Πότε κόβουμε τον ανθοφόρο στις ορχιδέες φαλαινόψις;

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις, είναι τι κάνουμε με τον ανθοφόρο μίσχο στις ορχιδέες φαλαινόψις όταν πέσουν τα λουλούδια και απανθίσει.

Πότε κόβω το κλαδί της ορχιδέας μου;

Υπάρχουν 2 θεωρίες:

Δεν τον κόβουμε αν δεν μαραθεί εντελώς

Η μία σχολή προτείνει να μην κόβουμε ποτέ τον ανθοφόρο μίσχο, ακόμη και αν πέσουν τα λουλούδια. Ο λόγος είναι πως πολλά είδη φαλαινόψις ανθίζουν επαναληπτικά την επόμενη σεζόν, από την άκρη του παλιού ανθοφόρου ή από κάποιο ενεργό μάτι χαμηλότερα θα ξεκινήσει κάποια διακλάδωση. Αφήνουμε λοιπόν τον ανθοφόρο ήσυχο και αν τελικά μαραθεί (κιτρινίζει, αποκτά ξυλώδη υφή) τον κόβουμε 1-2εκ από την βάση του.

Οι παλιοί ανθοφόρου κομμένοι αφού μαράθηκαν εντελώς, κοντά στην βάση περίπου 2 εκ.

Οι παλιοί ανθοφόρου κομμένοι αφού μαράθηκαν εντελώς, κοντά στην βάση περίπου 2 εκ.

Όταν έχει ξεραθεί εντελώς αποκτά ξυλώδη υφή και μπορούμε να τον κόψουμε.

Όταν έχει ξεραθεί εντελώς αποκτά ξυλώδη υφή και μπορούμε να τον κόψουμε.

Τον κόβουμε αμέσως μόλις πέσουν τα άνθη

Η δεύτερη θεωρία, προτείνει το κόψιμο του ανθοφόρου όσο ακόμη είναι χλωρος, αμέσως μόλις πέσει το τελευταίο λουλούδι. Πολλές φορές, αυτή η πρακτική σοκαρει το φυτό που θεωρεί πως είχε κάποιο ατυχημα κατά την φάση ανθοφορίας και το εξωθεί στο να προσπαθήσει να τον αναδομήσει. Το κόψιμο προτείνεται μεταξύ του δεύτερου ματιού από την βάση και του τρίτου. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η φαλαινόψις να αρχισει να αναπτύσει νέα διακλάδωση στον ανθοφόρο από τα χαμηλά ενεργά μάτια και να ανθίσει συντομα. Παρόλα αυτά, η πρακτική αυτή στρεσάρει τα φυτά, τα οποία δαπανούν πολλή ενέργεια σε τόσο σύντομο διάστημα για μια δεύτερη ανθοφορία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το φυτό τελικά μαραίνεται ανθίζοντας (ειδικά αν δεν έχει σωστή λίπανση).

Το "μάτι" στον ανθοφόρο μπορεί να δώσει διακλάδωση με μπουμπούκια ή κέικι είτε κοπεί ο ανθοφόρος λίγο πιο ψηλά είτε όχι.

Το «μάτι» στον ανθοφόρο μπορεί να δώσει διακλάδωση με μπουμπούκια ή κέικι είτε κοπεί ο ανθοφόρος λίγο πιο ψηλά είτε όχι.

Η πρόταση του MyOrchid

Αφήστε την ορχιδέα σας να αποφασίσει τι θέλει και τι μπορεί να κάνει, αναλογα και με τις δυνάμεις που έχει. Αφήνοντας τον παλιό ανθοφόρο μέχρι να μαραθεί τελείως, δίνετε την ευκαιρία το ίδιο το φυτό να αποφασισει αν θέλει και αν μπορεί να δημιουργήσει κάποια διακλάδωση ή κάποιο κέικι (παραφυάδα). Μια φροντισμένη φαλαινόψις, μπορεί να διατηρήσει έναν παλιό ανθοφόρο ανενεργό αλλά χλωρό μέχρι και 3-4 χρόνια. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας της, μπορεί να ανθίζει ταυτόχρονα από την άκρη ή και διακλάδωση παλιού ανθοφόρου καθώς και να αναπτύξει νέους.

