Ανθοκομική Κηφισιάς
Επισκέφτηκα λοιπόν την ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς και παρόλο που πήρα μερικά φυτά και γλάστρες, σε ότι αφορά τις ορχιδέες που είναι και το αντικείμενο του μπλογκ πήρα μόνο ένα dendrobium, υπόστρωμα από φλοιό πεύκου και δυο χωρίσματα cymbidium. Σημειώνω τι υπήρχε διαθέσιμο και μερικές παρατηρήσεις.
Όπως τιτίβισα και στο twitter μπαίνοντας είδα το γυάλινο κιόσκι που συνήθως έχει αρκετές ορχιδέες σε επίδειξη. Φέτος είχε μόνο ένα βάζο και μια-δυο μικρο συνθέσεις με κομμένα άνθη cymbidium. Ούτε καν μια φαλαινόψις. Ο κόσμος σε σχέση με πέρυσι και ειδικά για Κυριακή μου φάνηκε ελάχιστος, ενώ κατά την άποψή μου και η ποικιλία των φυτών γενικά ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές.
Αρκετά cymbidium ήταν διαθέσιμα καθώς και παλιοί ψευδοβολβοί για φύτεμα. Αυτή την χρονιά είχε και χωρίσματα με 2-3 ψευδοβολβούς (που κρατούσαν τα φύλλα τους) για ευκολότερο φύτεμα των φυτών.
Υπήρχαν κάποια υβρίδια φαλαινόψις και κάποια υβρίδια του den. nobile αλλά με ξένισε το γεγονός πως πχ το dendrobium στην παραπάνω φωτογραφία φαινόταν φυτεμένο σε τύρφη. Από την άλλη μιας και δεν μπορούσα να το ξεριζώσω και να δω τι είχε μέσα η γλάστρα, ίσως απλά να είχαν βάλει οι άνθρωποι ένα στρώμα μόνο στην επιφάνεια για να μην στεγνώνει πολύ γρήγορα το φυτό. Ποιος ξέρει…
Ευχάριστη έκπληξη κάποιο και μάλλον το μοναδικό epidendrum της έκθεσης, αν και χωρίς προσεκτική εξέταση από κοντά δεν είναι πρέπον να αναγνωρίζει κανείς ένα βοτανικό είδος, τολμώ να πω πως από μακρυά έμοιαζε με Epidendrum radicans.
Ακόμη και σε περίπτερα που δεν πωλούσαν μόνο ορχιδέες υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που υπήρχαν και μερικές φαλαινόψις διαθέσιμες.
Αλλού υπήρχε λίγο μεγαλύτερη ποικιλία σε υβρίδια, με παρουσία από φαλαινόψις, ντεντρόμπιουμ, ονψίντιουμ, κάποια intergenerics στην οικογένεια των ονσίντιουμ και μερικές βάντες.
Την παρουσία τους στην έκθεση φέτος είχαν και κάποιες εξελληνισμένες φαλαινόψις. Εξελληνισμένη εννοώ πως έγινε η αγορά μικρού φυτού από εργαστήριο πιθανόν της Ολλανδίας, μεγάλωσε στην Ελλάδα 1-1,5 χρόνια, άνθισε και διατίθεται προς πώληση. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον καλλιεργητή ώστε να μπορώ να σας γράψω την θέση του αντί για την δική μου θεωρία αλλά το σταθερό βγάζει σε φαξ, το κινητό δεν απάντησε σε 2 κλήσεις και το website που αναγραφόταν μόνο στις μισές από τις ταμπελίτσες δεν υπάρχει! Παρόλα αυτά μιας και δεν αγόρασα φυτό αλλά σημείωσα τα στοιχεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το σημείωσα λάθος. Αν κάποιος από εσάς αγόρασε κάποιο τέτοιο φυτό και το website στην ταμπελίτσα υπάρχει, θα χαρώ να μου αφήσει σχόλιο με την σωστή διεύθυνση ώστε να αλλάξω αυτή την ανάρτηση.
Αυτό το ντεντρόμπιουμ ήταν και μια από τις αγορές μου. Αν και πάει για άμεση μεταφύτευση μιας και ήταν φυτεμένο σε μείγμα τύρφης και ινών κοκοφοίνικα.
Στα γενικά… μικρή ποικιλία από ορχιδέες. Μη διαθεσιμότητα γλαστρών μεταφύτευσης. Διαθεσιμότητα φλοιού και λιπάσματος. Κάποια φυτά ήταν σε μείγμα με κατακράτηση περισσότερης υγρασίας από όσο θα προτιμούσα. Και τέλος:
-Προσέξτε ποιο φυτό θα πάρετε. Εντόπισα σε 3 διαφορετικά περίπτερα τα φυτά να κάθονται με 5 δάχτυλα νερό μέσα στην γλάστρα. Ζητήστε άδεια από τον πωλητή να σηκώσετε την γλάστρα καλλιέργειας και να δείτε μέσα στο κασπώ. Εναλλακτικά κατά την αγορά μπορείτε απλά να ζητήσετε το χ φυτό αλλά με το χ διαφορετικό χρώμα γλάστρας (σε σχέση με αυτή που ήταν μέσα) ώστε ο ίδιος ο πωλητής να κάνει την αλλαγή και κατά την διαδικασία να δείτε αν υπάρχει στάσιμο νερό μέσα. Σε περίπτωση που δείτε πάνω από 1εκ νερού, η άποψή μου είναι πως το φυτό έχει υποβληθεί σε άσχημες συνθήκες και ίσως να έχει πάθει σοβαρή βλάβη.
Διαβάστε κάτι σχετικό!
Φωτογραφίες
Πριγκιπικές ορχιδέες
Το σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου
Ιανουάριος ’14