Άνοιξη

Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης έλεγαν οι παλιοί. Παρόλο που ημερολογιακά σηματοδοτεί την άνοιξη πολλές φορές πρέπει να περάσει μεγάλο μέρος του Μάρτη για να υπάρξει κάποια αλλαγή στον καιρό.

Για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου λοιπόν υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του σε ότι αφορά τις ορχιδέες.

Οι φαλαινόψις που ανθίζουν χειμώνα, αυτή την περίοδο είναι στα καλύτερά τους, γεμάτες λουλούδια λίγο πριν αρχίσουν να μαραίνονται τα παλαιότερα και να απανθίσουν. Όσες ανθίζουν το καλοκαίρι στο τέλος του χρόνου είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθοφόρους και πλέον μεγαλώνουν τα μπουμπούκια με αυξανόμενους ρυθμούς και είναι έτοιμες να ανθίσουν.

Οι μισές από τις κατλέγιες ετοιμάζονται και αυτές να ανθίσουν ενώ τα περισσότερα παφιοπέδιλουμ “δένουν” και αυτά τα μπουμπούκια τους.

 

Πρόκειται για ιδανική εποχή για μεταφύτευση, από τις περισσότερες επιφυτικές ορχιδέες ξεπετάγονται συνεχώς νέες ρίζες με ενεργές άκρες οι οποίες μεγαλώνουν αισθητά από μέρα σε μέρα. Πολλά από τα ντεντρόμπιουμ αρχίζουν να βγάζουν καινούριες κάνες ενώ μόλις απάνθισαν.

Εκτός από την μεταφύτευση το πότισμα πρέπει σιγά-σιγά να αυξηθεί ενώ όσοι χρησιμοποιούν λίπασμα καλό θα είναι να αυξήσουν την συχνότητα λίπανσης μετά από την χειμερινή αδράνεια των φυτών.

Φυσικά ανάλογα με την περιοχή που ζει κανείς και το τοπικό κλίμα, ή ακόμη και ανάλογα με το εκάστοτε μικρόκλιμα στο σπίτι του καθενός, οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν σε ότι αφορά θερμοκρασία, υγρασία και φως. Μιας και οι συνθήκες αυτές αποτελούν τους δείκτες που ενεργοποιούν τον εκάστοτε κύκλο στην ζωή του κάθε φυτού δεν είναι παράξενο που το ίδιο ακριβώς φυτό ακόμη και στην ίδια πόλη, έχει διαφορετική συμπεριφορά στα “χέρια” διαφορετικών καλλιεργητών. Μια καλή λύση θα ήταν να αξιοποιήσετε το Ρολόι της Ορχιδέας με το οποίο θα μπορούσατε να έχετε σε εύχρηστη μορφή τον ετήσιο κύκλο του κάθε φυτού σας ώστε και να προσαρμόζετε ανάλογα την φροντίδα του.

Το μόνο σίγουρο για την εποχή είναι η αυξημένη ηλιοφάνεια. Άλλωστε πολλοί λαοί των Βαλκανίων ακόμη και στις μέρες μας φορούν Μάρτη (ή Μαρτιά όπως λέγετε σε κάποιες περιοχές) για να μην τους κάψει ο ήλιος. Θα πρέπει λοιπόν παρά το φυσικό αντηλιακό των φυτών σας να λάβετε υπόψιν πως ειδικά μετά από βροχή που καθαρίζει η ατμόσφαιρα, ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε φυτά που τον χειμώνα ήταν σε Νότια παράθυρα χωρίς πρόβλημα.