Διάσωση και μεταφύτευση Φαλαινόψις

Άλλη μια φορά έτυχε προχτές να βρω στον κάδο της ανακύκλωσης πεταμένες φαλαινόψις. Δυστυχώς πολλοί (ακόμη και έμποροι) αντιμετωπίζουν τις φαλαινόψις ως αναλώσιμα ανθοδοχεία αντί για ζωντανά φυτά.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην ποιότητα των φυτών όπως αυτά βρέθηκαν.

 

Εμφανώς ταλαιπωρημένο φυτό, αφυδατωμένο, φύλλα με μηχανικές βλάβες, υπόστρωμα πολύ παλιό.

   Εντελώς ξερές οι ρίζες στην επιφάνεια, φανερά υπολείμματα αλάτων από σκληρό νερό ή λίπασμα.

Η επιχείρηση διάσωση ξεκινά. Ένας παλιός κουβάς και ένα ποτιστήρι απαραίτητα εργαλεία. Μιας και είναι πιθανών να έχουν έντομα ή μύκητες τα φυτά, χρησιμοποίησα έναν παλιό κουβά που έχω μόνο για εργασίες στον κήπο και όχι αυτόν με τον οποίο φροντίζω τις ορχιδέες μου.

 Χτυπώντας ελαφρά την γλάστρα καλλιέργειας και κρατώντας το φυτό από την βάση του, αφαιρείται εύκολα. Όπως είχα υποψιαστεί το υπόστρωμα είναι «μολυσμένο» (λευκά στίγματα).

 Με προσοχή αφαίρεσα όλο το παλιό υπόστρωμα από τις ρίζες.

 Καλό ξέπλυμα.

 Η δεύτερη είναι σε χειρότερο χάλι, έχει εμφανή σημεία στα φύλλα που έχουν φαγωθεί από έντομα το πιθανότερο αν και υπάρχουν και μύκητες που αφήνουν παρόμοια σημάδια.

Οι ρίζες είναι ελάχιστες και ήταν συγκεντρωμένες στο πάνω μέρος της γλάστρας.

   Καθάρισμα των ριζών, απομάκρυνση μαλακών σάπιων ή σκληρών ξερών.

Να σημειώσω πως αυτά τα φυτά παρόλο που καθαρίστηκαν καλά δεν θα πλησιάσουν σε χώρο που υπάρχουν άλλες ορχιδέες πριν βεβαιωθώ πως δεν έχουν κάποιον ιό ή μύκητα. Θα μείνουν δηλαδή στην καραντίνα για 2-3 μήνες μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή τους χωρίς σημάδια μόλυνσης.

Αφού πήγα τις παλιές γλάστρες στην ανακύκλωση και το παλιό υπόστρωμα στο αναμμένο τζάκι, καθάρισα καλά τον κουβά και ξεκίνησα να ετοιμάζομαι για την μεταφύτευση. Μια καθαρή διάφανη πλαστική γλάστρα διαμέτρου 14 εκ θα ήταν ιδανική για 2 φαλαινόψις με τόσο λίγες ρίζες. Αν τις φύτευα μόνες τους θα χρησιμοποιούσα γλάστρες 8-10 εκ. Για να είναι όσο το δυνατόν πρακτηκότερη η μεταφύτευση και με την μικρότερη δυνατή σπατάλη γέμισα την νέα γλάστρα με υπόστρωμα. Επέλεξα ένα μείγμα από 1 μέρος μικρών κομματιών φλοιού πεύκου, 2 μέρη μεσαίων κομματιών φλοιού πεύκου, 1 μέρος κοκοφοίνικα, 1 μέρος σφάγνα.

Καλό είναι το φρέσκο υπόστρωμα να μουλιάζεται πριν από την χρήση του.

Μετά από 3 ώρες που μούλιασε ήταν έτοιμο.

  Λίγο μείγμα στην βάση.

 Μέσα τα φυτά και με προσεκτικό γέμισμα ανάμεσα στις ρίζες σχεδόν πήρε όλο το μείγμα.

Χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε οι ρίζες να έχουν υλικό από όλες τις πλευρές. Αργότερα αν σωθούν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ρίζες κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας.

 Τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένω φροντίζοντας τες να σωθούν ή να μετακομίσουν στην μεγάλη γλάστρα στον ουρανό. Κάθε μερικές εβδομάδες θα τις φωτογραφίζω για να δείτε και εσείς την πρόοδό τους.Τι λέτε να συμβεί?Διαβάστε κάτι σχετικό! • Stella

  Σαφής περιγραφή της μεταφύτευσης , μπράβο !!!
  Προσωπικα στον πάτο της γλάστρας τοποθετώ λίγη λέκκα για καλύτερη αποστραγγιση ….

 • Ευχαριστώ Στέλλα, με τις γνώσεις που έχεις όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα, το εκτιμώ που ταυτίζονται οι απόψεις μας. Εγώ συνήθως βάζω περλίτη, λέκα ή και κοματάκια πολυεστερίνης από συσκευασίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν έβαλα μιας και από την μια τα φυτά θα χρειαστούν εντατική ενυδάτωση στην κατάσταση που ήταν αλλά και ο κοκοφοίνηκας στο μείγμα προσφέρει ικανή αποστράγγιση. Φυσικά η επιπλέον αποστράγγιση μόνο καλό μπορεί να κάνει και συμφωνώ με την πρότασή σου σαν γεινική οδηγία, ειδικά αν ο χώρος που θα είναι το φυτό έχει πολύ υγρασία.

 • Άννα

  Εγώ λέω πως θα τις καταφέρεις όχι μόνο να ζήσουν αλλά και να ανθίσουν ξανά σύντομα !

 • Άννα με τιμά η εμπιστοσύνη σου, θα βάλω τα δυνατά μου να τα καταφέρω 🙂

 • kiaRRa

  Αν τους δείχνεις αγάπη και τις φροντίζεις επανέρχονται.
  Αρα το θεωρώ δεδομένο ότι θα ξανανθίσουν. Απορία, πού βρίσκετε φλοιό? Γιατί χτες ξέμεινα και πρέπει να αναζητήσω εντός συνόρων… Όσο για λέκκα είχα βρει στο prakriker αλλά πέρσυ. Από τότε ούτε μπίλια!

  • Σε σοβαρά φυτώρια σίγουρα θα βρεις. Προσωπικά αγοράζω από εξωτερικό επιδή δεν οδηγώ για να πηγαίνω συχνά σε φυτώρια, παρόλα αυτά τελευταία φορά είχα δει στα Leroy Merlin και είχα αγοράσει (είχα πάει για εργαλεία και είδα το υπόστρωμα συσκευασμένο στο τμήμα φυτών).

   • kiaRRa

    Εμ αυτό είναι το πρόβλημα, στην Αθήνα μπορείς να βρεις, στην επαρχία όταν είχα ζητήσει από μεγάλο φυτώριο εδώ φλοιό, μου έφεραν ένα σακούλι με σφήνες ξύλου… όπως όταν σπάσεις μια τάβλα? Αυτό! Και απηύδισα, οπότε πήρα από εξωτερικό. Αλλά δεν είναι το ίδιο πρακτικό!

    • Από ποια περιοχή είσαι (αν θες απαντάς). ϊσως μπορεί το φυτώριο ή το ανθοπωλείο της περιοχής σου να το παραγγείλει από το εμπόριο. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο google έχει πολλές ελληνικές εταιρίες που το προμυθεύουν χονδρική σε φυτώρια…

     • kiaRRa

      Πάτρα μεριά, εδώ είχαμε δεινοπαθήσει να βρούμε ένα αρκετά διαδεδομένο λίπασμα…. στην πλειονότητα των φυτωρίων όταν ζητούσα φλοιό, επέμεναν να μου πασάρουν χώμα! Γιατί λέει οι ορχιδέες θέλουν όλες χώμα, και ο φλοιός μόνο στην επιφάνεια πάει για «διακόσμηση». Ε πόσα ποια να αντέξω?

