Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μια ορχιδέα για δώρο
Πολλές φορές οι φίλοι του MyOrchid εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς τις ορχιδέες που πωλούνται στην μαζική αγορά. Μέσω σχολίων στην σελίδα, εμέιλ, αναρτήσεις και προσωπικά μηνύματα στο facebook… αποτελεί συχνό φαινόμενο να με ρωτούν για τα διάφορα διακοσμητικά τερτίπια. Τα προφανή αθώα και απόλυτα θεμιτά είναι οι κορδέλες, τα τούλια, τα περίτεχνα κασπό. Μια ορχιδέα δεν θα πάθει απολύτως τίποτα από ένα όμορφο κασπό, μια όμορφα δεμένη κορδέλα ή ένα δίχτυ, τούλι, χαρτί ή ύφασμα διακόσμησης. Ειδικά όταν ο πωλητής έχει παρακολουθήσει μερικά μαθήματα ανθοδετικής-διακόσμησης, το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες (άσε που θα βγάλει τον καθένα ασπροπρόσωπο στην κοινωνική του υποχρέωση). Προσωπικά δικαιολογώ απόλυτα και την αύξηση της τιμής, μιας και εκτός από την αξία της ορχιδέας και των υλικών διακόσμησης, στην συνάρτηση μπαίνει η αποζημίωση της εργασίας για ένα όμορφο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές βέβαια τα όρια της καλαισθησίας και της κακογουστιάς είναι λεπτά και ένας αποξηραμένος αστερίας, μερικά κοχύλια και ένα δίχτυ ως πλαισίωμα μιας ορχιδέας… αποτελεί διφορούμενο εικαστικό δρώμενο.Λίγο πολύ, έχω ξαναγράψει συμβουλές και σημεία ελέγχου που πρέπει να αξιολογήσει κανείς πριν αγοράσει μια ορχιδέα από την μαζική αγορά. Παρακάτω θα βρείτε και μερικά ακόμη βασικά σημεία προσοχής.
Σπρέι γυαλίσματος
Τα προβλήματα αρχίζουν και εκεί αναφερόμουν επικαλούμενος τους προβληματισμούς αναγνωστών, με κάποιες λιγότερο ευεργετικές πρακτικές σε ότι αφορά τις ίδιες τις ορχιδέες. Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η χρήση κάποιον γυαλιστικών σπρέι. Κάποια είδη ορχιδέας είναι αρκετά ευαίσθητα στα προωθητικά αέρια που περιέχουν τα συγκεκριμένα γυαλιστικά, ενώ πολλές φορές το ίδιο το έλαιο φράζει τα στόματα (πόρους) των φύλλων, με αποτέλεσμα αυτά να κιτρινίζουν και να πέφτουν αρκετές ημέρες μετά. Ενώ στα κομμένα φύλλα για το γέμισμα ανθοδεσμών η χρήση του σπρέι τους χαρίζει μια απατηλή ζωντάνια στα ζωντανά φυτά τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Τα περισσότερα φυτά που πωλούνται για το όμορφο φύλλωμά τους, είναι ανθεκτικά στα σπρέι, ενώ όσα δεν είναι έχουν πολλά φύλλα και μέχρι να χαθούν τα εκτεθειμένα στο σπρέι, το φυτό ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει νέα. Οι ορχιδέες δεν αναπτύσσουν πολλά φύλλα σε μικρό χρονικό διάστημα όπως άλλα φυτά, με τις πλέον διαδεδομένες ορχιδέες φαλαινόψις, να βγάζουν περίπου 1-2 φύλλα κάθε έτος. Με δυο λόγια: Μην χρησιμοποιείτε γυαλιστικά σπρέι στις ορχιδέες.
Για να καταλάβει κανείς αν στα φύλλα της ορχιδέας που μόλις απέκτησε υπάρχει σπρέι, το μόνο που έχει να δει είναι κατά πόσο τα φύλλα γυαλίζουν ή/και αντιστέκονται στην σκόνη. Ένας ακόμη ποιο εύκολος τρόπος, είναι κατά το πότισμα να βρέξετε ελαφρά τα φύλλα και α παρατηρήσετε εάν στο νερό που τρέχει από αυτά, εμφανίζονται μικρά ουράνια τόξα. Φανταστείτε την άσφαλτο όταν στάξει πετρέλαιο και μετά πέσει νερό, δεν φτιάχνει κάποιες ίριδες χρωμάτων στην επιφάνεια; Κάτι παρόμοιο σε μικρό βαθμό θα δείτε στο νερό από τα φύλλα της ορχιδέας.
