Το Μάντις Ορχιδέα

Οι ορχιδέες έχουν ιδιαίτερα πολύπλοκα λουλούδια από άποψη κατασκευής. Εκτός από μηχανισμούς όπως κινητά μέρη και σάκους με κανάλι που αναγκάζει έντομα να τα γονιμοποιήσουν, πολλές φορές η διαφοροποίηση στα πέταλα είναι τέτοια που το άνθος μοιάζει με έντομο όπως πεταλούδες ή μέλισσες. Πολλές ορχιδέες που φύονται στην Ελλάδα και γενικότερα στην νότια Ευρώπη φθάνουν μέχρι του σημείου να προκαλούν τις αρσενικές μέλισσες να ψευδοσυνουσιαστούν μαζί τους σε έναν ερωτικό χορό από τον οποίο κερδισμένη βγαίνει μόνο η ορχιδέα.

Τι γίνεται όμως όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο μιμητής γίνεται μιμούμενος; Το Hymenopus coronatus, είναι ένα είδος μάντις, ή κοινά ονομαζόμενο “Αλογάκι της Παναγίας”. Το ενδιαφέρον με αυτό το έντομο είναι πως μιμείται το σχήμα του λουλουδιού των ορχιδέων φαλαινόψις. Δεν είναι περίεργο που η κοινή του ονομασία είναι Μάντις Ορχιδέα.

Απαντάται σε παρθένα δάση της Ινδονησίας, Μαλαισίας και Σουμάτρας όπου συνήθως περιμένει υπομονετικά το θήραμά του πάνω σε ορχιδέες και ανθισμένα δέντρα παπάγιας. Ενώ πολλοί τα διατηρούν ως κατοικίδια στις μέρες μας.

Ξεκινά την ζωή του ως ιδιαίτερα “άσχημη” νύμφη που μοιάζει περισσότερο με μυρμήγκι παρά με μάντις. Είναι μαύρο με πορτοκαλί και τρέφεται κυρίως με μύγες των φρούτων και άλλα μικρά έντομα.


Baby Mantis by =Joerg-Lingnau on deviantART

Όταν μεγαλώσουν τα αρσενικά είναι μικρότερα από τα θηλυκά, ξεχωρίζουν από τους μικρότερους λοβούς στα πόδια (που μοιάζουν με πέταλα λουλουδιού) και από ένα καφέ σημάδι στην πλάτη που στα θηλυκά είναι πράσινο.


seeing double by `Blepharopsis on deviantART

Μπορεί να είναι λευκά ή ροζ, με ρόζ ή κίτρινους τονισμούς και μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους αν αλλάξει το περιβάλλον τους. Τρώνε ότι μπορούν να πιάσουν όπως έντομα χωρίς δηλητηριώδες κεντρί, σαύρες κλπ, ενώ έχει παρατηρηθεί πως τους αρέσει και η μπανάνα ίσως λόγω του καλίου που περιέχει.


hymenopus coronatus. by ~norix on deviantART

Στις δικές μου ορχιδέες κυκλοφορεί ένα απλό και συνηθισμένο πράσινο αλογάκι της Παναγίας και πολλές φορές το πετυχαίνω να τρώει κάποια μύγα. Με ανοιχτή την μπαλκονόπορτα μέρα νύχτα μπορεί να φύγει ότι ώρα θέλει. Δεν σας κρύβω πως σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω από εκτροφείο στην Ευρώπη γονιμοποιημένα αυγά από Μάντις Ορχιδέα και να τα έχω φρουρούς ακοίμητους στις φαλαινόψις μου, αλλά όπως με κάθε ζωντανό πρέπει πρώτα να ελεγχθούν τυχών περιορισμοί εισαγωγής ως μη ενδημικό και κυρίως να βρω κάποιον εντομολόγο να μου πει πως και τι πρέπει να κάνω για να είναι χαρούμενο και υγιές.