σημαίνει πως τα παρουσιαζόμενα σκευάσματα αποτελούν σωστή λύση. Σε ότι αφορά τα φυτοφάρμακα ελέγχετε πάντοτε στις λίστες επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων για την χώρα μας πριν προβείτε στην οποιαδήποτε αγορά ειδικά αν η συμβουλή δεν προέρχεται από γεωπόνο. Επιπλέον όπως γράφω κάθε φορά που με ρωτούν αναγνώστες για την κατάσταση του φυτού τους, από μια φωτογραφία δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση του προβλήματος αλλά μόνο μια εικασία, καμιά φωτογραφική διάγνωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσεκτική εξέταση ενός άρρωστου φυτού από κάποιον γεωπόνο.

Γνωρίζατε πως ακόμη και μια προσβολή από μύκητες θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με πράγματα που έχουμε στην κουζίνα μας και τα τρώμε; Πριν απλά αγοράσετε το πρώτο μηκυτοκτόνο που θα δείτε σε ένα ράφι ή στο internet ρωτήστε έναν γεωπόνο για οικολογικές λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.  Επιθετικά βλαβερά έντομα μπορούν να καταπολεμηθούν με λίγο πράσινο σαπούνι χωρίς να πεθάνουν μαζί τους και όλα τα ωφέλιμα έντομα που θ επισκεφτούν το φυτό στην συνέχεια. Πρόσφατα ολοκλήρωσα την παρακολούθηση σεμιναρίων μελισσοκομίας και αρκετό καιρό διαβάζω κάποια μελισσοκομικά blogs, ο Κώστας, κάτοχος του bees.gr είχε την καλοσύνη να μου δώσει κάποιες φωτογραφίες του. Δεν είναι κρίμα να πεθαίνουν άσκοπα τόσα ωφέλιμα πλάσματα;

Δέσμευση: Σε όλες τις μελλοντικές αναρτήσεις σχετικά με ασθένειες των ορχιδέων, οι τρόποι αντιμετώπισης που θα προταθούν θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • μαθήματα μελισσοκομίας?! Στο κτήμα Συγγρού?

  • Όχι, σε ιδιωτική εταιρία μελισσοκομίας αλλά με αναγνωρισμένο εκπαιδευτή που αν θυμάμαι καλά έχει κάνει και σεμινάρια εκεί.

   • σε ρώτησα γιατί εκεί έκαναν φέτος και 2 φίλοι μου, που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τα μελίσσια ερασιτεχνικά, και είπα μήπως ήσαστε συμμαθητές. 🙂

    • Καλά έκανες, ο εκπαιδευτής μου ήταν ο κύριος Σκαρέας, ίσως να τον έχουν ακουστά οι φίλοι σου αν είναι μέλη μελισσοκομικού συλλόγου. Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι επαγγελματικά, μια κυψέλη έχω με την λογική του urban beekeeping – και το μέλι μου για τα πρωινά μου.

 • κατερίνα

  Μπράβο! Περιμενω τους φιλικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών και αχρείαστοι να είναι. Μόλις απαίκτησα μια φαλαινόψις και το site σας είναι όαση.

  • Σε ευχαριστώ Κατερίνα. Καλορίζικη η φαλαινόψις σου! Μην ξεχνάς πως στην σελίδα στο facebook χαιρόμαστε όλοι να βλέπουμε φωτογραφίες από ορχιδέες άλλων.

 • Χριστίνα @

  Καλησπέρα! Έχω αρκετές ορχιδέες…έντεκα! Κάποιες βγάζουν μια κολλώδη ουσία, Και έχουν καφέ πραγματάκια σα κελυφη, τις πλένω με νερό και προσπαθώ να τα απομακρύνω. Αυτό κάθε εβδομαδα, όμως παρατηρώ ότι μάλλον έχουν εξαπλωθεί! Τι άλλο μπορώ να κάνω; Τις έχω πλύνει και με σαπούνι μια φορά… αλλά τίποτα! Αυτά τα έντομα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο;

  • Για τον άνθρωπο όχι δεν είναι επιβλαβή, εκτός ίσως από το ενδεχόμενο να προξενήσουν κάποια αλλεργία ή κρίση άσθματος τα κόπρανά τους όπως συμβαίνει πχ με τα ακάρεα που υπάρχουν στα μαξιλάρια και τα στρώματα των κρεβατιών. Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό της ειδικότητας που σας απασχολεί μιας και οι ιατρικές μας γνώσεις είναι περιορισμένες.

   Αναφορικά με τα έντομα που έχουν προσβάλει την ορχιδέα σας αυτά μπορούν να απομακρυνθούν μηχανικά πχ ξεπλένοντας τα φύλλα σχολαστικά με νερό και λίγο σαπούνι και μεταφυτεύοντας τις ορχιδέες σας σε φρέσκο υπόστρωμα, ώστε να απομακρύνετε και αυτά που κρύβονται πιθανόν μέσα σε αυτό αλλά και τα αυγά τους. Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο γεωπόνο με άδεια διάθεσης φυτοφαρμάκων για να χρησιμοποιήσετε κάποιο δηλητήριο που θα τα σκοτώσει.

   Στο MyOrchid πιστεύουμε περισσότερο στην πρόληψη, καλός αερισμός του χώρου καλλιέργειας και τακτικές μεταφυτεύσεις κάθε 12-18 μήνες προλαμβάνουν την εμφάνιση των εντόμων. Επιπλέον το Orchid Myst που θα βρείτε στο κατάστημα, εκτός από άριστη ενυδάτωση και ασθενή λίπανση των φύλλων, περιέχει ίχνη από ήπιες οργανικές εντομοαπωθητικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης μόλυνσης εντόμων.

 • Χριστίνα@

  Σας ευχαριστώ πολύ!! Η αλήθεια είναι ότι η μετάφύτευση είναι κάτι που με αγχώνει! Είναι πολύ εύθραυστες οι ρίζες τους… Κάποιες, ανά τρεις, τις έχω σε αυτοποτιζομενες γλάστρες (περιπου 3χρονια) Εκεί η ανάπτυξη τους είναι μεγάλη, βγάζουν πολλά άνθη και δυνατές ρίζες! Αυτό είναι που φοβάμαι, γιατί στις συγκεκριμένες, οι ρίζες που είναι εκτός χώματος είναι παρά πολλές και όποτε προσπαθώ να τις τιθασευσω σπάνε! Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είμαι κατα τον φυτοφαρμάκων… Οπότε θα προσπαθήσω με τους τρόπους που μου προτείνατε! Σας ευχαριστώ και πάλι!