Φαλαινόψις

Phalaenopsis / Φαλαινόψις
Η Φαλαινόψις, η ορχιδέα σκόρος, είναι η καταλληλότερη ορχιδέα για καλλιέργεια στο σπίτι. Με αρκετή φροντίδα μπορεί να ανθίζει συχνά, με μερικά άνθη 2-3 φορές τον χρόνο, αν και η κανονική περίοδος ανθοφορίας της σε εύκρατο κλίμα σαν το δικό μας είναι τέλη χειμώνα με άνοιξη. Μέσες θερμοκρασίες και συνθήκες οικιακού περιβάλλοντος συνήθως είναι επαρκείς. Οι ανθοφόροι μίσχοι σε αρκετά υβρίδια του εμπορίου μπορούν να οδηγηθούν σε επαναληπτική ανθοφορία μετά από κοπή της κορυφής του ανθοφόρου μίσχου αφού απανθίσει. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο σε απόλυτα υγιή φυτά.

Φως: Είναι εύκολο. Μεγαλώνουν αρκετά εύκολα κοντά σε ένα φωτεινό ανατολικό παράθυρο με ελάχιστο ή και καθόλου απευθείας ήλιο. Ένα σκιασμένο νότιο ή δυτικό παράθυρο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό τους χειμερινούς μήνες αλλά ίσως υπερβολικό για το καλοκαίρι. Το ιδανικό επίπεδο φωτός είναι εύκολο να προσδιοριστεί (1500-3000 λουξ) με το χέρι. Κρατώντας το χέρι μας με ανοιχτά τα δάχτυλα περίπου 40 εκ από την θέση του φυτού και μεταξύ φυτού και παραθύρου παρατηρούμε την σκιά. Αν βλέπουμε καθαρή σκιά το φως είναι πολύ για το φυτό, ιδανικά πρέπει να βλέπουμε λίγη θολή ή και καθόλου σκιά (σχεδόν εξαφανισμένο βραχίωνα και δάχτυλα και ίσα-ίσα μια αχνή παλάμη). Πρακτικά μας ενδιαφέρει δυνατό φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Θερμοκρασία: Για τις Φαλαινόψις οι θερμοκρασίες που απαιτούνται είναι πολύ κοντά με αυτές που επιζητούν και οι άνθρωποι. Ένα εύρος 18-28C είναι ιδανικό με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να είναι στο κάτω μέρος του εύρους και της ημερήσιες στο πάνω. Η θερμοκρασία και η διαφορά από μέρα σε νύχτα είναι ο παράγοντας που δίνει το έναυσμα στο φυτό να ανθίσει. Αν για 2-3 εβδομάδες η νυχτερινή θερμοκρασία είναι 10C μικρότερη από την ημερήσια τότε το φυτό ξεκινά να αναπτύσσει ανθοφόρο μίσχο (συνήθως Σεπτέμβριος-Οκτώβριος πριν ξεκινήσει η θέρμανση των σπιτιών). Μετά από 3 μήνες περίπου τα μπουμπούκια θα ανθίσουν. Αν η θερμοκρασία αλλάξει απότομα (πχ ρεύμα αέρα- air-condition- αλλαγή θέσης φυτού κλπ) τότε τα μπουμπούκια μπορεί να καούν. Πρακτικά είναι η μόνη ευαίσθητη περίοδος του φυτού (λίγο πριν ανθίσει). Κατά την φθινοπωρινή περίοδο ψύχρανσης της νύχτας μπορούν να αντέξουν νυχτερινές θερμοκρασίες έως και 12-13C. Το καλοκαίρι με αρκετή υγρασία (συχνό ψέκασμα με νερό) αντέχουν περιόδους μέχρι και 36-38C.

Νερό: Ιδιαίτερα κρίσιμο για αυτό το είδος. Ο νούμερο ένα λόγος που τα φυτά πεθαίνουν είναι το λάθος πότισμα. Μιας και δεν έχουν αποθηκευτικά όργανα νερού εκτός από τα φύλλα τους δεν πρέπει να στεγνώσουν εντελώς. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται πολύ καλά και να μην ποτίζονται ξανά παρά μόνο όταν είναι σχεδόν στεγνά. Το καλοκαίρι αυτή η συχνότητα μπορεί να είναι κάθε 2 μέρες ή ακόμη και κάθε μέρα ενώ τον χειμώνα μπορεί να είναι από 1 φορά την εβδομάδα μέχρι και 1 φορά κάθε 15 μέρες ανάλογα με το περιβάλλον. Πότισμα πάντα μόνο το πρωί ώστε να επιτρέπεται στα φύλλα να στεγνώσουν μέχρι το βράδυ για να αποφευχθεί τυχών σάπισμα των φύλλων και ιδιαίτερα της ‘καρδιάς’. Το βρόχινο νερό ενδείκνυται ή έστω κάποιες φορές που έχουμε την ευκαιρία να το μαζέψουμε καλό είναι να ξεπλένουμε το υπόστρωμα από τυχών συγκεντρωμένα άλατα (σκληρό νερό / λίπασμα).

Υγρασία: Είναι σημαντική, με ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 50-80%. Καλό είναι σε αυξημένη υγρασία να υπάρχει συνεχής κυκλοφορία του αέρα.  Τα φύλλα πρέπει να στεγνώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το πότισμα και ιδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή υγρασία καλό είναι να ψεκάζονται συχνά τα φυτά ή να τοποθετηθεί η γλάστρα τους πάνω σε έναν δίσκο με νερό και χαλίκια χωρίς όμως ποτέ η γλάστρα να αγγίζει το νερό.

Λίπανση: Τακτικά ειδικά στους ζεστούς μήνες που το φυτό αναπτύσσεται. 1-2 φορές τον μήνα με το πότισμα. Πάντα λιπαίνουμε υγρό φυτό για να μην κάψουμε τις ρίζες. Ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα N-P-K 5-5-5 ή 10-10-10 είναι ιδανικό. (στο 10-10-10 ή 20-20-20 ή 30-30-30 κλπ  καλό είναι να το διαλύουμε στο 1/2, 1/4 κλπ της συνιστώμενης δόσης ώστε να έχουμε 5-5-5. Αν χρησιμοποιούμε υπόστρωμα με βάση τον φλοιό κωνοφόρων καλό είναι όταν πλησιάζουν στην περίοδο αποδόμησης τους να παρέχουμε περισσότερο άζωτο πχ 30-10-10 μιας και τα βακτηρίδια που αποδομούν τον φλοιό καταναλώνουν αρκετό άζωτο. Συνήθως όμως ένα ισορροπημένο λίπασμα είναι το καλύτερο. Καλό θα είναι το άζωτο να προέρχεται από νιτρικά και όχι από ουρία ή αμμωνία. Τα ιχνοστοιχεία βοηθούν και αυτά. Κατά την ανθοφορία ένα λίπασμα με υψηλότερο φώσφορο πχ 10-30-20 θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των ανθών, Κατά τους ψυχρούς μήνες που το φυτό αδρανεί καλό είναι να λιπαίνουμε 1 φορά τον μήνα ή κάθε 1,5 μήνα.

Φύτεμα: Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται την άνοιξη αμέσως μετά την απάνθηση. Οι Φαλαινόψις αγαπούν τα πορώδη μίγματα. Η μεταφύτευση συνίσταται 1 φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση του υποστρώματος. Τα ώριμα φυτά μπορούν να μεγαλώνουν με το ίδιο υπόστρωμα μέχρι αυτό να αρχίσει να αποδομείται (συνήθως 18 μήνες). Οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν αν το υπόστρωμα δεν αποστραγγίζει καλά. Για να μεταφυτέψετε απομακρύνετε το παλιό υπότρωμα από τις ρίζες, κόψτε με ένα αποστειρωμένο εργαλείο τυχών μαλακές σάπιες ρίζες και απλώστε τις εναπομείναντες ρίζες πάνω από μια χούφτα υπόστρωμα μέσα σε μια διάφανη καθαρή γλάστρα. Γεμίστε την υπόλοιπη γλάστρα δουλεύοντας ανάμεσα από τις ρίζες αφήνοντας το σημείο από όπου ξεκινούν οι ρίζες πάνω από το υπόστρωμα.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • αρχάρια

  Καλησπέρα!
  Πήρα πριν περίπου 1 μήνα 2 Φαλαίνοψις.
  Γενικά ποτέ δεν έχω ξανασχοληθεί με ορχιδέες.
  Πριν 1 μήνα όμως, όταν είδα τις 2 Φαλαίνοψις σε ένα ανθοπωλείο, με μάγεψε το έντονο μωβ χρώμα τους και τις πήρα.
  Τις έχω στο μπάνιο, μιας και τους αρέσει η υγρασία και λαμβάνουν έμμεσο φως.
  Όμως αυτό που με απασχολεί είναι ότι οι γλάστρες (διαφανείς πλαστικές) είναι μικρές για το μέγεθος των φυτών. Ο ανθοπώλης μου είχε πει είτε να τις μεταφύτευα τότε (πριν 1 μήνα), είτε τον Οκτώβρη. Επίσης μου είπε ότι χρειάζονται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα και ότι λίπασμα να βάλω από τον Σεπτέμβρη και μετά. Εν τω μεταξύ έχουν πολλά άνθη και μάλιστα η μία στην άκρη του ανθοφόρου φαίνεται ότι ετοιμάζεται και γι’ άλλα λουλούδια, αλλά παραμένει στατική εδώ και 2 βδομάδες. Μήπως φταίει η έλλειψη λιπάσματος; Η μία έχει και 1 ρίζα που είναι εκτός υποστρώματος, στον αέρα, σχεδόν όρθια.
  Τί να κάνω για να τις φροντίζω σωστά; Θα εκτιμήσω πολύ την απάντησή σας.

  • Καλώς όρισες στον κόσμο της παρορμητικής αγοράς φαλαινόψις, συμβαίνει σε όλους μας να αγοράσουμε κάποια επειδή απλά ήταν όμορφη το ράφι.

   Τους αρέσει να είναι σε όσο το δυνατόν μικρότερη γλάστρα, πόσο μεγάλα είναι τα φυτά αλλά κυρίως πόσες ρίζες έχουν είναι το βασικό. Μια συνηθισμένη διάμετρος γλάστρας είναι τα 12εκ ενώ υπάρχουν κάποιες «μινι» σε 5-8εκ. Θα με ανησυχούσε περισσότερο το υπόστρωμα (πχ αν είναι σφάγνα ή κορμός «έχει κάτσει») παρά το μέγεθος της γλάστρας αν είναι μικρό.

   Χρειάζονται πότισμα λίγο πριν στεγνώσουν, ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να είναι 1-2 μέρες η 8-10 μέρες (π.χ. χειμώνας σε χώρο με υγρασία). Λίπασμα εάν βάλεις, να βάλεις όταν το φυτό αναπτύσσεται ενεργά άνοιξη / καλοκαίρι π.χ. νέα φύλλα ή ανθίζει. Λιγότερο τον χειμώνα που αδρανεί , πάντα λιπαίνουμε σε ήδη καλοποτισμένο και υγρό φυτό.

   Μπορείς να την μεταφυτεύσεις μόλις απανθίσει ή αν πιστεύεις πως υπάρχει κίνδυνος να το κάνεις και όσο είναι ανθισμένη, με λίγη προσοχή δεν θα πάθουν τίποτε τα λουλούδια.

   Και μόνο που μπήκες να ψάξεις πληροφορίες με κάνει να πιστεύω πως θα την φροντίσεις πολύ καλά, άλλωστε ο παραπάνω οδηγός φροντίδας αν ακολουθηθεί θα βοηθήσει το φυτό σου να είναι πολύ χαρούμενο. Οι ρίζες στον αέρα είναι ο τρόπος που φύονται στην φύση, μην σε ανησυχεί, θα βγάλει και άλλες με τον καιρό, απλά ψέκαζε/πότιζε τες και αυτές.

   Αν θέλεις μπορείς να αναρτήσεις φωτογραφίες στο http://www.facebook.com/MyOrchid.gr και να προσπαθήσω να σε βοηθήσω και πιο πρακτικά.

 • αρχάρια

  Μπορώ να τις μεταφυτεύσω αυτές τις μέρες;
  (Μένω στην Αθήνα, με την ζέστη που έχει η Αθήνα…)

  • Καλό είναι μετά την ανθοφορία ή νωρίς την άνοιξη αλλά αν υπάρχει λόγος με λίγη προσοχή μεταφυτεύουμε όποτε και να χρειαστεί.

