Ορχιδέες και πότισμα

Συνήθως οι ορχιδέες πεθαίνουν από λάθος πότισμα. Οι περισσότερες από τις ορχιδέες που θα βρει κανείς σε σπίτια είναι επίφυτα, δηλαδή μεγαλώνουν πάνω σε κορμούς και κλαδιά δέντρων. Δεν αποτελούν παράσιτα, δεν απομυζούν δηλαδή θρεπτικά συστατικά από τα δέντρα, απλά τα χρησιμοποιούν για στήριξη. Στα περισσότερα τροπικά δάση, τα δέντρα μεγαλώνουν τόσο ψηλά και με πυκνό φύλλωμα, σχηματίζοντας μια σκέπη η οποία δεν αφήνει αρκετό ηλιακό φως να φτάσει στο έδαφος. Έτσι αρκετά φυτά όπως οι ορχιδέες φυτρώνουν ψηλά ώστε να έχουν πρόσβαση στο φως. Οι ρίζες τους έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε ο κεντρικός πυρήνας να καλύπτεται από μια σπογκώδη ουσία, την βελαμίνη, η οποία απορροφά και αποθηκεύει νερό.

Εκτός από το νερό οι ρίζες απολαμβάνουν τόσο την κυκλοφορία του αέρα όσο και το φως, μιας και σε πολλές ορχιδέες οι ρίζες μπορούν ακόμη και σε μικρό βαθμό να φωτοσυνθέτουν. Στην γλάστρα όμως υπάρχει ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως αν οι ρίζες μείνουν υγρές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πυρήνας αρχίζει να σαπίζει. Όταν οι ρίζες αρχίσουν να σαπίζουν το φυτό δεν μπορεί να απορροφήσει νερό και αρχίζει να αφυδατώνεται. Τα φύλλα αρχίζουν να ζαρώνουν, άλλες φορές να κιτρινίζουν και να πεθαίνουν τα παλαιότερα σε μια προσπάθεια του φυτού να μεταφέρει όσο νερό και θρεπτικά συστατικά μπορεί να χρησιμοποιήσει στα νεότερα. Ενώ πολλές φορές η μούχλα που ξεκινά από τις ρίζες κατατρώει όλο το φυτό

Δυστυχώς εμφανισιακά τα συμπτώματα από αφυδάτωση του φυτού από ξηρασία ή πολύ υγρασία είναι παρόμοια. Πολλοί χομπίστες λοιπόν αντί να ελέγξουν τις ρίζες, απλά αυξάνουν το πότισμα επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση. Ένας ενικός κανόνας που θα βοηθούσε στον διαχωρισμό θα ήταν η κατάσταση των ριζών. Οι στεγνές ρίζες είναι λευκές ή γκρι/ασημί ενώ οι σάπιες από το πότισμα καφέ και μαλακές στην αφή. Οι υγιείς υγρές ρίζες είναι συνήθως έντονα πράσινες και σκληρές στην αφή.

Στο σωστό πότισμα υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες. Η συχνότητα και ο τρόπος. Η σωστή συχνότητα διαφέρει μεταξύ ειδών, μεγέθους γλάστρας, σημείου τοποθέτησης, εποχής κλπ. Πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες του κάθε φυτού και ο κύκλος στον οποίο βρίσκεται. Έναν εύκολος κανόνας θα ήταν ο εξής: «Οι ορχιδέες πρέπει να ποτίζονται μόλις οι ρίζες στεγνώσουν». Ανάλογα με το είδος και την φυσιολογία του φυτού ο χρόνος ποτίσματος αλλάζει στο αν πρέπει να ποτίσετε αφού στεγνώσουν εντελώς οι ρίζες ή λίγο πριν στεγνώσουν. Για παράδειγμα σε ορχιδέες με ψευδοβολβούς όπως τα ονσίντιουμ, καλό είναι οι ρίζες να στεγνώνουν εντελώς μεταξύ ποτισμάτων, ενώ σε ορχιδέες όπως οι φαλαινόψις που δεν έχουν αποθηκευτικά όργανα, θα πρέπει να ποτίζετε πριν στεγνώσουν εντελώς.

Ο τρόπος ποτίσματος είναι και αυτός σημαντικός. Μια ορχιδέα πρέπει να ποτίζεται με άφθονο νερό τόσο ώστε να τρέχει ελεύθερα από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας. Ένας τρόπος για οικονομία νερού θα ήταν με ένα ποτιστήρι να ποτίζετε την κάθε γλάστρα σας πάνω από έναν κουβά ή κατσαρόλα και να χρησιμοποιείτε το νερό που έχει τρέξει στον κήπο. Αν έχετε ένα δυο φυτά θα μπορούσατε να τα βυθίσετε σε νερό για 2-3 λεπτά και μετά να ξεπλύνετε κάτω από την βρύση, χρησιμοποιώντας το νερό στον κήπο. Αν έχετε πολλές ορχιδέες, το να βυθίζετε στο ίδιο νερό πολλά φυτά, θα ήταν μια οικονομική λύση αν όμως κάποιο από αυτά είναι άρρωστο τότε όλα τα υπόλοιπα θα κινδύνευαν να εκτεθούν σε μούχλα, βακτηρίδια ή κάποιον ιό. Αν ποτίζοντας βλέπετε μικρούς κόκκους φλοιού ή το νερό παίρνει καφέ χρώμα τότε το υπόστρωμα σας έχει αρχίσει να αποδομείται και είναι καιρός να μεταφυτεύσετε το φυτό σας σε φρέσκο. Αν ποτίζοντας το νερό δεν τρέχει ελεύθερα και συγκεντρώνεται στην γλάστρα τότε το υπόστρωμα «έχει κάτσει» λόγω αποδόμησης και κρατά πολύ υγρασία με κίνδυνο για τις ρίζες, θα πρέπει να μεταφυτεύσετε. Οι ορχιδέες όπως οι βάντες που δεν μεγαλώνουν σε υπόστρωμα θα πρέπει να ποτίζονται με τρεχούμενο νερό πχ στο ντους για 1 λεπτό και μετά από 5 λεπτά άλλη μια φορά για 1 λεπτό. Μπορείτε να καταλάβετε πότε έχει ποτιστεί σωστά παρατηρώντας τις ρίζες, οι ρίζες που απορρόφησαν όσο νερό μπορούν έχουν ομοιόμορφο πράσινο χρώμα ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχουν πράσινες και λευκές κηλίδες.

1. Ξερές νεκρές ρίζες 2. Υγιής στεγνή ρίζα 3. Σάπια ρίζα 4. Υγιής υγρή ρίζα

 

Διαβάστε κάτι σχετικό! • Stella

  πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο κείμενο !!!
  Ειναι αλήθεια ότι τα περισσότερα φυτά (ορχιδέες ) τα χάνουμε από λίγο ή πολύ πότισμα ….
  Αν μου επιτρέπεις να συμπλρώσω πως το νερό που ποτόζουμε δεν θα πρέπει να είναι κρύο , ειδικά το χειμώνα που πέφτει η θερμοκρασία και η εξωτερική αλλά και του νερού …

  • Έχεις απόλυτο δίκιο Στέλλα, το νερό πρέπει πάντα να έχει την θερμοκρασία δωματίου με την λογική πως σε εκείνο το δωμάτιο είναι και οι ορχιδέες. Διαφορά στο νερό μεγαλύτερη από 5 βαθμούς μπορεί να σοκάρει τα φυτά, ειδικά αν είναι λίγο πριν την ανθοφορία μπορεί να χάσουν μέχρι και τα μπουμπούκια τους.

 • Νατάσα

  Χαίρομαι που σε ενέπνευσα με το λουλούδι μου…οι οδηγίες σου είναι πολύ χρήσιμες! Θα μπορούσα να πετάξω αυτή τη γλαστρούλα και να πάρω καινούρια…αλλά τώρα πίσμωσα!!!Θα την σώσω…και αν πετύχει θα είσαι εσύ υπεύθυνος!

 • Βάσω

  Πριν ανακαλύψω το blog σου πότιζα μια ορχιδέα φαλαινοψις, που ήρθε ως δώρο, κάθε 7 μέρες, όπως πολλοί λένε, χωρίς να ξέρω ότι πρέπει να ελέγξω τις ρίζες πρώτα, με αποτέλεσμα να μαραζώσει και να μη βγάζει ούτε φύλλα ούτε άνθη.
  Πιθανότατα γιατί η γλάστρα είχε και μία στρώση διακοσμητικές πέτρες από πάνω για ομορφιά (και μέσα η υγρασία καλά κρατεί)! Όταν σήκωσα και είδα τις ρίζες απογοητεύτηκα. Είχαν σαπίσει όλες! Τις έκοψα κι απόμεινε μόνο μια υγιής με μήκος περίπου 3-4 εκατοστά.
  Ξανατοποθέτησα το φυτό στη γλάστρα χωρίς πολλές προσδοκίες (και χωρίς τις πέτρες φυσικά). Μετά όμως από 15-20 μέρες που το σήκωσα δεν πίστευα στα μάτια μου. Μεγάλες υγιείς ρίζες σε όλη τη γλάστρα. Δεν το περίμενα ότι θα ήταν τόσο ανθεκτικό και ανεκτικό 🙂 φυτό.
  Σε ευχαριστώ πολύ για τις σωτήριες πληροφορίες σου κι εγώ και μια ολόλευκη υπό ανάρρωση φαλαινοψις με ένα καινούργιο φύλλο εν όψει!

  • Εγώ σε ευχαριστώ Βάσω που με τίμησες με την ανάγνωση και την εμπιστοσύνη σου. Ελπίζω να μείνεις σε επαφή και να συμμετέχεις με τον σχολιασμό σου.

   Οι φαλαινόψις είναι εξαιρετικά ανθεκτικά φυτά, παρόλα αυτά αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα φυτεμένα ανθοδοχεία, είτε από το εμπόριο, είτε από τον καλλιεργητή λόγω άγνοιας. Αν έχεις facebook θα χαρώ να αναρτήσεις φωτογραφίες του φυτού σου στην σελίδα (www.facebook.com/MyOrchid.gr) ώστε να καμαρώνω για την διάσωση.

 • Lapu21

  Γενικά οι ρίζες της Φαλαινόψις μου, μέσα στην γλάστρα είναι πράσινο σκούρο χρώμα αλλά έχουν στην σειρά άσπρα στίγματα θέλει περισσότερο νερό δηλαδή; Μια επιφανειακή ρίζα όμως έγινε καφέ και άρχισε να σαπίζει ενώ κάποιες εναέριες έχουν ξεραθεί. Με αυτές τί να κάνω να τις κόψω;

  • Μια φωτογραφία παρακαλώ. Ναι τις ξερές μπορείτε να τις κόψετε.

   • Lapu21

    Ελπίζω να κάνουν αυτές

    • Χμμ δεν βλέπω κάτι περίεργο, ίσως απλά στο πάνω μέρος των ριζών η βελαμίνη να μην είναι τόσο αποροφητική πια.

 • μαρια

  Καλη συνεχεια στην πολυ καλη δουλεια αποτι διαβασα…μπραβο «Βάσω» το σχολιο σου ειναι πολυ εβθαρρυντικο. myorchid.gr χαρηκα πολυ που σας βρηκα.ειμαι νεα εδω.εχω στειλει μηνυμα και ανυπομωνω,καλη συνεχεια ξανα 🙂

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα μηνύματα απαντώνται το συντομότερο και μέσα σε 48 ώρες το αργότερο.

 • Lapu21

  Καλησπέρα σε όλους. Εχθές παρατήρησα ότι κάποιες ρίζες της φαλαινόψις μου έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ και μάλλον σαπίζουν. Είναι στον πάτο της γλάστρας και φοβάμαι μήπως είναι από το πότισμα. Δεν την ποτίζω πολύ νομίζω αλλά φοβάμαι ότι το υπόστρωμα δεν είναι και τόσο καλό… Στέλνω 2 φωτό για να μου πείτε την γνώμη σας. Είναι φυσιολογικό, να κάνω κάτι άλλο;

  Ευχαριστώ

  • Ναι όντως μερικές έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Το υπόστρωμα δείχνει να έχει πολύ σκόνη φλοιού και να έχει καθίσει λίγο, πότε είχε μεταφυτευτεί τελευταία φορά;

   Θα πρότεινα να την μεταφυτεύσεις σε νέο μείγμα φλοιού με λιγότερη σκόνη και να απομακρύνεις τυχών σάπιες ρίζες.

