Μεταφύτευση ορχιδέας

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να γράψω την προσπάθειά μου να μεταφυτεύσω μια ορχιδέα της μητέρας μου, αλλά μέχρι τώρα δεν έβρισκα το χρόνο. Βρήκα όμως σήμερα την ευκαιρία, και θα σας διηγηθώ την εμπειρία μου.

Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, έφεραν δώρο στη μητέρα μου μια πανέμορφη λευκή φαλαινόψις φορτωμένη με μεγάλα άνθη. Μου έκαν εντύπωση πως ήταν μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο (και όχι σε κασπό, όπως είχα συνηθίσει να τις βλέπω) με κάτι καφέ ξύλινα μπιλάκια για υπόστρωμα. Με μεγάλη προσοχή στα ποτίσματα ώστε να μη λιμνάζει νερό μέσα στη γλάστρα, αφού δεν είχε τρόπο αποστράγγισης, η μητέρα μου κατάφερε να κρατήσει την ορχιδέα σε πολύ καλή κατάσταση. Έβγαλε αρκετά νέα φύλλα, και κάποια στιγμή άρχισε να βγάζει και νέο ανθοφόρο (οι δύο προηγούμενοι, μετά το τέλος της ανθοφορίας, άρχισαν να ξεραίνονται και τους κόψαμε από χαμηλά).

Λίγο πριν τη μεταφύτευση Μετά από καιρό, παρατηρήσαμε ότι η γυάλινη γλάστρα άρχισε να εμφανίζει πράσινο χρώμα στα τοιχώματά της. Δεν το λες και καλό σημάδι αυτό… Έτσι, πήρα την απόφαση να τη μεταφυτεύσω σε μία μεγάλη διάφανη γλάστρα που προμηθεύτηκα από το MyOrchid και να ακολουθήσω τις οδηγίες από παλιότερο άρθρο για διάσωση και μεταφύτευση.

Με μεγάλη προσοχή, ξεκίνησα να αδειάζω αυτό το βάζο, αλλά σύντομα κατάλαβα ότι οι μπίλιες είχαν γίνει ένα σώμα τόσο η μία με την άλλη όσο και με της ρίζες της ορχιδέας. Πέρασε ώρα μέχρι να καταφέρω να βγάλω το φυτό από εκεί μέσα. Με δυσκόλεψε και το γεγονός ότι έπρεπε να κυνηγάω τις μπίλιες που έπεφταν από τον νεροχύτη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω αυτή τη δουλειά σκυμμένη στη μπανιέρα! Ευτυχώς, ελάχιστες ρίζες είχαν σαπίσει, τις οποίες και έκοψα με προσοχή.

Οι περισσότερες ρίζες είχαν γίνει ένα με το υπόστρωμα

Τώρα είχε έρθει η στιγμή να χωρέσω τις ρίζες στην καινούρια γλάστρα. Ο κορμός της ορχιδέας είχε πάρει μεγάλη κλίση όσο ήταν στο γυάλινο βάζο, και αυτό έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα γιατί  δεν μπορούσα να τη στηρίξω με κάποιο τρόπο… Με την προσθήκη του υποστρώματος, άρχισε να βαραίνει η γλάστρα και να μένει η ορχιδέα στη θέση της. Αφού κατάφερα να γεμίσω όλα τα κενά μεταξύ των ριζών με το υπόστρωμα, την έβαλα μέσα σε κασπό και την τοποθέτησα σε φωτεινό σημείο.

Τις επόμενες μέρες άρχισε να κιτρινίζει ένα από τα μεγαλύτερα φύλλα της. «Την πατήσαμε», σκέφτηκα. Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε! Δεν το έκοψα, παρά το άφησα να δω τι θα απογίνει από μόνο του. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε κατακίτρινο και κάποια στιγμή που το ακούμπησα κόπηκε από μόνο του σαν να ήταν σάπιο. Η μητέρα μου προτίμησε να την πάρει ξανά σπίτι της και να την τοποθετήσει στο σημείο που την είχε όλους αυτούς τους μήνες, μήπως και συνέλθει από την αλλαγή περιβάλλοντος (αυτή κι αν ήταν αλλαγή! Άλλη γλάστρα, άλλο σπίτι…).

