Επαγγελματικές Κάρτες

Η επαγγελματική κάρτα ακόμη και στις μέρες μας που η καταχώρηση των επαφών γίνεται ηλεκτρονικά επιτελεί μια σειρά από σκοπούς. Εκτός από την χρηστικότητα της για την μεταφορά των στοιχείων επικοινωνίας ενός επαγγελματία, είναι και η πρώτη εικόνα για τον ίδιο και την εταιρία που εκπροσωπεί σε μια συνάντηση εκτός γραφείου. Με λίγα λόγια επαφίεται με την λεγόμενη εταιρική ταυτότητα.

Στο MyOrchid πριν ακόμη σχεδιαστεί η λειτουργία procurement (προμήθειες υλικών), αποτελούσε πιστεύω μας η προτίμηση τοπικών προσφορών έναντι αυτών από προμηθευτές του εξωτερικού. Πάντα βέβαια με γνώμονα το κόστος αλλά όχι αποκλειστικά. Η εξυπηρέτηση και η επικοινωνία του εκπροσώπου της εταιρίας η ταχύτητα παραγωγής, η ευκολία στο στήσιμο της μακέτας… όλα αυτά θα έπρεπε να συνυπολογιστούν. Ενώ σε ότι αφορά την τιμή, μέχρι και 15% ακριβότερα, θα επιλεγόταν ένας τοπικός τυπογράφος έναντι κάποιου ξένου.

Μιας και η λειτουργία procurement δεν υπήρχε, ξεκίνησα να επικοινωνώ και να συλλέγω προσφορές από τοπικά τυπογραφία. Πριν από αυτό όμως θα πρέπει να δώσουμε το brief (την ενημέρωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά):

-200 επαγγελματικές κάρτες
-Χαρτί 600γρ. φιλικό προς το περιβάλλον
-Έγχρωμες δύο όψεων
-Laminated mat (επίστρωση πάνω από την εκτύπωση)
-Κοινή πρόσοψη. Διαφορετική πλάτη με φωτογραφία

Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός όριζε το καλύτερο χαρτί, χωρίς βλαβερά λευκαντικά χημικά στην παραγωγή του, έγχρωμη εκτύπωση, μοντέρνο στήσιμο μακέτας επιλογής μας (ξέραμε ακριβώς πως θέλουμε να είναι) και διαφορετική ορχιδέα στην πλάτη της κάρτας.

Η επιλογή των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών έγινε με γνώμονα την εταιρική ταυτότητα του MyOrchid και την λογική πως αφού η κάθε ορχιδέα είναι μοναδική όσο ο πελάτης μας, το ίδιο μοναδικές θα έπρεπε να είναι και οι κάρτες. Πάντα όμως φιλικές προς το περιβάλλον.

Ξεκίνησα λοιπόν την διαδικασία να συγκεντρώνω προσφορές. Μετά από επικοινωνία με 10 τυπογράφους (εκ των οποίων κάποιοι συνοικιακοί ελεύθεροι επαγγελματίες, κάποιοι εταιρίες εκτυπώσεων και κάποιοι online εξειδικευμένες Ελληνικές εταιρίες) προέκυψαν τα εξής:

Δεν ασχολούμαστε με τέτοιες καλλιτεχνίες
Δεν έχουμε χαρτί πάνω από 300 γραμμάρια για κάρτες
Δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε διαφορετική ράχη
Μπορούμε να εκτυπώσουμε διαφορετική ράχη μόνο σε 50άδες
Μπορούμε να προσφέρουμε ακριβώς ότι ζητάτε με 3πλάσιο ή 4πλάσιο κόστος

Ως τιμή βάσης στην οποία συγκρίθηκε το κόστος της κάθε προσφοράς, θεώρησα αυτό της moo, μιας αγγλικής εταιρείας που ειδικεύεται στην εκτύπωση διαφορετικών καρτών μέχρι και με 50 διαφορετικές πλάτες σε παραγγελία 200 καρτών. Εκτός από την άμεση διαδικασία παραγγελίας και σχεδιασμού της κάρτας (μου πήρε 10 λεπτά και εικάζω πως κάποιος με ελάχιστες γνώσεις Η/Υ δεν θα χρειαζόταν πάνω από 1 ώρα) μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδέσω τον λογαριασμό του MyOrchid στο facebook ώστε οι φωτογραφίες (cover photos και avatar) να επεξεργαστούν μέσα σε 5 δευτερόλεπτα και το μόνο που είχα να κάνω ήταν να προσθέσω το κείμενο.

Έτσι εκτός από τις 200 επαγγελματικές κάρτες με τα προσωπικά μου στοιχεία επικοινωνίας, εκτυπώθηκαν και 50 με αυτά της σελίδας στο facebook προτρέποντας τους παραλήπτες να μας κάνουν like και να μείνουν σε επαφή. Το κόστος της εκτύπωσης ήταν 49.2 ευρώ για τις 200 επαγγελματικές κάρτες και οι 50 με τα στοιχεία facebook ήταν δωρεάν. H 50άδα των καρτών facebook παρεχόταν δωρεάν ακόμη και χωρίς άλλη αγορά με μια πολύ μικρή επιβάρυνση εξόδων αποστολής.

Μερικές από τις κάρτες μας
Το πλέον ενδιαφέρον είναι το εξής: Ένας πελάτης moo έχει λόγο να μιλήσει για αυτή! Με το που θα παραγγείλει κανείς κάρτες, λαμβάνει αυτόματα ένα κουπόνι έκπτωσης ώστε σε μελλοντική του παραγγελία επιπλέον καρτών να έχει έκπτωση αλλά και έναν κωδικό σύστασης. Έτσι αν χρησιμοποιήσετε τους συνδέσμους moo σε αυτή την ανάρτηση για να παραγγείλετε κάρτες, κερδίζετε αυτόματα έκπτωση 10% στην τιμή της παραγγελίας σας και το MyOrchid που σας σύστησε κερδίζει επίσης έκπτωση για την επόμενη εκτύπωση.

Το μόνο που εύχομαι είναι να υπήρχε ένας τοπικός τυπογράφος που να ασχολούνταν με τέτοιες καλλιτεχνίες, για τον λόγο αυτό και το αναρτώ ώστε περισσότεροι επαγγελματίες των εκτυπώσεων να εμπνευστούν από το γεγονός. Φυσικά αν κάποιος τοπικός τυπογράφος μπορεί να μας δώσει τις ίδιες κάρτες μέχρι και 15% ακριβότερα, θα χαρούμε να αλλάξουμε προμηθευτή καρτών και να τον επιλέξουμε.