   Φυσικά τίποτε δεν ζει για πάντα, έτσι είναι φυσιολογικό κάποιες πολύ παλιές ρίζες να πεθαίνουν μια στο τόσο ακόμη και με τις καλύτερες συνθήκες. Παρόλα αυτά η παραμονή νεκρών ριζών υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει αιτία για ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων, ειδικά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

   Μια μεταφύτευση θα σου δείξει το βαθμό της ζημιάς και αν πρόκειται απλά για παλιές νεκρές ρίζες που σάπισαν ή για εκτεταμένο σάπισμα ριζών από κακές συνθήκες.

   • Lapu21

    Δεν την έχω πολύ καιρό και γι’ αυτό δεν την έχω μεταφυτεύσει ακόμη. Είναι σε πλήρη ανθοφορία και σκέφτηκα να περιμένω μέχρι να πέσουν τα λουλουδάκια για να μην χαλάσουν..

    • Χμμ συνήθως αυτές που πωλούνται στην αγορά έχουν κάτσει στο ίδιο υπόστρωμα από 3-4 μηνών μέχρι 12-18 που ανθοφορούν και πωλούνται, καλό είναι να μεταφυτεύονται το συντομότερο. Με προσοχή δεν θα πάθουν ζημιά τα λουλούδια, αν και είναι πολύ ευκολότερο να την μεταφυτεύσεις μόλις απανθίσει.

     Σκέψου όμως πως ένας αποδομημένος φλοιός κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι επίφοβος. Εκτός από την μεγαλύτερη κατακράτηση νερού και κακή κυκλοφορία αέρα, τα βακτηρίδια που τον αποδομούν τρώνε και όλο το άζωτο που χρειάζεται το φυτό σου.

     • Lapu21

      Έχεις δίκιο. Θα ψάξω για υπόστρωμα και θα την μεταφυτεύσω. Ελπίζω να μην την σοκάρει η αλλαγή γιατί είναι τόσο ωραία με όλα τα λουλούδια ανοιχτα! Κι απ’ ότι είδα ένα ματάκι του ανθοφόρου μεγάλωσε κάπως. Μπορεί να βγάλει κι άλλα λουλούδια; Κάποιο άρθρο με συμβουλές μεταφύτευσης για ανθισμένα φυτά έχεις αναρτήσει κάπου;

      Σ’ ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

     • Ναι φυσικά και μπορεί να συνεχίσει να βγάζει νέα μπουμπούκια όσο θα μαραίνονται τα παλιότερα άνθη.

      Συγκεκριμένα για μεταφύτευση ενώ είναι ανθισμένη μια φαλαινόψις δεν έχω γράψει αλλά θα μπορούσες να το κάνεις παραγγελιά 🙂 https://www.facebook.com/questions/438290282872976/

     • Lapu21

      Είμαι στενοχωρημένος… Σήμερα το πρωί πήγα να αλλάξω το υπόστρωμα της ορχιδέας μου και διαπίστωσα ότι οι ρίζες ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι φαινόταν! Τις καθάρισα και όταν άνοιξα το σακουλάκι με το καινούριο υπόστρωμα διαπίστωσα ότι ήταν πολύ «νιανιά» έμοιαζε περισσότερο με φυλλόχωμα παρά με υπόστρωμα για ορχιδέες που το περίμενα με κομμάτια φλοιού πεύκου! Στο μαγαζί μου είπε ότι είναι ειδικό για φαλαινόψις αλλά δεν ξέρω τελικά αν είναι κατάλληλο! Αναγκαστικά την μεταφύτευσα σ’ αυτό αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος 🙁

     • Βασικά υπάρχουν δύο δείκτες, AFP Air Filed Porosity και WHC Water Holding Capacity. Η αναλογία μεταξύ αυτών των δεικτών είναι και η καταλληλότητα του κάθε υποστρώματος καλλιέργειας για το κάθε φυτό. Επιπλέον έλεγξε για το εάν είναι «φτωχό» υπόστρωμα ή αν έχει ενσωμάτωση/εμπλουτισμό λιπασμάτων, βασικά δες για ένδειξη N-P-K στην συσκευασία μαζί με τους άλλους δείκτες και θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Μια φωτογραφία του υλικού (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι συσκευασίας ή μάρκας, μόνο το υλικό) θα βοηθούσε επίσης για μια κριτική.

 • fliskouni

  Θα ήθελα την άποψή σας για την κατάσταση των 2 φυτών μου, τα απέκτησα τέλη Σεπτέμβρη και επειδή δεν ήμουν συνεπής με το πότισμα παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Σήμερα έκοψα ρίζες πάνω και κάτω από τη γλάστρα, άλλες καφέ και άλλες μπεζοάσπρες. Τι μου συστήνετε να κάνω, καθώς δεν γνωρίζω τίποτα για την κατάσταση την παρούσα των φυτών?
  Ευχαριστώ!

  • Από όσο μπορώ να δω στις φωτογραφίες που αναρτήσατε, τα φυτά σας είναι γενικά σε καλή κατάσταση. Τα φύλλα δεν δείχνουν έντονα τα σημάδια αφυδάτωσης, ενώ αν και κάποιες ρίζες έχουν σαπίσει, εμφανίζεται να υπάρχουν αρκετές γερές. Ίσως μια μεταφύτευση να ήταν μια καλή ιδέα (έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνεται κάθε 12-18 μήνες) και είναι πάντα ένας καλός τρόπος ελέγχου του ριζικού συστήματος. Για παράδειγμα μπορεί εξωτερικά και κοντά στην γλάστρα να εμφανίζονται οι υγιείς ρίζες ενώ στο κέντρο να έχουν σαπίσει όλες.

 • fliskouni

  Efxaristw gia tin amesi apadisi! axizei na ginei giati kostizei 15 evrw i kathe metafytefsi i einai amfivolo an tha epiviwsoun?

  • Δεν μπορώ να γνωρίζω από που προμηθεύεστε υλικά φροντίδας και θα παρακαλούσα να μην το αναφέρετε. Εκτιμώ όμως πως το κόστος, που αναφέρετε πιο πάνω, είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από το συνηθισμένο με βάση τις τιμές της αγοράς σε γλάστρες και υποστρώματα.

   Στην παρούσα φάση, με βάση τις φωτογραφίες σας, δεν πιστεύω πως τα φυτά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, παρόλα αυτά μια έγκαιρη μεταφύτευση προλαμβάνει τυχών κακές συνθήκες υγρασίας και αερισμού που θα μπορούσαν να βλάψουν μακροπρόθεσμα το φυτό σας.

 • Anthi

  Καλησπέρα σας! Σήμερα απέκτησα την πρώτη μου ορχιδέα και είμαι πολύ αγχωμένη για τη φροντίδα της! Λατρεύω όλα τα λουλούδια αλλά η ορχιδέα τον τελευταίο καιρό έχει γίνει η μεγάλη μου αγάπη. Έχω κάποιες ερωτήσεις, και ζητώ συγγνώμη εάν έχει αναφερθεί κάπου και δεν το έχω παρατηρήσει. Διάβασα ότι πρέπει να μεταφυτευτεί το συντομότερο, αυτήν την εποχή επιτρέπεται; Γιατί είδα πως το γλαστράκι της είναι και λίγο σπασμένο σε μια μεριά. Και πότε πρέπει να την ποτίσω για πρώτη φορά εάν καθυστερήσω τη μεταφύτεψη της; Είναι και εμένα φαλαινόψις.

  • Χρόνια Πολλά Ανθή! Κάθε εποχή είναι κατάλληλη αν το φυτό το χρειάζεται. Συνήθως όμως για τις Φαλαινόψις προτείνουμε την άνοιξη μιας και τότε μεγαλώνουν ενεργά οι ρίζες. Ή προτείνουμε μεταφύτευση κάθε εποχή αφού απανθίσει. Σε κάθε περίπτωση αν το υπόστρωμα έχει «κάτσει» και κρατά μεγαλύτερη υγρασία από όσο πρέπει, καλύτερα να μεταφυτέυσεις άμεσα αντί να περιμένεις, ακόμη και όσο είναι ανθισμένη η ορχιδέα σου. Ποτίζετε κανονικά λίγο πριν στεγνώσουν οι ρίζες της όπως αναγράφεται στις παραπάνω οδηγίες.

   • Anthi

    Ευχαριστώ πολύ για συμβουλές σας! Βοηθάνε πολύ όλα όσα αναφέρετε! Απ’ ό,τι βλέπω οι ρίζες της κάτω κάτω είναι αυτό το γκρι/ασημί που αναφέρετε, οπότε πρέπει να ποτίσω άμεσα. Επάνω βλέπω ότι έχει κάποιες πράσινες ακόμα. Είναι λίγο δύσκολα στην αρχή και έχω αρκετό φόβο. Το υπόστρωμα μου δίνει την εντύπωση ότι κρατάει καλά ακόμα, οπότε σκέφτομαι να περιμένω να απανθίσει. Αλλά παρόλα αυτά θα συμβουλεύομαι πάντα τις ρίζες της. Ευχαριστώ και πάλι!!! Σας εύχομαι καλή Πρωτοχρονιά!!!!

    • Καλή Πρωτοχρονιά Ανθή!

     • Anthi

      Γεια σας και πάλι! Καλή χρόνια εύχομαι σε όλους!!! Και συγχαρητήρια για υπέροχη δουλειά που κάνετε και που μας βοηθάτε με τις συμβουλές σας. Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα ακόμα. Καταρχήν, σήμερα είδα ότι μου είχε ρίξει ένα φύλλο της. Είχε κιτρινίσει στη βάση του με αποτέλεσμα να πέσει. Είναι φυσιολογικό αυτό; Ή έχω κάποιο πρόβλημα;
      Και κάτι ακόμα, επειδή σκέφτομαι σύντομα να της αλλάξω γλάστρα, τι υλικό είναι το πιο ιδανικό;

     • Καλή Χρονιά. Ρίξε μια ματιά στο «Κίτρινα Φύλλα Στις Ορχιδέες» http://myorchid.gr/yellowing-orchid-leaves

      Διάφανη πλαστική γλάστρα ή διάτρητη πήλινη. Η πλαστική είναι ευκολότερη σαν καλλιέργεια.

 • Εμμανουέλα

  Καλημέρα! Απέκτησα κ εγώ την πρώτη μου ορχιδέα… όταν την πήρα είχε 2 λουλουδάκια πάνω της και τώρα της έπεσαν. Οι ρίζες νομίζώ είναι υγιείς. Την ποτίζω μια φορά την βδομάδα και αφήνω μέσα στο βαζάκι λίγο νερό ίσα ισα να φτάνει τις ρίζες κ όταν σωθεί την ξαναποτίζω. Το διάφανο γλαστράκι (που φαίνονται οι ρίζες)το βάζω σε ένα ματ γυάλινο.Ερώτηση πρώτη : πως θα καταλάβω εάν χρειάζεται μεταφύτευση? και ερώτηση δεύτερη: Το ριζικό σύστημα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος?να πάρω δηλ κάτι διάφανο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Θα συμβούλευα να μην πατάνε σε νερό οι ρίζες. Βραχυπρόθεσμα θα ασπρίσουν και το φυτό θα πηγαίνει εξαιρετικά αλλά με την πρώτη κακή κυκλοφορία αέρα θα σαπίσουν ολοσχερώς. Μια διάφανη γλάστρα καλλιέργειας ορχιδέες και ένα κασπό 2-3 εκ μεγαλύτερης διαμέτρου παρέχουν αρκετό φως στις ρίζες αν φυσικά το φυτό είναι τοποθετημένο σε ιδανικά φωτεινό σημείο. Μεταφύτευση χρειάζονται κάθε 12-18 μήνες ή και νωρίτερα αν ο φλοιός έχει»κάτσει». Φωτογραφίες του φυτού σου θα βοηθούσαν.

 • Μαριαντζελα

  Σημερα βρηκα καποιεσ σαπισμενεσ ριζεσ στο εσωτερικο τησ γλαστρασ και τισ εκοψα.εμειναν αυτεσ που φαινονται στην φωτογραφια.πιστευετε οτι ειναι υγειησ?θελω να κανω οτι μπορω για να τη σωσω.
  ευχαριστω,Μαριαντζελα

  • Η φαλαινόψις σας έχασε μεγάλο τμήμα των ριζών της από πολύ πότισμα ή «κάθισμα του υποστρώματος» θα πρότεινα μεταφύτευση σε φρέσκο ποιοτικό υπόστρωμα καλλιέργειας.

