Η ανθρωποφάγος ορχιδέα

Όταν οι βοτανολόγοι είχαν πρωτοαντικρίσει τις τροπικές ορχιδέες να μεγαλώνουν στα δέντρα, νόμισαν πως ήταν παράσιτα όπως τα ευρωπαϊκά γκι. Παρατηρώντας τα σχήματα των λουλουδιών κάποιων, νόμισαν πως ήταν σαρκοφάγα. Για αρκετά χρόνια κυκλοφορούσε και ο θρύλος πως υπάρχουν ανθρωποφάγοι ορχιδέες.

Οι ορχιδέες δεν είναι σαρκοφάγες. Ο μύθος άρχισε το 1891 όταν ένας εξερευνητής – κυνηγός ορχιδέων, εντόπισε κάποια ντεντρόμπιουμ να φύονται σε ένα νεκροταφείο ιθαγενών. Πολλοί τάφοι είχαν διαβρωθεί από τις καταιγίδες αφήνοντας εκτεθειμένους σκελετούς. Σε πολλούς από αυτούς μεγάλωναν ορχιδέες. Όταν ένα κρανίο με μια ορχιδέα έφτασε στην Ευρώπη προκάλεσε μια σειρά δημοσιευμάτων και αναδημοσιεύσεων της είδησης σχεδόν από κάθε εφημερίδα στην γηραιά ήπειρο. Η φήμη πως οι ορχιδέες ήταν σαρκοφάγες διαδόθηκε στους κύκλους βοτανολόγων και απλών επίδοξων καλλιεργητών.

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1915, στην μεγάλη ανθοκομική έκθεση της Νέας Υόρκης είχε παρουσιαστεί μια φαλαινόψις που και αυτή μεγάλωνε πάνω σε ένα κρανίο και μάλιστα φερόταν να ανήκει σε έναν Φιλιπίνο φύλαρχο.

Μπορεί τελικά να ήταν απλά ένας μύθος που σκανδάλιζε την φαντασία των Ευρωπαίων κατά την χρυσή εποχή της βοτανολογίας και την μανία με τις εξωτικές ορχιδέες, δεν παύει όμως να αποτελεί ιστορικό γεγονός που ιντριγκάρει. Η πρώτη ορχιδέα σε κρανίο, ήταν το Dendrobium bigibbum. Στο βιβλίο του “The Woodlands Orchids” (1901), ο Frederick Boyle περιγράφει την ιστορία της ανακάλυψης του. Θα μπορείτε να την διαβάσετε πολύ σύντομα

Στις μέρες μας υπάρχει όμως μία τρομερή ορχιδέα (Digitalis catastroficus) που κατασπαράζει δεδομένα. Αν και το site έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει σωστά, στην περίπτωση που εμφανιστεί σε κάποιον επισκέπτη Σφάλμα 404… ευθύνεται η συγκεκριμένη σπάνια ορχιδέα.