Η ανθρωποφάγος ορχιδέα

Όταν οι βοτανολόγοι είχαν πρωτοαντικρίσει τις τροπικές ορχιδέες να μεγαλώνουν στα δέντρα, νόμισαν πως ήταν παράσιτα όπως τα ευρωπαϊκά γκι. Παρατηρώντας τα σχήματα των λουλουδιών κάποιων, νόμισαν πως ήταν σαρκοφάγα. Για αρκετά χρόνια κυκλοφορούσε και ο θρύλος πως υπάρχουν ανθρωποφάγοι ορχιδέες.

Οι ορχιδέες δεν είναι σαρκοφάγες. Ο μύθος άρχισε το 1891 όταν ένας εξερευνητής – κυνηγός ορχιδέων, εντόπισε κάποια ντεντρόμπιουμ να φύονται σε ένα νεκροταφείο ιθαγενών. Πολλοί τάφοι είχαν διαβρωθεί από τις καταιγίδες αφήνοντας εκτεθειμένους σκελετούς. Σε πολλούς από αυτούς μεγάλωναν ορχιδέες. Όταν ένα κρανίο με μια ορχιδέα έφτασε στην Ευρώπη προκάλεσε μια σειρά δημοσιευμάτων και αναδημοσιεύσεων της είδησης σχεδόν από κάθε εφημερίδα στην γηραιά ήπειρο. Η φήμη πως οι ορχιδέες ήταν σαρκοφάγες διαδόθηκε στους κύκλους βοτανολόγων και απλών επίδοξων καλλιεργητών.

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1915, στην μεγάλη ανθοκομική έκθεση της Νέας Υόρκης είχε παρουσιαστεί μια φαλαινόψις που και αυτή μεγάλωνε πάνω σε ένα κρανίο και μάλιστα φερόταν να ανήκει σε έναν Φιλιπίνο φύλαρχο.

Μπορεί τελικά να ήταν απλά ένας μύθος που σκανδάλιζε την φαντασία των Ευρωπαίων κατά την χρυσή εποχή της βοτανολογίας και την μανία με τις εξωτικές ορχιδέες, δεν παύει όμως να αποτελεί ιστορικό γεγονός που ιντριγκάρει. Η πρώτη ορχιδέα σε κρανίο, ήταν το Dendrobium bigibbum. Στο βιβλίο του «The Woodlands Orchids» (1901), ο Frederick Boyle περιγράφει την ιστορία της ανακάλυψης του. Θα μπορείτε να την διαβάσετε πολύ σύντομα

Στις μέρες μας υπάρχει όμως μία τρομερή ορχιδέα (Digitalis catastroficus) που κατασπαράζει δεδομένα. Αν και το site έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει σωστά, στην περίπτωση που εμφανιστεί σε κάποιον επισκέπτη Σφάλμα 404… ευθύνεται η συγκεκριμένη σπάνια ορχιδέα.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • 🙂
  και ήθελα από μέρες να σου πω ότι η 404 σου είναι καταπληκτική. Σχεδιάζεις το site μόνος ή το έχεις δώσει κάπου έξω (εκτός του εικαστικού)? Anyway, πολύ καλή δουλειά και περιμένω να δω και τα υπόλοιπα! Και αν θέλεις οποιαδήποτε βοήθεια, εδώ είμαι!

  • Είσαι από τους άτυχους που σου την έπεσε η Digitalis catastroficus?

   Το site το χτίζουμε ομαδικά, εγώ κυρίως λέω τι θέλω να κάνει και πως να δείχνει και άλλοι κυρίως γράφουν κώδικα. Π.χ. κάνε copy paste ένα κείμενο και δες τι γίνεται. Δεν είναι στεγανή διαδικασία, εκεί που κάποιος γράφει κώδικα ζωγραφίζει και την 404 γιατί έχει μεράκι. Το εικαστικό είναι από την φωτογραφική βιβλιοθήκη μου και τα φυτά μου στην πλειοψηφία, ενώ χρησιμοποιούνται και κάποια εικαστικά τρίτων όπως σε αυτό το άρθρο που δημιουργήθηκε πρωτογενές υλικό στην κεφαλίδα από την Ria M. Στο επόμενο start up story θα έχει όλες τις λεπτομέρειες.

   Φυσικά και θέλω βοήθεια, σε αυτή την φάση χρειάζεται να «διαφημίζεις» την σελίδα σε φίλους σου 🙂 Σε λίγο καιρό και περισσότερη βοήθεια, αλλά για τώρα χρειάζεται αύξηση επισκεπτών.

   • Ναι, το πρόσεξα προχθές αυτό όταν έκανα copy – paste μια ονομασία ορχιδέας. Όσο για την catastroficus, έπεσα πάνω της όταν πάτησα στο label myorchid.gr.

    Η διαφήμιση του site από μέρους μου είναι σίγουρη, αν και μέχρι στιγμής, δεν ξέρω αν έχω φέρει κόσμο, σίγουρα όμως έχω υιοθετήσει 1-2 ορχιδέες φίλων. Με ακούνε πόσο έχω ενθουσιαστεί από αυτά που μαθαίνω από εσένα, βλέπουν και τι όμορφες είναι οι δικές μου, και μου δίνουν τις δικές τους που είναι παραμελειμένες… :-/