Τα φυτά μπορούν και αισθάνονται αλλά και επικοινωνούν!
Μερικά πράγματα όπως η λεγόμενη λαϊκή σοφία πολλές φορές επιβεβαιώνονται με την επιστημονική έρευνα. Πολύ πριν τις επιστημονικές έρευνες και τα πειράματα να καταλήξουν πως η μουσική ή οι ηχογραφημένες ομιλίες έχουν ευεργετική δράση στον ρυθμό ανάπτυξης και την ευρωστία των φυτών, κάθε γιαγιάκα στο ποιο απομακρυσμένο χωριό ήξερε να σας πει το μυστικό για τον πλατύφυλλο και φουντωτό βασιλικό της… του μιλά κάθε φορά που τον ποτίζει ή χαϊδεύει, για να ελευθερώσει το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Πλέον πολλοί επιστήμονες συμφωνούν πως η μουσική αλλά και το να μιλά κανείς στα φυτά του, προσφέρουν θετικά αποτελέσματα. Δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί διαφορά μεταξύ κλασικής μουσικής ή ροκ, θετικών σχολίων ή βρισιών. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα φυτά που τους μιλούν ή τους παίζουν μουσική, αναπτύσσονται καλύτερα σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου στα σχετικά πειράματα. Με λίγα λόγια μιλήστε στα φυτά σας και θα δείτε αποτελέσματα.
Πως όμως αντιλαμβάνονται την μουσική ή την ομιλία τα φυτά; Και γενικότερα, τι μπορούν να αντιληφθούν ή αισθανθούν;
Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός πως τα φυτά αντιλαμβάνονται το φως καθώς και την πηγή του. Τα περισσότερα φυτά είναι φωτοτροπικά (δηλαδή αναπτύσσονται προς την πηγή φωτός) μιας και η φωτοσύνθεση είναι η πηγή τροφής τους και αποζητούν την έκθεση στο φως. Τα ηλιοτρόπια αλλάζουν προσανατολισμό ακολουθώντας τον ήλιο στην διάρκεια της ημέρας. Οι τηλέγραφοι μοιάζουν να χορεύουν καθώς τα φύλλα ανιχνευτές γυρνούν δεξιά αριστερά σε κάθε μικρή αλλαγή φωτεινότητας και μόλις ανιχνεύσουν την κατεύθυνση του φωτός, τα φυτά προσανατολίζουν τα φύλλα τους προς τα εκεί. Ακόμη και τα σκληρά και δύσκαμπτα φύλλα μιας ορχιδέας κατλέγια θα αρχίσουν να στρίβουν σε μερικές ημέρες αν της αλλάξετε προσανατολισμό.
Όλα τα φυτά αντιλαμβάνονται την βαρύτητα και θα αλλάξουν προσανατολισμό ανάπτυξης αν αναποδογυρίσει η γλάστρα τους. Αναρριχητικά φυτά θα αγκιστροθούν και θα τυλιχθούν γύρω από κάποιο στήριγμα αντιλαμβανόμενα με χρήση αφής προς τα που πρέπει να κινηθούν. Οι μιμόζες μή μου άπτου θα λυγίσουν τα φύλλα τους άμεσα με ένα άγγιγμα.
Θα έλεγε κανείς πως το να αντιλαμβάνεται ένα φυτό την βαρύτητα, να βρίσκει με τις ρίζες του την πιο μικρή χαραμάδα και να σπάει ακόμη και πέτρες ή να αντιλαμβάνεται μια πηγή φωτός, είναι πρωτόγονες αισθήσεις (αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες). Τι γίνεται όμως με ποιο σύνθετες ικανότητες όπως η επικοινωνία; Μπορούν άραγε να επικοινωνούν μεταξύ τους;
Φυτά του ίδιου είδους πολλές φορές επικοινωνούν με χημικές εκκρίσεις. Έτσι σε μια φυτεία καπνού, φυτό που παράγει την εντομοκτόνα ουσία νικοτίνη, αν κάποιο φυτό δεχθεί επίθεση από κάποια κάμπια, τα γειτονικά φυτά αυξάνουν άμεσα την περιεκτικότητα σε νικοτίνη μιας και έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη επίθεση. Άλλες οικογένειες φυτών έχουν την δυνατότητα να παράγουν την χημική σύνθεση της ασπιρίνης όταν έχουν στρεσαριστεί με γειτονικά φυτά του είδους να κάνουν το ίδιο λαμβάνοντας σήμα από τα περισσότερο στρεσαρισμένα φυτά. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως εκτός από τα χημικά σήματα, τα φυτά μπορούν να επικοινωνήσουν και με ηχητικά σήματα!
Συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες με μάραθο, βασιλικό και σπόρους πιπεριάς έδειξαν πως οι σπόροι πιπεριάς φυτρώνουν γρηγορότερα όταν βρίσκονται δίπλα σε βασιλικό και πολύ αργότερα αν βρίσκονται δίπλα σε μάραθο. Με απομόνωση σε αεροστεγείς θαλάμους ώστε να μην μεταδοθούν τυχών χημικά, αλλά όχι ηχομονωτικών, οι έρευνες κατέληξαν πως υπάρχει και μεταφορά ανεπαίσθητων ηχητικών σημάτων μεταξύ φυτών ακόμη και διαφορετικού είδους.
Έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε για τον τρόπο επικοινωνίας των φυτών και το πως αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. Πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας ασθενή ηλεκτρικά σήματα, απλά ηλεκτρόδια και εξειδικευμένο λογισμικό μετέτρεψαν φυτά σε αλληλεπιδραστικά εκθέματα τεχνολογίας. Με λίγα λόγια το botanicus interacticus είναι μια τεχνολογία αντίληψης και απεικόνισης του πως ηλεκτρικά σήματα κυκλοφορούν σε ένα φυτό και πως αυτά διαμορφώνονται όταν κάποιος αγγίζει ένα φυτό. Διάφορα φυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως λόγω αρχιτεκτονικής δομής και όλα αντιδρούσαν στην αφή (υπήρχε διαφοροποίηση στο ηλεκτρικό ρεύμα πολλών συχνοτήτων). Σε μια επίδειξη της τεχνολογίας, χρησιμοποιήθηκαν ημιδιάφανοι καθρέπτες με ειδικές οθόνες πίσω τους ώστε εκτός από το να καθρεφτίζουν τα φυτά, να μπορούν να εμφανίζουν και την απεικόνιση του λογισμικού, όπως αντιλαμβανόταν μέσω ηλεκτροδίου τα φυτά. Ενώ όλα τα φυτά αντιδρούσαν στην αφή… η ορχιδέα φαλαινόψις που χρησιμοποιήθηκε αντιλαμβανόταν το χέρι που την πλησίαζε και εμφάνιζε διαφοροποίηση στα ηλεκτρικά σήματα πολύ πριν το χέρι την αγγίξει. Επιπλέον όταν την άγγιζε τελικά, τα σήματα εμφάνιζαν μεγάλη διαφοροποίηση ερμηνευόμενα από τους εκπροσώπους της υπεύθυνης εταιρίας ως ενόχληση.
Μπορείτε να δείτε βίντεο με αυτή την ευαίσθητη ορχιδέα πιο κάτω:
Διαβάστε κάτι σχετικό!