Κίτρινα Φύλλα στις Ορχιδέες

Πολλοί αναγνώστες ρωτούν μέσω της φόρμας επικοινωνίας σχετικά με το κιτρίνισμα στα φύλλα της ορχιδέας τους. Η απάντηση μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση αλλά γενικά υπάρχουν 2-3 βασικοί λόγοι που τα φύλλα της ορχιδέας σας μπορεί να κιτρινίσουν και τελικά να πέσουν.

Ηλικία.

Σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς καθημερινά ένας αριθμός από κύτταρα πεθαίνει. Συνήθως ο αριθμός αυτός αναπληρώνεται μιας και στους περισσότερους ιστούς παράγονται νέα. Παρόλα αυτά κάποια όργανα των φυτών, όπως τα φύλλα, κατά καιρούς ολοκληρώνουν την διάρκεια ζωής τους και απορρίπτονται. Συνήθως το παλαιότερο ή τα παλαιότερα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν από τις άκρες προς την βάση τους, να αφυδατώνονται και μετά πέφτουν. Στις περισσότερες μονοπόδιες ορχιδέες όπως π.χ. οι φαλαινόψις, κάθε χρόνο 1-2 φύλλα στην βάση του φυτού κιτρινίζουν και πέφτουν ενώ 1-3 νέα φύλλα αναπτύσσονται στην κορυφή του φυτού. Στις συμπόδιες ορχιδέες τα φύλλα στους παλαιότερους ψευδοβολβούς ή και οι ψευδοβολβοί, κιτρινίζουν και μαραίνονται ενώ το φυτό συνεχίζει να αναπτύσσει νέα. Ένας εύκολος τρόπος για να σιγουρευτείτε πως η ορχιδέα σας απλά χάνει κάποιο φύλλο λόγω ηλικίας είναι πρωτίστως να αφορά το παλαιότερο ή τα παλαιότερα. Επιπλέον το κιτρίνισμα δεν προχωρά στο σώμα του φυτού αλλά σταματά στην βάση του φύλλου αφήνοντας το υπόλοιπο φυτό ακμαίο.

Αφυδάτωση.

Συνηθέστερο φαινόμενο στις ορχιδέες χωρίς αποθηκευτικά όργανα. Ένα ονσίντιουμ θα αργήσει να χάσει φύλλα με αυτό τον τρόπο μιας και στους ψευδοβολβούς του έχει αποθηκευμένο νερό. Αντιθέτως μια ορχιδέα όπως η φαλαινόψις που δεν έχει κάποιο αποθηκευτικό όργανο νερού, πέραν από την μικρή ποσότητα που κρατούν οι ρίζες και τα φύλλα, μπορεί να αρχίσει να μεταφέρει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά από τα παλαιότερα φύλλα στα νεώτερα (ώστε να επιβιώσει περισσότερο χρόνο) ακόμη και μέσα σε 2-3 μέρες που θα μείνει απότιστη (ειδικά το καλοκαίρι).

Έλλειψη τροφής.

Κατά τους μήνες που αναπτύσσεται μια ορχιδέα έχει αυξημένες ανάγκες για τροφή, σε σύγκριση με την περίοδο ανάπαυσης (πχ χειμώνα για τα περισσότερα είδη ορχιδέας). Αν το υπόστρωμα έχει αρχίσει να αποδομείται, τα βακτηρίδια που βοηθούν στην διαδικασία αυτή, καταναλώνουν άζωτο. Μια ορχιδέα λοιπόν που έχει αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα ή ψευδοβολβούς είτε θα τα αναπτύξει σε μικρότερο μέγεθος από ότι ήταν τα προηγούμενα, είτε απλά θα ανακυκλώσει παλαιότερα τμήματα της για την δημιουργία των νέων. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συνηθισμένο στα παφιοπέντιλουμ αλλά παρουσιάζεται και σε πολλές άλλες ορχιδέες. Αν δείτε λοιπόν ένα παφιοπέντιλουμ κάθε φορά που αρχίζει να αναπτύσσει ένα φύλλο να μαραίνει 1-2 παλιά τότε καλό θα ήταν να του δώσετε περισσότερο λίπασμα (αφού αποκλείσετε την περίπτωση σάπιων ριζών, άρα και αφυδάτωση που γράφει παραπάνω).

Έγκαυμα.

Οι περισσότερες ορχιδέες που συναντά κανείς σε ένα οικιακό περιβάλλον, είναι επίφυτα. Μεγαλώνουν δηλαδή στηριζόμενες πάνω σε κλαδιά ή κορμούς δέντρων. Λαμβάνουν φιλτραρισμένο φως ή μεγαλώνουν στην σκιά από τα φυλλώματα που βρίσκονται ψηλότερα. Για τον λόγο αυτό και οι περισσότερες ορχιδέες έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φωτισμό και συνίσταται η αποφυγή στην απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αν ο δυνατός ήλιος χτυπά όλο το φυτό αλλά ποτίζεται τακτικά και υπάρχει πολύ καλή ροή αέρα, το πιθανότερο είναι απλά να εκφυλιστεί τμήμα τις χλωροφύλλης στο φυτό και να αποκτήσει όλο μια κιτρινοπράσινη ή κίτρινη όψη. Αν ο ήλιος χτυπάει τοπικά σε κάποιο/α φύλλο/α ή αν η έκθεση έιναι μεγάλη και με κακή κυκλοφορία αέρα τότε θα εμφανιστούν τοπικά εγκαύματα ακόμη και μέσα σε μερικά λεπτά, Στην αρχή κιτρίνισμα ή και άσπρισμα σε κάποια σημεία. Αργότερα μαύρισμα. Πολλές φορές λόγω του εγκαύματος μπορεί το φυτό να μολυνθεί με βακτηρίδια ή μύκητες οπότε καλύτερα τα ηλιοκαμένα τμήματα να αφαιρούνται με αποστειρωμένο εργαλείο κοπής και να βάζετε λίγη σκόνη κανέλα (αντιμυκητιακή δράση). Ένα φυτό που σταδιακά εκτίθεται σε περισσότερο φως θα σας το δείξει με μια κόκκινη χροιά στα φύλλα. Ενώ αν πιστεύεται πως απότομα έχει αυξηθεί το ηλιακό φως δεν έχετε παρά να αγγίσετε τα φύλλα. Αν είναι ζεστά στην αφή, τότε το φυτό κινδυνεύει. Για παράδειγμα 15 λεπτά μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι ικανά να καταστρέψουν ολοσχερώς το φυτό σας!

Υπάρχουν ακόμη μερικοί σπανιότεροι ευτυχώς λόγοι που σχετίζονται με βακτηρίδια, ιούς και μύκητες και θα αναλύσουμε μελλοντικά.