Το γεγονός ότι άργησα να γράψω τόσο πολύ για αυτό το εγχείρημα έχει και τα καλά του. Μπορώ να σας πω και τα τελικά του αποτελέσματα. Ο ασθενής, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και εκείνο το κίτρινο φύλλο ήταν και το μοναδικό αρνητικό σημάδι. Έχει μεγαλώσει τον ανθοφόρο με πολλές διακλαδώσεις και είναι γεμάτη μπουμπούκια! Τουλάχιστον, τώρα θα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επόμενη μεταφύτευση…

$English:

Διαβάστε κάτι σχετικό! • Μου άρεσε που διάβασα την ιστορία της μεταφύτευσης. Άντε γιατί τώρα τελευταία απατούσες τις ορχιδέες με κηπευτικά 🙂

  Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν διογκωμένο άργυλο, αυτά τα κεραμικά μπιρμπιλάκια τέλος πάντων. Η λογική της χρήσης τους είναι να καλλιεργούν μια ορχιδέα σε ημί-υδροπονική καλλιέργεια. Προσωπικά είμαι αντίθετος αν και πολλοί ορκίζονται ότι αυτή η μέθοδος τους δουλεύει. Από την άλλη έχω δει με τα μάτια μου φαλαινόψις «νούφαρο» να κολυμπάει σε γυάλινο βάζο μόνο με νερό, να έχει σαπίσει η βελαμίνη από όλες τις ρίζες και παρόλα αυτά να έχουν μείνει ζωντανά τα κεντρικά τους τμήματα και να ανθίζουν. Σε κάθε περίπτωση σωστό και λάθος σχετίζονται με το πως «εκπαιδεύει» κανείς την ορχιδέα του. Προσωπικά πιστεύω πως ο φλοιός ή το σφάγνο είναι τα καλύτερα υποστρώματα για αυτές.

  Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που μεταφυτεύτηκε και συνήλθε. Όσο για την κλίση… είναι στην φύση τους να πηγαίνουν σε γωνία 45 μοιρών, ένας από τους λόγους της μεταφύτευσης (εκτός από την υγεία τους μιας και το υπόστρωμα αποδομείται) είναι και αισθητικός για να ξανάρθουν στα «ίσια» τους.

  • gio

   Θελω και εγώ να κάνω μεταφύτευση μια φαλ που αγόρασα πριν ένα χρονο αλλά δεν ξέρω αν πρέπει στην ίδια γλάστρα ή σε μεγαλύτερη; Πως το καταλαβαίνει κανείς αυτό; Πότε ειναι η κατάλληλη στίγμη για μεταφύτευση;

   • Η άνοιξη γενικά είναι η ιδανικότερη στιγμή για μια μεταφύτευση φαλαινόψις μιας και αυτή την εποχή αναπτύσσουν ενεργά νέες ρίζες. Πάντα επιλέγουμε το μέγεθος γλάστρας που χωρά τις ρίζες και επιτρέπει να αναπτυχθούν για περίπου έναν χρόνο. Στο κατάστημα μας http://www.myorchid.gr/shop μπορείτε να βρείτε 12 και 15 εκ διαμέτρου διάφανες γλάστρες για φαλαινόψις.

    • gio

     Πως λιπαίνω την ορχιδέα μου αφου το νερό περναει και στραγγίζει κατευθείαν; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά ειμαι καινουρια στο θέμα!!!

     • Προμυθευτείτε κάποιο ασθενές υγρό λίπασμα (κατά προτίμηση ειδικό για ορχιδέες), ποτίζετε το φυτό κανονικά με νερό και αφού είναι υγρές οι ρίζες, εφαρμόζετε το λίπασμα (διαλυμένο σε νερό και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας). Ένα πέρασμα με λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα είναι αρκετό. Αναλυτικά για την φροντίδα, ανά είδος εδώ: http://myorchid.gr/category/care

     • gio

      Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως θα απορροφήσει το λίπασμα η ορχιδέα μου αφου το νερό στραγγίζεται απευθείας. Μήπως πρέπει να τη βυθίζω σε λεκανίτσα με το νερό και το λίπασμα για 10 λεπτά και μετα να την αφήνω να στραγγλισει? Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας .

     • Μέρος του νερού με το λίπασμα θα μείνει και είναι αρκετό. Φυσικά και μπορείτε να ποτίζεται και με 5-10 λεπτά βύθιση σε λεκάνη.

      Σημειώστε πως αν χρησιμοποιείτε το ίδιο νερό για πότισμα με βύθιση για πολλές ορχιδέες υπάρχει η πιθανότητα να μεταφερθούν παθογόνοι οργανισμοί από το ένα φυτό στο άλλο.

 • Eve

  Ωωωω… τον τελευταίο καιρό κάτι δεν πάει καλά με την ορχιδέα! Τα φύλλα της έχουν γίνει σα μαραμένα μαρουλόφυλλα… Δε νομίζω ότι έχει παραποτιστεί. Μήπως του λείπει νερό? Αλλά παραμένουν πράσινα, χωρίς καμιά χρωματική αλλοίωση.

  • τα συμπτώματα υπερβολικού ποτίσματος και ελλειπούς είναι ακριβώς τα ίδια. έλεγξε το ριζικό σύστημα για να σιγουρεφτείς τι συμβαίνει

   • Eve

    Θα το κοιτάξω άμεσα!! Αχ, αυτή η μαμά μου…! Προσπαθεί να διαβάλει την πολύ καλή δουλειά μου στη μεταφύτευση!!

 • Αndy

  Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες! Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι κάνουμε όταν ξεκινήσουν να πέφτουν τα λουλούδια και να «πεθαίνει» το κοτσάνι, ενώ τα φύλλα της εξακολουθούν να είναι καταπράσινα και ζωντανά. Συνεχίζουμε την ίδια φροντίδα ή πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο?

  • Ο ανθοφόρος και τα άνθη της ορχιδέας κάποια στιγμή θα μαραθούν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, παρά τον παρατεταμένο χρόνο ανθοφορίας (εώς και 6 μήνες) κάποια στιγμή θα απανθίσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε εάν μαράθηκε και το «κλαδί» ή μόνο τα λουλούδια. Εάν το «κλαδί μένει πράσινο το αφήνεται, αν μαραθεί (κιτρινίζει και γίνεται ξυλώδες) τότε το κόβετε 2 εκ από την βάση του. Υπάρχει και η περίπτωση που μπορεί να μαραθεί μόνο στην άκρη και να μην συνεχίσει να μαραίνεται, τότε μπορείτε να το κόψετε 2 εκ από το χαμηλότερο «μάτι» και ίσως να πετάξει διακλάδωση και να ανθίσει.

   Γενικά συνεχίζετε να φροντίζετε την ορχιδέα σας και θα ανθίσει ξανά ανάλογα με την περίπτωση από α. την άκρη του παλιού ανθοφόρου, β, από διακλάδωση του παλιού ανθοφόρου, γ. από νέο ανθοφόρο που θα μεγαλώσει ανάμεσα από τα χαμηλότερα φύλλα ή ακόμη και δ. τόσο από νέο όσο και από παλιό ανθοφόρο.

 • Lina Sy

  Καλησπερα, χθες μου εφεραν μια ορχιδεα γισ την οποια εχω καποιες αποριες. Οπως θα δειτε και στις φωτογραφιες παρακατω εχει ενα φυλλο σαν να εχει μεγαλωσει τσαλακωμενο, και καποια μαυρα σημαδακια σε δυο ανθη της. Επισης πατατηρησα καποιες λευκες τελιτσες πανω σε καποιες ριζες της και ασπρα σημαδια σε ορισμενα κομματια του υποστρωματος στην επιφανεια της γλαστρας. Μπορειτε να την δειτε και να με βοηθησετε αν χρειαζεται να κανω κατι;

 • Lina Sy

  Ετσι ειναι το φυλλο της

 • Lina Sy

  Αυτα ειναι τα σημαδια στα λουλουδια

 • Lina Sy

  Οι ριζες ης και οι λευκες τελιτσες ( οσο φαινονται)