Κίτρινα Φύλλα στις Ορχιδέες

Πολλοί αναγνώστες ρωτούν μέσω της φόρμας επικοινωνίας σχετικά με το κιτρίνισμα στα φύλλα της ορχιδέας τους. Η απάντηση μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση αλλά γενικά υπάρχουν 2-3 βασικοί λόγοι που τα φύλλα της ορχιδέας σας μπορεί να κιτρινίσουν και τελικά να πέσουν.

Ηλικία.

Σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς καθημερινά ένας αριθμός από κύτταρα πεθαίνει. Συνήθως ο αριθμός αυτός αναπληρώνεται μιας και στους περισσότερους ιστούς παράγονται νέα. Παρόλα αυτά κάποια όργανα των φυτών, όπως τα φύλλα, κατά καιρούς ολοκληρώνουν την διάρκεια ζωής τους και απορρίπτονται. Συνήθως το παλαιότερο ή τα παλαιότερα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν από τις άκρες προς την βάση τους, να αφυδατώνονται και μετά πέφτουν. Στις περισσότερες μονοπόδιες ορχιδέες όπως π.χ. οι φαλαινόψις, κάθε χρόνο 1-2 φύλλα στην βάση του φυτού κιτρινίζουν και πέφτουν ενώ 1-3 νέα φύλλα αναπτύσσονται στην κορυφή του φυτού. Στις συμπόδιες ορχιδέες τα φύλλα στους παλαιότερους ψευδοβολβούς ή και οι ψευδοβολβοί, κιτρινίζουν και μαραίνονται ενώ το φυτό συνεχίζει να αναπτύσσει νέα. Ένας εύκολος τρόπος για να σιγουρευτείτε πως η ορχιδέα σας απλά χάνει κάποιο φύλλο λόγω ηλικίας είναι πρωτίστως να αφορά το παλαιότερο ή τα παλαιότερα. Επιπλέον το κιτρίνισμα δεν προχωρά στο σώμα του φυτού αλλά σταματά στην βάση του φύλλου αφήνοντας το υπόλοιπο φυτό ακμαίο.

Αφυδάτωση.

Συνηθέστερο φαινόμενο στις ορχιδέες χωρίς αποθηκευτικά όργανα. Ένα ονσίντιουμ θα αργήσει να χάσει φύλλα με αυτό τον τρόπο μιας και στους ψευδοβολβούς του έχει αποθηκευμένο νερό. Αντιθέτως μια ορχιδέα όπως η φαλαινόψις που δεν έχει κάποιο αποθηκευτικό όργανο νερού, πέραν από την μικρή ποσότητα που κρατούν οι ρίζες και τα φύλλα, μπορεί να αρχίσει να μεταφέρει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά από τα παλαιότερα φύλλα στα νεώτερα (ώστε να επιβιώσει περισσότερο χρόνο) ακόμη και μέσα σε 2-3 μέρες που θα μείνει απότιστη (ειδικά το καλοκαίρι).

Έλλειψη τροφής.

Κατά τους μήνες που αναπτύσσεται μια ορχιδέα έχει αυξημένες ανάγκες για τροφή, σε σύγκριση με την περίοδο ανάπαυσης (πχ χειμώνα για τα περισσότερα είδη ορχιδέας). Αν το υπόστρωμα έχει αρχίσει να αποδομείται, τα βακτηρίδια που βοηθούν στην διαδικασία αυτή, καταναλώνουν άζωτο. Μια ορχιδέα λοιπόν που έχει αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα ή ψευδοβολβούς είτε θα τα αναπτύξει σε μικρότερο μέγεθος από ότι ήταν τα προηγούμενα, είτε απλά θα ανακυκλώσει παλαιότερα τμήματα της για την δημιουργία των νέων. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συνηθισμένο στα παφιοπέντιλουμ αλλά παρουσιάζεται και σε πολλές άλλες ορχιδέες. Αν δείτε λοιπόν ένα παφιοπέντιλουμ κάθε φορά που αρχίζει να αναπτύσσει ένα φύλλο να μαραίνει 1-2 παλιά τότε καλό θα ήταν να του δώσετε περισσότερο λίπασμα (αφού αποκλείσετε την περίπτωση σάπιων ριζών, άρα και αφυδάτωση που γράφει παραπάνω).

