Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 5ο Μέρος – Ντεντρόμπιουμ
Στο πέμπτο μέρος του φωτορεπορτάζ (το άλμπουμ βρίσκεται μετά το τέλος του άρθρου) από την έκθεση ορχιδέας της RHS στο Λονδίνο, θα ασχοληθούμε με τις ορχιδέες ντεντρόμπιουμ.
Τα ντεντρόμπιουμ (dendrobium) ή δενδρόβια είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ορχιδέων. Όπως καταδεικνύει και το ελληνικής ρίζας όνομά τους, ζουν (βίος) στα δέντρα. Πρόκειται δηλαδή (όπως και οι περισσότερες ορχιδέες) για επίφυτα. Χρησιμοποιούν δηλαδή άλλα φυτά (κυρίως δένδρα) για στήριξη και αγκιστρώνονται πάνω στους κορμούς και τα κλαδιά τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι παράσιτα (πχ όπως το χριστουγεννιάτικο γκι) απλά στηρίζονται ώστε να έχουν το απαραίτητο για την φωτοσύνθεση τους φως, αφού στα τροπικά κυρίως δάση όπου και φύονται, τα πανύψηλα δέντρα σκιάζουν τόσο το έδαφος που ελάχιστα φυτά ευδοκιμούν.
Η φροντίδα τους ποικίλει ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους αναφορικά με τα βοτανικά είδη, ενώ τα εμπορικότερα υβρίδια της αγοράς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα υβρίδια του bigibbum ή αλλιώς τύπου φαλαινόψις (λόγω της ομοιότητας του σχήματος των λουλουδιών τους με αυτά των φαλαινόψις), τα υβρίδια του nobile που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος από εμπορικά διαθέσιμα φυτά και τα λιγότερο διαδεδομένα υβρίδια antelope ή τύπου αντιλόπης που ξεχωρίζουν από τα όρθια σαν κέρατα 2 πέταλά τους.
Τα υβρίδια της πρώτης και τρίτης κατηγορίας έχουν λίγο έως πολύ παρόμοια καλλιέργεια, αυτά της δεύτερης (nobile) χρειάζονται μια καλή περίοδο ξεκούρασης όπου το πότισμα μειώνεται στο ελάχιστο ή και καθόλου, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα τα βοηθούν να ανθίσουν.
Στην έκθεση η ορχιδέα που βραβεύτηκε ως η καλύτερη που παρουσιάστηκε, ήταν ένα dendrobium thyrsiflorum. Εκτός από την εντυπωσιακή ανθοφορία του, θα πρέπει να αναφερθεί ποιος ήταν ο καλλιεργητής… Όσοι ακολουθείτε το MyOrchid στο twitter, ίσως θυμάστε τις αναφορές στο σχολείο Writhlington. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα σχολείο στην Αγγλία, όπου οι μαθητές έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα καλλιέργειας και αναπαραγωγής ορχιδέων. Έτσι οι μαθητές εκτός από το να φροντίζουν ορχιδέες, χρησιμοποιούν εργαστηριακό εξοπλισμό και αναπαράγουν ασυμβιωτικά βοτανικά είδη ορχιδέων, συμβάλλοντας τόσο στην διαιώνιση των ειδών (με πολλά από αυτά να είναι απειλούμενα με εξαφάνιση) όσο και στην εμπορική διάθεσή τους σε συλλέκτες ώστε ακόμη περισσότεροι φίλοι των ορχιδέων να έχουν ένα τεχνητώς αναπαραγόμενο σπάνιο φυτό στην συλλογή τους – βοηθώντας ταυτόχρονα στην κατάρτιση των μαθητών αλλά και προσφέροντας έσοδα στο σχολείο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πειραματικό αυτό σχολείο εδώ.
Τελικά αν καταφέρνουν όλα αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα μερικά σχολιαρόπαιδα, οι λίγοι που πιστεύουν ακόμη πως οι ορχιδέες είναι δύσκολες στην καλλιέργεια, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φροντίδα και λίγο διάβασμα.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ανταπόκριση από την έκθεση RHS 14 Botanical Art Show
Φωτογραφίες
Blog v1.2
Το σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου