Κέικι (παράφυτα) στις Ορχιδέες Φαλαινόψις
Αγαπάμε τόσο τις ορχιδέες που σας συμβουλεύουμε δωρεάν και προσωποποιημένα για την φροντίδα τους, ακόμη και αν δεν έχουν αγοραστεί από το κατάστημα. Κάπως έτσι συνοψίζεται η παροχή προσωποποιημένων συμβουλών για κάθε έναν από τους επισκέπτες ή τους φίλους στο facebook που στέλνουν φωτογραφίες από στρεσαρισμένες ή άρρωστες ορχιδέες και ζητούν κάποια συμβουλή. Με το blog να έχει συμπληρώσει ήδη 2 χρόνια παρουσίας, οι περιπτώσεις που δόθηκαν συμβουλές είναι εκατοντάδες. Όλες οι φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο, είναι από αναγνώστες μας που ζήτησαν κάποια συμβουλή. Kαμιά από τις εικονιζόμενες ορχιδέες δεν έχει αγοραστεί από το κατάστημά μας.
Ένα συχνό σημείο προβληματισμού των αναγνωστών, είναι η εμφάνιση κέικι (παράφυτο) κατά μήκος του ανθοφόρου στις ορχιδέες φαλαινόψις. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας, μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες με το φαινόμενο και τους λόγους που εμφανίζεται.
Κατά μήκος του ανθοφόρου μίσχου (του κλωναριού με τα άνθη, του κλαδιού ή όπως αλλιώς το λέμε στην καθομιλουμένη) υπάρχουν κόμποι-μάτια. Από κάθε ενεργό μάτι, η ορχιδέα μπορεί να δημιουργήσει διακλάδωση, να αναπτύξει ένα μπουμπούκι ή σπανιότερα να δημιουργήσει ένα νέο φυτό – κλώνο του μητρικού. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το μυστήριο με τις ορχιδέες είναι ότι πολλές φορές: Κάποια γεγονότα στην πορεία του κύκλου ζωής τους, μπορεί να οφείλονται σε θετικούς ή αρνητικούς παράγοντες. Στην περίπτωση των κέικι (η λέξη σημαίνει μωρό στα Χαβανέζικα και έχει υιοθετηθεί άτυπα ως αναφορά στα παράφυτα των ορχιδέων) ο λόγος εμφάνισης μπορεί να είναι καλός ή κακός.
α. Αυτοσυντήρηση.
Ο συχνότερος λόγος, τουλάχιστον μετά από αξιολόγηση των περιπτώσεων που έπεσαν στην αντίληψή μου. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, έρχεται κάποιο σχόλιο, email, ανάρτηση, προσωπικό μήνυμα… ζητώντας συμβουλή επί του θέματος. Η ορχιδέα σας προσπαθεί με νύχια και με δόντια (ή με φύλλα και με ρίζες) να παραμείνει ζωντανή. Ο συνηθέστερος λόγος: το κακό πότισμα. Σε παρατεταμένη αφυδάτωση, λόγω ξηρασίας ή σε περίπτωση σαπίσματος των ριζών από υπερβολικό πότισμα, η ορχιδέα σας θα προσπαθήσει να επιβιώσει. Ανάλογα με το πόση ακόμη ενέργεια έχει στην διάθεσή της, θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την ανθοφορία της με σκοπό να επικονιαστεί και να παράξει σπόρους ή εάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κέικι, ώστε και να επιβιώσει σε μια άλλη θέση, σηνήθως ψηλότερα (ξεφεύγοντας και από το στάσιμο νερό στις ρίζες). Ως γενικό κανόνα, μόλις εντοπίσετε κάποιο κέικι στην φαλαινόψις σας, ελέγξτε διεξοδικά το ριζικό της σύστημα! Το πιθανότερο είναι να χρειάζεται επιγόντως μεταφύτευση (εάν δεν είναι ήδη πολύ αργά). Στο κατάστημά μας, θα βρείτε εξειδικευμένα υποστρώματα καλλιέργειας (“χώματα” για ορχιδέες) για μια μεταφύτευση προκειμένου η ορχιδέα σας να ανακάμψει. Παρόλα αυτά, συστήνεται η μεταφύτευση κάθε 12-18 μήνες, πολύ πριν δούμε σημάδια ενόχλησης (μην ξεχνάτε πως όταν αποκτάτε μια ορχιδέα, έχει ήδη καθίσει στο ίδιο υπόστρωμα πολύ καιρό).

Το λάθος υπόστρωμα, δολοφονεί αργά και σταθερά αυτή την φαλαινόψις, δείτε στις 2 επόμενες φωτογραφίες, τις προσπάθειες της να επιβιώσει.

Ο ένας ανθοφόρος προσπαθεί να ανθίσει εκ νέου από το ένα ενεργό μάτι, ενώ από το άλλο αναπτύσσει κέικι. Στο φόντο άλλη μια πλήρως αφυδατωμένη φαλαινόψις.