Έγκαυμα.

Οι περισσότερες ορχιδέες που συναντά κανείς σε ένα οικιακό περιβάλλον, είναι επίφυτα. Μεγαλώνουν δηλαδή στηριζόμενες πάνω σε κλαδιά ή κορμούς δέντρων. Λαμβάνουν φιλτραρισμένο φως ή μεγαλώνουν στην σκιά από τα φυλλώματα που βρίσκονται ψηλότερα. Για τον λόγο αυτό και οι περισσότερες ορχιδέες έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φωτισμό και συνίσταται η αποφυγή στην απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αν ο δυνατός ήλιος χτυπά όλο το φυτό αλλά ποτίζεται τακτικά και υπάρχει πολύ καλή ροή αέρα, το πιθανότερο είναι απλά να εκφυλιστεί τμήμα τις χλωροφύλλης στο φυτό και να αποκτήσει όλο μια κιτρινοπράσινη ή κίτρινη όψη. Αν ο ήλιος χτυπάει τοπικά σε κάποιο/α φύλλο/α ή αν η έκθεση έιναι μεγάλη και με κακή κυκλοφορία αέρα τότε θα εμφανιστούν τοπικά εγκαύματα ακόμη και μέσα σε μερικά λεπτά, Στην αρχή κιτρίνισμα ή και άσπρισμα σε κάποια σημεία. Αργότερα μαύρισμα. Πολλές φορές λόγω του εγκαύματος μπορεί το φυτό να μολυνθεί με βακτηρίδια ή μύκητες οπότε καλύτερα τα ηλιοκαμένα τμήματα να αφαιρούνται με αποστειρωμένο εργαλείο κοπής και να βάζετε λίγη σκόνη κανέλα (αντιμυκητιακή δράση). Ένα φυτό που σταδιακά εκτίθεται σε περισσότερο φως θα σας το δείξει με μια κόκκινη χροιά στα φύλλα. Ενώ αν πιστεύεται πως απότομα έχει αυξηθεί το ηλιακό φως δεν έχετε παρά να αγγίσετε τα φύλλα. Αν είναι ζεστά στην αφή, τότε το φυτό κινδυνεύει. Για παράδειγμα 15 λεπτά μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι ικανά να καταστρέψουν ολοσχερώς το φυτό σας!

Υπάρχουν ακόμη μερικοί σπανιότεροι ευτυχώς λόγοι που σχετίζονται με βακτηρίδια, ιούς και μύκητες και θα αναλύσουμε μελλοντικά.

Διαβάστε κάτι σχετικό! • Αnthi

  Το περίεργο με τη δικιά μου φαλαινόψις είναι ότι κιτρίνισε στη βάση του το φύλλο ενώ το υπόλοιπο ήταν πράσινο. Εχθές εν τω μεταξύ έριξε κι άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Όμως και τα δύο ήταν τα κάτω κάτω, δηλαδή τα πιο παλιά. Ελπίζω να είναι η ηλικία τους που τα έριξε και όχι κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ!

  • Μερικές φωτογραφίες στην σελίδα μας στο facebook θα βοηθούσαν. Ελπίζω να ήταν λόγο ηλικίας αν και συνήθως σε αυτή την περίπτωση κιτρινίζουν από την άκρη προς την βάση, μιας και το φυτό απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά και υγρά του φύλλου για να τα χρησιμοποιήσει στο υπόλοιπο σώμα του πριν ρίξει το φύλλο. Θα έλεγχα για θερμικό σοκ λόγω ψύχους, σάπισμα καρδιάς και το ριζικό σύστημα στην θέση σου μιας και το υπερβολικό πότισμα έχει την τάση να προκαλεί την φυλλοβολία.