 • Ναι ίσως δυστυχώς να υπάρχει κενό στην διανομή στην περιοχή σου… Αν θες ρίξε μια ματιά στο ποστ «έρευνα αγοράς» να δεις μερικά άλλα που εντόπισα… Πολλά από τα ευρήματα δεν τα έχω δημοσιεύσει γιατί δεν ήταν στις ερωτήσεις της συνέντευξης αλλά σχετικά με το υπόστρωμα και μεταφύτευση είχε σχόλια από επαγγελματίες όπως πχ: -δεν προτείνω μεταφύτευση γιατί δεν πουλάω χώμα και γλάστρες και συμφαίρει καλύτερα να αγορασει καινούριο φυτό σε λίγους μήνες…

 • Πάρα πολύ ωραίο άρθρο!

  • Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

 • Ευδοξία

  Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο το ότι είναι φυτεμένες στην ίδια γλάστρα? Έτσι, αν κάποια είναι άρρωστη θα κολλήσει και την άλλη. Επίσης δε θα είναι δύσκολη μια μελλοντική μεταφύτευση, αν μπλεχτούν οι ρίζες τους? Εύχομαι να ανακάμψουν και να δούμε και τα άνθη τους.

  • Θεωρητικά ναι, αλλά ήταν από το ίδιο σπίτι και σε παρόμοια κατάσταση οπότε μπήκαν μαζί στην καραντίνα. Η μελοντική μεταφύτευση (αν ζήσουν) δεν θα έχει πρόβλημα. Έχω αρκετές φυτεμένες μαζί ή φυτά που πολλαπλασιάστηκαν από την βάση τους και δεν τα χώρισα. Ακόμη ζουν και περιμένω να δω αν ανακάμψουν.

 • Heracles Papatheodorou

  Μεταφύτεψη του Παφιοπέντιλουμ επιτυχής, σε αυτοσχέδιο γλαστράκι με βάση αποστράγγισης!
  Να φτιάξεις και ένα άρθρο ειδικό για μεταφυτέψεις, γιατί έπρεξε να σκαλίζω στην Αναζήτηση για να βρώ τούτο δω ☺

  http://i48.tinypic.com/i6xc40.jpg
  http://i45.tinypic.com/2nh43eg.jpg
  http://i49.tinypic.com/2ljnok1.jpg

  • Χαίρομαι, χαίρομαι! Έπρεπε να μου πεις για γλάστρα, αν και αυτή δείχνει μια χαρά, πολύ αποστράγγιση να έχει και μια χαρά θα τα πάει.

   Τσ τσ τσ… Στο teambox τι λέει μεταξύ Ιουλ 25 και Ιουλ 31 σαν άρθρο? 😛

 • Δεσποινα

  kalhspera..τα φυλλα της ορχιδεας μ κοβονται..της λειπει κατι?εχει βγει ενα μικρο κ ηδη εχει κοπει τη μεση..

  • Καλησπέρα Δέσποινα, μια φωτογραφία θα βοηθούσε. Από την περιγραφή εικάζω σάπισμα της καρδιάς πάντως.

 • despoina

  Καλησπέρα, πριν 1 μήνα περίπου προσπάθησα να σώσω μια φαλ μου που είχαν αρχίσει να σαπίζουν οι ρίζες της, είχε βγάλει και κεϊκι. Δυστυχώς πάει από το κακό στο χειρότερο, τα φύλλα της είναι μια χαρά αλλά το κεϊκι άρχισε να χαλάει κ σήμερα που την έβγαλα να καθαρίσω της ρίζες γιατί φαίνονταν σάπιες δεν είχε μείνει ούτε μια καλή!! Νομίζω ότι ο λόγος που σάπισαν οι ρίζες ήταν το συχνό πότισμα. Τώρα έχω αφήσει μόνο τις «ίνες» που έχει κανονικά η ρίζα στο εσωτερικό της. Είναι μια πολύ όμορφη Phalaenopsis amabilis, την έχω ένα χρόνο και πέρσι είχε υπέροχα άνθη.
  Υπάρχει πιθανότητα να βγάλει καινούργιες ρίζες? Τι πρέπει να κάνω?

