Η Ορχιδέα Σουφραζέτα και το γράμμα στον Λιμενεργάτη

Το περασμένο καλοκαίρι είχα ξεκινήσει να γράφω για τις Σουφραζέτες και τους κοινωνικούς αγώνες τους προς το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες στην Αγγλία αλλά και άλλες χώρες. Όσοι παρακολουθούν την σελίδα στο facebook ίσως είχαν δει πως ήταν ήδη έτοιμη και η πρωτότυπη εικονογράφηση. Λίγες μέρες μετά, ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου, όπου και οι Σουφραζέτες κατείχαν εξέχουσα θέση στην τελετή έναρξης και απέφυγα να προχωρήσω το άρθρο μιας και θεώρησα πως το θέμα είχε ήδη παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό.

Ορχιδέα Σουφραζέτα. Πρωτότυπη εικονογράφηση της Μαρίας Μ. για το MyOrchid.gr

Μια Σουφραζέτα. Αγγλία 1912.Συνοπτικά θα σας αναφέρω πως οι κυρίες της τότε εποχής είχαν αγανακτήσει τόσο με την τότε υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση, που άρχισαν να διαδηλώνουν. Όταν αυτό δεν ήταν αρκετό για να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να τους δώσει δικαίωμα ψήφου, υιοθέτησαν μια ακραία για την εποχή πρακτική ακτιβισμού. Ως πολιτική διαμαρτυρία δενόταν σε ράγες τραίνου ή ακόμη και συμμετείχαν σε βανδαλισμούς σπάζοντας τζαμαρίες. Μία εξ αυτών βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από το άλογο του βασιλιά ενώ προσπαθούσε να καρφιτσώσει μια κορδέλα που έλεγε ψήφος για τις γυναίκες. Ενώ πολλές συμμετείχαν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι γάτας και ποντικιού, με τις αρχές. Αυτές συλλαμβάνονταν και έκαναν απεργία πείνας και η αστυνομία τις τάιζε με σωλήνα λες και ήταν πάπιες για φουά γκρα, τόσο… όσο χρειαζόταν απλά για να πεθάνουν εκτός φυλακής…

Δύσκολη και ταραγμένη πολιτικά περίοδος, που ήταν η αρχή για τον φεμινισμό και την ισότητα των δύο φύλων. Κάποιος ιστορικός ή ειδικός στις πολιτικές επιστήμες θα είχε να πει περισσότερα επί του θέματος. Από την πλευρά μου θα μείνω στα σχετικά με τις ορχιδέες και σε ένα ιστορικό ανέκδοτο.

Το καμένο τεϊοποτείο των Βασιλικών Κήπων. Φεβρουάριος 1913.Μεταξύ των βανδαλισμών ήταν το σπάσιμο τζαμιών και τσαλαπάτημα ορχιδέων στα θερμοκήπια 14a,14b, και 14c και το κάψιμο του τεϊοποτείου των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων σε δύο επιθέσεις κατά τον Φεβρουάριο του 1913. Όπως ίσως θα υποψιαστήκατε επρόκειτο για ένα θερμοκήπιο στο οποίο και υπήρχαν μόνο ορχιδέες ως εκθέματα. Οι αρχές εξέδωσαν δελτία τύπου καθησυχάζοντας τους τότε κυρίως ευγενείς και πλούσιους λάτρεις των ορχιδέων πως επρόκειτο για μια ζεστή βραδιά και πως το κρύο δεν έβλαψε όλες αλλά μόνο μέρος από τις ορχιδέες, ενώ ανέβασαν την θερμοκρασία και μπάλωσαν τα σπασμένα τζάμια μέχρι να αντικατασταθούν, ώστε να σωθούν τα υπόλοιπα μοναδικά σπάνια φυτά που αποτελούσαν το καμάρι της συλλογής ορχιδέων.

Απόσπασμα από τους TIMES  της Νέας Υόρκης. 1912Ως ιστορικό ανέκδοτο καταγράφεται η εμφάνιση της Ορχιδέας Σουφραζέτας. Η ιστορία είναι πως ένα κομμάτι εφημερίδας παρασύρθηκε από τον άνεμο και σφήνωσε σε μια συστάδα σφάγνων με νεοεισαχθείσες ορχιδέες. Όταν άνθισε η μικρή λευκή ορχιδέα, στο σημείο του άνθους, το χαρτάκι έγραφε την φράση Έκκληση για Ψήφο των Γυναικών, χαρίζοντας το όνομα στην συγκεκριμένη ορχιδέα που μοσχοπουλήθηκε την τότε εποχή.

Η ιστορία λένε πως επαναλαμβάνεται – και με μοναδικό τρόπο δημιουργεί ιστορικά ανέκδοτα, έχω να προσθέσω. Ακριβώς 100 χρόνια μετά, μια παραγγελία με ορχιδέες βρίσκεται από την 31η Ιανουαρίου 2013 στον δρόμο για την Κρήτη και αντί να παραδοθεί 1η Φεβρουαρίου, ακόμη (7/2/13) περιμένει ο παραλήπτης το δέμα. Λες και είναι μικρό παιδί που περιμένει να ανοίξει το πασχαλινό αυγό να δει τι δώρο έκπληξη θα έχει μέσα. Άλλες 6 παραγγελίες περιμένουν μια εβδομάδα τώρα, χωρίς να μπορούν να αποσταλούν προς τους νησιωτικούς τους προορισμούς. Ευτυχώς με τα φυτά να φροντίζονται (και όχι κλεισμένα σε ένα κουτί).

Το να διαχειρίζεται κανείς μια μικρή επιχείρηση στα πρώτα της βήματα είναι κάποιες στιγμές δύσκολο από πλευράς ρευστότητας. Με τις παραγγελίες να μην μπορούν να παραδοθούν εγκαίρως, τα χρήματα από τις αντικαταβολές δεν επιστρέφουν στην ώρα τους, άρα και δεν μπορούν να αγοραστούν νέα εμπορεύματα, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη, ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον ή όχι πελατών να αγοράσουν.

Αγαπητέ φίλε Λιμενεργάτη, σέβομαι το δικαίωμά σου για απεργία και καλώς απεργείς. Δεν το λέω ειρωνικά, το εννοώ απόλυτα! Σκέψου όμως ότι χάθηκε η εποχική σε πωλήσεις 14η Φεβρουαρίου για ένα μικρό ηλεκτρονικό ανθοπωλείο. Για να σου δείξω την συμπαράστασή μου στον αγώνα σου, μόλις θα μου επιτρέψεις να έχω χρήματα για να αγοράσω ορχιδέες, στην πρώτη που θα έρθει στο κατάστημα, θα βάλω ένα κομμάτι εφημερίδας που θα λέει Λιμενεργάτης. Έτσι ονομασμένη προς τιμήν σου, θα περιμένει να την αγοράσεις σε προσιτή τιμή για δώρο ή για το σπίτι, ώστε με την σειρά σου να με υποστηρίξεις στον δικό μου αγώνα και δικαίωμα στην εργασία. Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και εύχομαι οι αγώνες σου να δικαιωθούν.

Στηβ @ MyOrchid.gr