Σπάνια μπλε ορχιδέα φυτρώνει ξανά μετά από φωτιά

Μια ευχάριστη είδηση από την Αυστραλία, όπου εθελοντές του Department of Environment and Conservation (DEC) (υπουργείο περιβάλλοντος) ανακάλυψαν μια σπάνια Ορχιδέα στο Εθνικό Πάρκο Wandoo στους λόφους Perth, 30 χιλιόμετρα βορειότερα από όσο είχαν ποτέ καταγραφεί.

Οι Fred και Jean Hort, βρήκαν την Πορσελάνινη Ορχιδέα της Κοιλάδας (Cyanicula sp. ‘Dale’) μαζί με μια μεγάλη πικοιλία από άλλα είδη ορχιδέας, σε ανθοφορία στην περιοχή του πάρκου που είχε καεί ελεγχόμενα πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ο κύριος Hort είπε: Σταματήσαμε να ελέγξουμε την περιοχή που είχε καεί στο τέλος της περασμένης άνοιξης (σ.σ. είναι ανάποδα οι εποχές εκεί) και μας άρεσε πολύ αυτό που αντικρίσαμε – πολλές ορχιδέες σε ανθοφορία. Εξερευνήσαμε μεγάλο μέρος της καμένης περιοχής, καταγράφοντας και φωτογραφίζοντας πολλά είδη ορχιδέων. Ήταν όμως μια σπάνια και θαυμάσια στιγμή να δούμε πως η φωτιά είχε ενεργοποιήσει την ανθοφορία τόσων πολλών μπλε ορχιδέων.

Μετά από επίσκεψη ελεγκτών του υπουργείου στο σημείο, αφού είδαν και τις φωτογραφίες, διαπιστώθηκε και καταγράφηκε η ύπαρξη της σπάνιας ορχιδέας στην περιοχή, 30 χιλιόμετρα βορειότερα από όσο είχε ποτέ καταγραφεί. Η εμφάνιση κάποιων αποχρώσεων σε γειτονικά φυτά έδωσε τροφή στην εικασία πως κάποια από αυτά προήλθαν από φυσικό υβριδισμό και δείγματα συλλέχθηκαν για περαιτέρω έρευνα.

Cyanicula sp. ‘Dale’ Photo Courtesy of Fred Hort

Η Ελεγκτής κυρία Swinburn δήλωσε πως: είδη αυτού του συγκεκριμένου γένους ορχιδέων, ανθίζουν έντονα μετά από πυρκαγιές και ίσως ωφελούνται από ελεγχόμενες φωτιές, όσο αυτές λαμβάνουν χώρα την σωστή εποχή του χρόνου. Μεγάλο μέρος την πανίδας και χλωρίδας της Δυτικής Αυστραλίας εξελίχθηκαν με συγκεκριμένες συνθήκες ζωής και κάποια είδη χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες φωτιάς για να αναγενηθούν και να ανθίσουν.

Πηγή: Δελτίο Τύπου DEC