  • Η άριστη αποστράγγιση, ένα καλής ποιότητας υπόστρωμα και μια μεταφύτευση είναι βασικά. Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε την κατηγορία φροντίδα του καταστήματος όπου θα βρείτε όλα τα απαραίτητα http://www.myorchid.gr/shop ,αλλά από την περιγραφή σας εικάζω πως είναι αργά.Ίσως κάποια φωτογραφία να βοηθούσε.

   • despoina

    Ναι το υπόστρωμα μετά την μεταφύτευση που της έκανα, δεν ήταν καλό μάλλον , είχε πολλά τρίμματα φλοιού και δεν έκανε καλή αποστράγγιση. Κι εγώ πιστεύω πως είναι αργά, αλλά δεν μπορώ να την πετάξω όσο είναι ζωντανά τα φύλλα της.Ελπίζω να γίνει κάποιο θαύμα και να βγάλει κάποια ριζούλα… Σας στέλνω κάποιες φωτογραφίες. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

    • χωρίς να αποτελεί δέσμευση για αποτέλεσμα, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το προϊόν θρέψης και φροντίδας Orchid Myst του καταστήματος. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που απορροφούνται από τα φύλλα όταν τα ψεκάζεις αλλά και από τις ρίζες (όταν υπάρχουν). Συνιστώ να ψεκάζεις με το συγκεκριμένο προϊόν 1 φορά την ημέρα τα φύλλα και ελαφρά τις όσες ρίζες έμειναν και κάθε 3ο ψέκασμα να χρησιμοποιείς μαλακό χλιαρό νερό. Αν υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψει αυτή θα είναι με ενυδατωμένα φύλλα.

     • despoina

      Ωραία! ευχαριστώ πολύ! Να την μεταφυτεύσω ή να την αφήσω χωρίς υπόστρωμα έτσι όπως είναι στις φωτογραφίες?

     • να έχεις υπόστρωμα διαθέσιμο και αν αρχίσει να βγάζει ρίζες τότε να την φυτεύσεις στο μικρότερο δυνατόν μέγεθος γλάστρας. Αν την βάλεις τώρα που δεν έχει ρίζες θα είναι ακόμη πιο εύκολο να σαπίσει μιας και θα μένει η υγρασία. Είναι βασικό να αποκτήσει 3-4 ρίζες 5-6 εκατοστά η κάθε μία πριν την φυτεύσεις και το υπόστρωμα να είναι εξαιρετικής ποιότητα χωρίς τύρφη ή τρίμματα φλοιού. Το focus του καταστήματος είναι τέτοιο.

 • stacy

  Καλησπέρα!! σήμερα ξεκίνησα κι εγώ την πρώτη μου προσπάθεια μεταφύτευσης! Ακολουθώ πιστά τα βήματα που βρήκα εδω (οι φωτογραφίες είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες!) Δεν ξέρω όμως ποιες ρίζες πρέπει να κόψω μην τυχόν χαλάσω το φυτό μου! Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες και ελπίζω σε μια άμεση απάντηση. Ευχαριστώ πολύ!

  • Νομίζω έχετε κόψει όσο χρειαζόταν, μην ξεχνάτε πως λόγω μείωσης του ριζικού συστήματος, θα πρέπει να επιλέξετε όσο το δυνατόν μικρότερη γλάστρα καλλιέργειας που να χωρά τις ρίζες χωρίς να μένει κενός χώρος. Αν μένει κενός χώρος το υπόστρωμα θα κρατά υγρασία (ειδικά τον χειμώνα) και θα έχει τις ίδιες κακές συνθήκες συνεχόμενης υγρασίας που οδήγησαν στο σάπισμα των ριζών αρχικά. Θα πρότεινα ένα μείγμα υποστρώματος με φλοιό και κοκοφοίνικα ή περλίτη.

