Γνωριμία με μερικές ομάδες Ντεντρόμπιουμ

Μιας και σας έγραψα γενικές οδηγίες για τα Dendrobium ειδικότερα για τα υβρίδια του Den. bigibbum σκέφτηκα να δώσω μερικές ακόμη πληροφορίες και για κάποιες άλλες διαδεδομένες ομάδες.
Κατ’ αρχήν η ομάδα Phalaenanthe  στην οποία ανήκει και το  bigibbum καλύπτεται από τις πληροφορίες του οδηγού φροντίδας.
Μια άλλη μεγάλη ομάδα είναι αυτή των Spatulata που “λαϊκά” αποκαλείται “τύπου Αντιλόπη”. Ο λόγος είναι η χαρακτηριστική μορφή του άνθους που μοιάζει να έχει κέρατα αντιλόπης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της είναι το  Den. antennatum. Το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η αγάπη τους για ζέστη και υγρασία. Όσο είναι ζεστά και καλοποτισμένα μπορούν συνεχώς να ανθίζουν και να μεγαλώνουν. Παρόλα αυτά τα καταφέρνουν μια χαρά και στο κρύο αρκεί να είναι στεγνά. Τους αρέσει το δυνατό φως.
Μια ιδιαίτερη ομάδα είναι η Latouria, η οποία χαρακτηρίζεται από φύλλα μόνο στην άκρη των ψευδοβολβών, όρθια ανθοφόρα με πρασινοκίτρινα λουλούδια. Η φροντίδα τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, μοιάζει με αυτή της “αντιλόπης” με την διαφορά πως τον χειμώνα ξεκουράζονται λιγάκι οπότε θέλουν λιγότερο νερό. Ένα αντιπροσωπευτικό είδος της κατηγορίας είναι το Den. atroviolaceum.
Τέλος μια ακόμη ομάδα είναι η Formosae. Το ιδιαίτερο εδώ είναι πως τα φυτά έχουν “τριχοφυΐα”, έτσι στους ψευδοβολβούς παρατηρεί κανείς μαύρες τρίχες. Σε αυτά αρέσει η δροσιά, έτσι πρέπει όλο τον χρόνο να είναι σε δροσερά σημεία που ποτέ να μην ξεπερνούν τους 30C. Πολύ νερό όσο μεγαλώνουν, μικρή περίοδο ξηρασίας τον χειμώνα και ελαφρύ πότισμα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Den. tobaense .