Κυμπίντιουμ
Κυμπίντιουμ (μιας και η ρίζα της λέξης πριν εκλατινιστεί είναι ελληνική) ή Συμπίντιουν κατά την ξενική προφορά. Το όνομα προκύπτει από το Ελληνικό Κύμβος = κούπα / κοίλο (εξού και τα κύμβαλα) και αναφέρεται στην μορφολογία της κοίλου βάσης του χείλους του λουλουδιού. Στις μέρες μας τα Κυμπίντιουμ αποτελούν διαδεδομένες ορχιδέες τόσο ως φυτά όσο ακόμη περισσότερο ως κομμένα άνθη. Η φροντίδα τους είναι μεν εύκολη από απαιτήσεις αλλά εμφανίζει δυσκολίες στο οικιακό περιβάλλον. Γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στα μεγάλα και στις μινιατούρες με τις δεύτερες να είναι καταλληλότερες για ζεστά κλίματα όπως το ελληνικό.
Φως: Είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζονται πολύ φως, τουλάχιστον 5000 λουξ, ένα νότιο παράθυρο με ελαφρά σκίαση τα καλοκαιρινά μεσημέρια θα ήταν αποδεκτό. Απευθείας έκθεση στον ήλιο το πρωί και το απόγευμα βοηθά με εξαίρεση τους θερινούς μήνες ή μετά από δυνατή βροχή τον χειμώνα. Το ιδανικό επίπεδο φωτός είναι εύκολο να προσδιοριστεί (5000+ λουξ) με το χέρι. Κρατώντας το χέρι μας με ανοιχτά τα δάχτυλα περίπου 40 εκ από την θέση του φυτού και μεταξύ φυτού και παραθύρου παρατηρούμε την σκιά. Αν βλέπουμε σκληρή σκιά το φως είναι ιδανικό. Πρακτικά μας ενδιαφέρει όσο δυνατόν περισσότερο φως, ελάχιστα λιγότερο από ικανό να προκαλέσει εγκαύματα. Σαν γενικό κανόνα, τα φύλλα πρέπει να είναι ανοιχτό πράσινο ή χρυσοπράσινο αλλά όχι κίτρινα. Μπορούν να μεγαλώσουν στο μπαλκόνι ή τον κήπο αρκεί να έχουν ελαφρά σκίαση 30-40% τα καλοκαιρινά μεσημέρια.
Θερμοκρασία: Σημαντικό. Τα Κυμπίντιουμ φύονται κυρίως σε κρύες περιοχές της Ασίας με υψηλή ηλιοφάνεια. Ειδικά τα μεγάλα χρειάζονται το κρύο, διαφορετικά δεν ανθίζουν. Οι μινιατούρες είναι περισσότερο ανεκτικές στην ζέστη και ανθίζουν χωρίς πρόβλημα. Πολλά σύνθετα υβρίδια της αγοράς μεταξύ των κατηγοριών διατηρούν μεγάλο μέγεθος και είναι ανθεκτικότερα στην ζέστη. Γενικά όσο περισσότερο τείνει να έχει πράσινα λουλούδια τόσο περισσότερο κρύο χρειάζεται, αν και όσο πιο σύνθετο το υβρίδιο τόσο ποιο δύσκολη η κατηγοριοποίηση του. Για το καλοκαίρι 24-32C ή και περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά μόλις 10-15C κατά την διάρκεια της νύχτας, εναλλακτικά δεν θα ανθίσουν! Όπως είναι κατανοητό λοιπόν ειδικά τα μεγάλα, χρειάζονται εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι, με κρύες νύχτες απαραιτήτως από τέλος Ιουλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Για τον χειμώνα 18-24C τις ημέρες και 8-14 τις νύχτες είναι ένα ιδανικό εύρος. Γενικά αντέχουν σχεδόν παγετό με σπάνια εμφάνιση προβλημάτων ως και τους 3-4C ή και χαμηλότερα αν τα φυτά είναι στεγνά. Γενικά λοιπόν για το ελληνικό κλίμα μπορούν να είναι και όλο τον χρόνο έξω χωρίς πρόβλημα, με μετακόμιση μέσα όταν έχει πολύ κρύο ή είναι ανθισμένα (για να τα ευχαριστηθείτε περισσότερο). Προσωπικά έχω Κυμπίντιουμ που είχαν θαφτεί σε χιόνι 30εκ και δεν έπαθαν τίποτε αλλά δεν θα συμβούλευα τόσο ακραίες συνθήκες.
