Πριν Χτυπήσει το Κουδούνι

Μόλις είχα πιει το σιρόπι για τον βήχα και έπινα λίγο νερό για να ξεπλύνω την γλυκόπικρη γεύση του, πριν γυρίσω στο πακετάρισμα παραγγελιών που έπρεπε να αποσταλούν… χτύπησε το κουδούνι. Οι συνειρμοί του μυαλού καταφέρνουν πάντα να είναι άκαιροι. Θυμήθηκα τον διάλογο με τον σπιτονοικοκύρη μου όταν είχα δοκιμάσει το κουδούνι λίγο πριν νοικιάσω το σπίτι. Τι κουδούνι είναι αυτό; Είναι καναρίνι μου είχε απαντήσει με περηφάνια, εγώ το διάλεξα, είχε συμπληρώσει. Αυτός ο ήχος θα μπορούσε να είναι καναρίνι μόνο στη περίπτωση που το καναρίνι έκατσε στραβά στο καλώδιο της ΔΕΗ και το χτύπησε το ρεύμα, του είχα ανταπαντήσει και αμέσως ένιωθα τύψεις που χάθηκε από το βλέμμα και το χαμόγελό του η όψη περηφάνιας για το ιδιαίτερο κουδούνι.

Επέστρεψα στην παρόν. Νωρίς ήρθε ο υπάλληλος των ταχυμεταφορών, σκέφτηκα, ακόμη δεν τέλειωσα το πακετάρισμα και είμαι με την πιτζάμα, μα καλά δεν ενημέρωσε η κοπέλα ότι έπρεπε να έρθει σε συγκεκριμένη ώρα, αναρωτήθηκα. Έριξα ένα μπουφάν επάνω μου και άνοιξα την πόρτα. Ένας γείτονας απομακρυνόταν μουρμουρίζοντας, να εδώ είναι! Αντίκρισα έναν κύριο που μάλλον με έψαχνε. Ψαρομάλλης, μεσήλικας, με κιμπάρικο παρουσιαστικό. Τι στο καλό ήρθε ο διευθυντής πωλήσεων της ταχυμεταφορικής αυτοπροσώπως να παραλάβει τις πρώτες αποστολές; ήταν η πρώτη μου σκέψη, η δεύτερη ήταν πως στο τηλέφωνο ακουγόταν πολύ νεότερος. Με την γαργαλιστική πικράδα του σιροπιού ακόμη στο στόμα, ξερόβηξα, ρώτησα: Είστε από την ταχυμεταφορική; -Ποια μεταφορική; μου απάντησε, μισή ώρα σας ψάχνω.

Επεξεργάστηκα στο μυαλό μου την πληροφορία. Με έψαχνε κάποιος άγνωστος. Αστραπιαία προσπάθησα να σκεφτώ τον λόγο. Κάποιος που είχε δει τις αφίσες με τον χαμένο μου σκύλο; (ναι την προηγούμενη δύσκολη εβδομάδα, είχα και αυτό να αντιμετωπίσω) ο οδηγός μήπως του αυτοκινήτου που αυτόπτες μάρτυρες είδαν να σκοτώνει τον σκύλο; (μα είχαν πει πως ήταν κυρία η οδηγός) μήπως ήρθε ο άντρας της κυρίας που πάτησε τον σκύλο να ζητήσει εκ μέρους της συγνώμη; Τον κοίταξα άλλη μια φορά, μήπως ήταν κάποιος δικηγόρος που ήρθε να μου πει για κάποια κληρονομιά από μακρινό συγγενή; θα μπορούσε να ήταν, είχε το παρουσιαστικό.

Ήρθα να αγοράσω ορχιδέες, είπε και διέκοψε τα σενάρια στο μυαλό μου, μπορώ να περάσω; Ξαφνιάστηκα πολύ! Στο μυαλό μου δεν ήταν αυτός ο ορισμός του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ήμουν σίγουρος πως δεν ήταν αυτός ο ορισμός. Και να που στο πεζοδρόμιο κάποιος χτύπησε το κουδούνι και ήθελε να αγοράσει μια από τις ορχιδέες του καταστήματος. Το κατάστημα είναι ηλεκτρονικό, θα πρέπει να επιλέξετε και να παραγγείλετε μέσω του ίντερνεντ, εδώ απλά είναι η έδρα της εταιρίας, τον ενημέρωσα. Δεν τα πάω καλά με το ιντερνετ, μπορώ να δω τι έχετε για να αγοράσω; Επέμεινε. Λυπάμαι πολύ, δεν μπορώ να σας επιτρέψω την είσοδο, είναι νομικό το ζήτημα. Για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να διατηρούσα φυσικό κατάστημα με όλες τις απαραίτητες άδειες. Θα πρέπει να παραγγείλετε μέσω του ίντερνετ, του εξήγησα. Μα ήρθα από την τάδε περιοχή (που είναι πολύ μακριά) και σας έψαχνα και τόση ώρα, δεν μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Δυστυχώς όχι, λυπάμαι πολύ, ξεκίνησα με πολύ κόπο να στήσω μια σωστή εταιρία, αν δεν λειτουργούν όλα όπως πρέπει δεν θα είχε λογική. Είναι ζήτημα αρχής, υπάρχουν τόσοι που πλασάρονται ως ειδικοί στο ιντερνετ και πωλούν αμφίβολης ποιότητας φυτά χωρίς απόδειξη.