 • Georgia

  που βρισκουμε το λιπασμα?

  • Σε όλα τα φυτώρια, κέντρα κήπου ακόμη και σούπερ μάρκετ υπάρχουν διάφορα λιπάσματα. Τα λιπάσματα χαρακτηρίζονται από τον δείκτη NPK x-x-x με τα «x» να είναι αριθμοί, που αντίστοιχα αναφέρονται στα Ν(άζωτο), Ρ(φώσφορο) και Κ(κάλιο). Ανάλογα με το φυτό και την περίοδο επιλέγουμε το λίπασμα με τον κατάλληλο δείκτη, απλά σε ότι αφορά τις ορχιδέες καλό είναι να διαβάζουμε τις ταμπέλες και να αποφεύγουμε άζωτο προερχόμενο από ουρία.

 • Η ορχιδέα πρέπει να φυτεύεται σε διάφανη γλάστρα ; Οσες φορές στο παρελθόν είχα ορχιδέα σε γλάστρα κοινή και όχι διάφανη , χάλασε ! Από τότε που τις έχω σε διάφανες γλάστρες, έχουν πάντα ανθοφορία !

  • Ανάλογα με την ορχιδέα. Αν αναφέρεσαι στις φαλαινόψις καλό θα ήταν να είναι σε διάφανη για δύο λόγους: α) ως επίφυτο χρειάζεται καλό αερισμό και φως στις ρίζες του μιας και φωτοσυνθέτουν σε μικρό βαθμό. β) ευκολία για τον καλλιεργητή να εντοπίσει τυχών προβλήματα όπως σάπισμα και μολύνσεις εγκαίρως

   • Ευχαριστώ γιά την πληροφορία ! Διάφανες γλάστρες μεγαλύτερες δεν μπορώ να βρώ ! Μπορώ να την βάλω σε μεγάλη
    γυάλα …και να την ποτίζω λιγότερο ;

    • Μεγαλύτερη γλάστρα μόνο αν έχει τόσες πολλές ρίζες που δεν χωράνε με τίποτα στο ίδιο ή μικρότερο μέγεθος (σε περίπτωση απώλειας ριζών). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δοχείο διάφανο ή μη όπως γλάστρα, παρθένο φελλό κλπ αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και ιδανικά να περνά φως (πχ διάτρητη πήλινη γλάστρα). Σε γυάλα λογικά δεν υπάρχει αποστράγγιση και είναι συνταγή για μακροχρόνια αποτυχία.

 • απελπισμενος!

  Καλησπερα!! Καταρχήν συγχαρητήρια για το site, αλλα και για την ιδέα! Τείνω απελπισμένη χείρα βοηθείας: έχω κάνει αρκετες απόπειρες τα τελευταία χρόνια να φροντίσω φυτά φαλαινόψις, μα όλες αργά η γρήγορα στεύτικαν με απόλυτη αποτυχία! Κανενα από τα μπουμπουκια που προυπήρχαν στα φυτά δεν αναπτυχθηκε στο ελάχιστο, απλά ξεράθηκαν και επεσαν. Τα δε φυτα, στην συντριπτική τους πλειοψηφια επιβιωσαν τον χειμώνα και την άνοιξη (μέσα στο σπίτι) με μόνη απώλεια όλες τις επιφανειακές ρίζες, μα με την έλευση του καλοκαιριού, ολες, οι ορχιδέες, είται τις άφησα μέσα με το κλιματιστικό, είται τις έβγαλα στην βεράντα εξαηλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού (για την ακρίβεια αυτες που κρατησα μέσα, άντεξαν μέχρι μέσα ιουλίου μα μετα μαράθηκαν και αυτές). Σχεδόν αμέσως τα φύλα ζάρωσαν και κιτρίνησαν και μετά ξεράθηκαν, οχι ολα ταυτοχρονα όμως, πρωτα τα πιο παλια, στα χαμηλότερα σημεία και μετά τα πιο προσφατα. Κάθε χρόνο βλέποντάς τες ετσι να μαραζώνουν υπόσχομαι πως δεν θα το ξανατολμησω, μα έπειτα δεν μπορω να αντισταθω στην ομορφια τους και ξαναδοκιμαζω….πριν λιγες μερες βρηκα σε καλη τιμη καποιες χωρις ανθη (αυτο το επιχειρω για πρωτη φορα) και είπα να τους δώσω μια ευκαιρια μια και στο φυτωριο θα χαλουσαν σιγουρα με τα πρωτα κρυα. γενικα στημ βεραντα εχω πολλα φυτα, τις τοποθετω στη πλευρα που βλεπει νοτιοδυτικα, όχι απευθείας στον ηλιο φυσικά, μα σε σκιερο μερος. Υπαρχει θέση κάτω απο την κεραμοσκεπη, αλλα και κάτω απο κληματαρια, οπου φτανει φιλτραρισμενο απο το φυλλωμα φως του ηλιου…που λετε να είναι καλυτερα; Επίσης υπάρχει χώρος στην μικρή βεραντα, η οποια εινα βορειοδυτικη, κάτω απο λευκη τέντα, μα νομιζω πως η ενταση του φωτος θα ειναι υπερβολικη.Πως μπορω να αποφυγω την σχεδον αμεση απωλεια των επιφανειακων ριζών μετα την αγορα των φυτων; Ποτιζω με βυθιση σε δοχειο αποσταγμενου η μεταλλικου νερου και ενδιαμεσα ψεκαζω επιφανειακα. Σίγουρα θα σας ρωτησω και άλλες συμβουλες, μα προς το παρον σταματώ εδω. Σας ευχαριστω προκαταβολικα για τον κόπο και τον χρόνο σας!

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Σε ότι αφορά τα φυτά σου, πάντα -αν και δεν είναι επιστημονική μέθοδος- μια φωτογραφία βοηθά. Πολλοί αναγνώστες αναρτούν φωτογραφίες εδώ ή καλύτερα στην σελίδα στο facebook και προσπαθώ να δώσω συμβουλές.

   Η αρχική μου εκτίμηση είναι πως τα φυτά σου αφυδατώνονται επειδή δεν κρατάς καλή σχετική υγρασία. Ένα μέσο κλιματιστικό οικιακής χρήσης αφαιρεί 800ml νερό από τον αέρα του σπιτιού ανά ώρα. Συνήθως τα φύλλα αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω και να μαλακώνουν, ενώ το πότισμα δεν μπορεί – όσο συχνό και να είναι – να αναπληρώσει το νερό στους ιστούς τόσο γρήγορα, ειδικά αν δεν ακολουθείται ο φυσικό κύκλος υγρασίας/ξηρασίας στην βελαμίνη των ριζών είτε γίνονται ξερές και καφέ είτε απλά σαπίζουν.

   Η πρότασή μου είναι: επέλεξε σημείο στο σπίτι (εσωτερικό) με δυνατό φως όχι όμως απευθείας έκθεση στον ήλιο και μια σχετική υγρασία 50%-80%. Μπορείς να δημιουργήσεις μικροκλίμα με αυξημένη υγρασία με ένα δίσκο αύξησης υγρασίας, απλά βάλε σε έναν δίσκο χαλίκια και νερό και την γλάστρα του φυτού από πάνω χωρίς όμως να αγγίζει το νερό την γλάστρα καλλιέργειας.

   Στο μπαλκόνι λυπάμαι αλλά στο ελληνικό μεσογειακό καλοκαίρι και γενικά στο μεσογειακό κλίμα, η καλλιέργεια φαλαινόψις σε μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους αντενδείκνυται. Παρόλα αυτά υπάρχουν αναφορές ανθρώπων που το κατάφεραν επί σειρά ετών (χρειάστηκε όμως μόνο μια μέρα για να καταστραφούν τα φυτά τους από θερμικό σοκ, εγκαύματα ή κατσαρίδες).

   Στην διάθεσή σου για ότι χρειαστείς.

 • απελπισμενος!

  Ευχαριστω πολυ!! Χωρις να το εχω ζητησει, απαντησες σε μια αλλη απορια μου, σχετικα με την ενταση του φωτος οταν τις τοποθετουμε σε παραθυρο μεσα στο σπιτι.Νομιζα πως δεν αντεχουν εντονο φωτισμο, οποτε τωρα εμαθα πως τον χρειαζονται, εννοειται βεβαια καθολου αμεσα στις ακτινες του ηλιου! Απογοητευτικα που με αποτρεπεις απο την τοποθετηση τους στην βεραντα, μα πραγματικα απορω πως τοσο πολλοι αναφερουν οτι οι δικες τους τα πανε θαυμασια εξω ενω τις δικες μου τις στελνω αδιαβαστες σε μολις δυο ημερες! μαλακωνουν τα φυλλα και μετα ξερενονται, και δεν μπορω να ανακοψω την πορεια αυτη! Η δημιουργια μικροκλιματος με την χρηση του δισκου αποκλειεται εντος του σπιτιου λογω των 2 μου γατων , αλλα και της ελξης κουνουπιων. Οποτε θεωρεις οτι πρεπει να ψεκαζω καθημερινα, τουλαχιστον τις επιφανειακες ριζες;

  • Μπορώ να σε βεβαιώσω για δύο πράγματα. α) ναι μπορεί κανείς να έχει φαλαινόψις έξω με κάποια αυξημένη φροντίδα β) κάποια μέρα απλά θα μαραθεί μέσα σε λεπτά. Δυστυχώς αυτό το συμπέρασμα βγήκε μετά από πολλά χρόνια και πολλές διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων και φυτών. Ζητώ συγνώμη για την εκφορά του λόγου ως απόλυτο γεγονός.

   Στον δίσκο ύγρανσης αν έχει χαλίκι (πυκνό) δεν επιτρέπει στα ζώα να πίνουν ή στα κουνούπια να πολλαπλασιάζονται μιας και οι προνύμφες πρέπει να κολυμπούν και το διάκενο μεταξύ των χαλικιών είναι πρωτίστως μικρό και αυξομειούμενο (λόγω εξάτμισης) με γρηγορότερο ρυθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης τους απλά και να έχει προνύμφη θα στεγνώσει και πεθάνει). Προσωπικά δεν είχα πρόβλημα ποτέ με κουνούπια ή με τα κατοικίδια μου (συμπεριλαμβανομένων των γατών).

   Εναλλακτικά μπορείς είτε να βάλεις σίτα πάνω στον δίσκο, να χρησιμοποιήσεις ειδικό σύστημα που πωλείται στο εμπόριο για αυτό τον σκοπό (δίσκος ύγρανσης για τροπικά φυτά με σίτα) ή απλά να πάρεις έναν υγραντήρα με υπερήχους ή έστω με σπρέι. Τέλος η μέθοδος καλλιέργειας σε γυάλινο κλωβό (κλοσέ) ενδείκνυται για τα περισσότερα είδη ορχιδέων με τις φαλαινόψις να ανταποκρίνονται καλά. Παρόλα αυτά είναι η ακριβότερη από όλες τις λύσεις.

 • Kate

  Καλησπέρα, έχω ορχιδέες φαλαινόψις δύο μεγάλες και έξι πολύ μικρά (από IKEA). Όταν τις αγόρασα ήταν ανθισμένες, αλλά από τότε δεν ξανά είδα άνθη και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Επιπλέον ο μίσχος μαράθηκε και δεν έχει έχει εμφανιστεί άλλος. Γενικά βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και θα ήθελα να τα ξαναδώ ανθισμένα. Τί πρέπει να κάνω; Επίσης πώς ξεχωρίζω τον καινούριο μίσχο ;

  • Καλησπέρα Kate, Τα φυτά από τέτοιου είδους καταστήματα στρεσάρονται πολύ λόγω της μεταφοράς και τις κακές συνθήκες (απουσία φυσικού φωτός, χαμηλή σχετική υγρασία, κάποιους μήνες του χρόνου μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών αφού ο κλιματισμός λειτουργεί ώρες και μέρες καταστήματος και συνήθως κακό πότισμα). Το συνηθέστερο είναι να μείνουν ανθισμένα για μερικές μέρες ή στην καλύτερη περίπτωση για 2-3 εβδομάδες. Μια φαλαινόψις μπορεί να ανθίζει μέχρι και 3-5 μήνες συνεχόμενα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

   Διάβασε τον παραπάνω οδηγό φροντίδας, φρόντισε την σωστή λίπανση και μεταφύτευση και κυρίως το σωστό πότισμα. Μόλις τα φυτά σου αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους (με σωστές συνθήκες δεν χρειάζεται πάνω από 3μηνο για να αναρρώσουν πλήρως) θα είναι ικανά να ανθίσουν ξανά.