 • τζινα

  Γεια σας….Θελω να σας πω την ιστορια μου για την ορχιδεα που εχω.Ζηταω την βοηθεια σας.Την ποτιζω 2 φορες την εβδομαδα,αφηνω το νερο στο βαζο να φτανει μεχρι τις ριζες τις ορχιδεας.Παρατηρω οτι οι ριζες τις ειναι : δροσερες,αλλες ξερες και καποιες ειναι σαπιες στο κεντρο της γλαστρας οπως βλεπετε στις φωτογραφιες.Την εχω ενα χρονο και δεν εχω κανει μεταφυτευση.Μου εχει βγαλει λουλουδι οπως βλεπετε και ετοιμαζει και αλλα.Τι πρεπει να κανω?Να την μεταφυτευσω?Κανει σε μεγαλη γλαστρα?Τι χωμα να παρω και απο που,πως να το ζητησω?Με τις ριζες τι να κανω?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και περιμενω την συμβουλη σας.

  • Μην αφήνετε νερό στάσιμο μέσα στο κασπό, μόλις απορροφήσουν και πρασινίσουν οι ρίζες, αφήνετε την να στραγγίζει καλά και μετά βάζετε την πίσω στο κασπό. Ευτυχώς ακόμη δεν έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Μια μεταφύτευση χρειάζεται. Σιγουρευτείτε πως θα αφαιρέσετε τις σάπιες ρίζες. Θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για την φροντίδα της στο κατάστημα, στην κατηγορία «φροντίδα» εδώ: http://myorchid.gr/shop/#!/~/category/id=4008073&inview=product17304266&offset=0&sort=normal

 • nikos kolias

  Καλησπέρα σε όλους . Λόγος καυσαερίων στην ατμόσφαιρα σκέφτηκα να πάρω ένα φυτό για το σπίτι ώστε να καθαρίζει τον αέρα .. έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα ότι η ορχιδέα είναι ένα από τα καλύτερα φυτά αλλά δεν αναφέρει είδος, άμα μπορεί κάποιος ας μου πει ποιο είναι το καλύτερο φυτό για να παράγει οξυγόνο.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Παρακαλώ δείτε το σχετικό άρθρο εδώ http://myorchid.gr/sick-building-syndrome σε αυτό θα βρείτε μερικά από τα φυτά που απορροφούν περισσότερους ρύπους. Η πρότασή μου θα ήταν κάποιο ντεντρόμπιουμ όπως το Hawaian King που είναι και μεγάλου μεγέθους από το κατάστημα μας.

 • maria-s

  καλησπερα..εαν γνωριζει καποιος τι κανουμε οταν κιτρινιζουν τα κλαδακια της θα παρακαλουσα αν βοηθησει γιατι ολο τα κλαδευς και ολο κιτρινιζουν..ευχαριστω!

  • Όταν μαραθούν τα κόβουμε στην βάση τους περίπου 2 εκατοστά από το σώμα του φυτού.

 • Νικος

  καλησπέρα σας,

  θα ήθελα να ρωτήσω για την κατάσταση της ορχιδέας στις φωτογραφίες.
  χρειάζεται περισσότερο πότισμα από μια φορά την εβδομάδα που ποτίζω τώρα?
  επίσης αν είναι φυσιολογικό που ξεραίνονται τα κλαδιά στο επάνω μέρος.

  ευχαριστώ πολύ
  Νικος

  • Καλησπέρα σας,
   Η συχνότητα του ποτίσματος είναι συνάρτηση του κλίματος και της κατάστασης/σύστασης του υποστρώματος. Αυτή την εποχή μπορεί να ποτιστεί 1-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις παραπάνω μεταβλητές.

   Η φαλαινόψις σας μοιάζει υγιής αλλά θα είχε να ωφεληθεί από μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα.

   Τα ανθοφόρα φυσικά και μαραίνονται μετά την ανθοφορία. Το φυτό σας θα επιλέξει είτε να πετάξει νέο ανθοφόρο από κάποιο ενεργό «μάτι» χαμηλότερα στον ανθοφόρο ή να το μαράνει όλο και να αναπτύξει νέο ανθοφόρο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

 • maria

  Καλησπέρα!! Χρειάζομαι τη βοήθειά σας….!! Μου έκαναν πρόσφατα δώρο μια πανέμορφη ορχιδέα αλλά δεν είχα έρθει ξανά σε επαφή με αυτό το φυτό! Έμαθα από σας τον τρόπο ποτίσματος και τον εφαρμόζω αλλά φοβάμαι μήπως κάνω κάτι λάθος γιατί τα 6 φύλλα που είχε κάτω κάτω άρχισαν να κιτρινίζουν και τώρα έχουν μείνει μόνο 2! Σας στέλνω και 2 φωτογραφίες. Ευχαριστώ και αναμένω την πολύτιμη βοήθειά σας!!!! Δεν θέλω με τίποτα να το καταστρέψω!!

  • Από τις φωτογραφίες σας δεν μπορώ να δω τις ρίζες. Αφαιρέστε την γλάστρα καλλιέργειας από το κασπό, ώστε ελέγχοντας τις ρίζες να δούμε εάν το φυτό υποφέρει από αφυδάτωση λόγω ξηρασίας ή λόγω σαπίσματος των ριζών από υπερβολικό πότισμα.

   Στην παρούσα φωτογραφία μοιάζει να είναι φυτεμένη απευθείας μέσα σε κασπό. Τα χαλίκια και οι αστερίες δεν είναι προτεινόμενο υπόστρωμα καλλιέργειας για ορχιδέες, θέλω να πιστεύω πως βρίσκονται στο πάνω μέρος ως διακόσμηση και δεν συνεχίζουν προς τα κάτω. Παρόλα αυτά από την πολύ τακτοποιημένη όψη τους, εικάζω πως η ορχιδέα σας δεν βγήκε ποτέ από το κασπό και σαπίζει ενώ κολυμπά σε στάσιμο νερό, ένας τρόπος ποτίσματος που σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε συμβουλεύσει.

   • maria

    Έχει και άλλο γλαστράκι μέσα και το βγάζω κάθε φορά, το ποτίζω και το ξαναβάζω μέσα στην πήλινη γλάστρα με τις πετρούλες. Να και οι ρίζες του.

    • Λιγότερες ρίζες από όσο θα περίμενε κανείς για τόσο μεγάλο φυτό. Πολύ σφάγνο και καθισμένος φλοιός. Θα πρότεινα μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα ώστε να μην κατακρατά τόσο πολύ υγρασία και να παρέχει καλύτερο αερισμό στις ρίζες. Χρησιμοποιήστε μια διάφανη γλάστρα και ένα ελαφρά μεγαλύτερο κασπό για καλύτερη κυκλοφορία αέρα.

     Αν το νερό σας έχει πολλά άλατα μπορεί να την ενόχλησαν.

     Εκτός από το νερό οι θερμοκρασία παίζει σπουδαίο ρόλο, σιγουρευτείτε πως δεν έπαθε θερμικό σοκ από θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30C (μεταφορά με αυτοκίνητο ενώ είναι μέσα σε ζελατίνα) ή απότομη ψύξη (από ρεύμα κλιματιστικού).

     Το φως είναι εξίσου σημαντικό. Χρειάζεται δυνατό φωτισμό αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

     Τέλος καλό είναι να μην μένει νερό ανάμεσα στα φύλλα.

     Θα πρότεινα μια μεταφύτευση και ελπίζω να ανακάμψει. Ελέγξτε και τα διακοσμητικά υλικά βυθίζοντάς τα σε νερό, αν το νερό θολώσει έσω και ελαφρά ίσως άλατα ή ίχνη χημικών (πχ χρωστικές, γυαλιστικές ουσίες) να έβλαψαν το φυτό σας.

     • Επιπροσθέτως, προσπαθήστε να θυμηθείτε εάν τα φύλλα της είχαν μια λιπαρή γυαλάδα. Οι ορχιδέες δεν αντιδρούν καλά σε γυαλιστικά σπρέι φύλλων ορυκτών ή φυτικών ελαίων (που χρησιμοποιούν πολλά ανθοπωλεία). Εάν ποτίζοντας ή ψεκάζοντας τα φύλλα παρατηρήσατε υδροφοβία τότε πιθανών να είχε χρησιμοποιηθεί κάποιο τέτοιο προϊόν, που δυστυχώς μπορεί να καταστρέψει μια ορχιδέα.

     • maria

      Καλησπέρα ήθελα ακόμα να ρωτήσω ποιο από τα 2 υποστρώματα που έχετε στο ιντερνετικό σας κατάστημα ενδείκνυται για την ορχιδέα μου (αυτή με τις μωβ βούλες στην παραπάνω φώτο) και επίσης αν έχετε κάπου στην αθήνα κατάστημα λιανικής γιατί μου άρεσαν κάποιες ορχιδέες, σκέφτομαι να πάρω άλλη μια και ήθελα να τις δω από κοντά!

     • To focus ενδείκνυται για φαλαινόψις όπως η δική σας και κατλέγιες ενώ το florabella για κυμπίντιουμ και παφιοπέδιλα. Το κατάστημά μας είναι μόνο ηλεκτρονικό. Μπορείτε να ζητήσετε φωτογραφία κάποιας ορχιδέας που σας ενδιαφέρει.

     • maria

      Είμαι ανάμεσα στην tolumnia (χρώμα β), στην sedirea japonica και στην lophiaris nana. Μήπως κάποια από τις 3 είναι πιο εύκολη στη φροντίδα;

     • Η Lophiaris αλλά πάντοτε είναι σχετικό με την εμπειρία και τις συνθήκες στον χώρο του κάθε καλλιεργητή.

     • maria

      Το φρέσκο υπόστρωμα μπορώ να το βρω σε οποιοδήποτε φυτώριο; Είναι ειδικό για το συγκεκριμένο είδος ορχιδέας; Τις διακοσμητικές πετρούλες είναι καλύτερα να τις πετάξω; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις! Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!!!

     • Τα διακοσμητικά προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι μιας και δεν μπορώ να γνωρίζω τι επεξεργασία έχουν λάβει και πόσο αδρανή υλικά είναι, επιπλέον ενδεχομένως να μειώνουν τον απαραίτητο αερισμό των ριζών.

      Ποιοτικά υποστρώματα καλλιέργειας ορχιδέων και προϊόντα φροντίδας θα βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/shop/#!/~/category/id=4008073&offset=0&sort=normal

     • maria

      Ωραία! Και πάλι ευχαριστώ πολύ!!!!

 • Stavroula

  Γεια σας

  Εχουμε πάρει 2 ορχιδεες και θέλαμε να ρωτήσουμε ποτέ θα ξανά βγάλουν άνθη.
  Την πρώτη την πήραμε πέρσι τον Σεπτέμβρη και είχε άνθη και τα έριξε τέλη Δεκέμβρη.
  Την δεύτερη την πήραμε τον Απρίλη και είχε άνθη και τα έριξε τέλη Ιουνίου.
  Και στις δυο προσέχουμε το πότισμα μια φορά την εβδομάδα χωρίς να μένει νερό στα κάσπο
  Και έτσι δεν έχουμε σαπιες ρίζες κλπ.
  Επίσης το υπόστρωμα φαίνεται να είναι καλό αφού όταν τις ποτιζουμε δεν φεύγει μαζί χώμα.
  Τις έχουμε μέσα στο σπίτι όπου δεν τις χτυπάει ο ήλιος αλλά υπάρχει φως.
  Οταν έριξαν τα άνθη κόψαμε λίγο τα κλωναρια και απο την κορυφή 3-4 πόντους.

  Επισυναπτουμε 2 φωτογραφίες απο κάθε μια για να δείτε την κατάσταση τους.

  Χρειάζεται κάτι άλλο η μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά ?
  Υπάρχει κάποιο ειδικό λίπασμα για να ρίξουμε να τις βοηθήσουμε γενικά και να άνθοφορισουν?
  Ποτέ να περιμένουμε καινουρια άνθη?

  Ευχαριστουμε

  • Τι είδος ορχιδέες? Υποθέτω φαλαινόψις. Οι φαλαινόψις είναι ορχιδέες που μπορούν να ανθίσουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου αν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες. Συνήθως όμως ανθίζουν Οκτώβρη-Φεβρουάριο και Απρίλιο-Ιούνιο. Η ανθοφορία τους ξεκινά στις μεταβατικές εποχές φθινόπωρο και άνοιξη και ανάλογα με τις συνθήκες και την ενέργεια του κάθε φυτού μπορεί να διατηρηθεί 1-6 μήνες.

   Αν ποτίζοντας έφευγε χώμα θα ήταν ένα πολύ καλό σημάδι, μιας και δεν πρέπει να φυτεύονται σε χώμα αλλά φλοιό κωνοφόρων. Η μεταφύτευση προτείνεται κάθε 12-18 μήνες και σε φυτά του εμπορίου άμεσα μετά την απάνθιση τους μιας και το υπόστρωμα είναι συνήθως πολύ παλαιότερο. Πριν αρχίσει να αποδομείται, βακτηρίδια τρώνε το πολύτιμο άζωτο για την ανάπτυξη του φυτού σας οπότε και καλό είναι να λιπαίνετε ελαφρά.

   Φωτογραφίες δεν ήρθαν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά λιπάσματα που θα βρείτε στο κατάστημα, υπάρχει τόσο για βοήθεια στην ανάπτυξη όσο και για βοήθεια στην ανθοφορία. http://myorchid.gr/shop/#!/~/category/id=4008073&offset=0&sort=normal

   Αν συνεχίσουν να έχουν καλές συνθήκες καλλιέργειας, θα περιμένετε νέα άνθη 4-10 μήνες από την στιγμή που απάνθισαν.

   • Stavroula

    Ευχαριστούμε για την άμεση απάντηση. Καταρχήν ναι μιλάμε για φαλαινοψις ορχιδεες. Προσπάθω ξανά με τις φωτογραφίες ελπίζω να έρθουν αυτή την φορά.
    Απο την απαντηση σας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε μετά φύτευση και στις 2 και να βοηθήσουμε με τα υγρά να μεγαλώσει και να άνθοφορισουν.
    Ερώτηση για την μετά φύτευση χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο?
    Οπως το φανταζόμαστε απλά αφαιρούσε το παλιό υπόστρωμα και αντί καθιστούσε με το καινούριο.
    Είδαμε 2-3 επιλογές στο υπόστρωμα στην σελίδα σας. Πρέπει να προτιμησουμε κάποιο? ρωτάμε για να παραγγειλουμε τα αντίστοιχα προϊόντα.

    Ευχαριστούμε και πάλι

    • Ίσως οι φωτογραφίες που προσπαθείτε να επισυνάψετε είναι μεγαλύτερες από 1ΜΒ και τις κόβει το DISQUS ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας. Δοκιμάστε να τις αποστείλετε με email.

     Για την μεταφύτευση χρειάζεστε απλά μια γλάστρα και ένα υπόστρωμα. Από του καταστήματος θα σας προτείναμε το φόκους μιας και είναι καλύτερο για επιφυτικές ορχιδέες όπως οι κατλέγια και φαλαινόψις. Αφαιρείτε το παλιό υπόστρωμα και τυχών σάπιες ρίζες και φυτεύετε με το καινούριο. Μερικές φωτογραφίες με την διαδικασία, υπάρχουν εδώ: http://myorchid.gr/rescue-phalaenopsis Έλα εξειδικευμένο λίπασμα για ορχιδέες μπορεί να βοηθήσει την γρήγορη ανάκαμψη.

     • Stavroula

      Γεια σας και πάλι,

      Πριν λίγες μέρες παραλάβαμε το χώμα-υπόστρωμα για να κάνουμε την μετά φύτευση και το λίπασμα (orchid focus grow) .
      Στο μπουκάλακι του λίπασματος αναγράφει ότι πρέπει 1φορα την εβδομάδα να το χρησιμοποιουμε αφου διαλύσουμε 5ml σε 2 λίτρα νερό.

      Ερώτηση : πόσο ρίχνουμε απο αυτό το διάλυμα και που ακριβώς στο φυτό? πχ ρίζες η ας πούμε το ψεκαζουμε παντού? καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν αντικαθιστά το πότισμα με νερό σωστά?

      Ευχαριστούμε και Χρόνια Πολλά

      Σταυρουλα

     • Ποτίζετε κανονικά την ορχιδέα σας όπως πάντα και αφού έχει ποτιστεί, χρησιμοποιείτε το νερό με το λίπασμα για να ποτίσετε ξανά. Προτείνουμε λίπανση κάθε εβδομάδα.

      Αφού βρέξετε ελαφρά τα φύλλα με νερό, μπορείτε να τα ψεκάσετε ή βρέξετε και με το νερό που περιέχει λίπασμα μιας και απορροφούν και από εκεί μικρό μέρος στοιχείων. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να βυθίσετε το ήδη ποτισμένο φυτό σας σε νερό με διαλυμένο λίπασμα για 3 λεπτά. Πάντα αφήνετε να στραγγίσει καλά το υπόστρωμα πριν επιστρέψετε την γλάστρα καλλιέργειας στην θέση της (πχ μέσα σε κάποιο κασπό) ώστε να μην μένει στάσιμο νερό στις ρίζες. Επιπλέον φροντίζετε πάντα να μην μένει στάσιμο νερό στην «καρδιά» (ανάμεσα στην κορυφή εκεί που ενώνονται τα φύλλα).

 • Πετρούλα

  Γεια σας …. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η ορχιδέα μου που αυτή την περίοδο δεν ανθοφορεί , κιτρινίζει το κοτσάνι της.Το κλάδεψα για να το αφαιρέσω κι εκείνο συνεχίζει να κιτρινίζει προχωρώντας σταδιακά.

 • Πετρούλα

  Καλησπέρα , θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με την ορχιδέα μου.Αυτή την περίοδο δεν ανθοφορεί , το κοτσάνι της κιτρινίζει .το κλάδεψα για να αφαιρέσω και αυτό συνεχίζει να κιτρινίζει και το κιτρίνισμα να επεκτείνεται. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό?

 • νενα

  οταν κανεις μεταφυτεψη την ποτιζεις και οταν εχει ξερες ριζες της κοβεις πρην την κανεις την μεταφυτεψη;

  • Ανάλογα με το πόσο υγιές είναι το ριζικό σύστημα κατά την μεταφύτευση, πριν την φυτέψετε στο νέο υπόστρωμα κόβετε τυχών σάπιες ή ξερές ρίζες. Αν έχει πολλές ρίζες ποτίζετε κανονικά, αν έχει λίγες την αφήνετε 1-2 μέρες στεγνή ώστε με ελεγχόμενο στρες να αρχίσει να βγάζει νέες ρίζες (αποφύγετε αυτή την μέθοδο αν τα φύλλα είναι μαλακά ή με ρυτίδες).

 • NENA

  καθε ποτε ποτιζουμε την ορχιδεα και πως;εγω την βαζω σε ενα μπολ με νερο ,μαζι με το γλαστρακι της καθε 10 μερες 2-3 ωρες.αν εχει σαποιες η ξερες ριζες της κοβω οταν θα κανω μεταφυτεψη;

  • ανάλογα με το είδος της ορχιδέας, για τις φαλαινόψις μπορείτε να ποτίζετε είτε με βύθιση, είτε με τρεχούμενο νερό λίγο πριν στεγνώσουν εντελώς οι ρίζες, ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες θερμοκρασίας/υγρασίας στον χώρο σας και την ποιότητα του υποστρώματος, η συχνότητα μπορεί να είναι από κάθε 2 μέρες εώς κάθε 15 μέρες. Ανάλογα με το πόσο υγιές είναι το ριζικό σύστημα κατά την μεταφύτευση, πριν την φυτέψετε στο νέο υπόστρωμα κόβετε τυχών σάπιες ή ξερές ρίζες.

 • νενα

  το σπρειτ orchid must suy orchid must πως το βαζουμε και καθε ποτε;orchid focus grow και orchid focus bioom ποτε τα βαζουμε και καθε ποτε;

  • To orchid myst μπορεί να εφαρμόζεται ακόμη και καθημερινά με ελαφρύ ψέκασμα στα φύλλα, προτείνεται μετά από ελαφρύ ψέκασμα με νερό. Τα λιπάσματα grow και bloom σε αναλογία 5ml/4lt εφαρμόζονται σε ήδη ποτισμένες ορχιδέες σε κάθε πότισμα ή κάθε δεύτερο πότισμα ανάλογα και με το είδος τους και τις ανάγκες τους σε θρέψη.

   • νενα

    τα λιπασματα τα βαζεις οταν εχει ανθοφορια η συνεχια;

    • To bloom όταν ετοιμάζεται να ανθίσει και όσο ανθίζει. Τo grow όσο αναπτύσσεται.

     • νενα

      τι εννοουμε οσο αναπτυσσεται;εμενα βγαζει φυλα τωρα οχι κλαδοια.

     • αναπτύσσεται εννοούμε «μεγαλώνει» δηλαδή βγάζει νέα φύλλα και ρίζες.

 • νενα

  ποση ωρα την αφηνουμε να ποτιστει και πως βλεπουμε οτι θελει ποτιζμα;

  • 5-10 λεπτά είναι αρκετά. Το βλέπουμε όταν έχει στεγνώσει το υπόστρωμα είτε με την αφή, είτε με το βάρος της γλάστρας σηκώνοντας την (μια στεγνή γίνεται ελαφριά)

 • νενα

  ποτε θα φερετε καινουριες ορχιδεες;

 • νενα

  οτι κανω για μια ορχιδεα φαλαινοψις δηλ ποτιζμα κτλ,κανω τα ειδια και σε μια ορχιδεα σιμπιτιουμ;α μεταφυτεψη κανω και αν εχει λιγα λουλουδια μια φαλαινοψις;

  • Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για πολλά συνηθισμένα είδη ορχιδέων στην κατηγορία φροντίδα, του blog. Μεταφύτευση μπορείτε να κάνετε με προσοχή ακόμη και όταν ένα φυτό βρίσκεται σε ανθοφορία.

  • Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τα πιο συνηθισμένα είδη ορχιδέας στην κατηγορία φροντίδα του blog. Μεταφύτευση μπορείτε με προσοχή να κάνετε και όσο μια ορχιδέα ανθίζει.

 • πανος

  γεια σας.ωραιο το σαιτ σας..ηθελα να ρωτησω ποτε πρεπει να βαλω μεσα τις ορχιδεες μου γιατι το καλοκαιρι τις εχω στο μπαλκονι…και τωρα αρχισαν να πετανε καινουργια βλασταρια για ανθη.μηπως βαζοντας τες μεσα παθουν σοκ και δεν ανθισουν..εχει αρχισει να κρυωνει ο καιρος πια….

  • Σας ευχαριστούμε.

   Εξαρτάται από το είδος της ορχιδέας σας.

   Γενικά στο MyOrchid προτείνουμε την καλλιέργεια των ορχιδέων σε εσωτερικό χώρο σε αρχάριους καλλιεργητές και σε εξωτερικό χώρο μόνο σε έμπειρους που γνωρίζουν λίγο καλύτερα πως να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για θερμοκρασία, φως, υγρασία.

   Η αλλαγή συνθηκών κατά την ανθοφορία μπορεί να στρεσάρει μια ορχιδέα ανάλογα και με το είδος της. Παρόλα αυτά πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως όταν η αλλαγή λαμβάνει χώρα στην φάση που ο ανθοφόρος έχει «δέσει» μπουμπούκια και αλλάξουν απότομα οι συνθήκες. Όσο ο ανθοφόρος σας αναπτύσσεται αλλά δεν έχει ακόμη μπουμπούκια η μεταφορά σε εσωτερικό χώρο πιθανόν δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις ορχιδέες σας μακρυά από πηγές θερμότητας ή ρεύματα αέρα κλιματιστικού.

 • Κατερίνα

  Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό που έχει στα φύλλα είναι από ποτισμα; Σας στέλνω κ φωτογραφία από ρίζες. Δεν βλέπω σάπιες..

  • Εμφανώς δεν βλέπω σάπιες ρίζες στην φωτογραφία σας. Ίσα-ίσα που βλέπω και ενεργές άκρες (δηλαδή οι ρίζες είναι υγιείς). Παρόλα αυτά βλέπω κάποια σημάδια νεκρού ιστού στα φύλλα της που πιθανόν να οφείλονται σε έγκαυμα από έκθεση σε απευθείας ηλιακό φως. Με προβληματίζει λιγάκι η μαλακή εμφάνιση κάποιων φύλλων, που συνήθως οφείλεται σε αφυδάτωση ή κρύο. Εικάζω πως είτε την έκαψε και στέγνωσε λίγο παραπάνω ο ήλιος, είτε την είχατε αφήσει σε ξηρότερες συνθήκες από όσες χρειάζεται. Σιγουρευτείτε πως δεν εκτίθεται σε ξηρό ζεστό αέρα από κλιματιστικό/ αερόθερμο κλπ, ή ρεύματα κρύου αέρα. Αν η νέκρωση στα φύλλα εξαπλωθεί τότε ίσως μιλούμε για κάποια μόλυνση από πληγή ή και έγκαυμα που μολύνθηκε, μπορείτε να κόψετε με ένα αποστειρωμένο εργαλείο (πχ ξυράφι, νυστέρι, κοφτερό μαχαίρι) το χαλασμένο τμήμα και ένα εκατοστό περιμετρικά (μόνο εάν δείτε να εξαπλώνεται) και να χρησιμοποιήσετε σκόνη κανέλας στην πληγή (έχει δράση κατά των μυκήτων).