   • stacy

    Όλες οι φωτογραφίες ήταν πριν πειράξω οτιδήποτε! αλλά πράγματι δεν έκοψα πολλές γιατί μου φάνηκαν καλές, χωρίς ωστόσο να έχω καμιά εξειδικευμένη γνώση. Παρόλα αυτά ζορίστηκα να το βάλω σε μικρότερο γλαστράκι και απο φόβο μην τυχόν σπάσω τις ρίζες, επέλεξα πάλι γλάστρα στο ίδιο μέγεθος. Το υπόστρωμα το είχα μουλιάσει καλά απο χτες και το άφησα να στεγνωσει μέχρι σήμερα που έκανα τη μεταφύτευση. Φαντάζομαι θα χρειαστεί πότισμα σε μια βδομάδα πάλι?

    • Καλές δεν ήταν μιας και είχαν σημάδια από σάπισμα και εμφανιζόταν τριχοειδή ρίζες (δηλαδή είχε σαπίσει η βελαμίνη που τις περικλείει) ενώ και το χρώμα τους δεν ήταν το υγιές πράσινο μιας υγρής ρίζας φαλαινόψις, κάτι που μαρτυρά έλλειψη φωτός και αερισμού στο ριζικό σύστημα.
     Απλά τα σάπια τμήματα απομακρύνθηκαν με την όλη διαδικασία.

     Όσο η γλάστρα που επιλέξατε ήταν διάφανη και το υπόστρωμα ποιοτικό θα ανακάμψει σύντομα. Πότισμα ανάλογα με τις συνθήκες του μικροκλίματος σας, λίγο πριν στεγνώσει το υπόστρωμα.

     • stacy

      Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές και τη βοήθεια! ελπίζω να τα καταφέρει!!

 • γιαννηςvatraxi

  καλησπερα,πρωτη φορα βλεπω το σαιτ σασ κ θα ηθελα τη βοηθεια σασ.εχω ορχιδεεσ φαλ.απο το γαμο μου πριν σχεδον 4 χρονια.δεν ανθιζουν ομωσ κ δεν εχουν κλαδι.η μια πηγε να ανθισει αλλα το κλαδι με το μπουμπουκι μου εσπασε κ εδω κ δυο χρονια βγαζουν μονο φυλλα κ ριζεσ στην επιφανεια τι να κανω για να ξανανθισου?τισ εχω μπροστα απο υαλοτουβλα σε με φωσ αλλα χωρισ θερμανση.το υποστρωμα δε γνωριζω τι ειναι,ελπιζω να μου απαντησετε συντομα γιατι ειναι σημαντικο πολυ για μενα να σωθουν.ευχαριστω πολυ.

  • Καλησπέρα σας, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό φροντίδας για φαλαινόψις, η διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες γι την έναρξη ανθοφορίας. Σημαντικό είναι και να μεταφυτεύετε τακτικά (κάθε 12-18 μήνες) σε φρέσκο υπόστρωμα, καθώς και ένα πρόγραμμα λίπανσης με εξειδικευμένα λιπάσματα. Στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε ότι θα χρειαστείτε.

   • γιαννηςvatraxi

    ευχαριστω πολυ.απλα φοβομουν οτι επειδη εσπασαν τα κλαδια δε θα ξαναανθισαν.

    • γιαννηςvatraxi

     καλησπερα και παλι!τισ ορχιδεεσ τισ μεταφυτευσα με καινουριο υποστρωμα.οι ριζεσ εχουν μεγαλωσει πολυ καθωσ κ τα φυλλα εχουν μεγαλωσει κ εχουν βγαλει και καινουρια αλλα απο κλαδι ακομα τιποτα.απο που και πωσ θα βγει καινουριο κλαδι για να ανθισουν?περιμενω πωσ κ πωσ να τισ δω ανθισμενεσ παλι.ευχαριστω πολυ για την βοηθεια