Με λευκά βέλη σημειώνονται τα ενεργά μάτια που οδήγησαν σε ανάπτυξη κέικι. Με μοβ βέλος σημειώνεται η διακλάδωση που ξεκίνησε από ενεργό μάτι. Όλα αναπτύχθηκαν μετά από έναν χρόνο αφού είχαν πέσει τα λουλούδια. Η συγκεκριμένη ορχιδέα αποφάσισε μόνη της μέχρι που να μαράνει τους παλιούς ανθοφόρους και τι να αναπτύξει από το κάθε ενεργό "μάτι" ενώ από την βάση ξεκίνησε να αναπτύσσει καινούριο ανθοφόρο για να ανθίσει.

Με λευκά βέλη σημειώνονται τα ενεργά μάτια που οδήγησαν σε ανάπτυξη κέικι. Με μοβ βέλος σημειώνεται η διακλάδωση που ξεκίνησε από ενεργό μάτι. Όλα αναπτύχθηκαν μετά από έναν χρόνο αφού είχαν πέσει τα λουλούδια. Η συγκεκριμένη ορχιδέα αποφάσισε μόνη της μέχρι που να μαράνει τους παλιούς ανθοφόρους και τι να αναπτύξει από το κάθε ενεργό «μάτι» ενώ από την βάση ξεκίνησε να αναπτύσσει καινούριο ανθοφόρο για να ανθίσει.

Φαλαινόψις με 7 ανθοφόρους σε διαφορετικά στάδια.

Φαλαινόψις με 7 ανθοφόρους σε διαφορετικά στάδια.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • Ξένια

  καλησπέρα!θα ήθελα μια διευκρίνιση,το κλαδι που έχει ξεραθεί μέχρι ένα σημείο αλλά στην ένωση υπάρχει ενεργό μάτι ,το κόβουμε?

  • Εάν θέλετε μπορείτε, απλά κόψτε 1-2 εκ μέσα στο ξερό, αφήνοντας λίγο περιθώριο από το χλωρό δηλαδή.

   • Ξένια

    ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα ήθεελα επίσης να μάθω για πιο λόγο ενώ το φυτό μου είχε μπουμπούκια λίγο πριν ανοίξουν μαράθηκαν κ έπεσαν

  • Το κόβουμε 2 εκ πιο ψηλά ώστε να μην διακυνδινεύσουμε να πληγώσουμε το ενεργό μάτι, το οποίο και είτε θα δώσει νέα διακλάδωση με μπουμπούκια είτε κέικι (παραφυάδα).

 • Κατερίνα

  Καλημέρα έχω μια ορχιδέα φαλαινόψις που αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της με την άνθιση έχει αρχίσει να χαλάει ο κορμός. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι όταν κόψω το κορμό με αποστειρωμένο ψαλίδι βάζω κάτι πάνω στο κόψιμο, ή το αφήνω έτσι είχα διαβάσει ότι κάτι βάζουμε απάνω αλλά δεν θυμάμαι τι?

  • Εάν η τομή γίνει σε ξυλώδη ιστό, δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον. Σε περίπτωση που κόψετε σε μαλακό ιστό, τότε καλό είναι να βάλετε λίγη σκόνη κανέλα η οποία και έχει αντιμικροβιακή δράση.

   • Κατερίνα

    Σας ευχαριστώ πολύ. Ήδη έχει γίνει ξυλωδης ο ιστός οπότε θα τον κόψω περίπου 2 εκ ποιο πάνω.

    • Μια χαρά το ακούω σαν τρόπο, με λίγη φροντίδα θα ανθίσει και πάλι.

 • Ξένια Παπαδέα

  Καλησπέρα σας! Εχω μια ορχιδεα φαλαινοψις η οποία πριν κανενα μηνα περίπου άρχισε να κιτρινίζει στον Βλαστο και τα άνθη που ειχε μαράθηκαν. Ετσι έκοψα τα άνθη αρχικα και στη συνέχεια έκοψα και τον Βλαστο μεχρι το σημειο που ειχε κιτρινίσει ( και οχι στη βάση). Τωρα η ορχιδεα δεν εχει ξανακιτρινησει και μαλιστα έβγαλε και νεο φύλλο. Θα ηθελα να ρωτήσω αν θα πρεπει να κόψω το Βλαστο απο τη βάση του για να ξανανθίσει η αν αφήνοντας τον ετσι θα ξανανθίσει.

  Ευχαριστω πολυ!!!