Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 3ο Μέρος – Κυμπίντιουμ

Στο τρίτο μέρος του φωτορεπορτάζ (το άλμπουμ βρίσκεται μετά το τέλος του άρθρου) από την έκθεση ορχιδέας της RHS στο Λονδίνο, θα ασχοληθούμε με τις ορχιδέες κυμπίντιουμ.

Οι ορχιδέες κυμπίντιουμ έχουν μερικά χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφερθούν. Κατ’ αρχήν μεγαλώνουν όλο το έτος. Έχουν λοιπόν απαιτήσεις σε νερό και λίπανση όλο τον χρόνο. Είναι συμπόδιες ορχιδέες που συνεχώς αναπτύσσουν νέους ψευδοβολβούς και εντυπωσιακό σπαθόσχημο φύλλωμα ενώ οι ανθοφορίες τους είναι ιδιαίτερα πλούσιες και εντυπωσιακές.

Στο ελληνικό κλίμα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως φυτά εξωτερικού χώρου με μεγάλη προσοχή στον ήλιο του καλοκαιριού (προτείνεται σκίαση 50%) και την ξηρασία (συχνά ποτίσματα και ψεκάσματα κατά το καλοκαίρι). Για τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα συνιστούσα διαχείμαση σε εσωτερικό χώρο όπως ένα δροσερό χολ. Φυσικά όσο βρίσκονται σε ανθοφορία μπορείτε να τα μεταφέρετε στο σαλόνι σας προσέχοντας η μεταφορά να γίνει αφού έχουν δέσει τα μπουμπούκια, ώστε να αποφύγετε τυχών κάψιμο τους από την αλλαγή συνθηκών.

Πρόκειται για ανθεκτικά φυτά που όμως χρειάζονται κάποια περιοδική φροντίδα. Η μεταφύτευση και ο ενδεχόμενος χωρισμός κάθε 2 χρόνια είναι ένα από αυτά. Παρόλα αυτά η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να χωρίζονται μόνο όταν εμφανίζουν τον χαρακτηριστικό δακτύλιο ή όταν οι νέοι ψευδοβολβοί βγαίνουν από το χείλος της γλάστρας. Ο δακτύλιος αναφέρεται στο φαινόμενο οι παλαιότεροι ψευδοβολβοί του κέντρου να μαραίνονται αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους ενώ στο εξώτερο δακτύλιο προς τις άκρες της γλάστρας φύονται οι νεαρότεροι και υγιείς ψευδοβολβοί.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες καλλιεργητές (ακόμη και ο δικός μας οδηγός φροντίδας) προτείνει δυνατή λίπανση, παρόλα αυτά ελοχεύει ο κίνδυνος του καψίματος των άκρων των φύλλων. Αν παρατηρήσετε να μαυρίζουν οι άκρες των φύλλων με χαρακτηριστικά μαύρα τρίγωνα, μειώστε την ισχύ της λίπανσης ή ελέγξτε το νερό και το υπόστρωμα για μεγάλη συγκέντρωση αλάτων. Τους τελευταίους μήνες δοκιμάζω την λίπανση με τα ασθενούς συγκέντρωσης λιπάσματα focus του καταστήματος και όσοι πελάτες μας έχουν προμηθευτεί κυμπίντιουμ από το κατάστημα έχουν σημειώσει την άριστη κατάσταση του φυλλώματος (που λόγω σχήματος είναι ιδιαίτερα διακοσμητικό ακόμη και όταν το φυτό δεν βρίσκεται σε ανθοφορία).

Ένα μυστικό είναι η επιλογή της γλάστρας, προτιμούν ψηλές αλλά στενές γλάστρες και τους αρέσει να είναι σφιχτοφυτεμένα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η επιλογή του υποστρώματος. Η πρότασή μου είναι ένα πλούσιο μείγμα φλοιού κωνοφόρων και τύρφης, όπως το εξειδικευμένο υπόστρωμα florabella του καταστήματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καλλιέργειά τους είναι ο Μωσαϊκός Ιός των Κυμπίντιουμ (Cymbidium Mosaic Virus – CymMV), ο οποίος και μεταδίδεται συνήθως από κακώς αποστειρωμένα εργαλεία κοπής κατά το χώρισμα στα θερμοκήπια παραγωγής. Πολλά από τα φυτά του εμπορίου πωλούνται ήδη μολυσμένα και για τον λόγο αυτό μετά από μερικές εβδομάδες με 3 μήνες εμφανίζουν χλώρωση (σημεία με κιτρινίσματα ή κίτρινα φύλλα) ή νέκρωση (βαθουλώματα, μαυρίσματα, νεκρό ιστό) στα φύλλα τους. Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προσβάλει και τις υπόλοιπες ορχιδέες της συλλογής σας αν χρησιμοποιηθούν τα ίδια εργαλεία κοπής ή αν υπάρχουν πληγές από απομυζητικά έντομα ή ακόμη και αν πέσουν πιτσιλιές νερό που ίσως μεταφέρουν τον ιό από το ένα φυτό στο άλλο.

Στην ελληνική αγορά, ακόμη και σε ανθοκομική έκθεση, έχω αρκετές φορές εντοπίσει φυτά που μοιάζουν μολυσμένα, παρόλα αυτά ο μόνος απόλυτα σίγουρος τρόπος να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα είναι το τεστ ELISA το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί σε μορφή κιτ -οικονομικά- από κάποιο εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα. Τα κυμπίντιουμ που προσφέρονται στο κατάστημα μας ελέγχονται περιοδικά από τους παραγωγούς με το συγκεκριμένο τεστ. Μεταξύ μας, όταν μας έρχεται ο τιμοκατάλογος για να παραγγείλουμε αναγράφονται τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου και φυσικά δεν εμπορευόμαστε μολυσμένα φυτά (παρόλο που προσφέρονται στο 1/4 της τιμής). Πρακτικά τα φυτά βρίσκουν τον δρόμο τους προς την αγορά σε μη εξειδικευμένα καταστήματα μαζικού εμπορίου όπου η χαμηλή προσφερόμενη τιμή τα καθιστά αναλώσιμα και αντιμετωπίζονται ως ανθισμένα ανθοδοχεία. Δυστυχώς η πρακτική αυτή πολλές φορές γίνεται αιτία για να μολυνθούν και άλλες ορχιδέες συλλογών ανηποψίαστων καταναλωτών.