 • Titina Popoulou

  Γεια σας, έχω μια μίνι ορχιδέα Φαλαινόψις. Έχει περίπου ένα μήνα που την προμηθεύτηκα και την ποτίζω κάθε δέκα μέρες. Τα λουλούδια της έχουν πέσει και δε δείχνει σημάδια για νέα ανθοφορία. Αρχικά να σας πω ότι την ποτίζω με τον εξής τρόπο: Γεμίζω το κασπώ με νερό και τοποθετώ μέσα το γλαστράκι το οποίο αφήνω για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια το αφαιρώ το γλαστράκι το οποίο αφήνω να στραγγίξει, στεγνώνω το κασπώ και επανατοποθετώ. Αυτή τη διαδικασία μου την πρότεινε ανθοπωλείο. Διαβάζοντας όμως το site σας, δε μου φαίνεται σωστή. Δεν κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται το πότισμα όμως, από το σχετικό άρθρο σας. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι το υπόστρωμα της ορχιδέας μου (καθόλου φλοιός αλλά κάτι που μοιάζει σαν μπλεγμένο χορταράκι), μυρίζει μούχλα και είναι υγρό ενώ έχω πάνω από 2 εβδομάδες να την ποτίσω. Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Οι ρίζες της είναι πράσινες και σκληρές. Θα σας στείλω φωτογραφία με την πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!

   Μεταξύ δύο ανθοφοριών, θα χρειαστεί να περιμένετε μεταξύ 3 και 12 μηνών. Ένα εξειδικευμένο λίπασμα και καλή ποιότητα νερού (χωρίς πολλά άλατα ή χλώριο) θα βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις μελλοντικές ανθοφορίες.

   Η μέθοδος ποτίσματος μπορεί να είναι τόσο με τρεχούμενο νερό, όσο και με βύθιση (ή ακόμη με υδρονέφωση). Για μια φαλαινόψις, εφόσον την ποτίζετε με βύθιση, 5-15 λεπτά είναι υπέρ-αρκετά. Προτείνουμε να ποτίζετε κατά τις πρωινές ώρες.

   Από την περιγραφή σας εικάζουμε πως ως υπόστρωμα χρησιμοποιείται το σφάγνο. Κακής ποιότητας σφάγνο ή σφάγνο που έχει «καθίσει» μετά από μακρόχρονη χρήση, δύναται να κατακρατά πολύ περισσότερη υγρασία από όσο πρέπει και να μουχλιάσει εάν υπάρχει κακός αερισμός. Σε κάθε περίπτωση μεταφυτεύουμε ορχιδέες σε φλοιό κάθε 12-18 μήνες, ενώ σε σφάγνο κάθε 9-12. Οι χρόνοι αυτοί μπορεί να παραταθούν εάν χρησιμοποιούμε εξαιρετικής ποιότητας υλικά, καλό αερισμό και όσο το δυνατόν μαλακότερο νερό.

   Προτείνουμε την άμεση μεταφύτευση της ορχιδέας σας ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες. Προτιμήστε εξαιρετικής ποιότητας Νεοζηλανδικό σφάγνο ή υπόστρωμα με βάση τον φλοιό κωνοφόρων (και τα δύο θα τα βρείτε στο κατάστημά μας http://www.myorchid.gr/shop )

   • Titina Popoulou

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας! Θα πρέπει να γίνει και αλλαγή διαφανούς γλάστρας ή το καθάρισμα αυτής αρκεί; Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά!

    • Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

     Η γλάστρα πρέπει να αλλαχθεί εφόσον υπάρχουν παθογόνα (πχ να έχει πιάσει μούχλα ή σαπίσει τμήμα του φυτού), εάν έχει πολυμεριστεί (πχ έκθεση στον ήλιο), έχει συγκεντρώσει πολλά άλατα κλπ.

     Ή μπορείτε είτε να πλύνετε καλά (ή και απολυμάνετε με αντιμικροβιακό σαπούνι με πολύ καλό ξέπλυμα) ή απλά να την ανακυκλώσετε και να αποκτήσετε μια νέα.

     Παρακαλώ σημειώστε πως γενικά η αποστείρωση καταστρέφει την φυσική χλωρίδα η οποία και περιλαμβάνει ανταγωνιστές μικροοργανισμούς (ανταγωνίζονται τους παθογόνους μύκητες και βακτήρια που μπορεί να επιτεθούν στην ορχιδέα σας υπό κατάλληλες συνθήκες υγρασίας/θερμοκρασίας/αερισμού) και μπορεί να ευνοήσει στην ταχύτατη εξάπλωση παθογόνων. Προσωπικά ανακυκλώνω τις παλιές γλάστρες και χρησιμοποιώ νέες, αλλά πολλοί καλλιεργητές επαναχρησιμοποιούν παλιές – μετά από απολύμανση με χημικά.

 • μαρθα

  Καλησπερα!! Συγχαρητηρια για τη σελιδα σας! Εχει πλ χρησιμες πληροφοριες για τις ορχιδεες μας! Θα ηθελα ν ζητησω τη βοηθεια σας. Εχω εδω κ 2 χρονια μια ορχιδεα κ τους τελευταιους 3 μηνες αρχισαν ν κιτρινιζουν τ κατω φυλλα της, με αποτελεσμα ν πεσουν τελικα. Επιλπεον εμφανιστηκαν κ μερικες ριζες στον αερα. Τον τελευταιο ομως μηνα παρατηρησα πως ολα της τ φυλλα εχουν γινει πολυ μαλακα. Επισης ο κορμος της αρχισε ν σαπιζει απο κατω προς τ πανω. Το φυτο γενικα ειναι πολυ ευκινητο κ δεν ξερω αν υπαρχουν καλες ριζες κ αν το υποστρωμα του ειναι επαρκες. Τελος ν προσθεσω πως εχει και τρια μπουμπουκια εδω κ παρα πολυ καιρο, χωρις ομως ν μεγαλωνουν οπως τις προηγουμενες φορες. Τι πρεπει ν κανω;; Παρακαλω βοηθειστε με ν σωσω την ορχιδεα μου!! Σας στελνω κ μερικες φωτογραφιες.

  • Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Πόσες φορές μεταφυτέψατε την ορχιδέα σας τα τελευταία 2 χρόνια; Λυπάμαι. Στις φωτογραφίες σας είναι εμφανή μόνο τα ανθοφόρα και οι παραφυάδες (κέικι) που έχει «πετάξει» μήπως και καταφέρει να επιβιώσει, εικάζω πως δεν έχει μείνει ούτε ρίζα γερή. Είναι υπερβολικά αφυδατωμένα τα φύλλα και σε τόσο προχωρημένη κατάσταση δεν νιώθω σίγουρος για το εάν υπάρχει περίπτωση να σωθεί ή να επιβιώσουν ακόμη και τα «μικρά» της. http://www.youtube.com/watch?v=1P7qMgQc4cY Το πρόβλημα οφείλεται σε παλιό υπόστρωμα, υπερβολικό πότισμα ή σε συνδυασμό των δύο. Με πολύ μικρές πιθανότητες, μια μεταφύτευση θα μπορούσε να βοηθήσει, τουλάχιστον τα κέικι να επιβιώσουν. Στο MyOrchid.gr/shop θα βρείτε όλα τα απαραίτητα προϊόντα φροντίδας για τις ορχιδέες, συνιστούμε μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα κάθε 12-18 μήνες (12 εάν ποτίζετε με νερό βρύσης) και τακτική λίπανση.

   • μαρθα

    Ευχαριστω γ την αμεση ανταποκριση! Ναι, στο υποστρωμα υπαρχει μονο 1 κλ ριζα.. Μηπως μπορειτε ν μου πειτε πως ν κανω τη μεταφυτευση;; Εννοειτε ν κοψω τ κεικι μονο απο το σημειο που αρχιζει το σαπισμα του κορμου κ ν τ φυτεψω σε νεο υποστρωμα;;

    • Αφαιρέστε προσεκτικά το κέικι από τον ανθοφόρο (ξεκολλά εύκολα αν το κινήσετε μπρος πίσω απαλά). Θα πρέπει να το φυτέψετε σε ένα νέο Ποιοτικό υπόστρωμα (και με μικρές πιθανότητες ανάκαμψης). Ίσως το orchid myst να βοηθήσει να αυξηθούν λίγο οι πιθανότητες επιβίωσης αλλά ελάχιστα μιας και είναι πολύ αφυδατωμένο στις φωτογραφίες.

     • μαρθα

      το orchid myst ειναι κατηγορια υποστρωματος;; Επισης οταν λετε ανθοφορο εννοειτε τον κορμο; Σας στελνω κ δυο ακομη φωτογραφιες, μια με ολοκληρο το φυτο κ μια μονο με το κατω μερος του. Αν καταλαβα, δηλαδη θ πρεπει ν αφαιρεσω το κεικι του κατω μερους κ τ αλλα δυο απο ψηλα μαζι με τ φυλλα που υπαρχουν κοντα τους, ωστε ν τ βαλω σε νεο υποστρωμα;; Μπουμπουκια ομως υπαρχουν κ στον αλλο κορμο! Αυτα θ καταστραφουν ουσιαστικα μαζι με τον κορμο που θ μεινει πισω;; Ευχαριστω εκ των προτερων για το χρονο σας!!

     • μαρθα

      επισης θ βοηθουσε το ψεκασμα με νερο στ φυλλα μεχρι ν γινει η αλλαγη του υποστρωματος;;

     • Εάν είναι μαλακό (να μην περιέχει πολλά άλατα), ναι.

     • μαρθα

      Σας ευχαριστω πολυ! Πως ν χρησιμοποιησω το orchid myst μετα τη μεταφυτευση;; Με ψεκασμα ή ως λιπασμα;;

     • Για την περίπτωσή σας ελαφρύ ψέκασα στα φύλλα αφού πρώτα έχουν ψεκαστεί με μαλακό νερό.

     • μαρθα

      και καθε ποτε πρεπει ν γινεται;; Επισης μετα τη μεταφυτευση ποτε ν το ποτισω παλι;;; κ καθε ποτε;; Σας υπερευχαριστω για ολα!

     • Κάθε δεύτερο πότισμα.
      Ανάλογα το υπόστρωμα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα για φόκους, 1 φορά για orchiata.

     • μαρθα

      να ειστε καλα, σας ευχαριστω πολυ για ολες τις συμβουλες! μακαρι ν σωθει το φυτο μου!

     • Είναι ένα προϊόν ενυδάτωσης και φροντίδας. Ανθοφόρος είναι το «κλαδί» πάνω στο οποίο βγαίνουν λουλούδια. Δύο κέικι φαίνονται στην φωτογραφία ψηλά, χαμηλά είναι το «μητρικό» το οποίο και επίσης θα μπορούσε να μεταφυτευθεί μήπως και γίνει κάποιο θαύμα. Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να σώσουμε το φυτό, δεν μας απασχολούν τυχών μπουμπούκια όταν τίθεται θέμα επιβίωσης.

 • μαρθα

  Οι φωτογραφιες του φυτου!

 • Αλεξανδρα

  Γειά σας..σήμερα έλαβα δώρο σαν μέρα που είναι μια ορχιδεα (phalaenopsis) αλλα δεν εχω ιδεα πως να την φροντιζω..ειχα και στο παρελθον αλλα μαλλον από λαθος ποτισμα σαπισε εντελως…τι μου προτείνεται να κανω??
  Παρεπιπτωντος το site σας είναι υπεροχο!!! Εχετε κανει παρα πολύ καλη δουλεια!!!

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ξεκινήστε διαβάζοντας τον αναλυτικό οδηγό φροντίδας εδώ: http://myorchid.gr/phalaenopsis-care αξιολογήστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε προϊόντα φροντίδας όπως εξειδικευμένα λιπάσματα μέσω του καταστήματος και μην ξεχνάτε πως πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε 12-18 μήνες (οι ορχιδέα σας το πιθανότερο είναι να έχει ήδη παραμείνει για αυτόν τον χρόνο σε παλαιό υπόστρωμα, ένας τρόπος επιβεβαίωσης είναι να είναι πολύ σταθερή μέσα στην γλάστρα της κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 7 μήνες από την τελευταία μεταφύτευση).

   • Αλεξανδρα

    επειδή είμαι εντελως ασχετη..και δεν θελω να σας πριζω…η μεταφυτευση πως γινεται? και το υπόστρωμα τι ακριβως είναι?

