Διάσωση και μεταφύτευση Φαλαινόψις

Άλλη μια φορά έτυχε προχτές να βρω στον κάδο της ανακύκλωσης πεταμένες φαλαινόψις. Δυστυχώς πολλοί (ακόμη και έμποροι) αντιμετωπίζουν τις φαλαινόψις ως αναλώσιμα ανθοδοχεία αντί για ζωντανά φυτά.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην ποιότητα των φυτών όπως αυτά βρέθηκαν.

 

Εμφανώς ταλαιπωρημένο φυτό, αφυδατωμένο, φύλλα με μηχανικές βλάβες, υπόστρωμα πολύ παλιό.

   Εντελώς ξερές οι ρίζες στην επιφάνεια, φανερά υπολείμματα αλάτων από σκληρό νερό ή λίπασμα.

Η επιχείρηση διάσωση ξεκινά. Ένας παλιός κουβάς και ένα ποτιστήρι απαραίτητα εργαλεία. Μιας και είναι πιθανών να έχουν έντομα ή μύκητες τα φυτά, χρησιμοποίησα έναν παλιό κουβά που έχω μόνο για εργασίες στον κήπο και όχι αυτόν με τον οποίο φροντίζω τις ορχιδέες μου.

 Χτυπώντας ελαφρά την γλάστρα καλλιέργειας και κρατώντας το φυτό από την βάση του, αφαιρείται εύκολα. Όπως είχα υποψιαστεί το υπόστρωμα είναι “μολυσμένο” (λευκά στίγματα).

 Με προσοχή αφαίρεσα όλο το παλιό υπόστρωμα από τις ρίζες.

 Καλό ξέπλυμα.

 Η δεύτερη είναι σε χειρότερο χάλι, έχει εμφανή σημεία στα φύλλα που έχουν φαγωθεί από έντομα το πιθανότερο αν και υπάρχουν και μύκητες που αφήνουν παρόμοια σημάδια.

Οι ρίζες είναι ελάχιστες και ήταν συγκεντρωμένες στο πάνω μέρος της γλάστρας.

   Καθάρισμα των ριζών, απομάκρυνση μαλακών σάπιων ή σκληρών ξερών.

Να σημειώσω πως αυτά τα φυτά παρόλο που καθαρίστηκαν καλά δεν θα πλησιάσουν σε χώρο που υπάρχουν άλλες ορχιδέες πριν βεβαιωθώ πως δεν έχουν κάποιον ιό ή μύκητα. Θα μείνουν δηλαδή στην καραντίνα για 2-3 μήνες μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή τους χωρίς σημάδια μόλυνσης.

Αφού πήγα τις παλιές γλάστρες στην ανακύκλωση και το παλιό υπόστρωμα στο αναμμένο τζάκι, καθάρισα καλά τον κουβά και ξεκίνησα να ετοιμάζομαι για την μεταφύτευση. Μια καθαρή διάφανη πλαστική γλάστρα διαμέτρου 14 εκ θα ήταν ιδανική για 2 φαλαινόψις με τόσο λίγες ρίζες. Αν τις φύτευα μόνες τους θα χρησιμοποιούσα γλάστρες 8-10 εκ. Για να είναι όσο το δυνατόν πρακτηκότερη η μεταφύτευση και με την μικρότερη δυνατή σπατάλη γέμισα την νέα γλάστρα με υπόστρωμα. Επέλεξα ένα μείγμα από 1 μέρος μικρών κομματιών φλοιού πεύκου, 2 μέρη μεσαίων κομματιών φλοιού πεύκου, 1 μέρος κοκοφοίνικα, 1 μέρος σφάγνα.

Καλό είναι το φρέσκο υπόστρωμα να μουλιάζεται πριν από την χρήση του.

Μετά από 3 ώρες που μούλιασε ήταν έτοιμο.

  Λίγο μείγμα στην βάση.

 Μέσα τα φυτά και με προσεκτικό γέμισμα ανάμεσα στις ρίζες σχεδόν πήρε όλο το μείγμα.

Χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε οι ρίζες να έχουν υλικό από όλες τις πλευρές. Αργότερα αν σωθούν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ρίζες κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας.

 Τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένω φροντίζοντας τες να σωθούν ή να μετακομίσουν στην μεγάλη γλάστρα στον ουρανό. Κάθε μερικές εβδομάδες θα τις φωτογραφίζω για να δείτε και εσείς την πρόοδό τους.Τι λέτε να συμβεί?