Η εκπαίδευση των ανθοφόρων στις ορχιδέες

Ποιος θα το έλεγε πως και οι ανθοφόροι των ορχιδέων είναι δεκτικοί στην μάθηση

Η φυσική τάση των ανθοφόρων στις περισσότερες ορχιδέες είναι φωτοτροπική, δηλαδή τα φυτά θα αναπτύξουν τους ανθοφόρους μίσχους τους, προς την κατεύθυνση πηγής φωτός. Ως παράδειγμα χρησιμοποιώ τις φαλαινόψις μιας και είναι περισσότερο διαδεδομένες αλλά το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα ευρέως διαδεδομένα είδη στην αγορά.

Σε ένα οικιακό περιβάλλον λοιπόν (σε αντίθεση με τα θερμοκήπια όπου παράγονται μαζικά), μια ορχιδέα λαμβάνει φως, συνήθως από το πλάι και όχι από ψηλά. Κάποιο παράθυρο, κάποια μπαλκονόπορτα κ.λ.π. αποτελεί πολύτιμη πηγή φωτός για το φυτό. Όταν λοιπόν η ορχιδέα σας ανθίσει ξανά, είναι πιθανόν οι ανθοφόροι της να είναι ξαπλωμένοι αντί όρθιοι. Πρόκειται καθαρά για αισθητική διαφορά, παρόλα αυτά μιας και έχω λάβει αρκετές ερωτήσεις, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, όπως γιατί η ορχιδέα μου δεν είναι δυνατή και όρθια αλλά ξαπλώνει τα λουλούδια της; , σκέφτηκα να γράψω πως να έχετε το απαιτούμενο διακοσμητικό αποτέλεσμα.

Ο πιο απλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τους ανθοφόρους ώστε να μεγαλώνουν ευθεία προς τα επάνω είναι ένα ρολό χαρτονιού. Ένα ρολό χαρτιού κουζίνας ή αλουμινόχαρτου που τέλειωσαν, θα σας προμηθεύσουν με το απαραίτητο εργαλείο που θα χρειαστείτε. Απλά περνάτε τον ανθοφόρο μέσα στο ρολό του χαρτονιού και αυτός θα μεγαλώσει ευθεία προς τα επάνω μιας και το φως θα τον καθοδηγήσει. Στην συνέχεια απλά στηρίζετε τον ανθοφόρο σε κάποιο καλαμάκι στήριξης και έχετε τους ευθείς ανθοφόρους που θέλετε.

Μιας και γράφω για διακόσμηση με βάση την στήριξη των ανθοφόρων, σας παρουσιάζω και μια κατασκευή:

Διακοσμητικό πλέγμα στήριξης ανθοφόρων.

Θα χρειαστείτε:

 • 3 χοντρά (ξερά) καλάμια μπαμπού
 • 3 λεπτά (ξερά) καλάμια μπαμπού
 • 1 μικρό πριόνι ή άλλο εργαλείο κοπής
 • 1 (κατά προτίμηση) ηλεκτρικό τρυπάνι
 • 1 μαρκαδόρο
 • 1 μεζούρα ή μέτρο
 • (προαιρετικά βερνίκι διάφανο ή χρωματιστό)

Βήματα:

 1. Κόψτε τα χοντρά μπαμπού ώστε τα δύο να είναι μήκους 65εκ και το τρίτο 40εκ. Χρησιμοποιείστε την μεζούρα και τον μαρκαδόρο για να σημαδέψετε τα σημεία που θα πριονίσετε. Καλό είναι να κόβετε ακριβώς πάνω από τον κόμπο μιας και είναι πιο ανθεκτικά και δεν σπάνε οι ίνες τους ή ξεφλουδίζουν κατά την διαδικασία κοπής.
 2. Κόψτε τα λεπτά μπαμπού σε μήκη 40εκ, 30εκ και 20εκ αντίστοιχα.
 3. Προαιρετικά, αποφασίστε για το αν θέλετε τα μπαμπού σας να έχουν το φυσικό τους χρώμα ή αν θέλετε να τους περάσετε κάποιο σκούρο βερνίκι ή και κάποιο χρωματιστό βερνίκι. Βάψτε τα όλα με το χρώμα της αρεσκείας σας ή σε συνδυασμούς χρωμάτων για τους τολμηρότερους.
 4. Μετρήστε και σημαδέψτε 3εκ από κάθε άκρη του χοντρού μπαμπού με το μήκος των 40εκ. Στην συνέχεια σημαδέψτε την μέση του. Τοποθετήστε τα 3 χοντρά μπαμπού με το 40άρι στην μέση, δίπλα-δίπλα και με το τελευταίο για οδηγό, σημαδέψτε τα άλλα δύο στις ίδιες αποστάσεις.
 5. Με το τρυπάνι, ανοίξτε ελαφρά διαγώνιες τρύπες στα δύο χοντρά μπαμπού και ευθείες στο κοντότερο. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσετε την κλίση είναι να συναρμολογήσετε όλα τα μπαμπού προσωρινά με βάση την ολοκληρωμένη κατασκευή, προσέχοντας ώστε η κάτω πλευρά του πλέγματος να χωρά οριακά στην γλάστρα της ορχιδέας σας.
 6. Περάστε τα λεπτά μπαμπού στις τρύπες που ανοίξατε με το μακρύτερο ψηλότερα και το κοντύτερο χαμηλότερα. Εξετάστε το αποτέλεσμα και κόψτε τυχών περίσσευμα των λεπτών μπαμπού, μιας και ανάλογα με την διάμετρο της γλάστρας σας και την γωνία που σχηματίζουν τα ακριανά χοντρά μπαμπού το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει.

Το πλέγμα σας είναι έτοιμο και μπορείτε να το βυθίσετε με προσοχή στην γλάστρα της ορχιδέας σας προσέχοντας να μην τραυματίσετε τις ρίζες ή απλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά την μεταφύτευση της ορχιδέας σας. Όταν θα ανθίσει ξανά μπορείτε να χρησιμοποιείται συρματάκια με μαλακή επίστρωση ή σπάγκους για να στηρίξετε τους ανθοφόρους με εντυπωσιακό τρόπο.