   Το σήμα για να ξεκινήσουν να ανθίζουν είναι η διαφορά στην θερμοκρασία της ημέρας με την νύχτα. Το φθινόπωρο ή την άνοιξη τέτοιες αλλαγές είναι σύνηθες φαινόμενο, απλά η διαφορά θα πρέπει να είναι γύρω στους 10C για μια περίοδο περίπου 2 εβδομάδων πχ 27C την ημέρα 17C την νύχτα.

   Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχουν 3-4 φωτογραφίες με διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του ανθοφόρου (ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται και νέες ρίζες) για να σε βοηθήσουν να τους ξεχωρίσεις. http://myorchid.gr/blooming-phalaenopsis/

 • Kate

  Ευχαριστώ πολύ

 • Lapu21

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το υπέροχο site… Μετακόμισα πρόσφατα και ακόμη διακοσμώ λίγο λίγο το σπίτι μου. Εχθές πήγα σε ένα μεγάλο κατάστημα με είδη σπιτιού (δεν χρειάζονται ονόματα, όλοι λίγο πολύ κατάλαβαν) και στο τμήμα με τα φυτά είδα στο ράφι μια υπέροχη λευκή Φαλαινόψις και την ερωτεύτηκα επι τόπου! Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα φυτά με τις δικές τους απαιτήσεις γι’αυτό έψαξα και πέτυχα το site σας και ενθουσιάστηκα που βρήκα τα πάντα σχετικά με τις ορχιδέες σε ένα site!
  Διάβασα με προσοχή το άρθρο, αλλά θέλω να ρωτήσω μερικά ακόμη πράγματα…
  Κατ’ αρχην, το πότισμα πρέπει να γίνεται με βύθιση σε κουβά; Επίσης κάπου διάβασα ότι το απιονισμένο νερό είναι το καλύτερο για τις ορχιδέες, αληθεύει; Κι αν ναι ενδείκνυται νερό που βγαίνει από κλιματιστικά που όπως λένε είναι απιονισμένο;
  Επίσης αν χρειαστεί μεταφύτευση ή αλλαγή του μίγματος στην γλάστρα που μπορώ να βρω φλοιό κωνοφόρων; Φαντάζομαι δεν γίνεται να βγω στην γειτονιά να γδέρνω τα πεύκα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τί μύκητες και βακτήρια μπορεί να έχουν… Πωλείται ειδικό μίγμα στα ανθοπωλεία;
  Τέλος θέλω να ρωτήσω για την θέση της. Την έβαλα στο σαλόνι που είναι πολύ φωτεινό, φυσικά χωρίς να την χτυπάει άμεσα ο ήλιος, αλλά είναι απέναντι απ’το κλιματιστικό. Δεν το χρησιμοποιώ αυτήν την περίοδο αλλά αν χρειαστεί μπορεί να επηρεάσει το φυτό; Να το ρυθμίσω στο χαμηλό ή καλύτερα να του αλλάξω θέση;
  Αν μπορέσω αύριο θα βγάλω μερικές φωτό με το φως της ημέρας για να μου πείτε σαν εμπειρότεροι αν πρέπει να κάνω κάτι για την καλύτερη απόδοση και προστασία του φυτού

  • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Καλορίζικο το νέο σας σπίτι!

   Τα φυτά από τέτοιου είδους καταστήματα στρεσάρονται πολύ λόγω της μεταφοράς και τις κακές συνθήκες (απουσία φυσικού φωτός, χαμηλή σχετική υγρασία, κάποιους μήνες του χρόνου μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών αφού ο κλιματισμός λειτουργεί ώρες και μέρες καταστήματος και συνήθως κακό πότισμα). Το συνηθέστερο είναι να μείνουν ανθισμένα για μερικές μέρες ή στην καλύτερη περίπτωση για 2-3 εβδομάδες.

   Για το πότισμα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ μιας και καλύπτει πολλές από τις απορίες σας http://myorchid.gr/watering-orchids/ και πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα άρθρο αφιερωμένο στα κλιματιστικά το οποίο είναι προγραμματισμένο από το καλοκαίρι και δυστυχώς βγήκαμε εκτός χρόνου.

   Για μεταφύτευση επίσης θα έχει ολοκληρωμένο οδηγό καθώς και οδηγό υποστρωμάτων (φλοιό κλπ), παρόλα αυτά αυτή η ανάρτηση ίσως σας βοηθήσει αρχικά http://myorchid.gr/rescue-phalaenopsis/ Πολιτική μας είναι να μην διαφημίζεται κανένα προϊόν ή κατάστημα, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ενημερωμένα φυτώρια και ανθοπωλεία για υποστρώματα, όπου και πωλείται.

   Στα εγχειρίδια οδηγιών του κλιματιστικού σας, λογικά αναγράφει πως η παρατεταμένη έκθεση ανθρώπων, ζώων και φυτών στο ρεύμα ψυχρού ή θερμού αέρα βλάπτει την υγεία τους. Περισσότερα στο άρθρο για τα κλιματιστικά, με αρχική συμβουλή να αποφύγετε την έκθεση του φυτού σας σε αυτά.

 • m k

  Καλημέρα σας, πολύ καλές οι πληροφορίες.. ομολογώ πως κ εγώ ενθουσιάζομαι πολύ με τα υπέροχα λουλούδια αλλά στο παρελθόν αντελήφθην την απαίτηση των φυτών στις φροντίδες τους και απογοητεύτηκα. Κάθε φορά που τις κοιτάω με μαγεύουν αλλά ως εκεί δυστυχώς. Όμως μετά από προσεκτική μελέτη στα άρθρα σας λέω να το ξανατολμήσω. Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί μια φαλαινοψις? με βάση όλα αυτά που αναφέρετε στο άρθρο σας βέβαια.

  • Καλημέρα mk, σου επισυνάπτω μια φωτογραφία που είχα χρησιμοποιήσει σε ένα άρθρο, αυτή η φαλαινόψις είναι η πρώτη μου ορχιδέα, την έχω από το 2005 (σε φωτογραφίες από το 2008). Οι ορχιδέες έχουν μια μοναδική ικανότητα αναγέννησης, υπάρχουν ορχιδέες σε βοτανικούς κήπους από τα τέλη του 1800 που συνεχίζουν να ζουν και να ανθίζουν μέχρι σήμερα… Με λίγα λόγια… όσο την φροντίζεις, τόσο θα ζει και μπορείς να την κληροδοτήσεις μετά από πολλά πολλά χρόνια.

   • m k

    ωωωωω πανέμορφο το φυτό σας.. εύχομαι κ εγώ να ανθίζει για πολύυυυ καιρό ακόμη. θα απασχοληθώ προς το παρόν με το μπλογκ σας που έχει απίστευτα χρήσιμα πράγματα κ μετά θ αποκτήσω μια όμορφη λευκή φαλαινοψις! ελπίζω να τα καταφέρω κ να κρατήσει για χρόνια. μπράβο σας για το μεράκι και τη φροντίδα.. τα φυτά σας είναι πανέμορφα! να συνεχίσετε να ανεβάζετε φωτογραφίες στο facebook, με καταγοητεύουν!

    • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν κάνεις λίγη υπομονή θα σου έχω νέα για την όμορφη λευκή φαλαινόψις που θέλεις 😉

 • Cris

  καλησπέρα σε όλους.

  έχω μάθει πάρα πολλά από το site σας. Είναι μία υπέροχη δουλειά.
  έχω ένα μικρό πρόβλημα όμως και θέλω την βοήθεια σας.η Φαλαινόψις μου δεν μου φαίνεται καλά.όλα τα άνθη της έχουν αρχίζει να μαραίνονται και έχω αρχίσει να αγχώνομαι πολύ.πιο πολύ γιατί δύο από τα άνθη που ήταν μπουμπούκια μαράθηκαν και αυτά.σας βάζω και μία φώτο να δείτε το φυτό μου.

  περιμένω την γνώμη σας αν και η φώτο δεν λέει και πολλά.
  αυτά είναι τα τέσσερα τελευταία άνθη του.
  θα δείτε και τα κλαδάκια που ήταν τα άλλα.
  ευχαριστώ πολύ για όλα
  Χρήστος

  • Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Φαλαινόψις μέσα σε βάζο θα έλεγα πως δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Από τα λουλούδια δεν μπορώ να σας πω κάτι, πέραν του ότι απανθίζουν. Θα πρότεινα να ελέγξετε τις ρίζες του φυτού και τα φύλλα της. Εικάζω πως έχουν αρχίσει να σαπίζουν από παρατεταμένη υγρασία και κακή αποστράγγιση αλλά χωρίς να φαίνεται το ριζικό σύστημα και τα φύλλα, ότι και να σας πω είναι μόνο εικασίες.

  • Cris

   καλημέρα και 1000 ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σας.
   βλέπεται είναι η πρώτη μας ορχιδέα και δεν θέλουμε να πάθει κάτι.
   σας βάζω και ακόμα μία φωτογραφία από τις ρίζες και τα φύλλα τα οποία δείχνουν υγιή.
   το μεγάλο γυάλινο βάζο πήρε πόδι και στην θέση του μπήκε ένα ίδιο αλλά πολύ πιο μικρό (2-3 εκ. πιο ψηλό από το γλαστράκι).
   σε αυτό το γλαστράκι θα έχει πρόβλημα αν θα παραμείνει?
   θα πρέπει να γίνει κάποια μεταφύτευση στο μέλλον?
   ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη αν σας κουράζω.
   Χρήστος

   • Καλημέρα, δείχνει να είναι καλά, απλά τα λουλούδια μαράθηκαν. Παρόλα αυτά το υπόστρωμα μοιάζει να έχει αρχίσει να «κάθεται» οπότε μια μεταφύτευση σε φρέσκο θα ήταν θετική.

    • stacy

     Καλημέρα! Σας ανακάλυψα μόλις χτες και είμαι εντυπωσιασμένη από το πλήθος των πληροφοριών! Μπράβο σας!
     Μετά από όσα διάβασα κατάλαβα ότι ο τρόπος που φροντίζω κι εγώ το φυτό μου είναι εντελώς λάθος, παρόλα αυτά έχει καταφέρει να επιβιώσει!

     Την αγόρασα πριν ένα χρόνο, από το γνωστό καταστημα επίπλων κι εγώ. Άνθισε, κράτησε αρκετό καιρό τα λουλούδια της,ώσπου έπεσαν όλα. Ως τότε την είχα στο σαλόνι που ηταν αρκετα φωτεινο δωμάτιο καθόλη τη διαρκεια της ημέρας.Τέλος Αυγούστου μετακόμισα και το φυτό μου έδειξε να μην δέχεται την αλλαγή χώρου. Ενώ φαινόταν νεκρό και σκεφτόμουν να το πετάξω, παρατήρησα οτι ειχε αρχίσει να αναπτύσσει καινούριο κλαδάκι το οποίο όντως έχει μεγαλώσει αρκετά πλέον! Επίσης έχει πετάξει καινούρια κλωναράκια πάνω στο κομμάτι που ανθοφόρησε πέρισυ. Διαβάζοντας όσα εχετε αναρτήσει διαπίστωσα οτι το φυτο μου ισως κινδυνευει άμεσα παρά την ενθαρρυντική εικόνα των καινούριων κλάδων του. Οι ρίζες του μου φαίνονται ξερές και σίγουρα θέλει μεταφύτευση. Έτσι άλλωστε ξεκίνησα να ψάχνω πληροφορίες. Το υπόστρωμά του έιναι πολύ λίγο και κυρίως σκόνη. Πολύ λίγα κομμάτια κορμού έχουν απομείνει. Πλέον έχω το φυτό στο μπαλκόνι μου που είναι σκιερό όλη τη μέρα. Το πότιζα με εντελώς λάθος τρόπο ως τώρα. ΟΜΩΣ έχει αντέξει! Μοιάζει να αναπτύσσεται κανονικά! Υπάρχει ελπίδα? Μπορώ να το σώσω?
     Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγγνωμη για το μεγάλο μηνυμά μου!

