Βάντα

Μια κλασική μπλε ΒάνταVanda / Βάντα

Οι ορχιδέες βάντα έχουν για κάποιο περίεργο λόγο την φήμη πως είναι δύσκολες. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα δείτε πως η φροντίδα και η ανθοφορία τους είναι εύκολες.

Μετά τις αλλαγές στην ταξινομία το 2012, στις βάντα ανήκουν πλέον και αρκετά συγγενικά είδη όπως τα ascocentrum ή ακόμη και οι neofinetia.

Οι ορχιδέες βάντα είναι επίφυτα και οι περισσότερες κατάγονται από θερμά κλίματα με αυξημένη υγρασία. Αν και μονοπόδια, οι περισσότερες αναπτύσσουν νέα φυτά από την βάση τους, συχνότερα από άλλα συγγενικά τους όπως πχ οι φαλαινόψις. Ανθοφορούν από τον κορμό τους, ανάμεσα από τα φύλλα, με ανθοφόρους που μπορεί να έχουν μέχρι και δεκάδες λουλούδια, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του φυτού.

Φως: Απαιτητικό. Το βασικότερο στοιχείο είναι το δυνατό φως. Οι ορχιδέες βάντα απολαμβάνουν το δυνατό φως (3000 λουξ και άνω).  Ένα σημείο κοντά σε κάποιο ανατολικό ή ακόμη και νότιο παράθυρο είναι ιδανικό. Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως, σε αντίθεση με άλλες ορχιδέες, θα τις βοηθήσει. Θα πρέπει όμως να προσέξετε να αυξάνετε σιγά-σιγά τα επίπεδα του φωτός ώστε να εγκλιματιστούν αργά και να αποφεύγεται την απευθείας έκθεση σε καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Κατά τα άλλα αντέχουν περίπου διπλάσιο φως από ότι οι φαλαινόψις ή και περισσότερο αν έχουν συνηθίσει αργά σε μεγαλύτερα επίπεδα φωτός.

Θερμοκρασία: Εύκολο. Καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ανάλογα με το είδος ή τους προγόνους του κάθε υβριδίου, παρόλα αυτά ανήκουν στις λεγόμενες ζεστές ορχιδέες. Αγαπούν την ζέστη με νυχτερινές θερμοκρασίες εύρους 18-20C και ημερήσιες 24-29C. Γενικά εάν είναι στεγνές μπορούν να αντέξουν για μικρό διάστημα πτώση θερμοκρασίας μέχρι 15 ενώ αν είναι υγρές να ανεχθούν ζέστη μέχρι και 30-32C με υψηλότερες θερμοκρασίες να τις στρεσάρουν.

Νερό: Ιδιαίτερα σημαντικό. Μιας και δεν έχουν αποθηκευτικά όργανα νερού δεν μπορούν να στεγνώσουν εντελώς και να αντέξουν περιόδους ξηρασίας. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται πολύ καλά και να ποτίζονται ξανά λίγο πριν στεγνώσουν. Οι ρίζες πρέπει να ποτίζονται και να αποκτούν το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα λίγο μετά αφού γίνουν άσπρες (στεγνώσουν). Το καλοκαίρι αυτή η συχνότητα μπορεί να είναι καθημερινή, ενώ τον χειμώνα μπορεί να είναι 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον. Πότισμα πάντα μόνο το πρωί ώστε να επιτρέπεται στα φύλλα να στεγνώσουν μέχρι το βράδυ για να αποφευχθεί τυχών σάπισμα τους. Το βρόχινο νερό ενδείκνυται ή έστω κάποιες φορές που έχουμε την ευκαιρία να το μαζέψουμε, καλό είναι να ξεπλένουμε τις ρίζες από τυχών συγκεντρωμένα άλατα (σκληρό νερό / λίπασμα). Οι ορχιδέες βάντα μεγαλώνουν όλο τον χρόνο όσο η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 16-18C και έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε τροφή. Ένα ποιοτικό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες θα βοηθήσει το φυτό σαν να ανθίζει συχνά μιας και οι περισσότερες βάντα ανθίζουν 2-4 φορές τον χρόνο.

Υγρασία: Δύσκολο. Ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 50-60%. Καλό είναι σε αυξημένη υγρασία να υπάρχει συνεχής κυκλοφορία του αέρα. Τα φυτά πρέπει να στεγνώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το πότισμα και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή υγρασία καλό είναι να ψεκάζονται περιοδικά τα φυτά.

Λίπανση: Τακτικά. 1-2 φορές τον μήνα με το πότισμα. Πάντα λιπαίνουμε υγρό φυτό για να μην κάψουμε τις ρίζες. Ένα υγρό λίπασμα για ορχιδέες είναι ιδανικό. Τα ιχνοστοιχεία βοηθούν και αυτά.

Φύτεμα: Ελάχιστοι καλλιεργητές χρησιμοποιούν κάποιο υπόστρωμα για τις βάντα. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την καλλιέργεια τους ως γυμνόριζες σε κρεμαστά καλαθάκια ή σε κάποιο γυάλινο βάζο χωρίς κάποιο υπόστρωμα.

Οι Βάντα καλλιεργούνται γυμνόριζες