   • Anthi

    Δεν το ποτίζω υπερβολικά, μια φορά τη βδομάδα και βλέπω τις ρίζες της να έχουν πάρει το χρώμα που είχα διαβάσει στο άρθρο για το πότισμα. Εγώ σκεφτόμουν μήπως είναι από αφυδάτωση, αλλά και πάλι την ποτίζω όταν το ζητάει. Από θερμικό σοκ, τι εννοείτε; από υπερβολική ζέστη στο χώρο; Στο δωμάτιό μου όπου την έχω, τα απογεύματα έχει περίπου 20 βαθμούς και τη νύχτα φυσικά πέφτει η θερμοκρασία. Μήπως δε θέλει τόσο ζέστη; Δε ξέρω, πάντως προς το παρόν δε μου δείχνει να πηγαίνει τα ρίξει κι άλλο φύλλο.

    • Θερμικό σοκ παθαίνει μια ορχιδέα όταν η θερμοκρασία πέσει ή ανέβει απότομα πχ με κλιματιστικό και έκθεση σε ρεύμα από κρύο ή ζεστό αέρα, όταν ανοίξει μια πόρτα ή παράθυρο και η θερμοκρασία του αέρα έχει διαφορά άνω των 8-10 βαθμών, όταν την αφήσουμε στο αυτοκίνητο κλπ. Μπορεί απλά να είναι ασιτία αν δεν λιπαίνεις, κάποια μόλυνση, έλλειψη φωτός, σκληρό νερό. Δυστυχώς δεν μπορώ χωρίς κάποια φωτογραφία να βοηθήσω περισσότερο. Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, μέχρι και γενετικοί, με κάποια είδη να είναι ημι-φυλλοβόλα.

     • Anthi

      Στο δωμάτιο μου έχω σχεδόν μόνιμη θερμοκρασία εκτός από τη νύχτα που πέφτει στους 14 περίπου και το μέρος που την έχω, έχει απάγκιο όταν ανοίγω τα παράθυρα. Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να βγάλω τα φύλλα φωτογραφία για να καταλάβετε πως έδειχναν τα φύλλα. Ψάχνω τα βρω υπόστρωμα και γλάστρα για να την μεταφυτέψω σύντομα μήπως είναι από έλλειψη τροφής.

     • Υπόστρωμα με βάση τον φλοιό, λιπάσματα και γλάστρες για ορχιδέες, μπορείτε να βρείτε στο http://www.myorchid.gr/shop στην κατηγορία Φροντίδα, δεν χρειάζεται να ψάχνετε άλλο 🙂

     • Anthi

      Ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας!!! Πραγματικά είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά που μας γράφετε. Και ελπίζω να μη μου παρουσιάσει κάτι άλλο!!! Καλό σας βράδυ!

 • popi

  καλησπέρα, μπορεί τα φύλλα να κιτρινίζουν από τη βάση και να πέφτουν από πολύ πότισμα?

  • Ναι φυσικά, η αφυδάτωση μπορεί να προέρθει τόσο από ξηρασία όσο και από υπερβολικό πότσιμα (σαπίζουν οι ρίζες και το σύμπτωμα είναι ίδιο πχ κίτρινα φύλλα). Ένα ποιοτικό υπόστρωμα και η αλλαγή του κάθε 12-18 μήνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

 • dimikaza

  Kαλημέρα. Στην ορχιδέα μου παρουσιάστηκε ένα κίτρινο φύλλο αλλά στην αρχή δεν έδωσα σημασία καθώς διάβασα πιο πάνω ότι είναι λογικό τα πιο παλιά να κιτρινίσουν και να πέφτουν.Ταυτόχρονα εφμανίζει και αρκετά νέα φύλλα. Ωστόσο παρατήρησα πως έχει αρχιζει να κιτρινίζει και ένα νέο φύλλο που βρίσκεται κάτω από το παλιό(και τα δύο αυτά φύλλα είναι τα κάτω κάτω). Να διευκρινίσω πως η ορχιδέα βρίσκεται στη μέση του δωματίου μακριά απ’την απευθείας έκθεση του ηλίου αλλά με φως καθόλη τη διάρκει της ημέρας. Την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα και τώρα που έχει αρχίσει και ζεσταίνει ο καιρός ψεκάζω το πρωι τα φύλλα της μια φορά επιπλέον.Τι μπορεί να φταίει και κιτρίνισαν τα φύλλα της;
  Ξέχασα να αναφέρω ότι το κιτρίνισμα προς το παρόν έχει μείνει στα φύλλα και δεν έχει προχωρήσει στον κορμό.

