Φαντάστηκαν τις ορχιδέες να είναι…

Στο facebook είχα ζητήσει από τους φίλους της σελίδας να συμπληρώσουν την φράση: “Οι ορχιδέες είναι…” χωρίς να έχω δώσει επιλογές, ο καθένας μπορούσε να συμπληρώσει ότι ήθελε, πρακτικά ακόμη μπορεί μιας και οι ερωτήσεις στο facebook μένουν ενεργές.

Από τους φίλους της σελίδας που απάντησαν, οι 54 ψήφοι τους μοιράστηκαν σε:

21 “Σαγηνευτικές”, 21 “Όνειρο”, 6 “Λουλούδια”, 3 “Innocent Beauty”, 2 “…και δεν μπορώ να τις μεγαλώσω” και τέλος “1 Μαγεία”

Σκεφτόμουν την κάθε μια από τις απαντήσεις και θυμήθηκα μερικά ζωγραφικά έργα. Σε ένα έργο του Γερμανού Heinrich Kley το 1920 με τίτλο “Άντρας και Γυναίκα εξετάζουν Ορχιδέες που μεγαλώνουν σε Κρανίο” απεικονίζονται με το ιδιαίτερο στυλ του τα φυτά αυτά και μέρος της μαγείας και της σαγήνης τους.

Στο βιβλίο του βοτανολόγου James Bateman του 1843 υπήρχε μια ζωγραφιά και μια ιδιαίτερη περιγραφή των φυτών. Κάποια ορχιδέα καβαλούσε την σκούπα της σαν κακιά μάγισσα και κάποιες άλλες απεικονιζόταν ως παράξενα πλάσματα.

Την ζωγραφιά συνόδευαν τα παρακάτω λόγια:

“Nature breeds perverse, all monstrous, all prodigious things, abominable, unutterable, and worse than fables yet have feigned, or fear conceived, gorgons, and hydras, and chimeras dire.” Milton   (Φύσης γεννήματα διεστραμμένα, τερατώδη, θαυμαστά, αποτρόπαια, ανέκφραστα, χειρότερα από όσα έχουν ψευδολογήσει οι μύθοι, ή ο φόβος συλλάβει, γοργόνες, ύδρες και χίμαιρες δεινές)

Τελικά τι είναι οι ορχιδέες; Απαντήστε και εσείς στην ερώτηση εδώ.