     • Εκτός από το ποιοτικό υπόστρωμα και πότισμα, οι ορχιδέες σας χρειάζονται σωστό επίπεδο φωτισμού και ένα πρόγραμμα λίπανσης. Αφού έχετε εξασφαλίσει την σωστή τους θρέψη, η ανθοφορία τους είναι απλά θέμα χρόνου. Συνήθως οι φαλαινόψις ανθίζουν κάθε 6-12 μήνες. Ένα φυτό που έχει περάσει στρες ενδέχεται να καθυστερήσει. Ένας από τους δείκτες για να ξεκινήσει η ανθοφορία είναι και η διαφορά ημερήσιας – νυχτερινής θερμοκρασίας περίπου 10C. Πχ ημέρα 27C και νύχτα 17C για 2 εβδομάδες, θα «δώσουν σήμα» στις φαλαινόψις να ανθίσουν. Για τον λόγο αυτό συνήθως η ανθοφορία ξεκινά τις μεταβατικές εποχές όπως η άνοιξη ή οι εβδομάδες που διανύουμε τώρα. Ανθίζουν από την άκρη ή διακλάδωση του παλιού ανθοφόρου εάν τον έχουν διατηρήσει ή απλά αναπτύσσουν νέο ανθοφόρο από το σημείο μεταξύ των 2-3 χαμηλότερων σε ύψος φύλλων τους.

     • γιαννηςvatraxi

      ευχαριστω παρα πολυ για τη γρηγορη απαντηση.μια ερωτηση ακομα τι λιπασμα να βαλω κ μηπωσ θελουν μεγαλυτερη γλαστρα γιατι οι ριζεσ εχουν φτασει στο πατο ; τισ εχω σε εξωτερικη τζαμαρια γιατι στο σπιτι ειναι αρκετα ζεστα κ το βραδυ η θερμοκρασια φτανει το λιγοτερο 19-20 βαθμουσ. οταν ανθισουν μπορω να τισ βαλω μεσα στο σπιτι ή θα χαλασουν;

     • Καλό είναι να επιλέγεται το μικρότερο δυνατό μέγεθος γλάστρα που χωρά τις ρίζες, χωρίς όμως να είναι ασφυκτικά γεμάτο και εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα. Για μια φαλαινόψις θα έλεγα πως τα μεγέθη 12/15εκ είναι ιδανικά. Ένα ποιοτικό υπόστρωμα καλλιέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλό αερισμό. Από την στιγμή που αρχίσουν να ανθίζουν αν η αλλαγή δεν είναι απότομη ή ακραία, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μετακινηθούν.

 • vaso

  εκανα διαιρεση σε μια ορχιδεα δεν εινε φαλαινοψις τα φιλα τισ ειναι στενα και μακρια! την εχω 3 χρονια και ειναι στιν ιδια κατασταση ουτε μεγαλωνει αλλα ουτε χαλαει!τι φταιει????

  • Χωρίς να γνωρίζουμε το είδος της δεν μπορούμε να ξέρουμε, παρόλα αυτά μια εικασία θα ήταν έλλειψη σωστής λίπανσης, φρέσκου υποστρώματος και συνθηκών καλλιέργειας (φως, νερό κλπ)

 • mimina

  Καλησπέρα,
  έχω 3 ορχιδέες που άφησα τον Αύγουστο στο σπίτι της μητέρας μου να τις προσέχει κ είχε την ιδέα να τις βγάλει απ´τις γλάστρες τους και να τις βάλει σε μεγαλύτερες με χώμα!
  Φυσικά είναι στο μαύρο τους το χάλι,στη μια τα φύλλα αποχρωματίστηκαν,άνθη ενώ είχαν δεν έχουν και τα φύλλα είναι σαν μαραμένα κ κιτρινισμένα.
  Δεν ξέρω πολλά από φυτά,απλά τις έχω από κάποια εγκαίνια και δε θέλω να πεθάνουν.
  Τις έβγαλα από το χώμα,έπλυνα τις ρίζες και τις τοποθέτησα ξεχωριστά στα πιο μικρά γλαστράκια που είχα(τα προηγούμενα τα πέταξε η γλυκιά μου η μανούλα..)
  Θα σωθούν;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλό είναι οι γλάστρες να είναι διάφανες με άριστη αποστράγγιση και να χρησιμοποιήσετε ένα εξειδικευμένο υπόστρωμα καλλιέργειας με βάση τον φλοιό, σαν αυτά που θα βρείτε στο κατάστημα μας. Παρόλα αυτά η περιγραφή σας δεν είναι πολύ ευοίωνη για το μέλλον τους.

