Ο μαγικός κόσμος των φυτοφαρμάκων

Το μόνο καλό με τις ορχιδέες είναι τελικά πως οι περισσότερες μαραίνονται από λάθος πότισμα. Αυτό φυσικά έχει μια πολύ απλή λύση, μαθαίνει κανείς πως να τις ποτίζει και ξεμπερδεύει. Τι γίνεται όμως με τις ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν ένα φυτό; Πως εξηγείς σε κάποιον γιατί κάποιες οικονομικές ορχιδέες στο μαζικό εμπόριο δεν είναι διαθέσιμες φθηνά μόνο από οικονομία κλίμακας και διακινούμενης ποσότητας αλλά πωλούνται με ημερομηνία λήξης και ιούς;

Επίτηδες καθυστερώ όσο είναι δυνατόν να αρχίσω να γράφω για βλαβερά έντομα, για γεωμετρικά αυξανόμενους μύκητες και βακτηρίδια και για θανατηφόρους ιούς. Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα είναι φάρμακα και κάθε φάρμακο φαρμάκι με λάθος χρήση. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει τηρούμενο πλάνο διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων και παρά τις ετικέτες που το απαγορεύουν, συσκευασίες πετιούνται στα οικιακά σκουπίδια. Άνθρωποι που δεν είναι γεωπόνοι πουλούν φυτοφάρμακα και άνθρωποι που δεν διαβάζουν καν την ετικέτα τα χρησιμοποιούν, πολλές φορές αλόγιστα. Πάντα να συμβουλεύεστε γεωπόνο και πάντα να καταφεύγετε σε χρήση φυτοφαρμάκων μόνο ως τελευταία λύση. Υπάρχουν τόσες πολλές φιλικές λύσεις, πράσινο σαπούνι, αρωματικά φυτά και έλαια, για να αναφέρω μόνο μερικά.

Ένας άλλος πολύ μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην έλειψη ενημέρωσης. Ειδικά στο κομμάτι ορχιδέα λυπάμαι πολύ αλλά έχω εντοπίσει πολλές περιπτώσεις συζητήσεων καλλιεργητών που από άγνοια μιλούν για το τάδε και το δείνα σκεύασμα, αγνοώντας το γεγονός πως δεν επιτρέπεται καν η κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Δυστυχώς ανοίγοντας απλά μια μηχανή αναζήτησης και διαβάζοντας συμβουλές από την μια ξένη χώρα, δεν σημαίνει πως τα παρουσιαζόμενα σκευάσματα αποτελούν σωστή λύση. Σε ότι αφορά τα φυτοφάρμακα ελέγχετε πάντοτε στις λίστες επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων για την χώρα μας πριν προβείτε στην οποιαδήποτε αγορά ειδικά αν η συμβουλή δεν προέρχεται από γεωπόνο. Επιπλέον όπως γράφω κάθε φορά που με ρωτούν αναγνώστες για την κατάσταση του φυτού τους, από μια φωτογραφία δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση του προβλήματος αλλά μόνο μια εικασία, καμιά φωτογραφική διάγνωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσεκτική εξέταση ενός άρρωστου φυτού από κάποιον γεωπόνο.

Γνωρίζατε πως ακόμη και μια προσβολή από μύκητες θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με πράγματα που έχουμε στην κουζίνα μας και τα τρώμε; Πριν απλά αγοράσετε το πρώτο μηκυτοκτόνο που θα δείτε σε ένα ράφι ή στο internet ρωτήστε έναν γεωπόνο για οικολογικές λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.  Επιθετικά βλαβερά έντομα μπορούν να καταπολεμηθούν με λίγο πράσινο σαπούνι χωρίς να πεθάνουν μαζί τους και όλα τα ωφέλιμα έντομα που θ επισκεφτούν το φυτό στην συνέχεια. Πρόσφατα ολοκλήρωσα την παρακολούθηση σεμιναρίων μελισσοκομίας και αρκετό καιρό διαβάζω κάποια μελισσοκομικά blogs, ο Κώστας, κάτοχος του bees.gr είχε την καλοσύνη να μου δώσει κάποιες φωτογραφίες του. Δεν είναι κρίμα να πεθαίνουν άσκοπα τόσα ωφέλιμα πλάσματα;

Δέσμευση: Σε όλες τις μελλοντικές αναρτήσεις σχετικά με ασθένειες των ορχιδέων, οι τρόποι αντιμετώπισης που θα προταθούν θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.