    • Το υπόστρωμα καλλιέργειας είναι το σημαντικότερο στην καλλιέργεια μιας ορχιδέας και είναι το υλικό στο οποίο και «φύεται» (το «χώμα») http://www.youtube.com/watch?v=1P7qMgQc4cY Για μερικές φωτογραφίες με την διαδικασία της μεταφύτευσης μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο http://myorchid.gr/rescue-phalaenopsis

     • Αλεξανδρα

      ωχχ λιγο τρομαχτικο το βιντεο…ποτε πρεπει να αλλαξω το υπόστρωμα?

     • κάθε 12-18 μήνες. Πάντα μόλις αποκτούμε μια νέα ορχιδέα εκτός και αν ο πωλητής την έχει μεταφυτέψει πρόσφατα. Εάν είναι συμπτωματικά σε ανθοφορία κατά την αγορά, καλό είναι να μεταφυτεύουμε αμέσως μόλις μαραθούν τα άνθη της περίπου 2-12 εβδομάδες δηλαδή μετά την αγορά της. Εάν το υπόστρωμα είναι παλαιό και καθισμένο ή δούμε σάπιες ρίζες μεταφυτεύουμε και όσο είναι σε ανθοφορία – προσέχοντας να μην την στρεσάρουμε υπερβολικά ή σπάσουμε τα ανθοφόρα (τα «κλαδιά» με τα λουλούδια). Είναι απλά θέμα απόφασης «άνθη vs ζωντανή ορχιδέα» τις περισσότερες φορές… συνήθως σαπίζουν πριν κανείς αρχάριος τις μεταφυτέψει. Μιλώ πάντα για την μαζική αγορά και όχι εξειδικευμένα καταστήματα που προσφέρουν αναλυτικές οδηγίες φροντίδας στο κοινό τους, ένας έμπειρος καλλιεργητής μπορεί να σώσει ορχιδέες ακόμη και από τα σκουπίδια… http://myorchid.gr/stray-orchids

     • Αλεξανδρα

      όταν δουμε σαπιες ριζες τις κόβουμε??η τις αφήνουμε? και το ποτισμα θελει συγκεκριμενα mL νερου?

     • ναι τις κόβουμε. Συμβουλευτείτε την εικόνα στο άρθρο για να αναγνωρίσετε τις υγιείς.

      Δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί σε ml μιας και αυτό είναι συνάρτηση του εκάστοτε υλικού και γλάστρας, σχετικής υγρασίας, θερμοκρασίας, αναγκών του εκάστοτε φυτού, κυκλοφορίας αέρα και τρόπου ποτίσματος. Επιπλέον εάν απλά ποτίζεται μια μικρή ποσότητα νερού και δεν χρησιμοποιείτε τις συμβουλές του άρθρου πιο πάνω «Ο τρόπος ποτίσματος είναι και αυτός σημαντικός. Μια ορχιδέα πρέπει να ποτίζεται με άφθονο νερό τόσο ώστε να τρέχει ελεύθερα από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας. Ένας τρόπος για οικονομία νερού θα ήταν με ένα ποτιστήρι να ποτίζετε την κάθε γλάστρα σας πάνω από έναν κουβά ή κατσαρόλα και να χρησιμοποιείτε το νερό που έχει τρέξει στον κήπο. Αν έχετε ένα δυο φυτά θα μπορούσατε να τα βυθίσετε σε νερό για 2-3 λεπτά και μετά να ξεπλύνετε κάτω από την βρύση, χρησιμοποιώντας το νερό στον κήπο.»το μόνο που θα καταφέρεται είναι απλά να προσθέτετε σε κάθε πότισμα επιπλέον βλαβερά άλατα και χημικά όπως χλώριο (εφόσον χρησιμοποιείτε νερό δικτύου).

 • Έφη

  καλησπέρα! εδώ και 2 χρόνια έχω μια ορχιδέα βάντα. το φυτό είναι σε γυάλινο ψηλό βάζο χωρίς χώμα και καλύπτεται μέχρι πάνω από το γυαλί. για τον ενάμιση χρόνο το φυτό ήταν εντελώς στάσιμο. ούτε αναπτύσσεται, αλλά ούτε και ξεραίνεται. σήμερα όμως είδα ότι στις ρίζες του έχει πιάσει λίγη μούχλα και τα κάτω κάτω φύλλα κιτρίνισαν και έπεσαν. αυτό πρώτη φορά εμφανίστηκε γιατί παρατηρούσα συνέχεια το φυτό και δεν υπήρχε πριν από μία εβδομάδα. τι να κάνω να το σώσω; αισθάνομαι ότι δεν έχω βρει την κατάλληλη θέση για να το τοποθετήσω. μέχρι τώρα έχω φροντίσει αρκετές ορχιδέες φαλαίνοψεις και τις διατηρώ εδώ και 7 χρόνια κανονικά. εδώ δεν ξέρω τι να κάνω…

  • Ρίξτε μια ματιά σε μερικές συμβουλές για τις Βάντα εδώ: http://myorchid.gr/vanda-care Αν θα μπορούσα να εικάσω κάτι, θα ήταν πως είτε δεν τις δώσατε αρκετό φως ή πως δεν της δώσατε αρκετή τροφή (λίπασμα) σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Αναφορικά με την μούχλα που παρατηρήσατε, δυστυχώς μύκητες και βακτηρίδια υπάρχουν παντού και αρκούν μερικές μέρες ή ακόμη και ώρες κακών συνθηκών υγρασίας και αερισμού για να αναπτυχθούν. Θα μπορούσατε να κόψετε το προσβεβλημένο με μύκητες τμήμα και να βάλετε λίγη κανέλα στην τομή.

 • Analyzer

  Γεια σας έχω μια ορχιδέα αγορασμένη πριν από ένα μήνα. Την έχω φυτέψει σε χώμα για ορχιδέες την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα με λίπασμα για ορχιδέες αραιωμένο σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Το φυτό βρίσκεται σε εσωτερικό φωτεινό χώρο. Δια τηρεί τα άνθη και τα φύλλα του είναι πράσινα. Το πρόβλημα είναι ότι έριξε τα μάτια από τα κλαδάκια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει νέα άνθη μελλοντικά. Καμία συμβουλή παρακαλώ;

  • Τι είδους ορχιδέα; Εικάζοντας φαλαινόψις: Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε στρες από μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας ή φυτοτοξικότητα.

   Αν η ορχιδέα σας βρίσκεται στην κουζίνα πολύ κοντά σε μια φρουτιέρα με ώριμα φρούτα θα μπορούσε να εκτεθεί σε αιθυλένιο και να μαράνει τα μάτια της και τα άνθη της.

   Η ουρία είναι τοξική για τις περισσότερες ορχιδέες: ελέγξτε πως το χώμα-υπόστρωμα καλλιέργειας που χρησιμοποιήσατε δεν έχει πρόσθετο λίπασμα (δείτε την συσκευασία για το αν γράφει πχ προσθήκη λιπάσματος NPK χ-χ-χ χγρ/κυβικό μέτρο) και δεν περιείχε τύρφη.

   Ελέγξτε πως το λίπασμα σας εκτός από μια ορχιδέα στην ταμπέλα είναι πραγματικά κατάλληλο για αυτές και ελεύθερό ουρίας (δείτε στην ταμπέλα για την προέλευση του Αζώτου και αν τυχών μέρος του είναι προερχόμενο από ουρία). Τέλος σιγουρευτείτε πως η αναλογία NPK δεν ξεπερνούσε το 10-10-10.

   Σε κάθε περίπτωση, η ορχιδέα σας αφού απανθίσει μπορεί να αναπτύξει εκ νέου ανθοφόρους (κλαδάκια) την επόμενη σεζόν και να ανθίσει από εκεί.

   Στο http://www.myorchid.gr/shop μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα υποστρώματα καλλιέργειας και λιπάσματα για ορχιδέες.

 • Ελσα

  Γεια σας !θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με τις ριζες και τα λουλουδια της ορχιδεας!εχω δυο ορχιδεες οπου στη μια τα μπουμπουκια μαραθηκαν ολα και οι ριζες της ειναι καπως ξερες και στην αλλη αρχιζουν και μαραινονται τα μπουμπουκια !τι μπορω να κανω; Ευχαριστω ! (Σας στελνω φωτογραφιες)

 • Vicky Koumph

  Καλημερα…! Εχω μια ορχιδεα 1 χρονο τωρα την πηρα ανθισμενη, φετος εβγαλε ματακι και μεγαλωνε σωστα…σημερα το πρωι ειδα οτι αρχησε να ατροφει το κατω φυλλο της αλλα και το ματακι της θα τα καταφερε? και τι μπορω να κανω εγω…

  • Οι φωτογραφίες είναι λίγο δυσδιάκριτες, παρόλα αυτά σιγουρευτείτε πως χρησιμοποιείτε μια διάφανη γλάστρα καλλιέργειας εκτός από το κασπό (το οποίο πρέπει να είναι 2-4 εκ μεγαλύτερης διαμέτρου). Μεταφυτεύετε πάντα τις ορχιδέες σας σε φρέσκο υπόστρωμα κάθε 12-18 μήνες και ακολουθείτε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα λίπανσης. Αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της ορχιδέας σας μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/phalae
   Για την περίπτωσή σας εικάζω πως έχουμε κάποια βλάβη του ριζικού συστήματος (ξηρασία ή υπερβολική υγρασία) που οδήγησε σε αφυδάτωση του φυτού και τα αναφερόμενα συμπτώματα ή κάποιο πρόβλημα με ελλειπή ή υπερβολική φωτεινότητα. Ελέγξτε αν το φύλλο κιτρίνισε ή άσπρισε ή αν μαλάκωσε ή ξεράθηκε. Μερικές πληροφορίες για τα φύλλα και τις αιτίες μαρασμού τους μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/yellowing-orchid-leaves

   Προϊόντα φροντίδας μπορείτε να αποκτήσετε από εδώ: http://myorchid.gr/shop/#!/~/c

   • Vicky Koumph

    Σημερα πηρα το θαρρος να δω τις ριζες της…καθαρισα καποιες ξερες ειδα οτι καποιες ηταν αρκετα μαλλακες και εβαλα νωπο υποστρωμα ισως το αλλο ηταν πολυ υγρο…στας στελνω φωτογραφια να μου πειτε τι μπορω να κανω για τις κιτρινες…θα σωθουν?

    • Κόψτε και τις κίτρινες σάπιες και σιγουρευτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε ένα ποιοτικό υπόστρωμα. Σιγουρευτείτε πως σε περίπτωση που το υπόστρωμα περιλαμβάνει προσθήκη λιπάσματος αργής αποδέσμευσης, αυτό θα είναι ελεύθερο ουρίας. Μη χρησιμοποιείτε υπόστρωμα με τύρφη.

     Τα υποστρώματα που θα βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/shop/#!/~/c είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας.

     • Vicky Koumph

      Κοβω απο εκει που ξεκινα το κίτρινο και κατω υποθετω πως δεν θα ανθισει φετος 😐 σωστά?

     • Ναι, αν ενυδατωθεί σωστά και έχει σωστή φροντίδα θα μπορούσε να ανθίσει το ερχόμενο φθινόπωρο (αν και καλύτερα να ξεκουραστεί μια σεζόν για να ανακάμψει το ριζικό σύστημα).

 • takalex alextak

  geia sas….mou eixan dwrisei mia orxidea anthismeni tin potiza mia fora tin evdomada molis evlepa pos oi rizes den eixan igradia…siga siga me tis meres arxisan ta anthi na peftoun…molis epesan ola ksafnika to «klonari» opou eixe ta anthi epanw arxise na kafetizeii apo prasino pou itan..kai to exei kserathei entelos….ta filla omos tis orxideas einai opos kai tin proti mera pou tin elava sta xeria m…twra tin evgala apo to kaspo toyu kai eidA merikes rizes kseramemes kai tis ekopsa…einai logiko? to «klonari» to ekopsa gt eixe kserathei entelos….tha ksanamegalosei? I I orxidea m katastrafike???
  tha me voithouse poli I apantisi sas…
  euxaristw poli 🙂

  • Παρακαλώ προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε ελληνικά.

   Μερικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/when-t

   Είναι φυσιολογικό να μαραίνονται τα άνθη και ο ανθοφόρος μετά την πάροδο κάποιου χρόνου (συνήθως 4-16 εβδομάδες). Με λίγη φροντίδα η ορχιδέα σας θα ανθίσει ξανά. Σιγουρευτείτε πως θα την μεταφυτέψετε σε φρέσκο υπόστρωμα και θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα λίπανσης.

