Έρευνα Αγοράς
Στα πλαίσια έρευνας αγοράς για το μπλογκ, χρησιμοποίησα τον χρυσό οδηγό. Από τα περίπου 3.000 ανθοπωλεία και φυτώρια επέλεξα 300 με γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας, έχουμε λοιπόν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από 230 επαγγελματίες του χώρου που τελικά συμμετείχαν στην έρευνα απαντώντας σε σύντομες ερωτήσεις. Ομαδοποίησα και σας παρουσιάζω τα ευρήματα. (ποσοστά στρογγυλοποιημένα)
94% των καταστημάτων, πωλούν ορχιδέες.
Τα φυτά που πωλούνται ανήκουν στα παρακάτω είδη με ποσοστό διάθεσης του κάθε είδους στο σύνολο των ερωτηθέντων και την διαθεσιμότητα:
Φαλαινόψις 94% Συνεχής διάθεση
Κυμπίντιουμ 61% Διάθεση τους χειμερινούς μήνες
Ντεντρόμπιουμ 48% Περιοδική διάθεση
Ονσίντιουμ 39% Περιοδική διάθεση
Κάμπρια (Μπουραγκεάρες, Οδοντοσίντιουμ κλπ) 33% Περιοδική διάθεση
Παφιοπέντιλουμ 18% Σπάνια διαθέσιμα
Καττλέγιες 16% Σπάνια διαθέσιμα
Ξεκάθαρα λοιπόν το εμπορικότερο είδος και στην Ελλάδα είναι η Φαλαινόψις.
Η μέση τιμή μιας ορχιδέας είναι τα 30Ε ενώ αν συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στις Φαλαινόψις η μέση τιμή είναι 25Ε. Η τάση είναι να πωλούνται με πλαστικό διακοσμητικό κασπώ ή με κεραμικό κασπώ με επιπλέον κόστος 5-10Ε. Γενικά η ίδια τάση ισχύει σε όλα τα είδη εκτός από τα Κυμπίντιουμ λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους.
Τα υποστρώματα που χρησιμοποιούνται στα διαθέσιμα φυτά είναι κορμός πεύκου 88% και διογκωμένη άργυλος 5,5% με εξαίρεση τα Κυμπίντιουμ που στο σύνολο των περιπτώσεων χρησιμοποιείται τύρφη. Η συμμετοχή ινών κοκοφοίνικα, σφάγνων ή μειγμάτων υλικών είναι αμελητέα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μόνο το 3% των καταστημάτων πωλούν υποστρώματα κορμού για μεταφύτευση ή διάφανες πλαστικές γλάστρες, παρατηρούμε λοιπόν σοβαρή έλλειψη σε υλικά απαραίτητα για μακροχρόνια φροντίδα των φυτών.
Στις συμβουλές καλλιέργειας τα πράγματα είναι μπερδεμένα… ήταν δύσκολη η επεξεργασία μιας και στην τηλεφωνική συνέντευξη είχα να ομαδοποιήσω μη ποσοτικά δεδομένα. Παρόλα αυτά με λίγη επιπλέον προσπάθεια κατέληξα στην παρακάτω ομαδοποίηση. Να διευκρινίσω πως λόγω περιορισμών χρόνου οι συμβουλές καλλιέργειας ζητήθηκαν μόνο για το εμπορικότερο είδος ανά κατάστημα, πρακτικά λοιπόν οι συμβουλές αφορούν την φροντίδα για φαλαινόψις.
42% των ερωτηθέντων προτείνουν μικρή ποσότητα νερού, με την χαρακτηριστική έκφραση “Ένα Φλυτζανάκι Νερό” να ακούγεται σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, μια φορά την εβδομάδα.
22% απάντησαν πως υπάρχουν οδηγίες στο καρτελάκι με το οποίο πωλούνται, σε δεύτερη διερευνητική ερώτησή μου, οι μισοί απάντησαν πως οι οδηγίες δεν είναι διαθέσιμες στα ελληνικά αλλά σε ξένες γλώσσες και στις άλλες μισές περιπτώσεις οι οδηγίες περιορίζονται σε εικονίδια φροντίδας πχ. μισοσκιασμένο εικονίδιο ήλιου κλπ.
17% προτείνει βύθιση ή καλό πότισμα με άφθονο τρεχούμενο νερό μια φορά την εβδομάδα.
10% προτείνει βύθιση σε νερό κάθε 10 μέρες.
9% δήλωσαν πως πρέπει πρώτα να συνομιλήσουν με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά να αξιολογήσουν τις συνθήκες του χώρου που θα τοποθετηθεί το φυτό προκειμένου να δώσουν προσωποποιημένες συμβουλές φροντίδας! Αν μου επιτρέπεται ένα προσωπικό σχόλιο, ειδικά μια ανθοπώλης από την Αλεξανδρούπολη είχε πει μια από τις καλύτερες ατάκες, “Εσύ μπορείς να ζήσεις εύκολα στην Σαχάρα?”
35% των παραπάνω συνιστούν λίπανση μια φορά τον μήνα ενώ μόλις 10% στο σύνολο των παραπάνω προτείνει μεταφύτευση. Τέλος το 60% των παραπάνω αναφέρει το κόψιμο των ανθοφόρων μετά την απάνθιση.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ανθοκομική Κηφισιάς
Οι μέλισσες ορχιδέες
Ερωτηματικά…
Τι είναι οι ορχιδέες;