     Υ.Γ. Προσπαθώ να στείλω και φωτογραφίες αλλά δε μπορώ να τις ανεβάσω. Υπάρχει κάποια ρύθμιση?

     • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

      Είναι πολύ πιο ανθεκτικά φυτά από όσο νομίζουμε και μας εκπλήσσουν πολλές φορές με την δύναμή τους να επιβιώνουν ακόμη και σε κακές συνθήκες. Ανάλογα με την κατάσταση της ορχιδέας σας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Μια μεταφύτευση και κάποιο προϊόν φροντίδας και θρέψης θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

      Αν οι φωτογραφίες είναι μικρότερες του 1ΜΒ ανεβαίνουν κανονικά μαζί με το μήνυμά σας απλά θα υπάρξει καθυστέρηση στην δημοσίευση μέχρι να επιβεβαιώσουμε το περιεχόμενό της.

      Μια φωτογραφία θα βοηθούσε να σας συμβουλέψουμε παρόλα αυτά ακόμη και αν οι πιθανότητες να σωθεί είναι μικρές, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια.

     • stacy

      προσπαθώ ξανά μήπως έρθουν οι φωτογραφίες!

     • Σώζεται, είναι σε καλή γενική κατάσταση από όσο φαίνεται. Κάντε μια μεταφύτευση απομακρύνοντας τυχών σάπιες ρίζες. Ένα προϊόν θρέψης θα βοηθούσε. Μην ξεχνάτε πως πρώτα ποτίζουμε και λιπαίνουμε πάντα σε ήδη ποτισμένο φυτό.

     • stacy

      Ευχαριστώ πολύ!! Ηδη είχα στο νου μου τη μεταφύτευση, γι’αυτο ξεκίνησα και ψάχνω απο χτες πληροφορίες πως γίνεται. Και όλα τα άρθρα που διάβασα στη σελίδα σας ήταν αρκετά κατατοπιστικά! Θα προσπαθήσω να τη μεταφυτεύσω και ελπίζω να τα καταφέρει! Ευχαριστώ και πάλι!

     • Σιγουρευτείτε πως το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι με βάση τον φλοιό και θα προορίζεται για καλλιέργεια ορχιδέων και όχι πχ για εδαφοκάλυψη. Καλή επιτυχία.

 • έχει ήδη νεκρωθεί ο ιστός οπότε είτε ήταν μόλυνση, είτε έντομο είτε έγκαυμα από σταγόνα νερού, πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος. Απλά αποφεύγετε να αφήνετε νερό στις «λακουβίτσες»

 • εφη

  καλησπερα παιδια..συγχαρητηρια για τη σελιδα σας,ειναι πολλη ωραια και μαθαινουμε πολλα…πριν 4 μηνες περιπου μου εκανα δωρο μια ορχιδεα λεγοντας μου οτι πρεπει α την ποτιζω μια φορα την εβδομαδα…ξεκινησα με αυτη την προοπτικη αλλα απο αρχη κιολας αρχιζε να δειχνει σημαδια μαραζωσης…επεσαν τα λουλουδια της οι ριζες αρχισαν να ασπριζουν ( σαν να ειναι μουχλιασμενες , δεν ειμαι και σιγουρη ) και τωρα επεσε και ενα φυλλο του…θα ηθελα να σας ρωτησω αν σωζεται με καποιο τροπο το λουλουδι..τοεχω σε εσωτερικο χωρο χωρις ιδιαιτερο φως…ευχαριστω..

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

   Η ορχιδέα σας, όπως και κάθε φυτό σε ανθοφορία, κάποια στιγμή απανθίζει. Εάν φροντίσετε την ορχιδέα σας, θα ανθίσει ξανά και ξανά 1-3 φορές κάθε χρόνο.

   Μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα συνιστάται κάθε 12-18 μήνες, με γνώμονα την εμπειρία μας, οι ορχιδέες που πωλούνται ανθισμένες στην αγορά, έχουν ήδη «καθίσει» στο ίδιο υπόστρωμα τόσο ή και περισσότερο. Όσο το υπόστρωμα αποδομείται, τόσο δημιουργούνται κακές συνθήκες που βλάπτουν το φυτό με αποτέλεσμα να σαπίζουν οι ρίζες. Επιπλέον η υπερβολική υγρασία και κακός αερισμός ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων.

   Οι ρίζες των ορχιδέων φωτοσυνθέτουν μερικώς (εξού και πράσινες). Η απουσία φωτός τις ασπρίζει. Ενώ η παρατεταμένη υγρασία τις σαπίζει (συνήθως καφέ χρώμα). Οι φαλαινόψις χρειάζονται δυνατό φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

   Προτείνουμε μεταφύτευση και ένα πρόγραμμα λίπανσης ώστε να ανακάμψει και να ανθίσει εκ νέου το ερχόμενο φθινόπωρο. Στην κατηγορία «Φροντίδα» του καταστήματος θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται η ορχιδέα σας για να είναι ευτυχισμένη.

 • ΜΑΡΙΑ

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για το site… θα ηθελα να σας ρωτησω κατι εχω μια φαλαινοψις εδω και 3 χρονια και δεν εχει ανθιση ξανα απο τοτε που την πηρα και της βαζω λιπασμα τακτικα ……… το μονο που εχει κανει ειναι οι εχει βγαλει πολλες ριζες και φυλλα …..δεν ξερω τι κανω λαθος!!!!!!!!

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

   Δεν αρκεί μόνο το λίπασμα (αν είναι φυσικά ειδικά για ορχιδέες) αλλά χρειάζεται και μεταφύτευση. Επιπλέον η διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την έναρξη ανθοφορίας. Ρίξτε μια ματιά πιο πάνω στην παράγραφο θερμοκρασία για λεπτομέρειες.

   • ΜΑΡΙΑ

    το λιπασμα ειναι μονο για ορχιδεες και την εχω μεταφυτευση πριν 1 χρονο αλλα ΤΙΠΟΤΕ!!! απελπιστικα

    • Λίπανση, σωστό υπόστρωμα, θερμοκρασία, υγρασία, πότισμα, φως, κυκλοφορία αέρα. Όλοι οι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί για να ανθίσει το φυτό σας ξανά. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένας ακόμη, από που το προμηθευτήκατε, ήταν εξειδικευμένο κατάστημα ή απλά κάποιο κατάστημα με ορχιδέες κακής ποιότητας? Στους πελάτες μας πάντως αν δείτε και στα άλμπουμ με φωτογραφίες πελατών στο facebook, μέχρι να απανθίσουν, ανθίζουν ξανά προς έκπληξή τους.

     • ΜΑΡΙΑ

      καλησπερα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εχω καινουργιο ανθοφορο αν το λεω καλα μετα τοσο καιρο ………καινουργια φυλλα και πολλες νεες ριζες …ειναι τελειαααααααααααα

     • Συγχαρητήρια, χαιρόμαστε που βοηθήσαμε.

    • Άρα είναι καιρός για νέα μεταφύτευση, Σιγουρευτείτε πως το υπόστρωμα θα είναι ποιοτικό.

 • stacy

  Καλημέρα και καλή Ανάσταση σε όλους! παρόλο το πένθιμο κλίμα της σημερινής μέρας, η χαρά μου δεν περιγράφεται!! σήμερα έσκασε το πρώτο μπουμπούκι του φυτού μου!! μετά από ενα μήνα υπομονής και επιμονής! Ακολούθησα όλες τις συμβουλές σας και παρακολουθώ όσα γράφετε καθημερινά! και σήμερα πραγματικά ένιωσα απίστευτη χαρά βλέποντας το πρώτο μπυμπούκι να σκάει!! Ελπίζω το Πάσχα να είναι στολισμένη!! οι φωτογραφίες είναι το πριν (1 μηνα) και το μετά (σήμερα δηλαδη)
  Είμαι ενθουσιασμένη! Καλή Ανάσταση για όλους!

  • Πολλές ευχές για Καλή Ανάσταση!

   Χαίρομαι που η ορχιδέα σου ξανανθίζει και το μοιράζεσαι μαζί μας. Λίγη μόνο σωστή φροντίδα χρειάζονται και μπορούν να ανθοφορούν για πολλά πολλά πολλά χρόνια… άλλωστε κανείς ακόμη δεν ξέρει πόσα χρόνια ζουν οι ορχιδέες, σε βοτανικούς κήπους έχει ορχιδέες από τα τέλη του 1880 που ακόμη μεγαλώνουν και ανθίζουν 🙂

 • Margo1

  Καλημέρα, Χριστός Ανέστη!!
  Μια ερώτηση. Οταν περάσει η περίοδος ανθοφορίας της, πρέπει να την κλαδέψουμε πάνω από το δεύτερο μάτι από κάτω, μου είπαν, ισχύει? Να μην την πετσοκόψω άδικα την καημένη….

  • Αληθώς Ανέστη!

   Η πρότασή μου στο αιώνιο δίλημμα με την κοπή του ανθοφόρου είναι να αφήσετε το φυτό να σας πει τι προτιμά. Αν μαραθεί μέχρι την βάση του ο ανθοφόρος τότε κόψτε τον, αν όχι, όσο μένει ζωντανός πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ανθίσει εκ νέου από οποιοδήποτε ενεργό «μάτι». Ανάλογα με την κατάσταση του φυτού και την ενέργεια που έχει στην διάθεσή του μπορεί είτε να αναπτύξει νέο ανθοφόρο την επόμενη χρονιά, είτε να ανθίσει από τον παλιό ή ακόμη να διατηρήσει και τον παλιό(ους) και να αναπτύξει καινούριο(ους).

   • Margo1

    Ευχαρίστώ πολύ!!!

 • Lapu21

  Καλησπέρα σας και πάλι. Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τα φύλλα της Φαλαινόψις μου. Η μία πλευρά των φύλλων έχουν κάπως μαλακώσει και έγειραν προς τα κάτω. Μέχρι τώρα μου φαινόταν όλα πολύ καλά. Την φροντίζω πολύ και προσέχω το πότισμα. Μάλιστα εδώ τα λίγες μέρες άρχισαν να ανοίγουν τα νέα λουλούδια τους που είναι από την δική μου φροντίδα και όχι από το φυτώρειο. Φταίει το νερό, ο φωτισμός (δεν την χτυπάει απ’ευθείας ήλιος), ή μήπως η φίλη μου που θα την πότιζε αυτές τις μέρες που θα έλειπα δεν έκανε καλή δουλειά;

  • Από την περιγραφή σας μοιάζει με πρώτα σημάδια αφυδάτωσης. Προσοχή: υπερβολική ξηρασία και το μη επαρκές πότισμα έχουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα αφυδάτωσης με το σάπισμα των ριζών. Στην θέση σας (εάν δεν την μεταφυτεύατε πριν 7 μήνες που μετακομίσατε) θα έλεγχα την ποιότητα του ριζικού συστήματος και θα μεταφύτευα. Ανάλογα με τα ευρήματα… και τα βήματα για την ανάκαμψη της. Επιπλέον ένα ποιοτικό λίπασμα ειδικά σχεδιασμένο για ορχιδέες θα βοηθούσε όπως και ένα προϊόν ενυδάτωσης.

   • Lapu21

    Της είχα αλλάξει το υπόστρωμα πριν μήνες και το ριζικό της σύστημα όντως είχε πολλά θέματα λογικά από την αρχή. Είχα κόψει πολλές ρίζες που είχαν σαπίσει. Αλλά από τότε παρέμεινε ζωηρή και έβγαλε νέα ανθοφόρα και λουλούδια πλέον. Συνεπώς να είναι οι ρίζες μετά από τόσο καιρό δεν νομίζω. Μάλλον θα φταίει η έλλειψη νερού. Θα την ποτίσω αύριο το πρωί και θα δούμε αν ανακάμψει. Το λίπασμα που έχω λέει να μην το χρησιμοποιώ σε περίοδο ανθοφορίας. Το ενυδατικό που αναφέρεις δεν το ξέρω.