Και ο δεύτερος ανθοφόρος, εμφανίζει τόσο προσπάθεια για ανθοφορία όσο και για ανάπτυξη κέικι. Το συγκεκριμένο μπορεί ευτυχώς να αυτονομηθεί και σε 2-3 χρόνια να ανθίσει εκ νέου.

Συνήθως τα κέικι στον ανθοφόρο προκύπτουν μετά από υπερβολικό πότισμα. Στον αντίποδα – από παρατεταμένη ξηρασία – συνήθως έχουμε κέικι από την βάση. Σε αυτή την φωτογραφία, βλέπουμε τα αποτελέσματα των διακοπών του καλλιεργητή, χωρίς πρόβλεψη για το πότισμα των φυτών.

Ταυτόχρονη εμφάνιση κέικι σε παλιό ανθοφόρο και στην βάση. Όπως μπορείτε να δείτε, η ορχιδέα είναι φυτεμένη μέσα σε δύο χρωματιστά κασπό. Δεν πουλάμε τυχαία ειδικές γλάστρες για ορχιδέες, οι ρίζες τους θέλουν καλό αερισμό και μιας και μερικώς φωτοσυνθέτουν, χρειάζονται και λίγο φως. Μπορείτε να βρείτε ειδικές διάφανες γλάστρες στο κατάστημά μας.

Η πρωταθλήτρια φαλαινόψις με τα 7 κέικι! Δυστυχώς μόλις συμβουλέψαμε έλεγχο ριζών στην αναγνώστρια, επιβεβαίωσε την ύπαρξη προβλήματος στις ρίζες. Μια μεταφύτευση θα έπρεπε να έχει γίνει “χτες”.
β. Κυτοκίνες.
Κατά τον μεριστεματικό πολλαπλασιασμό ή και κατά την καλλιέργεια σε κάποια θερμοκήπια στοχευμένα στην μαζική αγορά (πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, κέντρα κήπου, ανθοπωλεία), χρησιμοποιούνται ορμόνες ανάπτυξης (κυτοκίνες) προκειμένου τα φυτά να μεγαλώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και φυσικά να πωλούνται νωρίτερα (και ανθισμένα). Η περίσσια αυτών των ορμονών, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των κέικι. Η εμφάνιση κέικι ως αποτέλεσμα περίσσιας κυτοκινών, δεν κατατάσσετε στις θετικές ή αρνητικές περιπτώσεις, παρόλα αυτά θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της ορχιδέας σας, εάν αυτή δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια και αναγκάζεται (μέσω των πρόσθετων ορμονών) να δαπανήσει μεγάλο μέρος θρεπτικών στοιχείων ώστε να δημιουργήσει το κέικι. Εάν απλά αποκτήσατε μια ορχιδέα που ξεκίνησε να αναπτύσσει κέικι, η πρότασή μου θα ήταν να της δίνετε όσο περισσότερο φως μπορεί να δεχθεί, ιδανική συχνότητα ποτισμάτων και ένα άριστο πρόγραμμα λίπανσης. Εάν πιστεύετε πως η ορχιδέα σας δεν έχει αρκετή ενέργεια για να θρέψει το κέικι, ίσως να πρέπει να σκεφθείτε το κόψιμο του ανθοφόρου.

Από τις υπερβολικές κυτοκίνες, αμέσως μετά την ανθοφορία ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός κέικι (δείτε την επόμενη φωτογραφία για την πορεία του)

Οι κυτοκίνες είναι υπεύθυνες και για την ταυτόχρονη ανθοφορία (μπουμπούκια μοιάζουν να σχηματίζονται στην βάση)
Θα πρέπει να αναφέρω πως στο εμπόριο ή συχνότερα στο παραεμπόριο… κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, συνήθως αλοιφές ή σκόνες, οι οποίες προορίζονται για εφαρμογή σε ένα ενεργό μάτι (μίσχου φαλαινόψις) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κέικι. Δεν είναι τίποτε άλλο από κυτοκίνες και κάποια άλλα χημικά συστατικά. Δεν θα συμβούλευα την χρήση τους από μη εξειδικευμένα άτομα, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις, μερικά συστατικά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα ή γιατί προορίζονται για χρήση σε περιβάλλον εργαστηρίου φυτικής παραγωγής (και όχι οικιακή).
γ. Περνάει καλά.
Συγχαρητήρια! Η ορχιδέα σας είναι ευτυχισμένη, έχει τόση καλή φροντίδα (φως, υγρασία, θερμοκρασία, θρέψη) που της περισσεύει ενέργεια και αποφάσισε να πολλαπλασιαστεί. Μόλις το κέικι αποκτήσει 3-5 ρίζες, 5-8 εκατοστών, μπορείτε να το αποκολλήσετε (αν δεν πέσει και από μόνο του) και να το φυτέψετε ως αυτόνομο φυτό. Καλό είναι να ψεκάζετε ελαφρά τις εναέριες ρίζες του – κάθε πρωί, ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο το μητρικό φυτό με την παροχή υγρασίας και θρέψης μέσω του κλωναριού.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Προστατευόμενες Ορχιδέες και Εμπόριο
Σωστό πότισμα για τις ορχιδέες
Ονσίντιουμ
Έρευνα αγοράς