Το Ρολόι της Ορχιδέας του T.J. Hartung
Οι Ορχιδέες έχουν έναν κύκλο ζωής. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τον ετήσιο κύκλο ζωής του φυτού, ο οποίος μπορεί να απεικονιστεί οπτικά σαν ένα ρολόι και να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε αυτόν.
Οι καλλιεργητές Ορχιδέας ξέρουν πως τα φυτά τους θα ανθίσουν σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, θα αναπτύξουν καινούρια φύλλα άλλη περίοδο και ριζικό σύστημα σε κάποια άλλη. Διαγράφοντας όλα αυτά σε μια πρόσοψη ρολογιού, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες του φυτού για λίπανση, πότισμα κλπ.
Κάθε είδος ορχιδέας είναι διαφορετικό. Μερικές ορχιδέες ανθίζουν τον Μάη και τον Ιούνη, άλλες ανθίζουν ακριβώς πάνω στην ώρα για συγκεκριμένες γιορτές. Μερικές έχουν άνθη που διαρκούν μόνο μερικές μέρες, ενώ άλλα διαρκούν για μήνες. Επίσης ο ακριβής χρόνος μπορεί να εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ζει το φυτό.
Το ρολόι της ορχιδέας θα πρέπει να αντιγραφεί για κάθε είδος που έχετε. Ορίστε πως να διαγράψετε τον κύκλο ζωής για κάθε είδος στην συλλογή σας. Ξεκινήστε σημειώνοντας ένα βέλος που να δείχνει προς την φορά των δεικτών του ρολογιού την στιγμή του έτους που εμφανίζεται ένας νέος ανθοφόρος μίσχος και ένα άλλο βέλος που να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση μόλις μαραθούν τα άνθη. Τοποθετήστε και τα δύο βέλη στον δακτύλιο “Ανθοφορία”. Επαναλάβετε για τους δακτυλίους που αφορούν την ανάπτυξη των φύλλων και του ριζικού συστήματος.
Βλέποντας τις περιόδους του έτους κατά τις οποίες λαμβάνει χώρα κάθε ένα από αυτά τα σημαντικά μοτίβα ανάπτυξης, μπορούμε να σχεδιάσουμε την λίπανση των φυτών με έναν καίριο τρόπο. Προκειμένου να οπτικοποιώ καλύτερα τα μοτίβα λίπανσης, χρησιμοποιώ μαρκαδόρους υπογράμμισης τριών διαφορετικών χρωμάτων: πράσινο για ανάπτυξη, κίτρινο για άνθη και ροζ για τις ρίζες.
Αρχίστε την υπογραμμισμένη περιοχή του δακτυλίου δύο-τέσσερις εβδομάδες πριν την έναρξη (όπως σημειώσατε με το βέλος) και συνεχίστε μέχρι σχεδόν το τέλος του εκάστοτε μοτίβου ανάπτυξης. (Ίσως υπάρξουν επικαλύψεις των χρωμάτων.)
Τα λιπάσματα αναγνωρίζονται με τρία νούμερα, τα οποία αποκαλώ “ξεπέταγμα’, “καρποφορία”, “ριζοβολία” [shoots, fruits, roots]. Το πρώτο είναι άζωτο ένα στοιχείο απαιτούμενο για την ανάπτυξη του φυτού. Το δεύτερο νούμερο είναι φώσφορος (P2O5), ένα χημικό που απεδείχθη πως αυξάνει την ανθοφορία (καρποφορία). Το τρίτο είναι κάλιο (K2O), ένα χημικό που απαιτείται για την ανάπτυξη ριζών, γενική υγεία του φυτού και αντοχή.
Κατά την “πράσινη” περίοδο του φυτού, προτείνω ένα λίπασμα 20-10-10. Κατά την “κίτρινη” περίοδο σκεφτείτε την χρήση ενός λιπάσματος 10-20-10. Η “ροζ” περίοδος απαιτεί ένα ισορροπημένο λίπασμα 20-20-20. Οποιαδήποτε παρόμοια αναλογία θα είναι ικανοποιητική. Ο εναπομείναντος χρόνος στους δακτυλίους είναι η “Περίοδος Ξεκούρασης” και τότε το φυτό σας πρέπει να ξεκουραστεί και να ανακάμψει το σθένος για την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Κατά την περίοδο ξεκούρασης, λιπαίνετε και ποτίζετε αραιά.
Κοιτώντας το ρολόι της ορχιδέας σας (και ένα ημερολόγιο) μπορείτε πλέον να δείτε τι είδος λιπάσματος χρειάζεται κάθε είδος ορχιδέας στην συλλογή σας. Τα χρώματα των μαρκαδόρων υπογράμμισης τα διάλεξα γιατί μοιάζουν με αυτά στη συσκευασία των λιπασμάτων που χρησιμοποιώ. (Σημείωση MyOrchid.gr: Μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα με τα δικά σας λιπάσματα ή να κολλήσετε στις συσκευασίες τους χρωματιστά αυτοκόλλητα στο χρώμα των μαρκαδόρων.) Όταν έχετε ολοκληρώσει το κάθε ρολόι, προτείνω να το πλαστικοποιήσετε.
Credits:
Originally created by T. J. Hartung, President, Vallarta Orchid Society, Puerto Vallarta, Mexico, and originally published in “Orchids” magazine (January 2011), the official publication of the American Orchid Society. – Article and “Orchid Clock” diagram translation by MyOrchid.gr under license of the author.
Αρχική δημιουργία του κ. T.J. Hartung, Προέδρου της Εταιρίας Ορχιδέας Βαλλάρτα, Πουέρτο Βαλλάρτα, Μεξικό και πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ορχιδέες” (Ιανουάριος 2011), την επίσημη έκδοσης της Εταιρίας Ορχιδέας Αμερικής. Μετάφραση άρθρου και σχεδιαγράμματος “Ρολόι της Ορχιδέας” από το MyOrchid.gr με την άδεια του συγγραφέα.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 3ο Μέρος – Κυμπίντιουμ
Οι μέλισσες ορχιδέες
Έρευνα αγοράς
Μπορώ να κοιμάμαι με ορχιδέες; (Crassulacean Acid Metabolism – CAM φωτοσύνθεση)