Ανθισμένες φαλαινόψις
Και μετά από τον πρώτο ενθουσιασμό με το κινητό τηλέφωνο και τις θολές φωτογραφίες ήρθε η ώρα για ένα ποστ με καθαρές φωτογραφίες.
Αυτή την στιγμή είναι ανθισμένες κάποιες μικρές φαλαινόψις της συλλογής μου, αγαπημένη κόκκινη και κάποιες πιο συνηθισμένες μοβ και πορτοκαλί. Η κόκκινη φαλαινόψις στην πραγματικότητα είναι διάστικτη με κόκκινες βούλες. Είναι δηλαδή μια από τις λεγόμενες φαλαινόψις αρλεκίνους, απλά στο συγκεκριμένο υβρίδιο οι βούλες είναι τόσες πολλές και πυκνές που με δυσκολία φαίνονται χαρίζοντας ένα ομοιόμορφο έντονα κόκκινο χρώμα με μόνο σημείο που μαρτυρά το λευκό της φόντο να είναι το λευκό πλαίσιο των πετάλων.
Η πορτοκαλί και οι μοβ είναι λίγο πιο συνηθισμένα χρώματα στην αγορά. Ενώ όλα μαζί η μια δίπλα στην άλλη δείχνουν ακόμη ομορφότερες.
Πριν όμως μια φαλαινόψις να ανθοφορήσει όπως αυτές τις φωτογραφίας θα πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσει τον ανθοφόρο μίσχο της (spike). Οι φαλαινόψις μπορούν να ανθίσουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αν λάβουν συγκεκριμένα σήματα που ενεργοποιούν την ανθοφορία. Είναι από τις πολύ εύκολες ορχιδέες για να ανθίσουν ξανά στο σπίτι μας αρκεί να προσέξουμε μερικά πολύ απλά πράγματα.
Το κυριότερο είναι η θερμοκρασία. Αν για 2-6 εβδομάδες έχουμε πτώση 6-10C κατά την νύχτα σε ένα εύρος θερμοκρασιών 18-28C τότε στην βάση του φυτού ή μεταξύ των κάτω φύλλων θα αρχίσει να αναπτύσσεται ο νέος ανθοφόρος μίσχος. Μερικές από τις φαλαινόψις μου ήδη κρύωσαν αρκετά τις φθινοπωρινές νύχτες των περασμένων εβδομάδων και αναπτύσσουν τους καινούριους ανθοφόρους. Ο μέσος χρόνος από την στιγμή που εμφανίζεται ο ανθοφόρος μέχρι την στιγμή που το φυτό θα είναι ανθισμένο είναι περίπου 80 μέρες. Έτσι τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να τα φωτογραφίσω ξανά για να τα μοιραστώ μαζί σας 🙂
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ορχιδέες Φρανκενστάιν
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας ’13 @ Kew Gardens Μέρος Β
Φαντάστηκαν τις ορχιδέες να είναι…
Προκριματικά αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού.