Οι ορχιδέες ασχημόπαπα

Πολλοί από τους αναγνώστες είστε έμπειροι με την καλλιέργεια ορχιδέων και απλά μοιράζεστε μαζί μας αυτή την καλλιεργητική εμπειρία που καταγράφεται στο μπλογκ. Άλλοι αναγνώστες είναι ευκαιριακοί και οδηγήθηκαν εδώ από κάποια αναζήτηση, συνήθως λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με μια φαλαινόψις που τους χάρισαν ή αγόρασαν οι ίδιοι από κάποιο μη εξειδικευμένο κατάστημα. Στην παρέα άρχισαν να προστίθενται και αυτοί που ανακάλυψαν το μπλογκ ως επέκταση του καταστήματος, ενώ στην πραγματικότητα το κατάστημα αποτελεί επέκταση του μπλογκ.

Όσοι παρακολουθείτε καιρό το μπλογκ ή την σελίδα μας στο facebook, σίγουρα γνωρίζετε πως αγαπάμε τόσο τις ορχιδέες… που καθημερινά απαντάμε σε σχόλια και emails, με συμβουλές φροντίδας, στην συντριπτική πλειοψηφία για φυτά που δεν αγοράστηκαν από το κατάστημά μας. Επιπλέον μια σειρά από άρθρα, βοηθούν τον αρχάριο να γνωρίσει λίγο καλύτερα μερικές πτυχές αυτών των ιδιαίτερων φυτών.

Προς τι λοιπόν η εισαγωγή; Συνειδητοποίησα πως σιγά-σιγά εκτός από έμπειρους καλλιεργητές, άρχισαν να μας τιμούν με τις επισκέψεις και δειλά-δειλά με τις αγορές τους, άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ορχιδέες. Φυσικά και κάτι τέτοιο είναι περισσότερο από καλοδεχούμενο, είναι πρακτικά ζητούμενο. Υπάρχει όμως ένας μικρός κίνδυνος.

Ο κίνδυνος της ορχιδέας ασχημόπαπο! Οι έμπειροι καλλιεργητές ίσως έχουν ήδη καταλάβει τι εννοώ. Εξηγώ όμως για τους λιγότερο εξοικειωμένους:

Οι περισσότερες ορχιδέες δεν γεμίζουν το μάτι παρά μόνο όταν είναι ανθισμένες. Τα περισσότερα βοτανικά είδη είναι απλά αδιάφορα ή και άσχημα φυτά. Ενώ οι περισσότερες συμπόδιες ορχιδέες έχουν βράκτια που ξεφτίζουν, μαυρίζουν και αποσυντίθενται ως μέρος της φυσικής τους ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον είναι πως μέσα από αυτά τα βράκτια είναι που ξεπροβάλλουν νέες αναπτύξεις του φυτού ή τα πολυπόθητα άνθη του. Τελικά δεν είναι τόσο ασχημόπαπα… αλλά φοίνικες. Μέσα από την υποκειμενική αξιολόγηση ως άσχημα φυτά έρχεται η στιγμή που αναγεννιούνται ως σύμβολα ομορφιάς και χάρης.

Μερικά παραδείγματα;

Το σώμα της τυπικής κατλέγια είναι κάπως έτσι. Στην άκρη του όμως…

Τυπική εμφάνιση μιας ορχιδέας κατλέγια. Σε κάθε ανάπτυξη υπάρχουν βράκτια που θα μαραθούν.

Λίγο ψηλότερα, στην ίδια ακριβώς κατλέγια, από τη κορυφή της ανάπτυξης εμφανίζονται τα εντυπωσιακά λουλούδια της.

Μια φυλλοβόλα καλάνθε, ρίχνει τα φύλλα της κατά την ανθοφορία και το μόνο που μένει είναι αυτή η πατάτα.

Μια καλάνθε, θα ρίξει τα φύλλα της, και θα αρχίσει να αναπτύσσει νέα ανάπτυξη και ανθοφόρο από την βάση της.

Σε αυτή την φωτογραφία που έστειλε πελάτης μας, η άκρη του ανθοφόρου μιας καλάνθε (μπορεί να ξεπερνά το ένα μέτρο σε ύψος) με τα ντελικάτα λουλούδια της.

Ένα παφιοπέδιλο μπορεί να μοιάζει με μια κακόμοιρη πρασινάδα.

Η τυπική εμφάνιση ενός παφιοπέδιλου.

Το ίδιο φυτό της προηγούμενης φωτογραφίας έχει χαρακτηριστεί από πελάτες μας ως "Μαύρος Κύκνος"

Ένα δενδρόβιο μπορεί να το περάσει κανείς ως ζαβλακωμένο μπαμπού, ειδικά αυτά που ανθίζουν μόνο από άφυλλες αναπτύξεις τους.

Dendrobium pierardii, γνωστό και ως Άφφυλο Δενδρόβιο.

Μιας και δεν έχει ανθίσει ακόμη, δείτε εδώ πως είναι η εμφάνισή τους ως ανθισμένο.

Ακόμη και οι γνωστές σε όλους φαλαινόψις όταν δεν ανθίζουν περνάνε απαρατήρητες.

Μια ανθισμένη φαλαινόψις Mini Mark.