“Φωτογλαστρική” Μηχανή

Κάθε φορά που γράφω κάτι για το μπλογκ, προσπαθώ να μπαίνω στην θέση του αναγνώστη… νομίζω τελικά πως η μεγαλύτερη παγίδα για έναν “τεχνικό” συγγραφέα (αν μπορώ να με χαρακτηρίσω έτσι) είναι η θεώρηση πως ο αναγνώστης γνωρίζει το θέμα. Ενώ για τις συμβουλές φροντίδας μιας ορχιδέας είναι λίγο-πολύ ασφαλές να υποθέσει κανείς πως ότι ένα φυτό χρειάζεται φως και νερό για να ζήσει είναι κοινή γνώση, μόλις κάποιο θέμα γίνει λίγο πιο τεχνικό, αρχίζουν να έρχονται emails με ερωτήσεις. Για κάθε σχόλιο με μια ερώτηση που βλέπετε σε κάποιο άρθρο, τα emails είναι πολλαπλάσια. Ίσως φταίει το σύστημα παιδείας μας τελικά και τα χάχανα εις βάρος του μαθητή που ρωτά μια χαζή ερώτηση στην τάξη, προκαλώντας το γέλιο συμμαθητών και το στραβό χαμόγελο της δασκάλας που προσπαθεί να συγκρατηθεί. Ίσως να μας πέρασε τελικά στη ζωή μας, ο δισταγμός του να ρωτήσουμε κάτι αν δεν γνωρίζουμε λιγάκι προς τα που θα κινηθεί η απάντηση. Έτσι οι περισσότεροι αναγνώστες επιλέγουν να ρωτούν ιδιωτικά αντί για δημόσια. Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και εγώ, θεωρούν πως δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, μόνο χαζές απαντήσεις.

Προς τι η εισαγωγή; Σκέφτηκα πως από τις εμπειρίες του καθένα από εμάς, καθορίζεται τελικά αν η άγνοια κάποιου θέματος είναι έλλειψη ή απλά συγκυρία. Για παράδειγμα ξεκίνησα να γράφω για φωτογραφίες… συνειδητοποίησα πως ένας νεαρότερος αναγνώστης μπορεί να μην γνωρίζει τι είναι το φιλμ, οι φακοί, οι διαδικασίες εμφάνισης – στερέωσης κλπ. Γέννημα θρέμμα της ψηφιακής εποχής, ένας 15χρονος μπορεί απλά να θεωρεί πως η φωτογραφία είναι αυτό που τραβά ένα φορητό μηχάνημα με οθόνη και αν θέλει μπορεί και να το εκτυπώσει στον εκτυπωτή. Κάπως έτσι αντιμετωπίζω κάθε άρθρο για τις ορχιδέες ή τις ερωτήσεις που λαμβάνω… σαν μια συγκυρία που δεν επέτρεψε στον άνθρωπο που ρωτά, να γνωρίζει τι είναι οι ορχιδέες, γιατί σε αντίθεση με άλλα φυτά είναι ιδανικές για κρεβατοκάμαρα, γιατί τα λουλούδια τους δεν προκαλούν εύκολα αλλεργίες ή γιατί πρέπει να τα ποτίζουμε με έναν κύκλο υγρασίας/ξηρασίας.

Φωτογραφία από κινητό τηλέφωνο.

Πίσω στις φωτογραφίες… Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή ήταν δώρο από τον πατέρα μου και ήταν μια KIEV, Ουκρανικής αν δεν κάνω λάθος κατασκευής. Την έχω ακόμη και τραβώ με αυτή φωτογραφίες σε φιλμ κάποιες φορές. Θυμάμαι σαν παιδί δεν δίσταζα ποτέ να κάνω ερωτήσεις, έτσι είχα ρωτήσει τον φωτογράφο από το κεφαλοχώρι της περιοχής, τι στο καλό κάνουν όλα αυτά τα κουμπιά και οι στριφογυριστοί διακόπτες και που πρέπει να τους ρυθμίσω για να τραβάω φωτογραφίες;. Τετάρτη δημοτικού ήμουν, σήμερα είναι 2012, άρα τα τελευταία 24 χρόνια (ε μήπως να γράψω 17 να κρύψω την ηλικία μου;) στην θήκη της μηχανής υπάρχει ένα χαρτάκι με χειρόγραφες σημειώσεις του φωτογράφου Κ. Πετρίδη. Οι μεγαλύτεροι νομίζω καταλάβατε τι είναι αυτό το μαγικό χαρτάκι, για τους νεαρότερους να σημειώσω πως πριν τα μικροτσιπ και τους αλγόριθμους υπολογισμού κάποιων παραμέτρων, ο φωτογράφος έπρεπε να τις ρυθμίζει χειροκίνητα, όπως το άνοιγμα (πόσο φως θα πάρει η μηχανή), τον χρόνο διαφράγματος (πόσο θα μείνει ανοιχτό ώστε να πάρει φως), την εστίαση (πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται το αντικείμενο που θα φωτογραφηθεί). Βλέποντας λοιπόν το χαρτάκι, μέχρι να αποκτήσω την απαιτούμενη εμπειρία, μπορούσα να βγάζω μερικές φωτογραφίες που δεν ήταν ολοσχερώς για πέταμα.

