Ανταπόκριση από την έκθεση RHS 14 Botanical Art Show

11-12 Απριλίου, 2014. Στο Λονδίνο έλαβε χώρα η ετήσια μεγάλη έκθεση ορχιδέας, στα πλαίσια της οποίας, εκτίθενται και έργα βοτανικής τέχνης. Ο Δημήτρης, είχε την ευγενή καλοσύνη να την επισκεφτεί και να μας στείλει φωτογραφίες. Συγκεκριμένα καλλιτέχνες με εξειδίκευση στην ζωγραφική απεικόνιση ορχιδέων και άλλων φυτών, εξέθεσαν τα έργα τους στο κοινό. Πολλοί από αυτούς ζωγράφιζαν επί τόπου στην έκθεση και ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν με τους επισκέπτες, για την δουλειά τους και τις τεχνικές τους, ενώ πολλά από τα έργα τους ήταν και διαθέσιμα προς πώληση σε μορφή κάδρου ή και ευχετήριας κάρτας.

Πανοραμική άποψη του χώρου της έκθεσης βοτανικής τέχνης. Κάντε κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος.

Πανοραμική άποψη του χώρου της έκθεσης βοτανικής τέχνης. Κάντε κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος.

Από το 1897, η Επιτροπή Ορχιδέων της RHS, απασχολεί έναν καλλιτέχνη με σκοπό να ζωγραφίζει πορτραίτα όλων των ορχιδέων οι οποίες λαμβάνουν κάποιο βραβείο στις εκθέσεις της. Η πρώτη καλλιτέχνης, Nellie Roberts, κράτησε την συγκεκριμένη θέση για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ανεξάρτητα από το πόσο όμορφα είναι, τα πορτραίτα των ορχιδέων, δεν ζωγραφίζονται απλά ως εορτασμός ενός βραβείου. Ζωγραφίζονται ως ακριβείς και διατηρητέες εγγραφές του συγκεκριμένου φυτού που κρίθηκε από την Επιτροπή. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι πορτραίτα είναι απαραίτητα ακόμη και στις μέρες μας, μιας και οι ψηφιακές εικόνες ίσως εμφανιστούν διαφορετικά ανάλογα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την φωτογράφιση και θέαση τους.

Στο πίσω μέρος κάθε ζωγραφιάς, ο γραμματέας της επιτροπής καταγράφει ποιες ορχιδέες διασταυρώθηκαν για την δημιουργία της ορχιδέας, από ποιον, πότε, που και ποιο βραβείο απονεμήθηκε από την επιτροπή. Αυτές οι πληροφορίες ίσως φανούν χρήσιμες μελλοντικά για σκοπούς σύγκρισης με νέες ορχιδέες που θα παρουσιαστούν για βράβευση.

Όλα τα πορτραίτα ορχιδέων (πλέον περισσότερα από 7000 έργα) είναι διαθέσιμα στην επιτροπή ως συμβουλευτική βάση. Συνήθως φυλάσσονται χωρίς κορνίζα σε ατομικές προστατευτικές θήκες και κρατούνται σε σκοτεινή αποθηκευτική μονάδα, ώστε να προστατεύονται οι χρωστικές των υδατοδιαλυτών χρωμάτων τους. Πλέον βρίσκονται υπό της φροντίδας της RHS Lindley Library.