 • Χαρά

  Γεια σας,θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σας. Έχω μια ορχιδέα εξωτερικού χώρου 9(!) χρόνια τώρα εκ των οποίων τα 4 πρώτα άνθιζε υπέροχα.Τον 5ο χρόνο επιχείρησα βλακωδώς να διαχωρίσω τους βολβούς της για να αναπαράγω νέα φυτά (αυτά παθαίνεις αν ακούς συμβουλές άσχετων) με αποτέλεσμα μάλλον να την τραυμάτισα ανεπανόρθωτα και να μην ξανανθίσει. Άνθισε μια φορά πριν 2 χρόνια και τέλος.Βγάζει μεν λίγα νέα φύλλα αλλά η όψη της δεν είναι υγιής.Δεν την έχω μεταφυτέψει εδώ και 5 χρόνια,είναι ήδη σε μεγάλη γλάστρα.Μήπως όμως θέλει αλλαγή χώματος? Ή μήπως λόγω ηλικίας του φυτού να μην ελπίζω σε ανάκαμψη?Σας στέλνω και φωτό για αυτοψία!!!

  • Μοιάζει με ορχιδέα cymbidium το συγκεκριμένο φυτό αλλά δεν μπορώ να διακρίνω τους χαρακτηριστικούς ψευδοβολβούς της. Τα συγκεκριμένα αποθηκευτικά όργανα πρέπει να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του «χώματος» διαφορετικά το πιθανότερο θα ήταν αντί να αναπτύσσεται να μαραζώνει και να σαπίζει. Οι συγκεκριμένες ορχιδέες χρειάζονται ένα υπόστρωμα καλλιέργειας (χώμα) το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τύρφη σε μεγάλο ποσοστό (πχ μέχρι 60%) αλλά πρέπει να προσθέτουμε υλικά που αυξάνουν τον αερισμό και την αποστράγγιση πχ περλίτη, φλοιό κωνοφόρων, ελαφρόπετρα κα ή απλά να προμυθευτούμε ένα ειδικό μείγμα για επίγειες ορχιδέες όπως τα cymbidium. Επιπλέον η ορχιδέα σας βρίσκεται σε πολύ μεγάλη γλάστρα. Πρέπει να επιλέγουμε την μικρότερη δυνατόν γλάστρα που να χωρά την ορχιδέα μας και να επιτρέπει 1-2 χρόνια ανάπτυξης. Η ορχιδέα σας δεν έπαθε βλάβες από το χώρισμα (εάν τα εργαλεία κοπής ήταν επαρκώς αποστειρωμένα) ή την ηλικία (μιας και ζουν πάρα πολλά χρόνια) αλλά από το λάθος τρόπο μεταφύτευσης αναφορικά με το υπόστρωμα, το μέγεθος της γλάστρας και το βάθος φύτευσης. Μερικές πληροφορίες για τις ορχιδέες cymbidium μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/cymbidium

 • Guest

  …σε συνέχεια

  • Μοιάζει με ορχιδέα cymbidium το συγκεκριμένο φυτό αλλά δεν μπορώ να διακρίνω τους χαρακτηριστικούς ψευδοβολβούς της. Τα συγκεκριμένα αποθηκευτικά όργανα πρέπει να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του «χώματος» διαφορετικά το πιθανότερο θα ήταν αντί να αναπτύσσεται να μαραζώνει και να σαπίζει. Οι συγκεκριμένες ορχιδέες χρειάζονται ένα υπόστρωμα καλλιέργειας (χώμα) το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τύρφη σε μεγάλο ποσοστό (πχ μέχρι 60%) αλλά πρέπει να προσθέτουμε υλικά που αυξάνουν τον αερισμό και την αποστράγγιση πχ περλίτη, φλοιό κωνοφόρων, ελαφρόπετρα κα ή απλά να προμυθευτούμε ένα ειδικό μείγμα για επίγειες ορχιδέες όπως τα cymbidium. Επιπλέον η ορχιδέα σας βρίσκεται σε πολύ μεγάλη γλάστρα. Πρέπει να επιλέγουμε την μικρότερη δυνατόν γλάστρα που να χωρά την ορχιδέα μας και να επιτρέπει 1-2 χρόνια ανάπτυξης. Η ορχιδέα σας δεν έπαθε βλάβες από το χώρισμα (εάν τα εργαλεία κοπής ήταν επαρκώς αποστειρωμένα) ή την ηλικία (μιας και ζουν πάρα πολλά χρόνια) αλλά από το λάθος τρόπο μεταφύτευσης αναφορικά με το υπόστρωμα, το μέγεθος της γλάστρας και το βάθος φύτευσης. Μερικές πληροφορίες για τις ορχιδέες cymbidium μπορείτε να βρείτε εδώ: http://myorchid.gr/cymbidium

   • Χαρά

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Παρόλο που μπορεί να ανακάλυψα αργά το site σας ,θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας μήπως και τη γλιτώσει η ορχιδέα μου(όντως πρόκειται για cymbidium μεγάλη) καθώς πέρα από την αγάπη μου για τα φυτά, το συγκεκριμένο έχει και συναισθηματική αξία για μένα. Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους πίσω από το site για την κατάρτισή τους , ομολογώ πως για τις ορχιδέες ελάχιστα πράγματα ήξερα και επισκεπτόμενη τη σελίδα σας μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον φυτό, με τόσες ποικιλίες που σίγουρα θα αποκτήσω κι άλλες. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ψυχόψις , οπότε θα επισκεπτώ το κατάστημά σας λίαν συντόμως.Και πάλι ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας.

 • Anna Philippopoulou

  Καλησπερα. Εχουμε στο γραφειο την εικονιζομενη ορχιδεα, ηλικιας τουλαχιστον 4 ετων. Πρωτη μεταφυτευση μετα απο τοσα χρονια της εκανα πριν 10 μερες περιπου. Παρουσιασε αυτη την εικονα που βλεπετε στις φωτο. Ειμαι πολυ προσεκτικη με το ποτισμα και την αποστραγγιση. Δεν την βλεπει απευθειας ο ηλιος, ουτε την χτυπαει το κλιματιστικο. Για να την μεταφυτευσω, την πηρα σπιτι μου και, οταν την ετοιμασα, την ξαναπηγα στο γραφειο (στη βαλιτσα της μηχανης μεταφερθηκε). Μηπως επαθε σοκ? Ευχαριστω!

  • Το θερμικό σοκ είναι σίγουρα μια πιθανή αιτία παρόλα αυτά ελέγξτε και την επιφάνεια στην οποία ακουμπούσαν τα εκκρεμή φύλλα της, ίσως εάν είχε μείνει νερό, αν ήταν τραχιά ή αν ήταν ζεστή (πχ περβάζι παραθύρου) να αναπτύχθηκαν μικρο-αμυχές από τις οποίες να εισχώρησαν βακτηρίδια ή μύκητες. Δείτε πως θα προχωρήσει η νέκρωση των ιστών και αν δεν σταματήσει η εξάπλωση τότε ίσως καλύτερα να κόψετε τα φύλλα στην μέση με αποστειρωμένο μαχαίρι και να βάλετε λίγη σκόνη κανέλας στην πληγή.

 • Guest

  Γεια σας…Έχω διαβάσει
  αρκετά από τα σχόλια που έχουν ήδη γίνει, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το
  πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δικό μου φυτό.

  Πριν
  από 15 ημέρες μου έφεραν ως δώρο δύο ορχιδέες φαλαινόψις, ήδη ανθισμένες και,
  όπως αναφέρετε, σε διαφανές γλαστράκι και εξωτερικό κασπώ. Νομίζω πως έχω
  ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες ποτίσματος (2 φορές την εβδομάδα, επειδή είναι
  φθινόπωρο) και δεν αφήνω το νερό στο κασπώ. Ωστόσο, η μια ορχιδέα που φαίνεται
  στη φωτογραφία, έχει εμφανίσει κιτρίνισμα σε δύο φύλλα της. Για το φύλλο που
  βρίσκεται στη ρίζα ίσως είναι λογικό, αλλά για το άλλο, μάλλον όχι. Το
  κιτρίνισμα ξεκίνησε από το κέντρο του φύλλου, το οποίο αρχικά είχε γίνει αρκετά
  μαλακό και πολύ σκούρο πράσινο. Μπορείτε να βοηθήσετε τι μπορεί να φταίει; Οι
  ρίζες μου φαίνονται φυσιολογικές…

  • Οι ρίζες μοιάζουν στην φώτο σας να είναι καλά αν και πολύ στεγνές και νιώθω πως υπάρχουν και κάποια υπολείμματα αλάτων στο υπόστρωμα. Δεν νομίζω πως κιτρίνισε από έγκαυμα, ηλικία, θερμικό σοκ, περισσότερο μου μοιάζει για κάποιο παθογόνο ίσως πυκτολητικό βακτηρίδιο όπως πχ ερβίνια ή μύκητα. Είχατε βρέξει τα φύλλα ; (αν και θεωρητικά θα μπορούσε να έχει ήδη προσληφθεί προ της αγοράς), δυστυχώς στην παρούσα φάση θα πρότεινα το κόψιμο των προσβεβλημένων φύλλων και μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα (και καλό αερισμό του χώρου). Ίσως φυσικά να είναι και ιός (μπορείτε να αποκτήσετε τεστ ανίχνευσης στο κατάστημά μας, κατηγορία φροντίδα). Εναλλακτικά θα μπορούσατε να πάτε ένα δείγμα του ιστού σε κάποιον ειδικό γεωπόνο και ανάλογα με την ανάλυση να σας προτείνει κάποιο χημικό σκεύασμα που ίσως να βοηθούσε.

 • γεοργια

  γεια σας αμμα τελιοσει το λουλιδι και πεσει απο που τιν κλαδεβουμε

 • Xapa

  Καλησπέρα.. Πήρα πριν από 3 περίπου μήνες την ορχιδέα που σας επισυνάπτω (πρώτη φωτογραφία), όμως περίπου ένα μήνα μετά άρχισε να μαραίνεται και να πέφτουν τα μπουμπούκια και τα άνθη της.. Η κοπέλα στο ανθοπωλείο μου είπε να μην την ποτίζω, αλλά να ψεκάζω τα φύλλα της. Ισχύει αυτό;; Στις φωτογραφίες, την έχω μόλις ποτίσει (όχι ψέκασμα, της ρίχνω λίγο νερό και όταν στραγγίξει την βάζω στην θέση της).. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Είναι πολύ όμορφη..

  • Xapa

   Ορίστε και οι υπόλοιπες φωτογραφίες της..

   • δείχνει να είναι μια χαρά, απλά σιγά-σιγά θα απανθίσει. Ποτίζουμε με άφθονο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει. Είναι καλό να ψεκάζουμε και τα φύλλα προσέχοντας να μην μένει νερό στην «καρδιά». Θα πρότεινα να αντικαταστήσετε το σφάγνο (το υπόστρωμα) με φρέσκο, μιας και μοιάζει να είναι ήδη αρκετά παλιό.

    • Xapa

     Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση! Κάνετε εξαιρετική δουλειά!
     Ξέχασα να σας γράψω, ότι σε ένα άνθος υπήρχε ένα άσπρο έντομο και στα υπόλοιπα άνθη ήταν κάτι σαν μικροσκοπικοί λευκοί κόκκοι.. Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό;

     • Ανάλογα την έκταση της μόλυνσης. Εάν ήταν ένα-δύο και τα απομακρύνατε λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ αν υπήρχε μεγάλος αριθμός (και ανάλογα με το πόσο τράφηκαν από το φυτό) μπορεί να είναι σοβαρότερο. Συνήθως στις ορχιδέες του μαζικού εμπορίου παρατηρούνται μολύνσεις κοκοειδών/βαμβακάδα με λευκά «μαλλιαρά» έντομα ή και πεπλατυσμένα λεία σαν φολίδες κολλημένα στην κάτω πλευρά των φύλλων. Απομακρύνετέ τα με μια μπατονέτα που έχει λίγο οινόπνευμα. Για μεγάλης έκταση μόλυνση ίσως χρειαστεί κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα σε συνεργασία με έναν γεωπόνο.

 • Ελισαβετ

  Εχω 4 ορχιδέες τις οποίες τις μετα φύτεψα με μεγάλη επιτυχία και μετα απο 5 μηνες άρχισαν να ανθίζουν πριν απο 2 εβδομάδες ομως αγόρασα σίδηρο ροζ κόκκους και έριξα πανω πανω στα γλαστράκια τα πότισα και περίμενα… Το αποτέλεσμα μετα απο 2 εβδομάδες ήταν σκέτη καταστροφή!! Τα φύλλα κιτρινιζουν σιγά σιγά και τα φυτά δείχνουν να πεθαίνουν!!! Βοήθηστε με σας παράκαλω τι μπορω να κανω!! Απ οτι κατάλαβα ο σίδηρος τους έκανε ζημιά!!!

