Μάθημα Υπομονής

Γεια σας,

έχει περάσει αρκετός καιρός από τον χαιρετισμό μου εδώ. (Στηβ χαμογελάς;)

Θα μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μιας φαλαινόψις. Την απέκτησα πριν από περίπου 1,5 χρόνο, φυτό πολύ υγιές, με νέες αναπτύξεις και φορτωμένο με ανθοφόρα στελέχη και πολλά λουλούδια. Με μία λέξη, εντυπωσιακή.

Δεν είχαν περάσει 10 μέρες, θυμάμαι ακόμα εκείνο το μεσημέρι, τον θόρυβο που ακούστηκε από το σαλόνι και κατάλαβα αμέσως τι είχε συμβεί, πριν ακόμα πάω να δω.

Θα κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή της θέσης που θα βάλουμε το φυτό μας. Εκείνο δεν μπορεί να διαλέξει, οπότε εμείς πρέπει να σκεφτούμε από πριν, ποια θέση είναι η καλύτερη και να μην το μετακινήσουμε στη συνέχεια από εκεί. Χώροι εκτεθειμένοι στον ήλιο μετά τις 10 το πρωί, διάδρομοι που χρησιμοποιούνται συχνά από εμάς, θέσεις προσβάσιμες από κατοικίδια ή μικρά παιδιά και σημεία που μπορεί να εκτεθούν σε δυνατό ρεύμα αέρα δεν είναι καλές επιλογές. Συνεχίζω….

Θυμάμαι ακόμα την εικόνα που αντίκρισα εκείνο το μεσημέρι. Ανθοφόρα, φύλλα και νέες αναπτύξεις σπασμένα, μαζί με το κασπώ και φλοιό, σκόρπια στο πάτωμα. Αιτία, ένα ρεύμα αέρα από μισάνοιχτο παράθυρο. Αρκετά στεναχωρημένος, όχι γιατί δεν την είχα καλά καλά 10 μέρες, αλλά γιατί αυτό θα μπορούσε να μην έχει γίνει αν εγώ ήμουνα πιο προσεκτικός. Ωστόσο δεν μπορούσα να αλλάξω αυτό που είχε συμβεί.

Στη φωτογραφία εδώ (σημερινή) φαίνονται ακόμα σημάδια στα φύλλα που δεν αφαιρέθηκαν τελείως:

Τα σημάδια της πτώσης.

Αφού μάζεψα τα συντρίμμια από το σημείο 0, την έπλυνα με νερό και την ακούμπησα σε ένα τραπέζι. Δεν έχω φωτογραφία να σας τη δείξω αλλά αν την βλέπατε θα απορούσατε. Πιστεύω μία κουβέντα που άκουσα «μη στεναχωριέσαι, θα πάρεις άλλη», ήταν αυτό που με οδήγησε τελικά να την κρατήσω.

Όχι δεν ήθελα άλλη, ήθελα αυτήν και θα έκανα ότι καλύτερο μπορούσα.

Με απολύμανση στα εκτεθειμένα σημεία, με μεταφύτευση σε καινούριο φλοιό και με κατάλληλα δεσίματα και στηρίξεις, την τοποθέτησα σε ένα σημείο και φρόντισα, ειδικά για τον πρώτο καιρό, να μην την ενοχλεί τίποτα εκτός από μένα 1 φορά τη βδομάδα.

Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός. Καινούριες αφίξεις έχουν έρθει, αν θέλετε, της κάνουν παρέα.

Ναι, είναι ακόμα μαζί μου! Να σας τη δείξω; 🙂

Ολάνθιστη μετά από την "εντατική" φροντίδα.Χαιρετισμός

Γειά σας!

Είναι η πρώτη ανάρτηση στο microblog μου, που φιλοξενείται στο MyOrchid.gr οπότε θα είμαι σύντομος.Η αλήθεια είναι ότι και εγώ αλλά μάλλον και εσείς για να διαβάζετε αυτό που γράφω έχουμε τον ίδιο θαυμασμό για μια μεγάλη κατηγορία φυτών,τις Ορχιδέες.Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη όχι μόνο για τα απαράμιλλης ομορφιάς λουλούδια των διαφόρων ειδών που την αποτελούν αλλά και για την εξέλιξη των φυτών μέσα στο χρόνο, προκειμένου να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Θυμάμαι πριν από περίπου 3 χρόνια, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν έμαθα ότι το υπόστρωμα που βρίσκεται μέσα στο πλαστικό γλαστράκι, της πρώτης Φαλαινόψις, δεν είναι χώμα αλλά φλοιός πεύκου.Φλοιός πεύκου, σκέφτηκα και αμέσως στο μυαλό μου δημιουργήθηκε το πρώτο ερωτηματικό.Γιατί? αυτη η ερώτηση ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα, η αρχή της αναζήτησης για να να μπορέσει κάποιος να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες τους να μπορέσει να αναπαραστήσει καλύτερα τις συνθήκες που έχουν ανάγκη.Διάβασα ότι οι ορχιδέες είναι επίφυτα!
Τι σημαίνει επίφυτα, ήταν η δεύτερη απορία,,, (υποσχέθηκα όμως να είμαι σύντομος, οπότε θα το τηρήσω και θα επανέλθω!)

Vanda Pachara delight

Πηγή wikipedia.

Καλώς σας βρήκα, σε ένα ταξίδι που είμαστε όλοι μαζί, χωρίς να φύγουμε, με εικόνες όμορφες που αντικατοπτρίζουν ανθρώπους που είναι όμορφοι μέσα τους!