Φαλαινόψις με γνώσεις Ιππασίας
Με τις φαλαινόψις να είναι οι πλέον διαδεδομένες ορχιδέες στην Ελλάδα, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μια φωτογραφία όσο το δυνατόν κοντινότερη στον τρόπο που μεγαλώνουν στην φύση.
Όπως βλέπετε είναι επίφυτα, δηλαδή μεγαλώνουν πάνω σε άλλα φυτά. Δεν πρόκειται για παράσιτα, δεν βλάπτουν δηλαδή το δέντρο στο οποίο έχουν αγκιστρωθεί, απλά το χρησιμοποιούν σαν στήριγμα. Στα τροπικά δάση όπου και μεγαλώνουν, τα δέντρα είναι ψηλά και το πλούσιο φύλλωμά τους στερεί το φως από τα φυτά στα χαμηλότερα επίπεδα, έτσι η φαλαινόψις φυτρώνει ψηλά, στους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων λίγο κάτω από τον θόλο που δημιουργούν τα φύλλα. Στην φωτογραφία βλέπετε μια Phalaenopsis equestris var. alba, ένα βοτανικό είδος που απαντάται κυρίως στις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Ενώ κανονικά το συγκεκριμένο είδος είναι μοβ, αυτή είναι μια αλμπινική μορφή πράγμα που δικαιολογεί το λευκό της χρώμα. Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους φυτού, που του αρέσουν τα ζεστά και υγρά κλίματα (αν και τον χειμώνα δεν χρειάζεται μεγάλη υγρασία). Το όνομά της σημαίνει πρακτικά Ιππέας, δηλώνει δηλαδή την επιφυτική της ζωή, ιππεύοντας στα κλαδιά των δέντρων.
Εμένα μου ανθίζει με πολλά μικρά λουλούδια, όλο το καλοκαίρι και μέρος του φθινοπώρου αν και όπως όλες σχεδόν οι φαλαινόψις δεν έχει εποχικότητα και μπορεί να ανθίσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Οι ανθοφόροι πολλές φορές διακλαδίζονται ή και αρχίζουν να ξανανθίζουν την επόμενη χρονιά γι’ αυτό καλύτερα να μην τους κόβετε όταν απανθίσουν. Στην φωτογραφία είναι πιασμένη πάνω σε φλοιό φελλοβόλου βελανιδιάς (παρθένο φελλό δηλαδή) και λίγα σφάγνα.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 7ο Μέρος – Οι πάγκοι των πωλητών
Φαντάστηκαν τις ορχιδέες να είναι…
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 2ο Μέρος – Φαλαινόψις
Ανταπόκριση από την έκθεση ορχιδέας RHS ’13 4ο Μέρος – Παφιοπέδιλουμ