    • Η κακές συνθήκες φιλοξενίας φυτών (όχι μόνο ορχιδέων) σε μη εξειδικευμένα καταστήματα δημιουργεί πολλές φορές μη αναστρέψιμα προβλήματα με τα φυτά να «φυτοζωούν» μερικούς μήνες και μετά να μαραίνονται. Αν οι ρίζες είχαν εκτεταμένες βλάβες και δεν ανέκαμψαν με χρήση ενός ποιοτικού υποστρώματος, σωστών συνθηκών καλλιέργειας (φως, υγρασία, θερμοκρασία) και σωστή λίπανση, είναι πιθανών όλες οι ρίζες πλέον να έχουν χαθεί. Φυσικά και μπορεί πολύ απλά το φυτό να αφυδατώθηκε από λιγοστό πότισμα, ειδικά σε μια περίοδο ανθοφορίας και ζεστού καιρού. Παρόλα αυτά ένας έλεγχος των ριζών είναι απαραίτητος για να γνωρίζουμε τι ακριβώς το αφυδατώνει. Από την εμπειρία μου 9/10 φορές υπάρχει πρόβλημα με ρίζες παρά ελλιπές πότισμα.

     Ίσως σας ενδιαφέρουν σχετικά προϊόντα του καταστήματός μας:

     Λίπασμα περιόδου ανθοφορίας εδώ http://myorchid.gr/shop/#!/~/product/id=18854163

     Ενυδάτωση, θρέψη και φροντίδα εδώ
     http://myorchid.gr/shop/#!/~/product/category=4008073&id=18854311

 • stacy

  Καλημέρα σας και πάλι! Την προηγούμενη βδομάδα μου έφεραν δώρο μια φαλαινόψις η οποία είναι φυτεμένη σε γλάστρα κανονική! Πλαστική και όχι πήλινη.. Αδιαφανής όπως ακριβώς τα διακοσμητικά κασπώ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατι ετσι όπως είναι ούτε να την ποτίσω μπορώ! Σκεφτηκα λοιπόν να περιμένω να απανθίσει και τότε να τη μεταφυτεύσω.. Όμως παρατηρώ καθημερινά ότι μέσα στη γλάστρα της και γύρω από το φυτό πετούν συνεχώς μικρά ζουζουνάκια. Μπορεί να καταστρέψουν το φυτό? Ωφείλονται μήπως στην υγρασία στο εσωτερικό της γλάστρας? Ανησυχώ γιατι μέχρι χτες την είχα δίπλα στη δική μου..

  • Ανάλογα τα έντομα, μπορεί να είναι καταστροφικά ή αδιάφορα για την κατάσταση της ορχιδέας σας.

   Όσο δεν υπάρχει άριστη αποστράγγιση, τόσο περισσότερο κινδυνεύει το φυτό σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια χρωμοτροπική παγίδα για τα έντομα από το κατάστημα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον πληθυσμό τους και να περιμένετε να μεταφυτεύσετε όταν απανθίσει ή (όπως προτείνω) να μεταφυτεύσετε άμεσα την ορχιδέα σας ώστε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας. Και επειδή αν δεν παινέψει κανείς το σπίτι του πέφτει και τον πλακώνει: όσο συνεχίζετε να προμηθεύεστε τις ορχιδέες σας από μη εξειδικευμένα καταστήματα, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν προβλήματα υγείας.

 • γιαννηςvatraxi

  καλησπερα κ παλι.εκανα μεταμφυτευση στισ ορχιδεεσ αλλα εχω μια ακομα ερωτηση.τα φυλλα στην μια εχουν κανει καποια μαυρο-καφε μικρα στιγματα τι σημαινει αυτο:ευχαριστω

  • Μπορεί να είναι βακτηριδιακή μόλυνση, μηκυτίαση, κάωιμο από σταγόνες νερού (που λειτουργούν ως φακοί), δείγματα εντόμων και ένα σωρό άλλα πράγματα. Μια φωτογραφία ίσως βοηθούσε στην αναγνώριση του πρβλήματος.

 • evi

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την αγάπη και την εξειδίκευση σας στις όμορφες ορχιδέες.Χάρη σε εσάς μαθαίνουμε και εμείς πως να φροντίζουμε αυτά τα φυτά και να σταματήσει να θυσιάζεται αυτό το όμορφο λουλούδι για την διακοσμητική ανάγκη του καθενός…..Είμαι πολύ περήφανη, διότι κατάφερα να βοηθήσω την φαλαινόψις μου να ξανανθίσει μετά την αγορά της, διαβάζοντας στο blog σας για την φροντίδα της.Λοιπόν, η φαλαινόψις μου έχει ανθίσει για δεύτερη φορά μέσα σε μισό χρόνο και συνεχίζει πολύ καλά η αναπτυξή της.Έχω δυο ερωτήματα να σας θέσω.Πρώτον, στις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω βλέπετε πως φύλλα αναπτύσσονται στα κλαδιά της ορχιδέας, κάτι που δεν ξέρω πως πρέπει να χειριστώ,φύλλα δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο στην βάση της πάνω από τις ρίζες? Δεύτερον,ισχύει πως πρέπει να κόβουμε το κλαδί της ορχιδέας μετά την ανθοφορία της μετρώντας τρείς κόμβους από την βάση προς τα πάνω?Διότι εγώ δεν έκοψα τίποτα στην ορχιδέα μου και αναπτύσσεται πολύ όμορφα,ενώ όσοι το έχουν δοκιμάσει δεν υπάρχει ανάπτυξη.Τέλος,η Φαλαινόψις είναι στην φροντίδα μου έξι μήνες τώρα,συμβουλέψτε με παρακαλώ τι ακριβώς μπορώ να προμηθευτώ από το e-shop σας για την φροντίδα της?λίπασμα,αν πρέπει να την μεταφυτέψω και γιατί γίνεται αυτό?
  Ευχαριστώ πολύ
  Καλή συνέχεια στην όμορφη δουλειά σας

  • Σας ευχαριστούμε για τα θερμά σας σχόλια. Οι φαλαινόψις είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και μπορούν να χαρίσουν πολλές ανθοφορίες για πάρα πολλά χρόνια (λόγω της συνεχόμενης αναγέννησης τους, υπάρχουν σε βοτανικούς κήπους ορχιδέες από τα τέλη του 1800 και συνεχίζουν να ευημερούν και να αναπτύσσονται). Οι φωτογραφίες σας δεν ήρθαν (υπάρχει όριο 1ΜΒ) αλλά από την περιγραφή σας νομίζω έχω καταλάβει τι συμβαίνει. Η φαλαινόψις σας απλά εμφανίζει παραφυάδα (κέικι όπως το λέμε στον κόσμο των ορχιδέων). Οι 4 συνηθέστεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι:

   α. Η ορχιδέα σας έχει πολύ καλή φροντίδα και πολλαπλασιάζεται με αδερφό φυτό
   β. Η ορχιδέα σας έχει χάσει μεγάλο μέρος των ριζών από σάπισμα/ξηρασία και προσπαθεί να σκαρφαλώσει ψηλότερα γεννώντας νέο αδερφό φυτό
   γ. Περίσσια κυτοκινών κατά την καλλιέργεια στο θερμοκήπιο παραγωγού (συνήθως αφορά φυτά του γενικού εμπορίου που εξαναγκάζονται σε γρηγορότερη ανάπτυξη και ανθοφορία)
   δ. Τερματικός ανθοφόρος (αντί μεταξύ φύλλων, από την «καρδιά» του φυτού) και προσπάθεια του φυτού να επιβιώσει μιας και ο τερματικός ανθοφόρος εμποδίζει την δημιουργία φύλλων από την «καρδιά» του

   Σε κάθε περίπτωση, όταν το κέικι έχει αποκτήσει 3-4 ρίζες μήκους 5 εκ, μπορείτε να το αφαιρέσετε προσεκτικά και να το φυτέψετε ως αυτόνομο φυτό. Μέχρι τότε, ψεκάζετε τις ρίζες τακτικά για να το ενθαρρύνετε να αναπτυχθεί με δικά του μέσα και να μην «τραβά» πόρους από το μητρικό φυτό.

   Ανάλογα με το τι υβρίδιο είναι η κάθε φαλαινόψις το κόψιμο του ανθοφόρου μπορεί να το οδηγήσει σε επαναληπτική ανθοφορία, κάτι τέτοιο όμως στρεσάρει το φυτό. Η δική μας πρόταση είναι να αφήνεται το φυτό να αποφασίσει. Κόβουμε τον ανθοφόρο μόνο όταν έχει μαραθεί. Ένα φυτό ικανό για επαναληπτική ανθοφορία, θα ανθίσει είτε από την άκρη του υπάρχοντος, είτε από κάποιο ενεργό «μάτι» χαμηλότερα και χωρίς να το κόψετε. Φυσικά μπορεί να αναπτύξει και νέο ανθοφόρο καθώς και να ανθίσει με συνδυασμό πχ να μια φαλαινόψις με 7 συνολικά ανθοφόρους https://www.facebook.com/photo.php?fbid=435257359842935&set=a.256235261078480.56363.256047081097298&type=3&theater

   Μεταφυτεύουμε επειδή το υπόστρωμα παλιώνει και αποδομείται από βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς. Πολλοί εξ αυτών δεσμεύουν κατά την διαδικασία άζωτο, που το στερούν από την ορχιδέα σας. Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται κάθε 12-18 μήνες. Σημειώστε πως τα φυτά του εμπορίου βρίσκονται ήδη τόσο καιρό στο ίδιο υπόστρωμα και καλό είναι να μεταφυτεύονται το συντομότερο δυνατόν.

   Από το κατάστημα ίσως να θέλατε να αξιολογήσετε τα ακόλουθα: Υπόστρωμα Focus, λίπασμα ανάπτυξης ή/και ανθοφορίας, διάφανη γλάστρα και το σπρέι φροντίδας Orchid Myst.

 • Evangelia

  Geia sas!
  Exw mia phalaenopsis orchidea thn opoia den pothsa gia peripou 2mish evdomades logw tou oti efyga polu viastika apo to spiti k 3exasa na thn dwsw kapou na mou thn frontizoun.. ;Exei duo kormous pou kanoun anthi, o enas den exei ftharei katholou kai einai prasinos omws o allos apo th mesh sxedon kitrinise k pshla egine skouros kafe. Parallhla kapoies rizes exoun 3erathei. Pws mporw na swsw thn orxidea mou?

  • Καλησπέρα σας,
   Η ορχιδέα σας απλά απανθίζει, σε κατάσταση αφυδάτωσης λόγω παρατεταμένης ξηρασίας η σειρά προτεραιότητας που μια φαλαινόψις θα προσπαθήσει να επιβιώσει «λαμβάνοντας μέτρα επιβίωσης», είναι: απόρριψη τυχών κάψουλας σπόρων σε ανάπτυξη, πρόωρος μαρασμός λουλουδιών, νέκρωση ριζών, ρίξιμο φύλλων.

   Εάν η αφυδάτωση δεν είναι πολύ προχωρημένη, η ορχιδέα σας θα ανακάμψει εφόσον αρχίσετε να την ποτίζετε ξανά.

   Αναλυτικές πληροφορίες για το πότε κόβουμε τον ανθοφόρο μίσχο θα βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/when-to-cut-an-orchid-spike-phalaenopsis

   Οδηγίες φροντίδας γενικά, στην παρούσα σελίδα.

   Μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα και ένα εξειδικευμένο λίπασμα ανάπτυξης θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ορχιδέα σας να αναπτύξει νέες ρίζες. Επιπλέον ένα προϊόν ενυδάτωσης και θρέψης με απορρόφηση από τα φύλλα θα βοηθούσε στην ενυδάτωση και θρέψη μέχρι να αναπτυχθούν νέες ρίζες. Μπορείτε να επισκεφθείτε την κατηγορία φροντίδα του http://www.myorchid.gr/shop για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

 • twelvebux3

  Καλησπέρα

  Ερώτηση για την ορχιδέα μου. Φαινεται υγιέστατη και μάλιστα βγάζει νέο φύλλο αυτές τις μέρες. Παρατήρησα κάποιες μικρές σταγονίτσες από κολλώδη ουσία στο κάτω μέρος από ένα φύλλο κυρίως και πολύ λιγότερες σ ένα δεύτερο. Είναι διάφανες μικρές σταγόνες που στην αρχή της πέρασα για νερό γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση. Δεν ξέρω αν είναι σοβαρό ή φυσιολογικό ή ένδειξη για κάτι. Έχετε καμιά ιδέα;

  • Όπως και στα περισσότερα γεγονότα σχετικά με τις ορχιδέες, υπάρχουν δύο «αντίθετες» εκδοχές:

   Η «κακή» είναι πως το φυτό σας έχει μολυνθεί από απομυζητικά έντομα. Στα σημεία που το έντομα αυτά δαγκώνουν τα φύλλα της ορχιδέας σας, υπάρχουν εκχυμώσεις από την πληγή.