Με κοίταξε λίγο σαν εξωγήινο. Δεν ξέρω αν σκέφτηκε πως είμαι ηλίθιος για να διώξω έναν υποψήφιο πελάτη στις μέρες μας, αν αναρωτιόταν για το κατά πόσο ήμουν ειλικρινής ή αν δέχτηκε πως υπάρχουν και τέτοιοι επαγγελματίες. Μα, μου… ευγενικά πάντα εξέφρασε την οπτική του, είχε χάσει πολύ χρόνο και ήταν κάτι που ήθελε πολύ. Πως με βρήκατε; ρώτησα. Η κόρη μου βρήκε σε ένα site μια διαφήμιση, εγώ δεν ασχολούμαι με το ίντερνετ. Μάλλον θα είχε βρει το myorchid και την σφραγίδα με την έδρα στους όρους χρήσης, σκέφτηκα. Τελικά πρέπει εκτός από το skype και την φόρμα επικοινωνίας να βάλω και κάποιο τηλέφωνο για πιο παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας, να ο άνθρωπος θα είχε γλυτώσει την ταλαιπωρία τώρα και εγώ δεν θα αισθανόμουν τόσο άσχημα που ίσως τον χάσω από πελάτη διώχνοντας τον, έλα μωρέ τυπικά είναι αυτά ψιθύρισε ένα διαβολάκι στο αυτί μου, για να το διώξει η φωνή της λογικής που υπαγόρευε να μείνω πιστός στις αρχές μου για σωστές πρακτικές στο επιχειρείν.

Λυπάμαι πολύ που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν μιας και αυτή την στιγμή πακέταρα κάποια φυτά, να σας τα δείξω στεκόμενος στην πόρτα μου απλά και μόνο για να έχετε μια ένδειξη της ποιότητας ώστε μελλοντικά να παραγγείλετε μέσω του ίντερνετ αν το επιθυμείτε. Κάποια του άρεσαν. Μου εξήγησε πως περισσότερο ήθελε να δει, δεν είχε πολλά χρήματα μαζί του. Το Ντεντρόμπιουμ Βικτώρια-Ρεγγίνα το ήθελε πολύ όμως. Προβληματίστηκε με το μικρό μέγεθος, του εξήγησα πως με βάση την ενημέρωση από τον προμηθευτή, από την στιγμή που έχει δεύτερη ανάπτυξη, η πρώτη θα χάσει τα φύλλα και σε 6 μήνες θα μπορεί να ανθίσει. Για αυτόν το λόγο και είναι τόσο προσιτή η τιμή. Θα τα καταφέρω να το μεγαλώσω από τόσο μικρό; με ρώτησε. Πιστεύω πως ναι, τον διαβεβαίωσα, άλλωστε δεν είναι πολύ μεγάλου μεγέθους φυτό από την φύση του. Έκοψα ένα δελτίο αποστολής για να μπορέσει να το πιάσει στα χέρια του εκτός των ορίων του μπαλκονιού μου. Πήρε την απόφαση ότι θέλει να το αγοράσει. Πήγε να μου δώσει χρήματα. Περιμένετε μισό λεπτό, είπα και μπήκα στο σπίτι, καταχώρησα μια παραγγελία στο κατάστημα, είδα το τιμολόγιο με τα υλικά συσκευασίας, αφαίρεσα το κόστος τους από την τιμή και έκοψα μια απόδειξη λιανικής. Επέστρεψα με την απόδειξη και πήρα τα χρήματα. Νομίζω όσο έφτανε η ματιά μου μέχρι να στρίψει την γωνία του δρόμου, κράταγε τρυφερά το γλαστράκι στα χέρια και χαμογελούσε, μπορεί απλά να ήταν η ιδέα μου.

*Φίλοι αναγνώστες και υποψήφιοι πελάτες, σας παρακαλώ να χρησιμοποιείτε το διαχειριστικό σύστημα του καταστήματος για τις παραγγελίες σας. Το κατάστημα είναι ηλεκτρονικό και αφορά πώληση εξ αποστάσεως. Ο χώρος φιλοξενίας των φυτών στην έδρα μας δεν είναι ανοικτός για το κοινό. Δεν αποτελεί παραξενιά απλά έτσι ορίζει ο νόμος. Αν χρειάζεστε βοήθεια με τον τρόπο παραγγελίας, θα χαρώ να βοηθήσω στο MyOrchid.gr @ skype (και από Δευτέρα θα προστεθεί και τηλεφωνική γραμμή) στην σελίδα επικοινωνίας.