  • Καλησπέρα σας. Μια φωτογραφία της ορχιδέας σας θα βοηθούσε προς μια πιο βάσιμη απάντηση. Παρακαλώ προσπαθήστε να φαίνεται ολόκληρο το φυτό.

   • dimikaza

    Το κίτρινο φύλλο είχε σχεδόν κοπεί οπότε το έκοψα τελείως. Παρατήρησα πως και ορισμένες ρίζες έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν. Το ότι η γλάστρα είναι μέσα σε κασπώ παίζει κάποιο ρόλο?

    • Το πιθανότερο είναι να είχε μείνει νερό μεταξύ φύλλου και κορμού και να σάπισε. Ελέγξτε για τυχών σάπισμα στην ένωση και του δεύτερου φύλλου με τον κορμό. Καλός αερισμός βοηθά να μην εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα.

     Εάν στο κασπό μένει στάσιμο νερό ή είναι πολύ στενό και δεν επιτρέπει τον καλό αερισμό του υποστρώματος, οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν, επίσης μπορεί να σαπίσουν εάν το υπόστρωμα είναι παλιό. Καλό είναι να μεταφυτεύουμε τις ορχιδέες κάθε 12-18 μήνες και συνήθως έχουν κάτσει τόσο ή και περισσότερο καιρό στο ίδιο υπόστρωμα όταν πωλούνται στην αγορά.

     • dimikaza

      Επειδή μας τη έφεραν σαν δώρο δεν ξέρω πόσο καιρο έχει το ίδιο υπόστρωμα. Θα προτείνατε να αλλάξω το υπόστρωμα;

     • Καλό είναι να μεταφυτεύουμε τις ορχιδέες κάθε 12-18 μήνες και συνήθως έχουν κάτσει τόσο ή και περισσότερο καιρό στο ίδιο υπόστρωμα όταν πωλούνται στην αγορά. Θα σας πρότεινα να την μεταφυτέψετε σε ένα ποιοτικό υπόστρωμα.

     • dimikaza

      Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

     • dimikaza

      Tης άλλαξα το υπόστρωμα αλλά όχι την γλάστρα.(Είναι υποχρωτικό να είναι διάφανη;) Εννοείται πως καθάρισα τις ρίζες απ’το παλαιότερο υπόστρωμα, έβαλα στον πάτο της γλάστρας λίγο απ’το νέο και αφού έβαλα το φυτό στη γλάστρα την γέμισα με το υπόστρωμα. Ωστόσο μετά παρατήρησα ότι έχει 2 νεκρές ρίζες. Είναι ασφαλές να το ξαναβγάλω απ’τη γλάστρα για να τις κόψω; Επίσης δύο άνθη -τα πιο «παλιά»_ έχουν ζαρώσει.Είναι φυσιολογικό;

     • Χρησιμοποιούμε διάφανες γλάστρες λόγω της μερικής φωτοσύνθεσης που γίνεται στις ρίζες τους. Δεν είναι απόλυτα υποχρεωτικό εάν λαμβάνει άριστη φροντίδα σε όλους τους άλλους τομείς, παρόλα αυτά προτείνεται (η διάφανη γλάστρα). Η χρήση αδιάφανης θα έχει ως αποτέλεσμα το χρώμα των ριζών να είναι υπόλευκο καθιστώντας την αναγνώριση τους ως υγιείς ή όχι, δυσκολότερη (το γεγονός αλλαγής χρώματος σε πράσινο κάθε φορά που ποτίζουμε είναι μια ένδειξη για την γενική καλή υγεία του ριζικού συστήματος και οι «άχρωμες» ρίζες λόγω καλλιέργειας σε αδιάφανη γλάστρα θα μπέρδευαν (εκτός του γεγονότος πως η ίδια η ορχιδέα σας προτιμά ασθενές φως και πολύ καλό αερισμό στις ρίζες της).

      Καλό είναι να μην ταλαιπωρείτε την ορχιδέα σας με πολλές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά στην περίπτωση αυτή θα ήταν καλύτερα να απομακρύνεται τις νεκρές ρίζες.