   Η «καλή» περίπτωση είναι η φυσιολογική εκχύμωση ενός πλούσιου σε σάκχαρα χυμού (μοιάζει με «μέλι»). Ο λόγος για την παραγωγή αυτού του μελιού από το ίδιο το φυτό είναι σε περιόδους που έχει περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται ή συνηθέστερα λίγο πριν ανθίσει, ώστε να «διαφημίσει» από νωρίς στα έντομα πως σε λίγο καιρό εκεί θα υπάρχουν λουλούδια (όπως οι παλιοί ψαράδες ρίχνουν σιτάρι σε ένα σημείο του ποταμού και μετά πάνε στο ίδιο σημείο για ψάρεμα).

   Θα πρότεινα απλά να ελέγξετε διεξοδικά το φυτό σας για τυχών έντομα, αν βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν τότε μην ανησυχείτε. Μπορείτε εάν θέλετε να σκουπίσετε το υγρό με ένα βρεγμένο βαμβάκι ώστε να μην κολλήσει πάνω του σκόνη και γίνει σαν μυγόφτυσμα.

   • twelvebux3

    Δεν έχω παρατηρήσει έντομα θα έχω τον νου μου όμως μήπως συμβαίνει αυτό. Μπορώ να κάνω κάτι αν είναι λόγω εντόμων;
    Και κάτι ακόμη με την ευκαιρία.. Η ίδια ορχιδέα πριν από ένα χρόνο που την πήρα είχε 2 ανθοφόρους γεμάτους μετά από λίγο καιρό απάνθισαν αλλά δεν μαράθηκαν και αργότερα ο ένας από τους δύο ξανανθισε από 2 σημεία και τώρα έχει σχεδόν ξεραθεί. Να τον κόψω ολοκληρο; Και με τον άλλο που έχει μείνει πράσινος αλλά δεν έχει δώσει άνθη ξανα να τον κόψω κι αυτόν ή μπορεί να ξανανθίσει;

    • Αν είναι έντομα θα χρειαστούν να απομακρυνθούν. Στο Myorchid είμαστε αντίθετοι με την χρήση χημικών και προτείνουμε να συμβουλευτείτε κάποιον γεωπόνο για το ποιο εντομοκτόνο θα πρέπει να προτιμήσετε ή αν υπάρχουν βιολογικές και φιλικές λύσεις. Πχ στο κατάστημα θα βρείτε χρωμοτροπικές αυτοκόλλητες παγίδες που απομακρύνουν τα έντομα χωρίς να είναι επικίνδυνες, μιας και αποτελούνται από απλή κόλλα και ελκύουν τα περισσότερα βλαβερά έντομα μόνο με το κίτρινο χρώμα τους.

     Αναφορικά με την πορεία του ανθοφόρου, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο, εδώ: http://myorchid.gr/when-to-cut-an-orchid-spike-phalaenopsis/

 • Effie

  Καλημέρα σας,

  Το νερό της βρύσης έχει αρκετά άλατα μπορώ να πω, μήπως να προτιμήσω το απιονισμένο που βάζω και στο σίδερο ατμού ? σκοπεύω να ποτίσω με βύθιση. Μια ακόμα ερώτηση, να ψεκάζω κάθε πρωί όλο το φυτό με το ίδιο νερό ?
  Πρόκειται για Ορχιδέα Φαλαινόψις

  • Ναι δυστυχώς το σκληρό νερό μπορεί να βλάψει τις ορχιδέες φαλαινόψις οι οποίες είναι επίφυτα και εκτίθενται κανονικά μόνο σε βρόχινο νερό το οποίο παρασύρει κάποια θρεπτικά συστατικά από σκόνες και κουτσουλιές στα φύλλα των δέντρων, όχι όμως πολλά άλατα. Νομίζω πως τα περισσότερα νερά για σίδερα είναι προϊόντα απιονισμού με χημικό τρόπο και δεν ενδείκνυνται για πόση ή άρδευση. Το καλύτερο νερό για φαλαινόψις είναι το βρόχινο ή αυτό από αντλία αντίστροφης όσμωσης.

   Υπάρχουν κάποια τρυκ για το νερό βρύσης.
   -Μην ξεχνάτε πως εκτός από τα άλατα το νερό βρύσης έχει και χλώριο. Αν αφήσετε το νερό σε μια λεκάνη σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 μέρες το χλώριο εξατμίζεται.
   -Αν βράσετε μια κατσαρόλα νερό με ένα αυγό μέσα (μια βράση, ίσα που να σφίξει το αυγό) τα άλατα θα μειωθούν σημαντικά. Είναι όμως μια πρακτική που απαιτεί πολύ ενέργεια και δεν θα την συνιστούσα.
   -Εκτός από τα ίχνη μετάλλων και αλάτων στο νερό βρύσης υπάρχουν και πολλά στερεά σωματίδια (ακόμη και ένα βαμβάκι με τούλι στην άκρη της βρύσης) θα αλλάξει χρώμα και θα συγκρατήσει βρωμιά. Θα πρέπει όμως να αλλαχθεί άμεσα για να μην συγκεντρώσει βακτηρίδια.

   Παρόλα αυτά, τα περισσότερα εμπορικά υβρίδια είναι περισσότερο ανθεκτικά στα άλατα από τα βοτανικά είδη. Με καλή φροντίδα μέχρι να χάσει μια ρίζα ή ένα φύλλο από τα άλατα, θα έχει αναπτύξει κάποιο ή περισσότερα νέα στην θέση τους. Φυσικά υπερβολικά σκληρό νερό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

 • ολια

  Καλησπέρα. Εχω δυο φαλαινοψις τα κλαριά που βγάζουν τα λουλούδια πριν μερικούς μήνες αφού πρώτα μαράθηκαν τα ανθη αρχισαν να κοκκινίζουν. Στη μια μου έμεινε μόνο το ένα κλαρί ενώ στην άλλη κανενα. αυτές θα ξανα βγάλουν κλαριά θα ξανα ανθίσουν;ριζες και φυλλα βγάζουν κανονικα

  • Καλησπέρα σας. Δείτε λιγάκι εδώ σχετικά με τους ανθοφόρους που απάνθισαν: http://myorchid.gr/when-to-cut-an-orchid-spike-phalaenopsis/

   Από την στιγμή που μαραθούν εντελώς ή κόψετε τους ανθοφόρους και όσο φροντίζονται σωστά, οι φαλαινόψις σας θα αναπτύξουν νέους ανθοφόρους σε επόμενη περίοδο ανθοφορίας. Βεβαιωθείτε πως τις μεταφυτεύετε τακτικά (κάθε 12-18 μήνες) σε φρέσκο υπόστρωμα και πως λιπαίνετε με ένα εξειδικευμένο λίπασμα.

   Υποστρώματα και λιπάσματα θα βρείτε στο κατάστημα μας myorchid.gr/shop

 • glfromgr

  Γεια σας!

  Μου αρεσουν πολυ οι ορχιδεες και η ιστοσελιδα σας ειναι πραγματικα θυσαυρος γυρω απο την φροντιδα και τις αναγκες τους!

  Σας γραφω επειδη τον τελευταιο καιρο μια φαλαινοψις που εχω μου εμφανισε μερικα ανησυχητικα σημαδια. Συγκεκριμενα στα φυλλα εχουν αρχισει να εμφανιζονται «μαυροι κυκλοι». Υποπτευομαι οτι καποιο μικροβιο εχει κανει τη ζημια αν και δεν την ειχα την ορχιδεα κοντα σε αλλες.

  Εδωπερα μπορειτε να δειτε τα φυλλα της ορχιδεας.
  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/12047994835/

  Γενικα την ορχιδεα την ποτιζω οσο χρειαζεται. Επειδη ζω στην αρκτικη δεν εχει παρει καθολου φως (ουτε ηλιακο ουτε τεχνητο) τους τελευταιους μηνες, αν και δεν νομιζω οτι αυτο παιζει καποιον ιδιαιτερο λογο. Ομολογω οτι δεν την εχω μεταφυτεψει εδω και ενα χρονο και υποψιαζομαι οτι θα μπορουσε τη ζημια αυτη να την εχει κανει μικροβιο το οποιο εχει προελθει απο την διασπαση του υποστρωματος? Επισης δεν την εχω λιπανει καθολου ολο αυτο τον καιρο,

  Τις ριζες δεν τις εχω δει ακομα αλλα τουλαχιστον οι εξωτερικες μου φαινονται μια χαρα.

  Που νομιζετε οτι εγκειται το προβλημα?

  Σας ευχαριστω παρα πολυ.

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
   Η έλλειψη φωτός μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία αλλά και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικοοργανισμών, ειδικά σε χώρους με κακό αερισμό. Με μια πρώτη ματιά η ορχιδέα σας δείχνει να έχει προσβληθεί από κάποιο βακτηρίδιο κατά πάσα πιθανότητα. Κατά την αποδόμηση του υποστρώματος, βακτηρίδια απορροφούν και πολύτιμο άζωτο που τα φυτά χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, συνήθως τα βακτηρίδια και οι μύκητες που αποδομούν το υπόστρωμα δεν είναι επιθετικά προς το φυτό εκτός και αν έχουμε πολύ κακό αερισμό/απουσία φωτός και υπάρξει μεγάλος πληθυσμός τους και για να το μολύνουν θα πρέπει να υπάρξει κάποια πληγή (μια γρατζουνιά, σπάσιμο) ή μακρόχρονη παραμονή μολυσμένου νερού στην καρδιά ή στα φύλλα. Στα φύλλα της ορχιδέας σας μοιάζει να υπάρχουν υπολείμματα αλάτων, το κακής ποιότητας ή πολύ σκληρό νερό μπορεί να οφείλεται για την κακή πρόοδό της μιας και μεγάλη συγκέντρωση αλάτων, «καίει» τις ρίζες οι οποίες και όσο σαπίζουν, μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης του φυτό από τους μικροοργανισμούς που «τρώνε» συνήθως νεκρούς ιστούς και υπό συνθήκες και ζωντανούς ή απλά να εισέλθει κάποιος πυκτολυτικός μικροοργανισμός όπως πχ ερβίνια.. Εικάζω πως με μια μεταφύτευση θα παρατηρήσετε αριθμό σάπιων ριζών. Στην παρούσα κατάσταση νομίζω οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι περιορισμένες, παρόλα αυτά αφού την θέσετε σε «καραντίνα» από τυχών άλλα φυτά, θα μπορούσατε να κόψετε τα επηρεασμένα φύλλα 2-3 εκ από το πρόβλημα και προς την εσωτερική πλευρά (χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο εργαλείο κοπής και ψεκάστε σκόνη κανέλα στην τομή).

   Παρόλα αυτά υπάρχει και η πιθανότητα να έχουμε να κάνουμε με κάποιον ιό (που πολλές φορές προϋπάρχει σε φυτά του μαζικού εμπορίου, μιας και η μόλυνση μεταφέρεται κατά τον μεριστεματικό πολλαπλασιασμό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε.

   Τέλος μικρή πιθανότητα θα υπήρχε να είχαμε να κάνουμε με εγκαύματα που στην συνέχεια μολύνθηκαν αλλά εφόσον αναφέρετε απουσία φωτός, δεν θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωσή σας. Κάποιες φορές η ψύξη μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια οπτικά αποτελέσματα αλλά συνήθως πριν, έχουν «Νερουλιάσει» ιστοί από κυτταρική κατάρρευση.

