Οι Ορχιδέες Κάμπρια (Cambria)
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Με βάση την ταξινομία, στις Ορχιδέες υπάρχει μια υποφυλή αυτή των Oncidiinae ας την λέμε “Ονσίντιουμ και ξαδέρφια” για να είναι πιο κατανοητό. Σε αυτή ανήκουν τα εξής: Brassia, Cochlioda, Miltonia, Oncidium και Odontoglossum.
Το 1911 ο Βέλγος υβριδιστής Charles Vuylsteke, δημιούργησε το πρώτο υβρίδιο μεταξύ των γενών Odontoglossum, Miltonia και Cochlioda. Προς τιμή του λοιπόν το γένος των υβριδίων ονομάστηκε Vuylstekeara. Ο όρος Κάμπρια πρωτοεμφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1931 όταν ο ίδιος δημιούργησε το υβρίδιο Vuylstekeara Cambria. Με τις μεταγενέστερες ανακατατάξεις στην ταξινομία το συγκεκριμένο φυτό πλέον ονομάζεται Oncidopsis Cambria και οι γονείς του Odontoglossum Clonius και Vuylstekeara Rudra πλέον έχουν και αυτοί ταξινομηθεί εκ νέου ως Oncidium Clonius και Oncidopsis Rundra.
Από την Oncidopsis Cambria κατά την διαδικασία πολλαπλασιασμού προέκυψε μια μετάλλαξη που αποτέλεσε εμπορικά διαδεδομένη αλλά και βραβευμένη ποικιλία, η Oncidopsis Cambria “Plush”. Ενώ στην συνέχεια από τον πολλαπλασιασμό της “Plush” προέκυψαν οι ποικιλίες “Orange” και “Lensing’s Favorite”.
Με τον τότε όρο Vuylstekeara να είναι αρκετά σύνθετος και δύσκολος στην προφορά, το αρχικό φυτό και οι κλώνοι που έγιναν διαθέσιμοι εμπορικά, απλοποιήθηκαν στο να αποκαλούνται Cambria. Με επιπλέον υβρίδια μεταξύ των Oncidiinae να δημιουργούνται, ειδικά από την δεκαετία του 60 και μετά, επικράτησε γενικά ο όρος Κάμπρια (ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη λόγω και της Βελγικής καταγωγής πολλών εξ’ αυτών).
Σήμερα, μερικές χιλιάδες υβρίδια της αγοράς αποκαλούνται εμπορικά ως Κάμπρια. Πρόκειται συνήθως για υβρίδια που κάπου στις ρίζες της καταγωγής τους έχουν Odontoglossum αν και δεν είναι απαραίτητο. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα με μεγάλη εμπορική παρουσία στην Ελληνική αγορά είναι η Burrageara Nelly Isler (πλέον Oncidopsis Nelly isler) η οποία πωλείται μαζικά ακόμη και σε σούπερ μάρκετ απλά με την ταμπέλα Κάμπρια.
Μερικά γένη από ορχιδέες που πωλούνται ως Κάμπρια περιλαμβάνουν τα παρακάτω αν και κάποια από τα ονόματα των υβριδίων θεωρούνται παρωχημένα λόγω ανακατατάξεων στην ταξινομία:
Adaglossum (Ada x Odontoglossum), Bakerara (Brassia x Miltonia x Odontoglossum x Oncidium), Beallara (Brassia x Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum), Burrageara (Oncidium x Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum), Colmanara(Oncidium x Miltonia x Odontoglossum), Degarmoara (Brassia x Miltonia x Odontoglossum), Goodaleara (Odontoglossum x Brassia x Cochlioda x Miltonia x Oncidium), Howeara (Leochilus x oncidium x rodriguezia), Miltonidium (Miltonia x Oncidium), Miltanssia (Miltonia x Brassia), Odontioda (Odontoglossum x Cochlioda), Odontiopsis (Miltoniopsis x Odontoglossum), Odontobrassia (Brassia x Odontoglossum), Odontocidium (Oncidium x Odontoglossum), Odontonia (Miltonia x Odontoglossum), Stewartara (Ada x Cochlioda x Odontoglossum), Vulstekeara (Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum, που είναι και η αυθεντική αποκαλούμενη Κάμπρια με βάση το πρώτο υβρίδιο) και Wilsonara (Oncidium x Cochlioda x Odontoglossum).
Θα μπορούσε να πει κανείς πως όλα τα παραπάνω είναι άχρηστες γνώσεις ή πως απευθύνονται αποκλειστικά σε βοτανολόγους ή γεωπόνους. Προσωπικά θεωρώ πως ο κάθε φίλος των ορχιδέων που θα ήθελε να τις φροντίσει σωστά, θα έπρεπε να έχει κάνει απλά μια ανάγνωση ώστε να γνωρίζει πόσο διαφορετικά φυτά είναι μεταξύ τους βάση γενετικής… όλα αυτά που αποκαλούνται Κάμπρια. Με όλα αυτά να έχουν αναλυθεί όμως θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες γενικές οδηγίες φροντίδας.
Θερμοκρασία: Μιας και τα περισσότερα φυτά “Κάμπρια” έχουν κάπου μέσα τους Odontoglossum και αυτά προέρχονται από ορεινές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, κάνουν τα περισσότερα από τα υβρίδια να αγαπούν το κρύο. Σε γενικές γραμμές λοιπόν μπορούμε να πούμε πως οι Κάμπριες χρειάζονται δροσιά. Για τις ημέρες (ακόμη και του καλοκαιριού) η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20-25C ενώ κατά τις νύχτες θα πρέπει να δροσίζονται. Για τον χειμώνα η νυχτερινή θερμοκρασία 10-13C θεωρείται πολύ καλά ανεκτή ενώ αν δεν είναι υγρές αντέχουν μέχρι και 6-7C.
Φως: Αντέχουν υψηλά επίπεδα φωτός και μερική έκθεση στο απευθείας ηλιακό φως τα πρωινά. Γενικά αντίστοιχο φως με αυτό που θα δίνατε σε ένα Oncidium. Αν εμφανίσουν κόκκινη πατίνα (βλέπε ανθοκυανίνη) στην βάση των φύλλων τότε βρίσκονται στο ανώτερο όριο πρόσληψης φωτός.
Νερό: Αγαπούν πολύ το νερό και την υγρασία και είναι από τα δυσκολότερα φυτά μιας και θέλουν μια σχετικά δύσκολη ισορροπία. Δεν πρέπει να στεγνώσουν εντελώς αλλά και δεν πρέπει να μουλιάζουν γιατί οι ρίζες σαπίζουν πολύ εύκολα. Εμφανίζουν ταχύτατα πιέτες στα φύλλα τους αν δεν έχουν την σωστή υγρασία και καλό είναι να ψεκάζονται καθημερινά. Σε αντίθεση με άλλες ορχιδέες δεν πρέπει να ποτίζονται λιγότερο τον χειμώνα παρά μόνο αν πέφτει πολύ η θερμοκρασία. Καλό είναι να λιπαίνετε με ένα ισορροπημένο λίπασμα κάθε 2-3 ποτίσματα μιας και ανά 6-9 μήνες αναπτύσσουν καινούριους ψευδοβολβούς.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ο Ξυπόλυτος Ταχυδρόμος
Ο πολλαπλασιασμός των ορχιδέων
Το Ρολόι της Ορχιδέας
Έρευνα αγοράς