Το παπούτσι ορχιδέα

O Jan Jansen γνωρίζει από παραδοσιακή τσαγκαρική τέχνη αλλά και από μόδα. Μετά από την εκπαίδευσή του σε μερικά από τα κορυφαία παπουτσάδικα της Ιταλίας όπως Follie, D’Alco και Albanese στην Ρώμη, άρχισε να δημιουργεί την δική του σειρά παπουτσιών αλλά και να συμμετέχει με τις δημιουργίες του σε κολεξιόν μεγάλων οίκων όπως Dior και Charles Jourdan. Από την δεκαετία του ’60 ο Jan και η ομάδα του παρουσιάζουν νέες συλλογές και τα παπούτσια του πωλούνται τόσο στα καταστήματά του στην Ολλανδία όσο και σε ενημερωμένα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Πριν λίγες μέρες στα πλαίσια της συλλογής του SS13 (άνοιξη – καλοκαίρι 2013) παρουσίασε ένα παπούτσι εμπνευσμένο από τις ορχιδέες. ‘Orchid Shoe by Jan Jansen’, είναι το όνομα του παπουτσιού και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ομπρέλα Art of Life, έναν συνεταιρισμό μεταξύ 40 καλλιεργητών-θερμοκηπιούχων Ορχιδέων στην Ολλανδία. Οι ορχιδέες αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσης τόσο στον σχεδιασμό όσο και στα υλικά. Με το σουέντ να αποδίδει καλύτερα την βελούδινη υφή των πετάλων μιας ορχιδέας. Τα χρώματα (φούξια, κόκκινο, τερακότα, μοβ και αποχρώσεις του κονιάκ) να βασίζονται σε αυτά από συγκεκριμένες ορχιδέες. Οι περιορισμένης έκδοσης χρωματιστές βερσιόν του παπουτσιού θα είναι διαθέσιμες προς πώληση τον Φεβρουάριο 2013 ενώ ήδη διαθέσιμα είναι οι κόκκινη και μαύρη βερσιόν τόσο στα καταστήματα όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του οίκου με ένα κόστος γύρω στα 500 Ευρώ το ζευγάρι. (janjansen.com)

Ο Jan Jansen δήλωσε για το σχέδιό του: Οι ορχιδέες με μάγευαν πάντα και όταν άκουσα πως υπάρχει ένα είδος ορχιδέας που αποκαλείται και Πέδιλο της Αφροδίτης, φάνταξε εκπληκτική η ιδέα να σχεδιάσω ένα παπούτσι βασισμένο σε αυτά τα κομψά φυτά. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη και ποικιλίες ορχιδέων, το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά σχηματισμένα λουλούδια, χρώματα και σημάδια. Τους προηγούμενους μήνες περικυκλώθηκα με όσες περισσότερες διαφορετικές ορχιδέες μπορούσα, για να σχεδιάσω αυτό το μοναδικό παπούτσι. Νομίζω πως με το Παπούτσι Ορχιδέα κατάφερα να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης που φοριέται.