 • nena

  ποτε την κλαδεβουμε και πως;

 • Δημητρα

  Καλημερα σας,πολυ χρησιμες οι συμβουλες σας για την φροντιδα της φαλαινοψις…εχω κι εγω καποιες αποριες για το φυτο μου.Μου το εφεραν δωρο (απο ανθοπωλειο)τον Οκτωβριο ανθισμενο.Σταδιακα αρχισε να απανθιζει ωσπου τον Μαρτιο παρατηρησα οτι απο χαμηλα βλαστησε καινουριο ανθοφορο οπως καταλαβα οτι λεγεται.Το μεταφυτευσαμε σε γλαστρα πλαστικη χαμηλη,αλλα ισως αρκετα φαρδια(;;;)κατι σαν μπολ…Ως υποστρωμα βαλαμε βοτσαλα,φλοιο (αυτον που ηδη ειχε)και φυτοχωμα.Εν τω μεταξυ ποτιζαμε σε εβδομαδιαια βαση και λιπαιναμε με λιπασμα για ανθοφορα.Επειδη φυγαμε διακοπες την αφησαμε να μας την ποτιζουν,αλλα σε 4 εβδομαδες ποτιστηκε μονο μια φορα!Οταν την βρηκα το χωμα ηταν τελειως στεγνο,2-3 φυλλα ειχαν μαραθει και κιτρινισει-τελικα επεσαν-και στην επιφανεια οι ριζες ειναι καφετι και ζαρωμενες.Το ανθοφορο εχει αναπτυχθει και το φυτο εχει παρει αρκετη κλιση.Το μονο που εκανα ηταν να την ποτισω και να την λιπανω.Τι με συμβουλευτε να κανω;Χρειαζεται να μεταφυτευσω για να αφαιρεσω τις νεκρες ριζες και να αλλαξω υποστρωμα;Επισης τα παλια φυλλα εχουν κατα μηκος τους ενα σκισιμο.
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  • Τα συμπτώματα αφυδάτωσης που παρατηρείτε στην φαλαινόψις σας μπορεί να οφείλονται τόσο σε παρατεταμένη ξηρασία όσο και σε υπερβολική υγρασία. Οι ρίζες είτε ξεραθούν, είτε σαπίσουν από το πολύ νερό, το φυτό σας θα έχει την ίδια άσχημη πορεία. Η επιλογή του υποστρώματος ήταν λάθος, ειδικά η χρήση του ήδη παλαιού και αποδομημένου καθώς και η χρήση φυτοχώματος που δεν παρέχει τον απαραίτητο αερισμό στις ρίζες. Επιλέξτε ένα ποιοτικό υπόστρωμα και μια διάφανη πλαστική γλάστρα και μεταφυτέψτε την ορχιδέα σας αφού απομακρύνετε τις σάπιες ή ξερές ρίζες. Επιπλέον σιγουρευτείτε πως το λίπασμα που χρησιμοποιείτε, είναι εξειδικευμένο για ορχιδέες και δεν περιλαμβάνει ουρία (ουρικό άζωτο) ελέγχοντας την ταμπέλα του. Προϊόντα φροντίδας για ορχιδέες, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/shop/#!/~/category/id=4008073&offset=0&sort=normal

 • Δημητρα

  Δεν ξερω αν πηρατε την εικονα…

 • Αλέξανδρος

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήριο για το site και τη βοήθεια που προσφέρετε. Πριν δύο μήνες μου έκαναν δώρο μια ανθισμένη Φαλαινόψις. Επισκέφθηκα λοιπόν τη σελίδα σας και διάβασα τα κατατοπιστικόταρα άρθρα σας για τη φροντίδα της. Πριν μια εβδομάδα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ανθοφόροι γεγονός που με παραξένεψε και εχθές διαπίστωσα πως το ριζικό σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πολλές ρίζες είναι μαλακές στην αφή. Είναι φυσιολογικό να ανθίζει αυτή την εποχή ενώ παράλληλα οι ρίζες είναι εξασθενημένες; Τι θα μου προτείνατε να κάνω για να σωθεί το φυτό; Το υπόστρωμα δεν έχει αλλαχθεί, θα βοηθούσε αν το άλλαζα; Επισυνάπτω μια φωτογραφία για να δείτε το φυτό.
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  Φαλαινόψις

  Διαβάστε περισσότερα: http://myorchid.gr/phalaenopsis-care/
  Φαλαινόψις

  Διαβάστε περισσότερα: http://myorchid.gr/phalaenopsis-care/

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Το πρόβλημα της είναι η απώλεια μεγάλου μέρους του ριζικού συστήματος. Οι φαλαινόψις μπορούν να ανθίζουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αν και συνήθως αρχίζουν σε μεταβατικές εποχές (άνοιξη-φθινόπωρο) και έχουν άνθη καλοκαίρι ή χειμώνα. (η διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας καθώς και η αλλαγή στην φωτεινότητα, δίνουν το έναυσμα). Επιπλέον σε περιόδους μεγάλου στρες η ανθοφορία ή η δημιουργία κέικι είναι ο μόνος τρόπος που έχει το φυτό για να προσπαθήσει να επιβιώσει. Έτσι όταν χάνεται μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος ή η «καρδιά» του φυτού, τότε αυτό ανθίζει (συνήθως μέχρι να μαραθεί). Από την φωτογραφία μπορώ να παρατηρήσω πως αν και λίγες, υπάρχουν γερές ρίζες. Απομακρύνετε τις ξερές και σάπιες και μεταφυτέψτε την ορχιδέα σας σε φρέσκο υπόστρωμα ακολουθώντας και ένα πρόγραμμα λίπανσης. Νομίζω πως θα ανακάμψει σύντομα και θα βγάλει νέες ρίζες. Για αυτή την «δύσκολη» περίπτωση, θα σας πρότεινα το υπόστρωμα orchiata (το ψιλό για νεαρές ορχιδέες) και το λίπασμα orchid grow σε συνδυασμό με ψεκάσματα των φύλλων νωρίς το πρωί με μαλακό νερό και λίγο orchid myst.

 • Άντι

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνετε! Θα ήθελα να στείλω κι εγώ το μήνυμά μου για να σας ρωτήσω σχετικά με την Φαλαινόψις μου. Την αγόρασα τον Φεβρουάριο από τοπικό κατάστημα με άνθη-φυτά. Μετά από οδηγίες του ανθοπώλη την έχω κοντά σε ένα παράθυρο όχι πολύ φωτεινό, όπως περιγράφετε κ σεις παραπάνω. Επίσης, την πότιζα μια φορά την εβδομάδα, το πρωί και με τον εξής τρόπο: την έβαζα μέσα σε μια μικρή γλάστρα με νερό μέχρι τη μέση και λίγο παρακάτω, την άφηνα για δέκα λεπτά, μετά έχυνα το νερό και την ξαναέβαζα στη γλάστρα αφού είχα σκουπίσει την περίσσεια νερού και αυτό ήταν. Μέχρι πριν από ένα μήνα η ορχιδέα ήταν ανθισμένη είχε άσπρα άνθη πολύ όμορφα, μέχρι που σιγά σιγά άρχισαν να μαραίνονται ενα ένα και να πέφτουν σιγά σιγά. Συνέχισα να την ποτίζω με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα δοκίμασα να την ποτίζω και μια φορά ακόμη την εβδομάδα, σύνολο δύο, επειδή νόμιζα ότι έφταιγε που ανέβηκε η θερμοκρασία γιαυτό μαράθηκαν τα άνθη κι έπεσαν. Ωστόσο, τώρα έχει αρχίσει να μαραίνεται και το κοτσανάκι… Σας στέλνω δύο ενδεικτικές φωτοργαφίες, η μία είναι από τα κοτσανάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται και η άλλη είναι το γλαστράκι με τις ρίζες του φυτού που ό,ως φαίνονται ότι είναι ακόμη πράσινα δεν έχουν μαραθεί. σας παρακαλώ πείτε μου αν κάνω κάτι λάθος, τι φταίει που μαράθηκε και δεν βελτιώνεται και αν μπορώ να κάνω κάτι για να την επαναφέρω. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  • Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Από όσο μπορώ να διακρίνω στις φωτογραφίες οι ρίζες φαίνονται γερές. Παρόλα αυτά όπως πάντα συμβουλεύω, καλό είναι να μεταφυτεύονται σε φρέσκο ποιοτικό υπόστρωμα κάθε 12-18 μήνες. Όταν τις αποκτάτε από την αγορά έχουν ήδη καθίσει τόσο ή περισσότερο στο ίδιο υπόστρωμα και πωλούνται ανθισμένες, οπότε πάντα λέμε να μεταφυτεύονται μόλις απανθίσουν.

   Αναφορικά με τον μαρασμό των ανθών και των ανθοφόρων μίσχων (κοτσανάκια/κλαδάκια) αν και δεν ήρθε η φωτογραφία, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Η ορχιδέα σας αφού θα έχει λίγη φροντίδα θα ανθίσει ξανά την επόμενη σεζόν ανθοφορίας, λογικά θα αναπτύξει νέο ανθοφόρο στα μέσα φθινοπώρου και θα δείτε τα πρώτα άνθη περίπου 85 μέρες μετά. Κάποιες φορές τα παλιά ανθοφόρα ανθίζουν ξανά κάποιες άλλες όχι. Ένα σχετικό άρθρο μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/when-to-cut-an-orchid-spike-phalaenopsis

   Εκτός από την μεταφύτευση, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα λίπανσης θα βοηθούσε επιπλέον την ορχιδέα σας. Προϊόντα φροντίδας θα βρείτε στο κατάστημα: myorchid.gr/shop

   Μια σημείωση σχετικά με τον τρόπο ποτίσματος: Καλό θα είναι εάν ποτίζεται με βύθιση να βυθίζεται ολόκληρη η διάφανη γλάστρα καλλιέργειας αντί η μισή και κάθε δεύτερο πότισμα, αφού έχετε ποτίσει, να ξεπλύνετε το υπόστρωμα με λίγο τρεχούμενο νερό. Αυτό γιατί εάν ποτίζετε με νερό βρύσης που έχει άλατα αυτά θα συγκεντρώνονται κάθε φορά στο υπόστρωμα και οι ρίζες μακροπρόθεσμα θα ενοχληθούν. Όταν λιπαίνουμε, πρώτα ποτίζουμε και αφού στραγγίσει ποτίζουμε ξανά με νερό στο οποίο έχει διαλυθεί το λίπασμα περίπου 5 λεπτά αργότερα.

   • Άντι

    Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τις οδηγίες και συμβουλές σας, τις οποίες θα ακολουθήσω. Άρα, από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι ένα υπόχωμα, μια διαφανή γλάστρα και ένα λίπασμα, που όπως έχω δει όλα αυτά υπάρχουν στο online κατάστημά σας. Μια ερώτηση μόνο. Το υπόχωμα πρέπει να είναι κάποιο εξειδικευμένο για ορχιδέες, ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και ένα υπόχωμα που έχω πάρει πρόσφατα για να φυτέψω στον κήπο μου μια λεμονιά; Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!

    • Το υπόστρωμα πρέπει να είναι εξειδικευμένο για την καλλιέργεια ορχιδέων. Ένα ποιοτικό κατά βάση έχει τον φλοιό κωνοφόρων και προσφέρει καλό αερισμό στις ρίζες, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χαμηλής ποιότητας που περιέχουν τύρφη και πρόσθετο λίπασμα αργής αποδέσμευσης το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ουρία η οποία και είναι τοξική για πολλές ορχιδέες. Στο κατάστημά μας θα βρείτε το focus που έχει φλοιό και κοκοφοίνικα και το εξαιρετικό orchiata που έχει καθαρό φλοιό με προσθήκη δολομίτη για σταθερότερο ph.

 • Νικόλας

  Γεια σας και συγχαρητήρια για το site σας.
  Είμαι εντελώς αρχάριος στον κόσμο των ορχιδέων και αρχίζω σιγά σιγά να ενημερώνομαι.
  Μου χαρίσανε πριν ένα χρόνο περίπου τον Αύγουστο την πρώτη μου φαλαινόψις.
  Μου είπαν να τη μουλιάζω μια φορά την εβδομάδα σε νερό μαζί με το κασπό της και μετα να την στραγγίζω.
  Το έκανα επιμελώς και φάνηκε να της αρέσει. Η πρώτη ανθοφορία της (μου τη φέρανε ανθισμένη)
  κράτησε πολύ καιρό, μετά έχασε τα άνθη της, ο ένας ανθοφόρος μίσχος άρχισε να ξεραίνεται απο
  πάνω πρως τα κάτω αλλά έκοψα το ξερό κομμάτι του όταν είχε ξεραθεί 2-3 εκατοστά και
  σταμάτησε το ξέραμα. Στη συνέχεια πριν 2-3 μήνες πέταξε καινούρια μισχάκια από τους
  δύο ανθοφόρους τα οποία έδωσαν μπουμπούκια και το φυτό ξαναάνθισε μεγαλοπρεπώς.
  Μέχρι πριν 3 μέρες όπου μέσα σε δύο μέρες μαράθηκαν όλα τα λουλούδια της και τα έκοψα.