Νερό: Εύκολο. Μιας και έχουν αποθηκευτικά όργανα νερού μπορούν να στεγνώσουν εντελώς και να αντέξουν περιόδους ξηρασίας. Παρόλα αυτά μιας και είναι ενεργά σχεδόν όλο τον χρόνο, καλό είναι να τα ποτίζετε συχνά τις περιόδους άνοιξη-φθινόπωρο, κρατώντας τα συνεχώς υγρά το καλοκαίρι και γενικά να μην επιτρέπεται στο υπόστρωμα να στεγνώσει την περίοδο της ανάπτυξης. Για τον χειμώνα κρατήστε τα ελαφρά υγρά ποτίζοντας με μικρότερη συχνότητα.
Υγρασία: Είναι εύκολο, με ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 40-60%. Καλό είναι σε αυξημένη υγρασία να υπάρχει συνεχής κυκλοφορία του αέρα. Τα φυτά πρέπει να στεγνώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το πότισμα και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή υγρασία καλό είναι να ψεκάζονται περιοδικά τα φυτά ή να τοποθετηθεί η γλάστρα τους πάνω σε έναν δίσκο με νερό και χαλίκια αποφεύγοντας η γλάστρα να κάθεται σε νερό.
Λίπανση: Πολύ συχνά, ειδικά στους ζεστούς μήνες που το φυτό αναπτύσσεται. 2 φορές τον μήνα με το πότισμα. Πάντα λιπαίνουμε υγρό φυτό για να μην κάψουμε τις ρίζες. Ένα υγρό λίπασμα N-P-K 30-10-10 άνοιξη-φθινόπωρο που το φυτό αναπτύσσεται ή 10-30-20 τον χειμώνα για ενίσχυση της ανθοφορίας. Εναλλακτικά ένα ισορροπημένο λίπασμα 20-20-20 όλο τον χρόνο.
Φύτεμα: Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται στην αρχή του καλοκαιριού μόλις αρχίσουν να βγάζουν νέες ρίζες οι νέοι ψευδοβολβοί. Τα Κυμπίντιουμ είναι λιθόφυτα ή επίγεια φυτά και όχι επίφυτα. Αγαπούν τα πορώδη μίγματα και τους αρέσει ο αερισμός αλλά σε μικρότερο βαθμό από άλλες ορχιδέες. Ένα καλό μείγμα υποστρώματος 5 μερών θα ήταν, 1 μέρος περλίτης, 1 μέρος φλοιός πεύκου, 3 μέρη τύρφη. Η μεταφύτευση συνίσταται 1 φορά κάθε 2 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση του υποστρώματος και κυρίως το μέγεθος του φυτού. Οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν αν το υπόστρωμα δεν αποστραγγίζει καλά. Για να μεταφυτέψετε απομακρύνετε το παλιό υπόστρωμα από τις ρίζες, κόψτε με ένα αποστειρωμένο εργαλείο τυχών μαλακές σάπιες ρίζες και απλώστε τις εναπομείναντες ρίζες πάνω την μισογεμάτη με χώμα γλάστρα. Γεμίστε την υπόλοιπη γλάστρα δουλεύοντας ανάμεσα από τις ρίζες αφήνοντας το σημείο από όπου ξεκινούν οι ρίζες λίγο κάτω από την επιφάνεια (1-1,5 εκ). Προτιμήστε ψηλές και στενές γλάστρες.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ονσίντιουμ
Κρεμαστοί κήποι ορχιδέων (Kokedama – string gardens)
Γιατί τα λουλούδια της ορχιδέας μου πρασινίζουν
Φαλαινόψις