Λάθος φροντίδα
Αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετς, που κατά γενική ομολογία δεν έχουν σχεδιαστεί για την φιλοξενία φυτών αλλά άλλων εμπορευμάτων με τα όποια ευπαθή να βρίσκονται σε ψυγεία. Από πλευράς θερμοκρασιών, συναντούμε ιδανικές συνθήκες για τις περισσότερες ορχιδέες κατά το ωράριο λειτουργίας και πολύ κακές ή και ακραίες συνθήκες (υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία) όσο τα καταστήματα είναι κλειστά. Η ξηρή ατμόσφαιρα ταλαιπωρεί και αφυδατώνει τις ορχιδέες (πχ σε καταστήματα που έχουν και τρόφιμα, πολλές φορές εκτός από τον κλιματισμό χρησιμοποιούν αφυγραντήρες προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα, τα οποία και πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό, σκιερό και ξηρό περιβάλλον). Σε ότι αφορά τον φωτισμό, ευτυχώς οι ορχιδέες τα καταφέρνουν μια χαρά κάτω από τις δυνατές ψυχρές λάμπες των καταστημάτων. Τέλος το πότισμα που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας αποτελεί το μεγάλύτερο πρόβλημα. Φυσικό μιας και οι χώροι αυτοί δεν προσφέρονται για να ρίχνει κανείς άφθονο νερό αλλά και το προσωπικό συνήθως είναι εκπαιδευμένο σε άλλα πράγματα και όχι την φροντίδα φυτών. Συνήθως οι ορχιδέες δεν ποτίζονται καθ’όλη την παραμονή τους στο κατάστημα ή ποτίζονται υπερβολικά με σύνηθες το φαινόμενο του στάσιμου νερού μέσα στα κασπό ή στις θέσεις των δίσκων μεταφοράς ή και μέσα στην ζελατίνα συσκευασίας τους.
Κακός αερισμός
Ο κακός αερισμός είναι πολύ επικίνδυνος για τις ορχιδέες, που ως επίφυτα προτιμούν τον άριστο αερισμό. Συνήθως τα πολυκαταστήματα έχουν αεροκουρτίνες ή περιστρεφόμενες πόρτες ώστε να μην υπάρχει κυκλοφορία αέρα για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία στις ώρες λειτουργίας. Έτσι δεν λείπουν οι περιπτώσεις να έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται μύκητες στο υπόστρωμα ή τα ξυλαράκια στήριξης των ανθοφόρων, λόγω του κακού αερισμού. Το υπόστρωμα είναι συνήθως παλαιότερο από όσο πρέπει μιας και μια πρόσφατη μεταφύτευση θα αύξανε το κόστος και δεν θα επέτρεπε την εύκολη μεταφορά μαζικών ποσοτήτων λόγω αστάθειας. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως η χρήση ζελατίνας, που σκοπό έχει περισσότερο την εξοικονόμηση χώρου κατά την μεταφορά (κρατά τα φύλλα όρθια και χωρούν περισσότερες ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας) βοηθά στο να κατακρατείται περισσότερη υγρασία και αποτρέπει την κυκλοφορία του αέρα στο υπόστρωμα και τις ρίζες.
Τιπ: Για να είναι καθαρά και να γυαλίζουν τα φύλλα της φαλαινόψις σας, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα βαμβάκι (ή πιο πρακτικά ένα παντ ντεμακιγιάζ) στο οποίο έχετε βρέξει ελαφρά με λίγο νερωμένο γάλα. Μετά απλά περάστε με ένα ελαφρά βρεγμένο βαμβάκι με καθαρό νερό και στεγνώστε με απαλές κινήσεις, προσέχοντας να μην τραυματίσετε τα φύλλα με τα νύχια σας.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
@ Πλατεία Κοτζιά
Φωτογραφίες
Ανθοκομική Κηφισιάς
Διάσωση και μεταφύτευση Φαλαινόψις