Φωτογραφίες

Παρά την ζέστη και τον αέρα πολλές ορχιδέες μου κατάφεραν να αντισταθούν και να συνεχίζουν να ανθίζουν ή να ανθίσουν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Τράβηξα μερικές νέες φωτογραφίες λοιπόν για να τις μοιραστώ μαζί σας. Κυρίως καλοκαιρινές φαλαινόψις χωρίς ταυτότητα, μερικά ονομαστά υβρίδια, μια βοτανική φαλαινόψις και ένα βοτανικό είδος ντεντρόμπιουμ ολοκληρώνουν την συλλογή.

Το κίτρινο λένε πως είναι το χρώμα του μίσους, αλλά βλέποντας αυτή την κίτρινη ορχιδέα, δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Οι δύο φίλες στην παραπάνω φωτογραφία κάνουν καλή παρέα. Σαν καλές φίλες, ανταγωνίζονται συνεχώς μεταξύ τους. Το υβρίδιο στα αριστερά κάνει φιγούρα με τους 4 ανθοφόρους του και τον μεγάλο αριθμό από λουλούδια και μπουμπούκια. Παρόλο που στην φωτογραφία φαίνεται μικρή, είναι μια μεγάλου μεγέθους φαλαινόψις και αρκετά μεγαλύτερη από ότι συνήθως προσφέρεται στα ράφια ανθοπωλείων. Ο λόγος που φαντάζει τόσο μικρή είναι η φίλη της, που αν και βοτανικό είδος (Phalaenopsis amabilis) είναι τετραπλοειδής φυτό (4N). Χωρίς να μπλέξουμε πολύ με βιολογία, ας πούμε πως οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν δύο ζεύγη χρωμοσωμάτων και κληρονομούν ένα από κάθε γονιό. Υπό συνθήκες, ευκολότερα στα φυτά, μπορεί να έχουμε περισσότερα. Η συγκεκριμένη λευκή Phalaenopsis amabilis έχει τέσσερα ζεύγη χρωμοσωμάτων εξού και το γιγαντιαίο μέγεθός της.

Άλλες δύο ανθοφορίες στην μοβ/φουξ πλευρά της χρωματικής παλέτας.

Δύο ονομαστά υβρίδια, η πρώτη (Phalaenopsis Frog Hollow Black Cherry Sundae “Black Bird”) έχει μια σχεδόν κέρινη υφή και μοιάζει με ψεύτικη ενώ η δεύτερη (Phalaenopsis Elegant Deborah) είναι ένα κλασικό υβρίδιο φαλαινόψις αρλεκίνος. Σε αυτή την ανθοφορία είναι περισσότερο εμφανές από άλλες φορές μιας και σε ένα από τα λουλούδια εμφανίστηκε ένα μικρό λευκό κενό. Δυστυχώς έπεσε θύμα του καύσωνα και της κάηκαν κάποια μπουμπούκια.

Αυτή η διάστικτη φαλαινόψις έχει αποδειχτεί μια από τις πιο ανθοφόρες ορχιδέες μου, ίσως μόνο η Psychopsis μου να ανθίζει περισσότερο. Με 2-3 ανθοφορίες πολλών λουλουδιών κάθε χρόνο δικαιωματικά κατέκτησε την θέση στην επισκόπηση αυτής της ανάρτησης.

Άλλο ένα άγνωστης ταυτότητας υβρίδιο, άλλη μια παρορμητική αγορά από ράφι σούπερ μάρκετ. Θυμάμαι όταν την είχα αποκτήσει πριν χρόνια, ήταν σε κακό χάλι. 2-3 λουλούδια όλα και όλα, άλλα 2-3 μαραμένα και καμιά δεκαριά καμένα μπουμπούκια. Ήταν μια ακόμη διάσωση που είχε αίσιο τέλος.

Αυτό το Dentrobium atroviolaceum αποτελεί ιδανικό εκπρόσωπο της ομάδας Latouria των ντεντρόμπιουμ. Είναι από τα ευκολότερα βοτανικά είδη ντεντρόμπιουμ που μπορεί να μεγαλώσει κανείς αρκεί να θυμάται να τα αφήνει απότιστα τον χειμώνα. Μιας και είναι ανθισμένο τώρα θα το προσθέσω άμεσα και στην gallerypedia.