Ορχιδέες από Γυαλί

Jason GamrathΟ Jason Gamrath είναι ένας καλλιτέχνης της υαλογλυπτικής. Μεταξύ των γυάλινων γλυπτών που δημιουργεί, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι ορχιδέες. Γυάλινες ορχιδέες ύψους γύρω στα 2 μέτρα, εκτίθενται εντυπωσιάζοντας το κοινό. Σε επικοινωνία μαζί του το MyOrchid σας παρουσιάζει τις απόψεις του και μερικά δείγματα από τα έργα του. Αντί για μια παραδοσιακή μορφή συνέντευξης, επιλέξαμε να αφήσουμε τον λόγο του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες να τον συστήσουν, να μιλήσουν για την δουλειά του και τις ορχιδέες:

Τα ομορφότερα αντικείμενα που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο, δεν μπορούν ποτέ να είναι δημιουργικά ίσα, με τα απλούστερα και μικρότερα φυσικά που συναντούμε στις μορφές ζωής. Ο σκοπός της δημιουργίας μιας υπερμεγέθης κλίμακας, είναι να φέρει στο φως την ομορφιά που υπάρχει στον μικρόκοσμο της φύσης. Μέσα από τα σκιρτήματα της ζωής σε ένα αστικό περιβάλλον, βρίσκω εύκολη την παράβλεψη της φυσικής ομορφιάς, η οποία τελικώς μας γέννησε ως είδος. Μικρά φυτά, παρόλο μινιατούρες σε σχέση με το ανθρώπινο μέγεθος και τρόπο ύπαρξης, προκαλούν συντριπτική αμηχανία, αν τα κρατήσει κανείς μερικά εκατοστά από το πρόσωπό του. Η πλειοψηφία των ανθρώπων σπάνια κατανοεί αυτή την φαινομενικά μυστική αντίληψη της ύπαρξης. Όταν αποδίδω μορφές ζωής σε μεγέθυνση, παρατηρούνται με αυτή την προοπτική ακόμη και από την άλλη πλευρά της αίθουσας, λόγω της πολύ δυνατής φυσικής παρουσίας που κατέχουν τα έργα. Ελπίζω πως όταν οι άνθρωποι θαυμάζουν τα μεγάλης κλίμακας έργα μου, γίνονται περίεργοι και γοητεύονται από τις δόσεις ρεαλισμού που ενσωματώνω σε αυτά. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να παρατηρήσουν με τα δικά μου μάτια, ταπεινά και με δέος, τον φυσικό μας κόσμο.

O Jason παρατηρεί τα έργα του στον χώρο της έκθεσης

Η εμπειρία της γλυπτικής του λιωμένου γυαλιού είναι τόσο μαγευτική και οικία όσο τα αντικείμενα που επιλέγω να δημιουργήσω με αυτό. Προκειμένου να συλλάβω την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της φύσης, πρέπει πρώτα να καταλάβω πως η ίδια η φύση δημιουργεί. Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ ορχιδέες, αρχικά χρησιμοποίησα φωτογραφίες ως βάση αναφοράς. Πέρασαν μήνες αλλά η δουλειά μου είχα μικρή οπτική ενέργεια. Βρήκα αρκετές ζωντανές ορχιδέες και τους επόμενους μήνες μελετούσα πως αναπτυσσόταν τα φυτά. Παρατήρησα προσεκτικά τα βασικά βήματα της οργανικής ανάπτυξης.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της γλυπτικής θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα έργο. Στην φωτογραφία ο καλλιτέχνης ποζάρει σχεδιάζοντας μπροστά από ένα ολοκληρωμένο γλυπτό.

Παρακολουθώντας τα μπουμπούκια των ορχιδέων να ανοίγουν, ήμουν ικανός πλέον να κατανοήσω πως προέρχονται να ώριμα λουλούδια και ίσως πως η ορχιδέα εξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή. Ενσωμάτωσα αυτά τα φυσικά βήματα στην διαδικασία της γλυπτικής μου. Ξεκινούσα το κάθε κομμάτι σαν ένα μπουμπούκι, παρόμοια με την οργανική ανάπτυξη. Γρήγορα άρχισα να μιμούμαι μήνες ανάπτυξης βήμα-βήμα στο εργαστήριο. Δανειζόμενος αυτή την φυσική διαδικασία, μου επετράπη να κατανοήσω και να αντιληφθώ την απλοϊκή και ταυτόχρονα ζαλιστική ομορφιά αυτών των φυτών.

Η διαδικασία δημιουργίας από λιωμένο γυαλί είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αξίζουν εύσημα μόνο σε εμένα για την ομορφιά στα έργα μου, μου αναγνωρίζω μόνο την επιτυχία μου να παρατηρήσω και να αναπαράγω βασικά οπτικά κομμάτια που ήδη υπάρχουν στην φύση για εκατομμύρια χρόνια. Η δουλειά μου μέχρι στιγμής είναι η αναπαραγωγή του αληθινού και εξαρτάται πολύ από το τι, ως παρατηρητής, επιλέγω να δώσω έμφαση. Προσπαθώ να μετατρέψω την ανθρώπινη προσδοκία σε φυσική οντότητα. Αυτός είναι και ο στόχος που με καθορίζει ως καλλιτέχνη.

Τελικός έλεγχος πριν το έκθεμα να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό.

Η πρώτη μου συναισθηματική αντίληψη των ορχιδέων ήταν ως μυθολογικών πλασμάτων, ίσως νοήμοντων και απομονωμένων δράκων. Αυτή η αντίληψη, όσο περίεργο και να ακούγεται, είναι βασισμένη περισσότερο στην εξέλιξη παρά στην φαντασία. Πολλά είδη ορχιδέων εξελίχθηκαν ώστε να προσποιούνται είδη εντόμων ώστε να προσελκύσουν επικονιαστές και σε μια περίεργη διπλή αναστροφή ρόλων, κάποια έντομα μιμούνται τις ορχιδέες ώστε να επιβιώσουν.

Μια από τις γυάλινες ορχιδέες.

120 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι ορχιδέες βρισκόταν σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Ήταν από τα πρώτα είδη φυτών που εξελίχθηκαν και στην πάροδο του χρόνου, δραστικές κλιματικές αλλαγές ήταν το τέλος πολλών μορφών ζωής. Οι ορχιδέες δεν ανήκαν σε αυτά τα κειμήλια της νέας γης.

Μια από τις γυάλινες ορχιδέες.

Μια από τις γυάλινες ορχιδέες.
Για εμένα είναι πραγματικά εξαιρετικά παραδείγματα της εξέλιξης. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 35.000 είδη ορχιδέων σε ποικιλίες που συχνά σαστίζουν την δημιουργική μου κρίση (προσπαθώντας να τα αναπαράγω με γυαλί). Πραγματικά δεν θα μπορούσα να σχεδιάσω κάποιο λουλούδι που να είναι τόσο θαυμάσιο οπτικά όσο και ισορροπημένο, όσο και να προσπαθούσα.