      Τα άνθη έχουν συγκεκριμένη διάρκεια περίπου 2-4 εβδομάδες ανάλογα με το είδος της phalaenopsis σας. Το στρες μπορεί να μειώσει την διάρκεια τους ενώ η πολύ καλή φροντίδα να την παρατείνει (ακόμη και για μήνες).

      Σιγουρευτείτε πως το υπόστρωμα που χρησιμοποιήσατε είναι ποιοτικό και πως δεν περιέχει τύρφη ή πρόσθετο λίπασμα αργής αποδέσμευσης που να περιλαμβάνει ουρία. Ο συνηθέστερος λόγος που μαραίνονται οι ορχιδέες, είναι το υπερβολικό πότισμα σε συνδυασμό με κακής ποιότητας υπόστρωμα.

 • dimikaza

  Άλλαξα το υπόστρωμα της ορχιδέας μου αλλά όχι την γλάστρα.(Είναι υποχρεωτικό να είναι διάφανη;) Εννοείται πως καθάρισα τις ρίζες απ’το παλαιότερο υπόστρωμα, έβαλα στον πάτο της γλάστρας λίγο απ’το νέο και αφού έβαλα το φυτό στη γλάστρα την γέμισα με το υπόστρωμα. Ωστόσο μετά παρατήρησα ότι έχει 2 νεκρές ρίζες. Είναι ασφαλές να το ξαναβγάλω απ’τη γλάστρα για να τις κόψω; Επίσης δύο άνθη -τα πιο «παλιά»_ έχουν ζαρώσει.Είναι φυσιολογικό;

 • Katerina Houpis

  Καλημέρα! Και η δικη μου ορχιδεα παρουσιασε κιτρινιο φυλλο. Απο χτες μεχρο σημερα μου φαινεται οτι προχωρησε κιαλλο η κιτρινιλα. Δυστυχως οι 2 εικονες που εχω τραβηξει δεν μπορουν να ανεβουν αν και μικρες. Μπορω να το κοψω το φυλλο? Να της αλλαξω pot?

  Ευχαριστω πολυ!

  • Οι φωτογραφίες σας ήρθαν μια χαρά. Η ορχιδέα σας εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης. Εικάζω πως έχουν μείνει ελάχιστες γερές ρίζες. Ο τρόπος που την φυτέυσατε σε δοχείο χωρίς αποστράγγιση δεν ενδείκνυται, αλλά ούτε και τα βότσαλα ως υπόστρωμα καλλιέργειας. Θεωρητικά θα μπορούσαν να παρέχουν μια κάποια ημι-υδροπονική καλλιέργεια αλλά δεν θα το συνιστούσα. Θα σας πρότεινα την φύτευση της ορχιδέας σας σε μια διάφανη γλάστρα καλλιέργειας με πολύ καλή αποστράγγιση και την χρήση ενός εξειδικευμένου υποστρώματος με βάση τον φλοιό, όπως το orchiata του καταστήματος. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης θα βοηθούσε. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ελέγξετε σχολαστικά την ποιότητα και ποσότητα των ριζών και να προσαρμόσετε ανάλογα το πότισμα.

   • Katerina Houpis

    Ευχαριστω πολυ!

 • zoyzoy

  Εχω βάσιμες υποψίες ότι η φαλ μου αρχίζει και σαπίζει ένω την πότιζα κάθε 20περίπου μέρες αυτήν την εποχή.Μέσα σε 7μέρες έχει χάσει 3φύλλα και ετοιμάζει να ρίξει και το 4ο.Για να τη σώσω ν’αλλάξω το υπόστρωμα αν και έχει ακόμα κρύο.Σκέφτομαι να την βάλλω σε λέκα γιατί έχω αρκετή υγρασία μην έχω τα ίδια προβλήματα με τον φλοιό πιστεύεται ότι θα’ναι καλύτερα??

  • Προσωπικά δεν συμπαθώ την διογκωμένη άργυλο και προτιμώ τον φλοιό καλής ποιότητας. Παρόλη την παρουσία μούχλας στο υπόστρωμα σας από την εικόνα του φύλλου νομίζω έχετε ερβίνια ή κάποιο άλλο πυκτολυτικό βακτήριο. Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα και την φωτεινότητα παράλληλα με μια μεταφύτευση σε φρέσκο υπόστρωμα.