 • ilias

  Καλησπέρα, τι έγινε τελικά με το φυτό?

  • Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!
   Τελικά ανέκαμψαν και χαρήστηκαν τον επόμενο μήνα από το άρθρο. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε και είναι ακόμη καλά, έχοντας χαρίσει και αρκετές ανθοφορίες.

 • ορχιδ 2

  καλησπερα η φαλαινοψις ορχιδεα μου το ενα της φυλλο εκοψε στη μεση αν ειναι σαπισμα της καρδιας οπως διαβασα πιο κατω τι μπορω να κανω?

  • Αν είναι σάπισμα καρδιάς δεν υπάρχει θεραπεία, απλά περιμένετε να δείτε αν θα βγάλει κάποιο παράφυτο στην βάση της ή σε παλαιότερο ανθοφόρο.

 • orchid 4

  orchid 4

 • Κατερίνα

  Καλημέρα μου έδωσαν 4 φαλ γιατί δεν μπορούσαν να τις φροντίσουν και εχουν αρχίσει να χαλάνε. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι στα φύλλα του από κάτω είχαν όλες άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο κάτι καφέ και μαύρα καφκαλακια που μέσα ήταν ξερα όταν τα έβγαλα πάνω από το φύλλο. Δεν το ξέρω αυτό και θα ήθελα τη βοήθεια σας για να μπορέσω να τις σώσω. Βέβαια θα τις μεταφυτευσω και θα αφαιρέσω τις σαπιες ρίζες γιατί έχουν αρκετές.

 • Katerina

  Καλημέρα σας . Θα ηθελα την γνώμη σας παρακαλώ πολυ! Μου έδωσε μια φίλη μου μια ορχιδεα σε άσχημη κατάσταση ! Κ δεν ξερω αν μπωρο να την σώσω! Λοιπόν το φυτό δεν εχει καθολου φύλλα πεσαν ! Η ρίζες ηταν σάπιες κ τωρα έμεινε μονο το εσωτερικό τις ρίζας κ πανω πανω κ το εξωτερικό! ! Θα σας δείξω κατι φοτο μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε ! Θελω πολυ να την σώσω εγω εχω 10 φαλενοπσης σε άριστη κατάσταση! Ευχαριστώ προκαταβολικά !

 • Alexandros Skopeteas

  καλησπέρα. ο ιδανικότερος τροπος πορίσματος είναι η βύθιση σε ένα κουβα? με αυτό τον τροπο νομιζω δεν φτανει νερο στο υψηλοτερο μεροσ της γλαστρας . με τον τροπο αυτό ποτίζουμε και τα κιμπιντιουμ?? ευχαριστω

 • Mirela

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site και την αγάπη σας για τις ορχιδέες!!!!

  Μου χάρισαν ένα γλαστράκι με μια όμορφη άσπρη ορχιδέα , η οποία πολύ γρήγορα έχασε τα ανθακια της και τώρα νομίζω οτι αρχίζει να ξεραίνεται ολόκληρη. Την έβγαλα από το κασπό της και βρήκα το πλαστικό γλαστράκι μέσα στην οποία είναι φυτεμένη , και το άδειασα από το νερό γιατί προφανώς το είχα παρακάνει. Η εικόνα των ριζών , φαίνεται στις φωτογραφίες.Πιστεύετε οτι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση του φυτού και μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω, ή λόγω των σάπιων ριζών θα ξεραθεί ολόκληρο?

  Ευχαριστώ πολύ!!!

 • Olga

  Καλησπέρα σας,
  Τι κάνουμε οταν η ορχιδέα χάσει τα φύλλα της;
  Απέκτησα πριν λιγο καιρό για πρώτη φορά ορχιδέα φαλαινοψις και αφού την μεταφύτευσα ,σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν για την μεταφύτευση,τις επόμενες ημέρες τα φύλλα σε κάποιο σημείο τους ήταν πολύ μαλακά και ζαρωμένα. Στην συνέχεια αγγίζοντας ενα φύλλο έσπασε πολύ εύκολα απο την βάση τους.
  Ευχαριστω εκ των προτέρων.