  • Στο κατάστημά μας μπορούσατε να βρείτε εξειδικευμένα λιπάσματα για ορχιδέες. Λιπάσματα που περιέχουν ουρία και λιπάσματα αργής αποδέσμευσης σε κόκους, δεν συστήνονται για ορχιδέες. Ειδικά για σίδηρο, οι ορχιδέες ως επίφυτα δεν το χρειάζονται παρά μόνο σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε παρά να περιμένετε για το εάν το φυτό σας θα ζήσει ή όχι.

 • guest

  Πότε θα ξαναφέρετε ορχιδέες για πώληση?

  • Άγνωστο στην παρούσα φάση. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

 • Γιώργος

  Γεια σας, αγόρασα και εγω μια ορχιδέα πριν από 1 βδομάδα, η κοπέλα μου είπε ότι ήταν ποτισμένη οπόταν την πότισα πριν λίγο, βυθίζοντας τη γλάστρα σε μια λεκάνι με νερό για 5 λεπτά. Την έχω στο σαλόνι το οποίο περιτριγυρίζεται από παράθυρα, αλλά όχι ακριβώς δίπλα από κάποιο παράθυρο. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ όταν την αγόρασα τα φύλλα ήταν ομοιόμορφα πράσινα, τώρα έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν προς το κίτρινο με σκούρες φακίδες, δείτε τις φωτογραφίες. Επίσης καθώς την πότιζα έπεσε και ένα άνθος. Επιπλέον, παρατήρησα πάνω σε 1-2 φύλλα λίγο παχύρευστο διαφανές κολλώδες υγρό. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ πολύ.

  • Μοιάζει σαν να πρόκειται για μεσοφυλλική κυτταρική κατάρρευση, κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε θερμικό σοκ ή σε μόλυνση από ιό. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, το πιθανότερο είναι πως ένα ένα τα φύλλα θα πέσουν.

   • Giorgos

    Δηλαδή θα πεθάνει; Έχασα δύο φυλλα μέχρι στιγμής έγιναν κίτρινα, τα υπόλοιπα είναι εντάξει προς το παρόν εκτός από ένα που έχει κίτρινο σε ένα μέρος…

 • Nickie Poulakis

  Καλησπέρα!
  Έχω μία ορχιδέα που μόλις είχε αρχίσει να ξανανθίζει και κατά λάθος κόπηκε το κλωναράκι με τα 5 μπουμπουκάκια… Τι μπορώ να κάνω για να μην το πετάξω κατ’ευθείαν και να το κρατήσω όσο το δυνατόν περισσότερο; Το έχω βάλει σε ένα ποτηράκι με νερό αλλά μήπως θα ήταν καλύτερο να το βάλω σ’ένα ποτηράκι με αυτά τα ζελεδάκια που κρατάνε την υγρασία χωρίς νερό; Εννοώ αυτά που τα βάζεις μικρά μπιλάκια στο νερό και διογκώνονται μετά από μερικές ώρες..

  Ευχαριστώ!

  • Υπάρχουν στο εμπόριο σε φακελάκια τα λεγόμενα συντηρητικά ανθών (βασικά τροφή σε σκόνη) που διαλύετε σε νερό σε ένα βάζο και βάζετε τα κομμένα άνθη, ορχιδέων και μη ώστε να διατηρούνται περισσότερο. Μια οικιακή συνταγή είναι (για 1 λίτρο νερό): Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, μια κουταλιά χυμό λεμόνι και μια ασπιρίνη.

 • Κατερίνα

  Γεια σας!
  Πρόσφατα αγόρασα και γω μια ορχιδέα ( φαλαινόψις ) και τωρα φοβάμαι γιατι αν δείτε στην εικόνα εχει βγάλει μια τρυπούλα που δεν είχε όταν την αγόρασα… Ειναι κάποιος ιός;Μπορείτε να μου πείτε τι ειναι ή τι πρεπει να κανω;

  • Κατερίνα

   Εγινε ενα λαθος πιο πάνω. Αυτή ειναι η εικονα

 • Κατερίνα

  Γεια σας!
  Πρόσφατα αγόρασα και γω μια ορχιδέα ( φαλαινόψις ) και τωρα φοβάμαι γιατι αν δείτε στην εικόνα εχει βγάλει μια τρυπούλα που δεν είχε όταν την αγόρασα… Μπορείτε να μου πείτε τι ειναι ή τι πρεπει να κανω;

  • Το πιθανότερο είναι στο θερμοκήπιο παραγωγής, στο φυτώριο, στο σούπερ μάρκετ, στο ανθοπωλείο ή κάποιος στο σπίτι σας να είχε στηρίξει τον ανθοφόρο με κάποιο καλάμι μπαμπού και από βιασύνη να τρύπησε το φύλλο. Εάν δεν μολύνθηκε με κάποιο παθογόνο απλά θα «ψηθεί» κυκλικά και θα μείνει τρύπιο πχ όπως όταν τρυπάμε τα αυτιά για να βάλουμε κοσμήματα κάνει πληγή αλλά με την πάροδο του χρόνου μένει απλά η τρύπα. Αν μολυνθεί, ανάλογα και με το τι παθογόνο έχει εισχωρήσει στους ιστούς, μπορεί να χαθεί το φύλλο ή και ολόκληρο το φυτό.

 • Xristina Saligina A

  Γειά σας… Θα ήθελα την βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Έχω έδω και ενα μηνα μια ορχιδέα ονσιωτιουμ με κιτρινά λουούδια που είναι. Όταν μου την χάρησαν οι Ψευδοβολβοί ήταν μερικώς ζαρώμενοι, όμως τώρα όσο παιρνάει ο καίρος οι ψευδοβολβοί ζαρώνουν όλο και πιο πόλυ, ένω την ποτίζω κανονικά οπώς προτίνεται και εσείς παραπάνω. Τι μπορώ να κάνω??? Γίατι και τα λούλουδια όλα στεγνώδανε και ο βλαστός τους.

  • Xristina Saligina A

   Εβγαλα να δω τις ρίζες και μου φαίνονται όλες σάπιες, δεν έχει καμία πράσινι. Μπόρω κάτι να κάνω για το φυτό για να σώθει?

 • Μαρία

  Καλησπέρα,έχω μια ορχιδέα,εδώ και τρεις μήνες,η οποία τον τελευταίο καιρό έχει παρουσιάσει μια «επιπλοκή».Μου επισήμαναν να βάζω νερό μέχρι τη μέση της γλάστρας και να τελώ αυτή τη διαδικασία κάθε 15 μέρες.Ουσιαστικά,να βάζω νερό και να το αφήνω μέχρι να το ανανεώσω.Την 1η φορά,είχα βάλει λιγότερο νερό και όταν πήγα να το αδειάσω,είδα ότι το είχε απορροφήσει όλο. Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποια άνθη,παρουσίασε σποραδικά κάποια κολλώδη πορτοκαλί-καφέ ουσία,και υπέθεσα ότι προέρχεται από το ζωύφιο που βρήκα πάνω στο φυτό,αλλά έχει περάσει κάποιος καιρός και δεν έχει φύγει….Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κάποια αδυναμία του φυτού ή σε λάθος πότισμα??

 • Μαρία

  Γεία σας. Εχω μία ορχιδέα την οποία θέλω να μεταφυτεύσω σε γλάστρα. Μπορείτε να μου πείτε πως θα την ποτίζω γιατί μέχρι τώρα την είχα σε κασπό στο ειδικό πλαστικό και την πότιζα με την μέθοδο της βύθισης. Ευχαριστώ

 • Anna

  Γεια σας θα ηθελα παρακαλω την βοηθεια σας.Εχω μια ορχιδεα εδω και 2 μηνες αλλα τωρα αρχισαν τα λουλουδια της να σαπιζουν και χθες επεσε το πρωτο…Το ποτιζω μια φορα την εβδομαδα και στραγγιζω την πλαστικη γλαστρα και μετα τη βαζω μεσα στην γαλακτερη.Σας παραθετω παρακατω τις φοτο και παρακαλω να με βοηθησετε!!

 • Anna

  απο το προηγουμενο post.Help please!

 • Filoxenia Himare

  καλησπέρα σας. αγόρασα μια ορχιδέα για εξωτερικούς χώρους. θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να την φυτέψω κατευθίαν στο έδαφος ? σε τη μέρος να την φυτέψω και πως να την ποτίζω?

 • Σοφια

  Καλησπέρα σας

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει καποιο φάρμακο κατα της αράχνης.ενω ηταν έτοιμα να ανοίξουν τα μπουμπούκια ένα ένα κιτρινίζουν κ ξεραίνονται.
  Εχω παρατηρήσει μια μικρή αραχνιτσα στο κασπο τελευταία.

 • Dermentzoglou Agapios

  Καλησπέρα σας, σας στέλνω αυτό το μήνυμα επειδή θα ήθελα την συμβουλή σας αν είναι εύκολο. πήρα μια ορχιδέα πριν περίπου 2 μήνες και διάβασα αρκετά πραγματα από το site σας για την περιποίηση της και πιστεύω πως τα έβαλα σε πράξη αρκετά επιμελώς. όταν πήρα την ορχιδέα είχε λιγότερα απο 6 άνθη και μέσα σε διάστημα 1 μήνα και κάτι αναπτύχθηκαν πλήρως άλλα τόσα, συνολικά 11 άνθη. Αυτό που παρατήρησα το τελευταίο 20ήμερο είναι ότι ξεκίνησαν να πέφτουν κάποια απο τα άνθη. στην αρχή το θεώρησα φυσιολογικό γιατί νόμιζα ότι ανανεώνονται και ότι κάνουν τον κύκλο τους και πέφτουν, άλλα τώρα η ορχιδέα έφτασε σε σημείο να έχει πάνω μόνο 5 άνθη απο τα οποία μόνο 1 είναι υγιές. το πότισμα που την κάνω είναι περίπου μια φορα την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες, αφού πρώτα ελέγξω τις ρίζες και δώ ότι έχουν στεγνώσει. τώρα το καλοκαίρι είναι πιο συχνό επειδή στεγνώνουν γρηγορότερα οι ρίζες, σε συνδυασμό με ψεκασμό των φύλλων καμιά φορά αν στην αφή φαίνονται λίγο στεγνά. δείτε τις φωτογραφίες σας παρακαλώ και πείτε μου τι κάνω λάθος και αν μπορώ να την σώσω.

 • Eleni Kou

  https://uploads.disquscdn.com/images/89320de740976af21bc8eea77b77ac1d3af50af5a213c5ed8243023d793d98d5.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/0c10a93f274c198ba8a70ddff6e4739252f56909222ea7dfef71ea0c1b9c8732.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e97883158adbb5ebeb8768536b73fd654aef08fd9005b83922edbe8f09294a41.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/bc8b64c6d1fd86fcedefe32883e1b5744a9e70525bd1d5e1f6e312edfca5aa19.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/3c12da61e0105a8325946669ad8da6e0ad5ed1d0fe30d6fc3aa7ada0df7cc194.jpg Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας! Μου έκαναν δώρο μία ορχιδέα την ποτίζω με μισό ποτήρι κάθε βδομάδα η κάθε 15…..είναι σε μέρος με φως αλλα δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος διότι ενώ τα φύλλα είναι υγιή, αφότου έπεσαν τα άνθη(νομίζω δεν είναι περίοδος ανθοφορίας) δν έχει βγάλει άλλα και ενώ την κλάδεψα ο βλαστός μεγαλώνει και παίρνει χρώμα ανοιχτό καφέ και ο άλλος σκούρο πράσινο. Επίσης κάποιες ρίζες φοβάμαι οτι έχουν χαλάσει. Τι μου προτεινετε να κάνω ????οι πρωτες φωτογραφιες ειναι οπως ειναι τωρα οι αλλες 2 μηνες πριν περιπου. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και περιμενω την συμβουλη σας.

 • Chris Pap

  Καλημέρα σας,
  είχα αγοράσει μια ορχιδέα λευκή πριν κανα μήνα, με πολλά άνθη πάνω της. αυτη την στιγμή, έχουν πέσει όλα τα άνθη και εχουν μείνει τα κλαδιά άδεια. τα φύλλα της ειναι καταπράσινα. Πιθανολογείτε ότι μπορεί να υπάρχει καποιο πρόβλημα ή είναι φυσιολογικό; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 • euaggelia

  Γεια σας εχω ενα θεμα με τις ορχιδεες μου εχουν ξηραθει ολες οι ριζες τους μπορω να τις σωσω????και αν ναι τι μπορω να κανω???

 • euaggelia

  Μπορω να τις μεταφυτεψω??