  Η ορχιδέα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ από τη μέρα που την πήρα. Έχει συνολικά 7-8 φύλλα (ξεκίνησε με 2-3)
  κάποια από τα οποία είναι πολύ μεγάλα. Έχει αρχίσει να γέρνει όλο το φυτό προς την κατεύθυνση του φωτός.
  Σαν να μην το κρατάνε όρθιο πλέον οι ρίζες του. Γιατί συμβαίνει αυτό;
  Επίσης αυτό που με παραξένεψε είναι ότι τις τελευταίες μέρες δύο ρίζες έχουν σηκωθεί και
  ανεβαίνουν μαζί με τα φύλλα από την κάτω πλευρά τους παραλληλα με το φύλλο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  Το υπόστρωμα έχει αποσυντεθεί όπως διάβασα στο Blog σας και θέλει αλλαγή. Δεν το ήξερα.
  Έχει θριματιστεί αρκετά. Είδα ότι προτείνατε το orchiata. Θα το παραγγείλω από το
  κατάστημα σας.

  1) Μπερδεύτηκα όσον αφορά τα δύο μεγέθη. Εγώ ποιο να πάρω? Το orchiata 12-18mm ή το 9-12mm?
  2) Επίσης θέλω να της αλλάξω και διάφανη γλάστρα (έχω απ εξω αδιαφανές ροζ κασπό)
  Πως θα μετρήσω αν θέλω 12 η 15 εκατοστα που πουλάτε; Επίσης να την έχω σκέτη με τη διάφανη γλάστρα
  ή μπορώ να της έχω απ εξω και το κασπο; Έτσι δεν πηγαίνει φως στις ρίζες όμως…
  3) Επίσης θέλω να πάρω και κάποιο λίπασμα.
  Είδα το focus grow μια που έχασε τα άνθη της. Τι μου προτείνετε;

  Ευχαριστώ πολύ.
  Νικόλας

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
   Οι φαλαινόψις μεγαλώνουν με περίπου 45 μοίρες κλίση από την φύση τους και το φυτό πάντα θα προσπαθεί λόγω του φωτοτροπισμού του να «γύρει». Οι εναέριες ρίζες τους είναι και αυτές στην φύση τους. Το orchiata είναι ένα εκπληκτικό υπόστρωμα, προτιμήστε το χοντροκομμένο 12-18mm. Το μέγεθος της γλάστρας έχει να κάνει με την ποσότητα των ριζών, λογικά το 15 εκ θα σας καλύψει. Το focus grow πλέον είναι αυτό που θα προτείναμε.

 • elisavet

  Καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το blog!!!!Μου έκαναν δώρο την ορχιδεα που βλεπετε στις φωτογραφίεσ και μου είπαν πως πρεπει να την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα γεμίζοντας με νερό το γλαστρακι της και αφήνοντάς το για ενα ολοκληρο βράδυ.Θα ήθελα να μου πείτε αν όντως είναι η σωστή μέθοδος ποτίσματος.Ευχαριστώ.

 • elisavet

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog!Μου έκαναν δώρο την παρακάτω ορχιδέα και μου είπαν να την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα γεμίζοντας το γλαστράκι της με νερό και αφήνοντάς την όλο το βράδυ.Συμφωνείτε με αυτήν την τακτική?

  • Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Όλη την νύχτα είναι λίγο υπερβολικό, καλύτερα να ποτίζετε νωρίς το πρωί, ώστε να στεγνώνει η υπερβάλλουσα υγρασία μέχρι το βράδυ. Εάν επιλέξετε τον τρόπο βύθισης/γεμίσματος του κασπό, τότε 10 λεπτά αρκούν για να απορροφήσουν το νερό που χρειάζονται οι ρίζες. Σιγουρευτείτε πως θα αποστραγγίσει καλά και πως αφού έχει ποτιστεί θα ξεπλύνετε και με λίγο τρεχούμενο νερό.

 • Konstantinos Tsaves

  Θα μπορούσα να στείλω φωτογραφιες για να μου πειτε αν τα φυτα μου ειναι υγιεστατα; η αλλιως πως θα το ξερω;;;;

  • Φυσικά θα μπορούσατε, αν πρόκειται για κάτι εμφανές στην γενική κατάσταση του φυτού.

 • Πανος

  Καλησπερα σας.

  Εχω μια ορχιδεα εδω και ενα με εναμιση χρονο. Την ειχα παρει με ανθη και απο τοτε εχει ανθισει μια φορα ξανα. Μετα απο ενα μηνα επεσαν τα ανθη και ξεραθηκαν τα τρια κλαρια που ειχε μεχρι την μεση του του υψους τους. Στην συνεχεια ομως αρχισε και πεταει φυλλα κατα μηκος των κλαριων. Τα ιδια φυλλα που εχει και στην βαση της. Ειναι φυσιολογικο αυτο? Τι πρεπει να κανω?

 • souzanna

  καλησπέρα σας,πρίν απο ένα μήνα περίπου αγόρασα μια ορχιδέα απο ένα ανθοπωλείο στο κέντρο της πόλης.Απο όσο μπόρεσα να καταλάβω νομίζω πως ανήκει στην κατηγορία φαλαινόψις.την ποτίζω 1 φόρα την εβδομάδα με τον εξής τρόπο:ποτίζω απο το βράδυ και το πρωί στραγγίζω το νερό που έχει μείνει στο δοχείο.τα φυλλα της όμως στις άκρες έχουν κάπως ΄΄ξεφλουδιστεί΄ και οι ρίζες οι οπόιες είναι έξω 2-3 έχουν ξεραθεί λιγάκι στην άκρη τους.θα θελα να μ πειτε εάν την ποτίζω σωστα και τί ακριβώς να κάνω με τις ρίζες και τα φύλλα.Ακόμη θα θελα να μ πείτε εαν θα πρέπει να το κάνω μεταφύτευση.ευχαριστώ!!!

 • Giannis Efstathiou

  Καλησπέρα κι από εμένα και συγχαρητήρια για τις πληροφορίες, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, καθώς και για όλη την προσπάθεια την οποία κάνετε. Έχω μία ορχιδέα περίπου απο τον Φεβρουάριο, ήταν μισοανθισμένη και εν συνεχεία έγινε ολάνθιστη. Τα άνθη κράτησαν αρκετό καιρό και ύστερα έπεσαν. Έχω αλλάξει το υπόστρωμα και την μεταφύτεψα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα. Εδώ και δύο ημέρες έχουν αρχίσει και μαραίνονται οι μίσχοι. Σας στέλνω και φωτογραφίες για να μου πείτε τι να κάνω.

 • Ανθή Τ.

  Καλησπέρα σας.
  Έχω μία ορχιδέα φαλαίνοψις από το μάρτιο..
  Έκανα μία προσπάθεια για μεταφύτεψη πριν δυο βδομαδες αλλά.ειδα αμέσως σημάδια υγρασίας (σαν υδρατμοι) στα τοιχοματα της γλάστρα κ μία ρίζα από της επιφανειακές.να κιτρινίζει. Οπότε κ φοβήθηκα ότι το φυτό δεν ανέπνεε σωστά. Η αλήθεια είναι ότι η γλάστρα που πήρα είχε μόνο 4 μικρές τρυπες στο κάτω μέρος είναι κ ψηλή κ γιαυτό πήρα το ρίσκο κ την εβγαλα κ την έβαλα.πάλι στο γλαστράκι της… αλλα δεν την έχω στήσει σωστά κ «επιπλέει» μέσα στη γλάστρα. Την έχω καθαρίσει από ξερες κ σάπιες ριζες απλά δε ξέρω πως να την τοποθετησω μέσα στη γλάστρα…
  Δε θέλω.να τη χάσω..
  ίσως επιχείρησα να την μεταφυτέψω λαθος εποχη αλλα.είχαν στριμωχτεί πολύ οι ρίζες της..
  Ευχαριστω για το χρονο σας!

 • Mirela

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site και την αγάπη σας για τις ορχιδέες!!!!
  Μου χάρισαν ένα γλαστράκι με μια όμορφη άσπρη ορχιδέα , η οποία πολύ γρήγορα έχασε τα ανθακια της και τώρα νομίζω οτι αρχίζει να ξεραίνεται ολόκληρη. Την έβγαλα από το κασπό της και βρήκα το πλαστικό γλαστράκι μέσα στην οποία είναι φυτεμένη , και το άδειασα από το νερό γιατί προφανώς το είχα παρακάνει. Η εικόνα των ριζών , φαίνεται στις φωτογραφίες.Πιστεύετε οτι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση του φυτού και μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω, ή λόγω των σάπιων ριζών θα ξεραθεί ολόκληρο?
  Ευχαριστώ πολύ!!!

 • AggelikiD

  Καλησπέρα,
  Πριν από περίπου 1 μήνα, μπήκα σε ένα ανθοπωλείο να πάρω ένα κυκλάμινο και κατέληξα με το κυκλάμινο και 2 ορχιδέες «χρησιμοποιημένες» (θα εξηγήσω) δώρο. Η ευγενέστατη κυρία στο ανθοπωλείο μου είπε πως τις είχαν χρησιμοποιήσει σε γάμο (στολισμό), Ήταν λοιπόν κομμένες και η μία μάλιστα όπως μου είπε της φαινόταν κάπως σα να έχει βγει κάπως από τη γλάστρα και μου την έδωσε με την επιφύλαξη ότι μπορεί να μην πάει καλά. Τα παράθυρα του σπιτιού μου είναι βορεινά, τις έβαλα κοντά, τις παρακολουθούσα και πότιζα 1 φορά τη βδομάδα (νερό ομολογουμένως με αρκετά άλατα). Αυτή που ήταν πιο κακοποιημένη, αφού είδα ότι δεν πήγαινε καλά, αποφάσισα να ρισκάρω να τη βγάλω από τη γλάστρα, αφότου βρήκα και ένα ισόποδο εκτός πλαστικής γλάστρας, στον πάτο του κασπώ. Την έβγαλα, καθάρισα το υλικό από τα υπόλοιπα ισόποδα (είχε κι άλλα) και την ξαναέβαλα μέσα. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ξεμπέρδεψα, αλλά δεν μπόρεσα να βρω φλοιό πεύκου ή κάτι κατάλληλο όπου ρώτησα. Δεν πήγε καλά κι εν τέλει πέθανε. Η άλλη φαινόταν να πηγαίνει καλά. Βρήκα και σε εκείνην όμως ισόποδα, ωστόσο δεν την έβγαλα από τη γλάστρα ούτε καν για να την καθαρίσω από οτιδήποτε εμφανές, φοβούμενη ότι θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Τις τελευταίες 1-2 βδομάδες έχει αρχίσει να χάνει φύλλα (δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά της βάσης) και μάλιστα πριν κιτρινίσουν. Οι ρίζες δε φαίνονται όλες υγιεις, υπάρχουν αρκετές σάπιες. Πάτησα στο κατάστημα της σελίδας (τώρα σας ανακάλυψα) ώστε να παραγγείλω φλοιό, αλλά είδα ότι είναι υπό ανακατασκευή. Τί θα μπορούσα να κάνω, μήπως προλάβω να τη σώσω;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Αγγελική

  Υ.Γ. Προσπάθησα να ανεβάσω φωτογραφίες, αλλά είναι όλες πάνω από 2 MB και δεν ανεβαίνουν.

 • Βαλάντης

  Καλησπερα .Εχω μια ορχιδεα απο περισυ παραμονες της πρωτοχρονιας και απανθισε 1 μηνα μετα.Τον Μαιο περιπου ξεραθηκαν οι 2 ανθοφοροι βλαστοι και τους εκοψα.Τι πρεπει να κανω ακριβως για να ανθισει; Γιατι ο καθενας που εχει 1-2 ορχιδεες μου λεει διαφορετικα πραγματα.Εχω μπερδευτει πολυ!

 • Maria Lala

  Καλησπερα !! Εδω και έναν χρονο εχω μια ορχιδεα αλλα απο την αγορα της και μετά δεν εχει ξανά ανθίσει. Την ειχα σε ανατολικό παράθυρο και εδω και κανενα 2μηνο πήρα λίπασμα και την ψεκάζω. Ξερετε τι μπορεί να φταίει ?