Το μαγικό για ένα παιδί Δ' Δημοτικού χαρτάκι με τις ρυθμίσεις.

Αν κατά καιρούς βλέπετε τις φωτογραφίες στο MyOrchid.gr ή ακόμη και στο κατάστημα και σας αρέσουν, δεν είναι γιατί είμαι κάποιος έστω μέτριος ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά γιατί απλά οι ορχιδέες έχουν μερικά από τα εντυπωσιακότερα λουλούδια. Όπως οι περισσότεροι, απλά στοχεύω μια απλή ψηφιακή μηχανή και πατάω το κουμπί. Πολλές φορές για ευκολία ούτε καν μηχανή, απλά το κινητό μου τηλέφωνο. Κάπως έτσι σκέφτηκα πως η φωτογραφική μηχανή που τόσο αγαπούσα άρχισε να κάνει λιγάκι την γλάστρα στην σύγχρονη εποχή. Προσπάθησα να σκεφτώ με ποιον τρόπο θα μπορούσα να αποδώσω καλύτερα τις ορχιδέες, όχι τόσο για να πωληθούν, αλλά για να μπορώ να καταγράφω ακόμη καλύτερα την μαγεία τους. Μια παγωμένη εικόνα που φυλακίζει μια στιγμή από την πορεία τους στον χρόνο… Σκέφτηκα βλέποντας τις φωτογραφίες που μοιράζονται οι φίλοι του MyOrchid στο Facebook, πως ίσως υπάρχουν και άλλοι που τους αρέσει να φωτογραφίζουν τις ορχιδέες τους και να θέλουν να τις μοιραστούν. (Κάπως έτσι είχα σκεφτεί πως ίσως να θέλουν να μοιράζονται ένα καλλιεργητικό ημερολόγιο και γεννήθηκαν τα microblogs.)

Μήπως και η δική σας φωτογραφική μηχανή κάνει την γλάστρα; Πόσα λάθη στο κάδρο, τον φωτισμό κλπ μπορείτε να δείτε σε αυτή την φωτογραφία από κινητό τηλέφωνο;

Η σκέψη για την έναρξη αυτού του μοιράσματος γέννησε τον μεγάλο φωτογραφικό μας διαγωνισμό. Από τις 22 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουμε λάβει ήδη τις πρώτες επτά συμμετοχές και ήδη ξαφνιάστηκα με την ποικιλία από τις ορχιδέες στις πολλές φωτογραφίες (κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει μέχρι και 5). Άλλωστε πριν δημοσιευτεί το άλμπουμ με τις καλύτερες για να ψηφίσετε, θα πρέπει να τις έχω βαθμολογήσει με κάποια κριτήρια που αφορούν τις ορχιδέες-μοντέλα, διαδικασία που προσδίδει το 30% της τελικής βαθμολογίας. Η ομάδα του περιοδικού PhotoNet που είναι και ο χορηγός επικοινωνίας μας, θα βαθμολογήσει τα περισσότερο φωτογραφικά θέματα, ως αυτή καθ’ αυτή την φωτογραφία κυρίως σε θέματα τεχνικής με άλλο 40%. Όλοι εσείς θα είστε οι κριτές για το υπόλοιπο 30% ώστε να διασφαλίζεται πως, ορχιδέα, φωτογραφία και αρέσκεια του κοινού, συμψηφίζονται αρμονικά ώστε να κερδίσουν οι καλύτεροι. Εκτός από την εμπειρία της συμμετοχής, υπάρχουν και κάποια δώρα που περιμένουν τους νικητές, προσφορά των εταιριών Παπαδάκης, Αλεξάνδρου και Mc Manios.

Paph spicerianum. Φωτογραφία από κινητό τηλέφωνο.

Για τους ανθρώπους σαν και εμάς που δεν γνωρίζουμε πολλά από τεχνική φωτογράφισης και για άλλους που δεν έχουν το μαγικό χαρτάκι με τις σημειώσεις ή τέλος για όσους στηριζόμαστε στο μικροτσίπ με τους αλγόριθμους και απλά πατάμε το κουμπί στο κινητό μας τηλέφωνο για να βγάλουμε μια φωτογραφία, τι γίνεται; Ένας από τους συνεργάτες του περιοδικού PhotoNet και φωτογράφος με ειδίκευση στην macro φωτογράφιση (φωτογράφιση κοντινών λεπτομερειών θεμάτων όπως μεταξύ άλλων εντόμων, λουλουδιών κλπ) ανέλαβε δράση! Ο Κύριος Ρουμπιές, επισκέφθηκε την συλλογή ορχιδέων του καταστήματος και φωτογράφισε μερικές από αυτές. Εκτός από την ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες, οι οποίες πραγματικά αναδεικνύουν την μαγεία των ορχιδέων, θα έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε για την φωτογραφία και τις τεχνικές της, μέσα από μια σειρά άρθρων προσανατολισμένων στην macro φωτογράφιση λουλουδιών. Με μεγάλη μου χαρά, σας συστήνω το microblog του, όπου και θα φιλοξενηθούν σύντομα τα συγκεκριμένα άρθρα και τον ευχαριστώ προκαταβολικά για την πολύτιμη συμβολή του.