   • zoyzoy

    Σήμερα έκανα την μεταφύτευση σε νέο υπόστρωμα.Ευχαριστώ για την συμβουλή σας ελπίζω να τα πάει καλά από’δω και πέρα.

 • zoyzoy

  Η ταλαιπωρημένη ορχιδέα που είχα μεταφυτεύσει σε νέο υπόστρωμα πρίν 1μήνα και’νω φαινόταν μια χαρά την ψέκασα για 1η φορά και μετά 2 μέρες έχασε και τα πράσινα φύλλα της.Μου’μεινε σκέτη η ρίζα :(( Υπάρχει ελπίδα να ζωντανέψει ή είναι χαμένη από χέρι :((

  • Δυστυχώς, μετακόμησε στην μεγάλη γλάστρα στον ουρανό. Μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή και φροντίδα μελλοντικών ορχιδέων.

   • zoyzoy

    :(( Ευχαριστώ

 • Athina Konstantinidou

  Καλημέρα σας..έχω αυτή την ορχιδέα 2 εβδομάδες περίπου που μου την εφεραν δωρο και δεν την εχω ποτισει ακομη..εχει χασει ηδη ενα φυλλο και τωρα ετοιμαζει τα επομενα 2..το κιτρίνισμα εχει παει και στα ανθοφόρα και αυτο με ανησυχει..τι να κανω για να τη σωσω??να κοψω το ανθοφορο που κιτρινισε?μεταφυτευση?Σας ευχαριστω για το χρόνο σας εκ των προτέρων!

 • Γιωργος Κουσιδης

  Καλησπερα καλη εβδομαδα εχω μια φαλαινοψις περιπου κανα μηνα και παρουσιασε κιτρινο φυλλο απο κατω οι ριζες παρεπιπτοντος ειναι πρασινες και την ποτιζω 1 φορα την εβδομαδα βυθιζοντας της σε ενα κουβα νερο για κανα τεταρτο με εικοσαλεπτο παραθετο καποιες φωτο αν μπορειτε να μου πειτε το λογο https://uploads.disquscdn.com/images/fb82e385f0791900d58cd587b621f3557b4229be202c9c9caf0777f82b130c28.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/390391a358867cf8f3e9a2fa7dd923cfbd889c8282da8f3289ded615f62239be.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a955955a2ca090873e8ddaac4c55d9affd21037714081dc1c77a2fcd6f4c0646.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/ddbec36fdfcb3e64375b0c907f0ca185dfcb29b998e0de02d54971b058b00dd5.jpg

 • Γιωργος Κουσιδης
 • Smaragda Sozontas

  https://uploads.disquscdn.com/images/2cacedf5bfaddd19f5e4cb3c507a03f513c45dde102f41b5dabd5cfa2127a6ea.jpg έρα

  Καλησπέρα και απο εμένα.
  Λίγες μέρες πριν απο λάθος μου ξεχάστηκε η εικονιζόμενη ορχιδέα έξω, και με το κρύο που έκανε εμφάνισε αυτές τις κιτρινίλες.

  Υπάρχει σωτηρία?

 • emmy tzel

  Καλημέρα!
  Να ανησυχήσω για το κίτρινο φύλλο;
  Μπορώ να κάνω κάτι;;
  Την έχω πολλά χρόνια (δυστυχώς δε θυμάμαι το είδος) και πάντοτε ήταν σε αυτό το pot. Το μόνο που έχω κάνει πρόσφατα (τον Απρίλιο) ήταν η προσθήκη λιπάσματος.

  Ευχαριστώ πολύ.

  https://uploads.disquscdn.com/images/f08349125a6b3228630e2657ffe1cf333ba839c046128fc9ed947d93287c8b9c.jpg

 • ΕΡΙΦΙΛΗ

  καλησπέρα σας!!! πού βρίσκουμε υπόστρωμα για ορχιδέες;;; ξαφνικά κιτρίνισε ένα φύλλο της και φοβάμαι … είχαμε καυσωνα μέσα στον μήνα….φταίει αυτό;;;;